dagboek > overzicht
Dagboek september 2021Bekiek hele maand 
 
12 september om 19:18
 
Der was wear fan alles te doën





Hieronder twee 'stukjes' dy't ik gister foar de GrootSneek-site skreef. Dingen op'e cm˛ fastlęge. Ut het wel degelek wat om'e hakken, ik bin der fan overtúgd! Al dat kleine nieuws doët der toe! En at ik mij onder de minsen beweech, dan weet ik ok wat der speult. Dęrbij hew ik altyd ooch foar de 'kleine luyden'!

Fanmiddach na Groningen-SC Heerenveen, fia ESPN siën, un fikse kuier maakt. Earst deur ut Wilhelminapark, dęrna over de Algemene Begraafplaats fan Sneek. Over dat laatste fanneweek nňch wel mear.

Laat dizze nieuwe week mar wear komme!


Orgelman Jan Boon is terug in de stad





SNEEK- Orgelman Jan Boon uit Den Helder, die al 27 jaar elke zaterdag in Sneek te vinden is met zijn monumentale draaiorgel ‘De Paardekop’, kon gistermiddag zijn geluk niet op. Na gedwongen afwezigheid van een aantal weken, hij mocht op straffe van een boete in verband met de coronamaatregelen (‘ik zou een evenement zijn, volgens de boa’s…’) niet in Sneek spelen, was de rustige en sympathieke Boon gisteren weer terug. En hoe!

“Ik heb geweldige reacties gekregen toen ik kreeg te horen dat ik weer mocht draaien. Dat had ik nooit verwacht. Toen ik al die weken thuis zat, had ik een heel leeg gevoel. Ik wist gewoon niet wat ik doen moest. Afwachten, vreselijk, niks voor mij. Wat was ik blij dat ik te horen kreeg dat ik vandaag weer los mocht. De burgemeester heeft zich er persoonlijk mee bemoeit, ze vroeg zich af wat er nu allemaal aan de hand was. Toen ze al die boze reacties had gelezen van de Snekers, heeft ze besloten ‘dat het orgel moest weer komen’. En dat is dus geweldig. Ik wil haar dan hierbij ook hartstikke bedanken, het is een schat van een mens”, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Jan Boon.

Bijdrage kunstenares en kappers

Dat het gisteren een topdag voor de orgelman was, moge duidelijk zijn. Tientallen Snekers en Súdwesthoekers deden een extra muntje in zijn koperen bakje. Klapper was de bijdrage van kunstenares Nanke de Jong, die een kunstwerk aan Herbert en Rick de Vries verkocht. De Sneker kappers hadden er maar liefst 330 euro voor over!

In de rij voor de Snikkende Snitsers





SNEEK-“Sinds we op TV weest binne, binne wij nyt mear te betalen. We frage dan ok un kratsje bier in ut uur”, aldus Kees Poiesz een van de zes mannen die optreden onder de veelzeggende naam ‘De Snikkende Snitsers.’
Tijdens het eerste optreden ( ‘we hewwe mar seuven nummers’) was de belangstelling met twee keer een handvol aandachtige luisteraars nog bescheiden. Later op de middag trok het illustere zanggezelschap aanzienlijke meer bezoekers. Er ontstond zelfs een rij voor de Weduwe Joustra, waar het zestal optrad.
Nummers als ‘Kleine Jantje en de astronaut’, geschreven door Gerard de Jong, gingen er in als een preek bij een ouderling of een pastoor ( die ook aanwezig was, zie foto hierboven). Trouwens ‘ut haringtentsje’ was ook een (h)eerlijke meezinger, gedragen gezongen door solist Age Bootsma. De hand van kritisch dirigent Jan Blanksma is steeds beter te horen, sinds hij de Snikkende Snitsers de fijne zangkneepjes van het vak bijbrengt.

Uiteraard kregen de bezoekers ‘un slukje fan de Weduwe’. Het optreden tijdens het UIT Festival, leverden de Snikkende Sniters weer twee nieuwe aanvragen op. “We mutte ut nňch over de pries hewwe”, aldus Poiesz.