dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2017Bekiek hele maand 
 
8 augustus om 17:53
 
Sneekweekkermis: publiek kiest favoriete attracties

Sneek- De kermis op het Martiniplein in Sneek gaat nog door tot en met donderdag, maar vanmiddag zijn al de publieksprijzen uitgereikt. Bezoekers konden tot maandagavond hun stem uitbrengen in vier categorieën, op www.sneekweekkermis.nl.

In de categorie ‘grootvermaak’ kreeg Happy Spider van exploitant Maikel Brunselaar-Lutjens uit het Limburgse Elsloo net iets meer stemmen dan de Impact, die vorig jaar nog de publieksprijs won.

De familie Van Dam uit Bergen op Zoom verdiende oorkondes in zelfs twee categorieën. Vader Johnny won met zijn nostalgische draaimolen (categorie ‘kindervermaak’) en zoon Johnny junior met zijn voetbalspel (‘spel- en gokzaken’).

Bijna was het een drieslag voor de Brabantse kermisfamilie, maar in de categorie ‘consumptiezaken’ kreeg de poffertjessalon van Angelique Korenblik uit Eefde net iets meer stemmen dan de churroskraam van Fransisca van Dam.

De familie Van Dam komt al generaties lang naar de Sneekweekkermis. Kermismeester Kevin Vonk laat een foto uit 1967 zien van de drukte op het Martiniplein, met daarop de draaimolen. Dat deze attractie ook dit jaar in de smaak valt bij het publiek is een compliment voor de familie, die de molen de afgelopen maanden grondig renoveerde na schade door brand.

Bijna alle onderdelen werden onder handen genomen: de vloeren, het plafond, de attributen, de randdelen, de paarden en ook het orgel werd gerestaureerd en opnieuw gedecoreerd.

De oorkondes en de bloemen werden uitgereikt door wethouder Gea Akkerman. Ze blikte nog even terug op de maandagmiddag toen de exploitanten een groep mensen ontving met een verstandelijke beperking. De middag was gekoppeld aan wat ‘prikkelarme kermis’ wordt genoemd: de muziek stond zachter en de verlichting was minimaal. “Hiermee voorzien we in een behoefte”, aldus de wethouder.

Vanavond is er voor het eerst een ‘ladies night’. Dames krijgen na 21.00 uur voordeeltjes. Woensdag is er een schminker, die kosteloos de mooiste creaties maakt. Ook zijn deze middag twee heel bekend Disney-karakters op bezoek: Donald en Mickey.

Fotobijschrift:

Achterste rij van links naar rechts: Maikel Brunselaar-Lutjens met zijn twee dochters, wethouder Akkerman en kermismeester Kevin Vonk

Voorste rij van links naar rechts: Angelique Korenblik en haar zoon, Johnny van Dam senior en Johnny van Dam junior.