dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2022Bekiek hele maand 
 
4 febrewary om 17:23
 
De gemeenteraadsferkiëzings binne los!





Fanmňrren in ut Bestuurshús fan de gemeente Súdwest-Fryslân weest. Hieronder myn bijdragen:

Drie nieuwe politieke partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezing in Súdwest-Fryslân

SNEEK-Op woensdag 16 maart 2022 wordt de verkiezing gehouden voor de leden van de raad van de gemeente Súdwest-Fryslân. In een openbare zitting van het centraal stembureau werden vanmorgen de deelnemende partijen definitief vastgesteld.

De volgorde van de eerste acht partijen op de lijst is op basis van het aantal stemmen bij de vorige raadsverkiezing.
De nummering van de drie partijen die voor het eerst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing werd door loting vastgesteld door de voorzitter van het centraal stembureau, burgemeester mr. drs. J.A. de Vries.

De lijstnummering is als volgt:

Lijst 1 CDA
Lijst 2 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
Lijst 3 FNP
Lijst 4 VVD
Lijst 5 Gemeente Belangen Totaal Lokaal
Lijst 6 Groen Links
Lijst 7 ChristenUnie
Lijst 8 Democraten 66 (D66)
Lijst 9 Nieuw Sociaal
Lijst 10 Forum voor Democratie
Lijst 11 Volkspartij in Nederlands Belang

Alle informatie over de gemeenteraadsverkiezing vind je hier.

In de volgende berichten stellen de lijsttrekkers van de debuterende partijen in Súdwest-Fryslân zich kort voor.





Pieter Greidanus van Nieuw Sociaal: “At jo foarich jier sizze soene dat ik hjir hjoed sitte soe mei in nije partij, dan hie’k sein ‘hoe krijst it yn’e harses!”

SNEEK-Op lijst 9, staat de naam van Nieuw Sociaal, één van de drie nieuwe partijen die mee gaat doen aan de komende raadsverkiezing. Meteen na de loting spraken we met Pieter Greidanus van deze partij.

Een nieuwe partij…

“Ja”, zegt Pieter Greindanus, de lijstaanvoerder,“wij binne mei dizze partij begűn omdat wij it miene dat wij bij ús lânlike partijen gjin oandacht krije dy’t sa noadich is om de polityk wer ticht bij de minsken te bringen. At ik sjoch bij myn âlde partij, it CDA, dy hat gjin each mear foar wat der regionaal en lokaal no gebeurt. Dat is toch de basis fan dy partijen west, mar dat binne se hielendal ferjitten. Trochdat se dat ferjitten binne, misse sij de slach mei wat der libbet yn ‘e maatskippij, oer hoe’t de boarger yn mekoar stekt. De oanbestegings fan de soarch, dat giet allegear bűten de boarger om, dat wurdt allegear fan boppe ôf bepaald. Dęrtroch krije wij dat hjir in Haagse oanbieder wint, dat binne de cowboys dy’t de sinten krije.”

Waarom niet uw partij, waar u jarenlang voor in de raad zat, niet van binnenuit de discussie aangaan?

“Omdat ik it besocht ha, fjouwer jier lang, fan binnenút dat te feroarjen. Mar it slagge mij net. Bij it bestjoer net en bij in part fan de fraksje net.”

U kwam bij het CDA niet meer op een verkiesbare plaats, speelt dat ook mee om een nieuwe partij te beginnen?

“Nee, net echt. F’ral de lęste kear dat wij in CDA-kongres hiene ha ik in moasje yntsjinne dat wij lokaal mear omtinken krige fan de lânlike partij. Myn eigen fraksje en myn eigen bestjoer woe net meidwaan oan dy moasje. Doe ha’k dy moasje yntsjinne bij de Provinsiale Steaten en dęr waard dy moasje únanym oannommen en op it kongres is dy oannommen. Mar myn eigen partij yn Súdwest hat mij sitte litten. Dat wie foar mij de bottleneck . Doe hawwe se ek letterlik tsjin my sein ‘ Greidanus we wolle wol fan dy ôf.”

Op de lijst van Nieuw Sociaal staat Johan Steenbeek, ook een ex-CDA-raadslid, die bij de vorige verkiezingen amper stemmen behaalde, maar bij zijn overstap naar jullie partij, ‘gewoon’ z’n raadszetel meeneemt. Dwars tegen alle afspraken in die hij ooit met het CDA maakte, dat is toch niet eerlijk. Terwijl jullie het ‘vertrouwen’ in de politiek juist terug willen winnen…

“Dat is in diskusje tusken it CDA en Steenbeek, dęr wol ik ôfbliuwe…”

Maar dat is toch een feit?

“Foar jo is dat in feit. At jo sjogge dat wat der yn’e ôfrűne tiden gebeurd is, tusken bepaalde minsken binnen it CDA en tusken de fraksjeleden fan it CDA, dan mei je even djipper sjen en dan kinne jo soms wol begripe dat ik giet sa’t it gongen is. De ferwiten dy’t no makke wurde nei mekoar ta, dat is spitich. It is begryplik, it sit yn’e minsk, mar de gebeure soms dingen węr’t jo foarôf noait prakkeseare kind hiene dat it gebeure soe. At jo foarich jier sizze soene dat ik hjir hjoed sitte soe mei in nije partij, dan hie’k sein ‘hoe krijst it yn’e harses’. Mar it is my al oerkommen, it gebeurt troch dingen dy’t yntern gebeure en dat der dingen sein wurde, bejegene wurde troch bestjoer en foar in part troch de fraksje, dan krije jo sokke dingen dat minsken opstappe.”





Hylke Jellema van Forum voor Democratie: “We wolle echt in lokale partij węze, dy’t ticht bij de boargers stiet.”

SNEEK- Nummer 10 op de verkiezingslijst staat de naam Forum voor Democratie, die in Súdwest-Fryslân voor het eerst aan de raadsverkiezing meedoet. Op de lijst staan tien namen waarvan 3 leden buiten de gemeente Súdwest-Fryslân wonen. Deze kandidaten hebben aangeven bij een eventuele verkiezing in de gemeente SWF te gaan wonen. In onderstaand kort interview komt lijsttrekker Hylke J. Jellema aan het woord.

Enschede

“Ik bin Hylke Jellema, 22 jier út Snits. Geboaren yn Lemmer en ik studearje yn Enschede oan’e Universiteit dęr. Ik doch in miks fan technise disiplines.”
Wat beweegt een jongere van 22 jaar om de politiek in de gaan?

“Bysűndere fraach! It giet f’ral oer it coronabeleid dat behoorlik wat ynfloed hat op jongeren. De groep dy’t net mear nei skoalle kin, thússitte moat en gean sa mar troch. Yn it begin kinne soksoarte fan maatregels nedich węze, mar it duorret no al twa jier en it sjocht der nei út dat it noch folle langer duorjen giet. Ik ha der sels net in soad lęst fan, ik kom net yn it sikehűs terjochte mar we wurde wol ferplicht om ús te faksinearjen om de âlderen te beskermjen.”

Waarom heb jij gekozen voor Forum voor Democratie?

“Forum stiet foar frijheid. It is in partij dy’t ticht bij de boargers stiet. We wolle dat de boargemaster ferkiesber is. We wolle echt in lokale partij węze dy’t ticht bij de boargers stiet.”

Waarom wil jij gemeenteraadslid worden?

“Om wat te dwaan foar de minsken yn’e omgeving!”
Leeft politiek onder de jongeren?

“Ja! Ik bin al fiif jier betrokken bij Forum.”
Hoe zie jij tegen alle onrust bij Forum aan?
“Ik ha sels net in soad bij demonstraazjes west. At ik der bin sjoch ik dat it hiel freedsem ferrint, allegear minsken dy’t mei mekoar hiel begripfol binne. Ik ha noch noait rellen sjoen.”

In de top van jouw partij zie je anders dat er regelmatig onenigheid is en stappen mensen op...

“Hmm…dęr gean’k net op yn.”

De uitspraken over Joden en de holocaust die de laatste tijd voorbij kwamen, wat voor mening heb jij daar over?

“Dęr gean’k ek net op yn.”

Waarom wil je daar niet op in gaan?

“Iderien is syn eigen persoan en wij steune mekoar 100%. We fine it belangryk dat wij net in bepaalde foaroardiel krije en dat minsken mekoar fan achter de ręch beprate.
Waar ga jij je specifiek voor Súdwest-Fryslân voor inzetten?
“Direkte demokrazy, is hiel belangryk. Minder handhavenje fan de coronamaatregels en wij wolle net fan it gas ôf. Op ús website steane noch mear spearpunten.”





Menno de Vries van Volkspartij in Nederland: “Wij komen op voor de ondernemers, de boeren en wij zijn tegen de klimaatdrammers”

SNEEK-Met lijstnummer 11 gaat de Volkspartij in Nederlands Belang, de derde nieuwkomer in de SWF-verkiezingskaravaan, meedoen aan de raadsverkiezing op 16 maart a.s. Lijsttrekker Cees Riezebos was vanmorgen niet aanwezig bij de openbare zitting van het centraal stembureau waar de deelnemende partijen definitief vastgesteld werden. Menno de Vries uit Arum, nummer twee was woordvoerder.

Zou jij je even willen voorstellen?

“Mijn naam is Menno de Vries, ik ben 23 jaar en ik woon ik het kleine Arum en sta op plaats 2 voor Volkspartij in Nederlands Belang. Een nieuwe partij en met nog twee andere nieuwkomers gaat het heel spannend worden. Ik ben blij dat alle formaliteiten nu achter de rug zijn. We hebben er zin in.”

Waarom gaan jullie aan deze verkiezing meedoen?

“Goeie vraag. Wij vonden dat er een groep kiezers buitengesloten werd, dat niet iedereen in de gemeenteraad vertegenwoordigd werd. Wij gaan dat gat opvullen. Je ziet dat er bij partijen als het CDA en de VVD veel onvrede is.
Kijk maar naar de landelijke peilingen voor het CDA.”

Waarom gaat een jonge kerel van 23 jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing?

“Hahaha…ik doe ook andere leuke dingen. Ik voetbal in het mooie tweede elftal van Arum, daar moet je ook winnen. Verder ben ik altijd geďnteresseerd geweest in de politiek en altijd wel wat gevolgd en her en daar je mening wel klaar. Toen dacht ik ‘ik kan ook wat met mijn mening doen’ en laat ik mij nu eens verkiesbaar stellen en laat dat in een nieuwe partij doen.”

Waarom een nieuwe partij, weer versplintering. Waarom ga je dat niet doen in een bestaande partij?

“Ja, weer versplintering. Ik vind het een hele terechte vraag, alleen kunnen wij ons niet vinden in de huidige politiek. Misschien omdat het vertrouwen verloren is, dat kun je alleen maar weer creëren met een nieuwe partij.”

Is dat zo?

“Ja dat denk ik wel. Ik denk dat het vertrouwen zo geschaad is bij partijen als de VVD en het CDA. Daar wil ik mij niet bij aansluiten, daar voel ik mij niet prettig bij. Dan kun je beter een nieuwe partij starten, opnieuw beginnen en de burgers echt gaan betrekken. En daarmee goed voor het licht komen.”

Waar staan jullie voor?

“Heel kort? Wij komen op voor de ondernemers, de boeren. Wij zijn tegen de klimaatdrammers. Kritisch op veel punten, je kunt het allemaal lezen op onze website.”
Jullie kandidatenlijst?
“We hebben 11 prachtige kandidaten. Man, vrouw, jong oud. Van alles wat.”