dagboek > overzicht
Dagboek mei 2024Bekiek hele maand 
 
14 mei om 20:12
 
Hij noemde me Elly





Fanmiddach ut boek ‘Hij noemde me Elly’, fan Femmetje de Wind kocht en futdaleks begonnen met lezen. Sit nou al helemaal in ut ferhaal, onfoarstelber disse waargebeurde ferhalen.

Teletekst

Lees ondertussen (14 mei 2024!!) Teletekstpagina 109:

Het Concertgebouw in Amsterdam schrapt twee concerten van het Jerusalem Quartet, een van de beroemdste strijkkwartetten ter wereld. Het kwartet zou donderdag en zaterdag een concert geven in Amsterdam.

De aanleiding voor het schrappen ervan zijn de aanhoudende demonstraties en de recente ontwikkeling rond de pro-Palestijnse protesten in Amsterdam, schrijft het Concertgebouw op de site.

Het Concertgebouw vindt het besluit nodig om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en musici te garanderen. In februari werd in Den Haag een concert van dit Israëlische strijkkwartet verstoord door activisten.

Boek

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Elly Vleeschhouwer-Blocq

Samenvatting

Tegen het steeds grimmiger decor van een bezet Amsterdam wordt de zestienjarige Elly Blocq verliefd op Wim Vleeschhouwer, de voorzitter van de tafeltennisvereniging. Maar op een koude winteravond begin 1943 staan twee NSB'ers voor de deur: Elly moet meekomen. Wim is radeloos en besluit vrijwillig met haar mee te gaan.

De twee komen terecht in Kamp Vught. Omdat Wim Duits spreekt, valt hij in de gratie bij de kampcommandant en weet hij niet alleen zichzelf, maar ook Elly op de lijst te krijgen van het Philips-Kommando. Gaandeweg wordt duidelijk dat Philips een list bedenkt om de Joodse gevangenen te beschermen tegen deportatie.

In de zomer van 1944 blijkt dit niet langer houdbaar. Elly wordt op transport gezet naar Auschwitz. Terwijl ze in mensonterende omstandigheden vecht voor haar leven, wordt van hogerhand in Berlijn bedongen dat het Philips-Kommando niet naar de gaskamer hoeft. Maar na drie maanden in Auschwitz moeten ze toch weer op transport. Hoelang kan Philips de groep nog redden en waar is Wim?

Hij noemde me Elly is het wonderbaarlijke verhaal van een vrouw die dankzij de liefde van haar man en de bescherming van Philips acht concentratiekampen overleefde.

Kleinkinderen

Dat ut boek der nou is, komt omdat Elly met auteur Femmetje de Wind prate wú: 'Mijn kleinkinderen willen graag dat ik erover vertel. Ze denken dat mijn verhaal belangrijk is voor volgende generaties. En jij (= Femmetje de Wind) denkt dat ook.'

'Ja,' zeg ik. 'Helemaal nu'

Met één fan dy kleinkyndes hew ik disse week un interview.