dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2019Bekiek hele maand 
 
16 ňktober om 20:23
 
Skriëve skriëve skriëve!





Wat loop je hard, je lijkt wel een verpleegkundige!

Er wordt vandaag gestaakt in het Antonius Ziekenhuis van Sneek. De operatiekamers, afdeling radiologie en de technische dienst draaien zondagdiensten. Als gevolg van de actie zijn er 20 operaties en 65 afspraken voor een röntgenfoto of radiologische scan verzet. Waarom voeren de verpleegkundigen actie.

We spraken met Joanca van Beek en Jeanet Hoogma, beiden lid van het actiecomité over de manifestatie.

“We hebben van morgenvroeg een grote actiebijeenkomst in de centrale hal van het ziekenhuis gehad met de vakbonden. Daarbij waren er ongeveer 150 man personeel aanwezig. De mensen die op de betreffende afdelingen en diensten werken zijn de rest van de dag wel aanwezig en voeren op ludieke wijze actie. Er is een Rad van Fortuin, waar leuke prijsjes te verdienen zijn, een poppendokter die alle teddyberen en poppen van Sneek en wijde omgeving een nieuw leven geven. Er is een Verwenplein voor de medewerkers, waar ze een stoelmassage kunnen krijgen, hun nagels lakken en er kan ook nog gespeeddatet worden”, vertelt operatiekamer verpleegkundige Joanca.

Allemaal heel ludiek en aardig, maar er is uiteraard een dringende oproep van de verpleegkundigen om de problematiek in de zorg onder aandacht te brengen.

“De werkdruk wordt steeds hoger en daar komt bij dat we gedurende anderhalf tot twee jaar geen loonsverhoging hebben gehad. De waardering voor ons harde werken wordt steeds kleiner en het wordt om die lage beloning steeds lastiger om nieuwe medewerkers te werven. Met als gevolg dat die werkdruk steeds hoger wordt. Ik merk bijvoorbeeld steeds vaker dat wij door ziekte van collega’s sneller opgeroepen worden om in te vallen. Dat snelle opdraaien, ’s ochtends gebeld om ’s middags te werken, veroorzaakt werkdruk. Het gekke is dat wij als verpleegkundigen eigenlijk nooit nee zeggen. Gevolg is dat het ziekteverzuim daarom wel weer omhooggaat. Het leunt echt op je schouders”, geeft Jeanet, die ook op de operatieafdeling werkt, aan.”

“Het is wel belangrijk om hieraan te voeren dat wij in Sneek geen actievoeren voor een CAO voor het Antonius, wij voeren actie omdat het een landelijk probleem is dat wij nog geen CAO hebben. De werkdruk, zeker in de Randstad, is op dit moment zo verschrikkelijk hoog dat er steeds meer jonge mensen uitgeblust op hun vak. Andere mensen stappen uit de zorg en komen als ZZP ‘er terug, maar kosten veel meer als wij en daardoor wordt de scheefgroei steeds groter”, weet Van Beek.

“Verpleegkundigen hebben zoveel administratieve handelingen te verrichten dat de tijd die ze aan het bed kunnen doorbrengen steeds korter wordt. Op het moment dat wij besluiten om al die administratieve rompslomp niet meer te doen, hebben we meteen de inspectie in onze nek hangen. Dan kun als ziekenhuis sowieso stoppen. Patiëntenregistratie is heel belangrijk. Het zijn regels die van bovenaf opgelegd worden.”


De actiebereidheid is groot weet Van Beek.

“We hebben het afgebakend met de bonden. In een ziekenhuis moet je afbakenen wie er zondagsdiensten draaien omdat het juridisch goed ingedekt moet zijn. En de patiëntenzorg moet gewaarborgd blijven. Er doet zo’n 80% mee. De mensen die niet wilden staken konden gewoon aan het werk. Het is trouwens helemaal niet leuk om te staken! We zijn deel van de estafettestakingen van de bonden en Sneek is het 27ste ziekhuis dat landelijk actievoert.

Tot nu toe zit er totaal geen schot in de zaak er is zelfs nog datum voor nieuwe onderhandelingen. Ik denk dat de acties alleen nog maar harder moeten worden”, zegt een strijdbaar duo Van Beek & Hoogma.
In de centrale hal hangen protestspandoeken, waarvan er eentje uitspring door de volgende tekst: ‘Wat loop je hard, je lijkt wel een verpleegkundige!’




Eet met je Hart gaat door om ouderen uit hun isolement te halen

Sneek- Vorig jaar startte de Junior Kamer Sneek met een pilot van hun project ‘Eet met je Hart’. De groep organiseert samen met restaurants, bedrijven en maatschappelijke instellingen waardevolle, terugkerende ontmoetingen voor ouderen. Die ouderen worden persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht door vrijwilligers. Vanmiddag was in Markt 23 de kick-off van de tweede jaargang.

“We zijn nu een jaar los en hebben veel geleerd”, opende Junior Kamerlid Roderick Ketelaar de gezellige bijeenkomst. “We hebben onze schouders eronder gezet om dit project ook in Sneek tot een succes te maken. We hebben de ambitie om nog meer ouderen aan tafel te krijgen. Niet iedereen is gemakkelijk te vinden en het woord eenzaamheid klinkt nu eenmaal niet zo fijn. Wie zegt nu luidop dat hij of zij eenzaam is? Een van de dingen die dit jaar nieuw is dat we een samenwerking hebben met Thuiszorg Slippens. Het staat nu op de rails en wij kunnen door!”

Ambassadeurs

Het project kent een aantal ambassadeurs, waaronder schaatsenrijder Jan Smeekens en sinds afgelopen middag ook burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente SWF. De Vries was vanmiddag ook aanwezig tijdens de aftrap en overhandigde Ketelaar een euro.

Het is de bedoeling dat de horeca van Sneek op de rekening van elke tafel met gasten één euro extra zet voor ‘Eet met je Hart’. Uiteraard op vrijwillige basis. De eerste burger van Sneek kreeg vanmiddag een tafelkaartje (‘Er zijn 70 verschillende variaties van gemaakt’) overhandigd door Femke Lageweij uit Boxtel. Zij is landelijk projectmedewerker van de Stichting Met je Hart.

Op het kaartje (‘Oh ik sta erop!’) laat de burgemeester weten dat ‘In ontmoetingen zorgen we voor elkaar, zodat iedereen mee kan doen.’

In 29 gemeenten actief

Lageweij vertelde dat het project in 2013 gestart is en dat de Stichting inmiddels in 29 gemeenten actief is. Er worden daarmee 2000 ouderen bereikt, met hulp van maar liefst 1000 vrijwilligers. In Sneek doen 10 restaurants mee, om in actie komen tegen eenzaamheid bij ouderen. Inmiddels zijn er na Sneek nog twee gemeenten in het noorden die belangstelling hebben getoond om ook aan ‘Eet met je Hart’ mee te doen. In Sneek wordt nu elke maand standaard een tafel georganiseerd voor de doelgroep.

Grutske ambassadeur en de Kletskassa

“Ik ben heel trots (grutsk op syn Frysk’) om ambassadeur van het initiatief ‘Eet met je Hart’ te mogen zijn. Het past zó bij Sneek en Súdwest-Fryslân, waar we gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan”, aldus een enthousiaste burgemeester De Vries.

“Ik vind het geweldig dat de horeca van Sneek dit doet en nu de Thuiszorg van Slippens erbij. Hoe mooi wil je het hebben. We krijgen dat als geschenk, als mienskip en dat bevordert de mienskipssin. Dat vind ik dan ook een compliment waard. Ik hoop dat het project ook heel veel navolging gaat krijgen. Dat er behoefte aan is, werd mij gisteravond duidelijk toen ik het woord kletskassa hoorde. Kletskassa? Ja, dat is een lange rij voor een kassa waar mensen graag een praatje met elkaar maken en zo de eenzaamheid een beetje te verdrijven.”

Vanmiddag waren vier oudere dames bij de kick-off aanwezig. Het was puur genieten voor het kwartet senioren, waarbij gastheer Reinder Terpstra van Markt 23 heerlijke hapjes en soep serveerde.

Voor uitgebreide info: https://www.metjehart.nl/gemeenten/sneek