dagboek > overzicht
Dagboek mei 2024Bekiek hele maand 
 
15 mei om 13:20
 
Dubbelfunksy: sjoernalist en 'ceremoniemeester'





Aanbieding betekenisvol schilderij Joodse synagoge in bibliotheek Sneek

SNEEK- Vanmorgen is in de bibliotheek van Sneek het schilderij ‘IMAGINE” van kunstenares Rita Vjodorowa onthuld/aangeboden. De onthulling werd gedaan door de kunstenares, burgemeester Jannewietske de Vries, Elleke Hartog, Annet Huisman en Mirjam Schilperoord.

IMAGINE kwam in het bezit van Jantje Bazuin - lerares en literator- (1929-2023). Het was haar wens dat na haar overlijden IMAGINE betekenisvol zou blijven. Een plek voor het schilderij in de Bibliotheek van Sneek doet recht aan haar wens.

Tijdens de plechtigheid kwamen achtereenvolgens Matthijs Graafland, namens de Stichting Nieuw Joods Monument, burgemeester Jannewietske de Vries (SWF), Rita Vjodorowa (kunstenares), Mirjam Bakker (bibliotheek) en Annet Huisman ( dochter Jantje Bazuin) aan het woord.

Levend monument

Graafland benadrukte nog maar weer eens dat de aanbieding van het schilderij helemaal past bij het ‘levend monument’. Op dit moment wordt er ook al druk gewerkt aan het realiseren van lesbrieven bij het nieuwe monument in de Wijde Burgstraat.

Burgemeester de Vries vindt dat met de onthulling van IMAGINE in de bibliotheek in Sneek het kunstwerk is teruggegeven aan de Sneker gemeenschap.

“Vorig jaar onthulden we een nieuw Joods monument voor de oude synagoge. Ik haalde toen de woorden aan die Opperrabijn Berlinger bij de onthulling van het vorige monument in 1972 uitsprak: “Als een heiligdom niet meer bestaat, verwoest is, blijft altijd nog iets bestaan van de heiligheid van de plaats”, aldus De Vries.

Rita Vjodorowa herkende in de woorden van de Opperrabijn veel, immers in haar geboorteland Oekraďne gebeurt hetzelfde op dit moment. Toen ze ruim tien jaar geleden het schilderij maakte, had ook zij nog geen idee welke ramp haar land zou treffen.

“Ik heb veel geleerd over Joodse leven in Sneek, veel gelezen en gevraagd. De Sneker synagoge en het verhaal over ontstaan van synagoge, die in 1944 volledig vernield werd door de Duitsers heeft indruk op mij gemaakt. Dat inspireerde mij tot schilderij IMAGINE. Mijn ontmoetingen met Jantje Bazuin (kenner van het Joods leven in Sneek) waren heel bijzonder. Dat juist zij mijn schilderij kocht maakte indruk.”

Mirjam Bakker is blij dat het acryl op canvas met metal leaf schilderij een plaatsje in de Sneker bibliotheek heeft gekregen. “We zijn meer dan alleen maar een plaats waar je boeken kunt lenen. We hebben ook een maatschappelijke functie en zijn een ook een sociale ontmoetingsplaats.”

Dochter Annet Huisman is daarom ook zeer ingenomen met de plaats die het schilderij nu gekregen heeft. “Mem soe it prachtich fűn ha, hjir midden tusken de boeken, har libben.”

Ceremoniemeester Henk van der Veer sloot de door 35 mensen bezochte plechtigheid af met een kort gedicht in het Snekers:

Ferhalen

kom kom sęch
nou nyt altyd wear
dy ferhalen over de oarlňch fertelle
ut is onderhaan tachtech jaar leden

pardon?
ut was gister!
ut is fandaach!