dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2018Bekiek hele maand 
 
21 febrewary om 18:09
 
IJsmeester Sytse Prins over de kans op een Elfstedentocht

Sneek- In het januarinummer hadden we voor onze krant GrootdeFryskeMarren een interview met ijsmeester Sytse Prins van het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden. We vroegen Prins o.a. over de kansen op een Elfstedentocht.

“Wij geloven wel in het fenomeen dat de winters minder lang zullen zijn, maar wel extreem. Wij moeten dus elke kans aangrijpen die zich voordoet. Op het moment dat wij een strenge vorst verwachting krijgen van het KNMI en Piet Paulusma dan begint ons werk. Dagen voordat het begint te vriezen is er al een vorstverwachting met een pluim naar onderen. Dat betekent voor ons dat het water uit de boezem moet, want je wilt niet meer bemalen als er ijs ligt, want dan krijg je stroming."

Water moet stil staan

Op de dag dat het begint te vriezen moet het water stil staan. Vroeger begonnen ze aan dit proces als er al ijs lag, want toen waren de winters langer dan tegenwoordig. Alle partijen werken sa men om tot optimalisering te komen, het Waterschap, de Provincie, It Iisbűn en wij doen er in mee.

In de winter van 2016-2017 heb ik het daarom al ‘hartstikkene’ druk gehad. We hebben toen een periode gehad waarbij het KNMI een dikke pluim naar onderen voorspelde, maar Piet niet.”
“De tweede keer was de situatie net andersom, beide keren ging het dus niet door. Maar achter de schermen ben ik al heel druk bezig geweest met een volgende tocht. Wij vergaderen als bestuur gemiddeld acht keer per jaar, maar op mijn eigen domein heb ik veel meer overleg. Ik praat met het KNMI, de Rayonhoofden, de IJsbond en ga zo maar door. Per jaar heb ik zo’n 20 keer een onderhoud met een partij in de provincie of ergens in het land over iets wat er nog niet is. Ja, dat laatste is inderdaad wel apart.”

Transportkou

“Er zaten twee leden 19 jaar in ons bestuur, die nooit een toch hebben meegemaakt. Toch willen we dit allemaal graag, we hebben transportkou nodig. De echte kou blijft hangen bij de oude Oost-Duitse grens, zou die stroming een beetje noordelijke komen te liggen dan hebben we twee weken prachtig winter weer”, houdt Prins de moed erin.
“Wij krijgen ooit weer een winter, écht hij komt! Het Elfsteden bestuur heeft maar één opdracht: Klaar wezen voor die winter! Stel je voor als wij als bestuur dan onze zaken niet voor elkaar hebben, dat kunnen we niet maken.”
Wat is de grootste uitdaging voor de ijsmeester als de tocht komt?

“De grootste uitdaging voor mij is om dan kalmte te creëren. Ervoor te zorgen dat wij de regie houden en niet bijvoorbeeld de pers of de Nederlandse bevolking, die voor ons willen bepalen of de tocht wel of niet door kan gaan. Iedereen mag er wat van vinden, maar wij nemen de beslissing, we laten ons niet gek maken. Als het niet kan, dan kan het niet. Als het even wel kan, dan kan het ook!”

Foto: Laura Keizer