dagboek > overzicht
Dagboek april 2007Bekiek hele maand 
 
6 april om 10:32
  Omdat ut Paaswekend foar de deur staat, en O.N.S. syn 75 jarige jubileum fiert, twee stukken út ut Friesch Dagblad ( 04.04.07 ) en ut Sneeker Nieuwsblad ( 05.04.07 ).

Friesch Dagblad

ONS-Sneek: Als de weektaak is volbracht ...
Sneek - Voetbalvereniging ONS Sneek bestaat vandaag op de kop af 75 jaar. Dat is een reden voor de club om de komende week uitgebreid stil te staan bij dat jubileum. Te beginnen met de officiële receptie van vanavond. Maar naast alle festiviteiten zal de vereniging op zondagmiddag 8 april ook een bezoek brengen aan de Algemene Begraafplaats om daar de leden te herdenken, die de club de afgelopen 75 jaar zijn ontvallen.

BERT KALTEREN
Op een mooiere manier kan het familiegevoel bij ONS Sneek niet in beeld worden gebracht. Datzelfde heeft Henk van der Veer, schrijver/dichter en spelend lid, ook gedaan in het jubileumboek, waarvan het eerste exemplaar vanavond wordt aangeboden aan burgemeester Arno Brok. Hij heeft gekozen voor de titel: Als de weektaak is volbracht, de eerste regel van het clublied (van maart 1947), met daarin fragmenten uit de 75 jaar geschiedenis van ONS.
Henk van der Veer kon putten uit het clubarchief, dat wordt beheerd door oud-eerste-elftalspeler Foeke Zijlstra. ,,Ik ben drie jaar bezig geweest om alles door te spitten. Er is in die 75 jaar te veel gebeurd om alles mee te kunnen nemen. Je moet een selectie maken, maar kiezen is verliezen’’, vindt Van der Veer, die koos voor een eigen invalshoek.
,,Ik wilde geen doublure maken en heb gekozen voor een hele andere opzet. Het voetbalpubliek is geen leespubliek. Ik heb een mensenboek willen maken’’, zegt Van der Veer. ,,Ik houd van anekdotes. Daaruit kun je proeven: dat is typisch ONS. Dat kun je niet aanraken, maar dat voel je gewoon.’’
Dat gevoel wordt ook geventileerd in de verhalen van markante personen als Wim Deenik (oud-bestuurslid), Arie Faas (supporter), Janneke Westerhof-Stada (erelid en vrijwilligster) en de in Bodegraven woonachtige Eeltsje Bil (oud-lid). ,,Ik bin er fan overtuigd dat wy ok formd binne deur actief lid te wezen van ONS. Op mien 68ste foel ik my nog steeds betrokken bij de ONS family en dat laat ik blieke deur fan it begin af lid te wezen fan de Vrienden van ONS. Eén keer ONS’er, altyd ONS’er.’’
Woorden van diezelfde strekking komen ook van erevoorzitter Jan Steenwijk. Hij geldt voor velen binnen de club nog altijd als boegbeeld van de club. Hij is oud-speler van het eerste elftal en ruim 25 jaar voorzitter geweest. Hij is een van de zeven voorzitters, die de club gedurende die 75 jaar heeft gehad. Opmerkelijk is dat ONS Sneek sinds 2000 al aan haar derde preses toe is.
De christelijke signatuur staat hoog in de vaandel bij de club. Bij het 25-jarig jubileum zegt voorzitter Piet Bil: ,,Laten wij als christelijke voetbalvereniging één der voorvechters blijven van het zaterdagvoetbal, want het gaat er uiteindelijk toch om: Hoe dienen we ook in de sportbeoefening de geestelijke welstand van de mens, en speciaal van de jeugd.’’
Dat blijkt ook jaren later als Gerrit Abma, die bij ONS begint en later naar Sneek verkast, een contract tekent bij SC Heerenveen. ONS komt daardoor in aanmerking voor een vergoeding, maar de club weigert het bedrag op principiële gronden. Oud-voorzitter Sjoerd Jaasma verwoordde het: ,,De C voor onze vereniging merk je niet aan het voetbal op zich, maar hopelijk wel aan het omgaan met elkaar.’’
In 1965 degradeert het vlaggenschip van ONS voor het eerst in de clubhistorie door een beslissingsduel tegen Blauw Wit’34 te verliezen. Jan Steenwijk slaat in de verlenging een inzet van Frits Schuitema (de huidige voorzitter van PSV) uit het doel, waardoor de Leeuwarders na de benutte strafschop met 2-1 winnen.
Op het Zuidersportpark, het huidige onderkomen, worden de grootste successen gevierd. Na de promotie naar de tweede klasse in 1978 volgt een jaar later het kampioenschap en promotie naar de eerste klasse. Het verblijf aldaar duurt slechts één seizoen, maar het smaakt naar meer al duurt het twintig jaar voor het zover is. Onder voorzitter Sjoerd Jaasma wordt koers gezet naar de hoofdklasse en in 1999 is het dan eindelijk zover.
Ditmaal duurt het verblijf op het hoogste niveau twee seizoenen. Maar de club werkt dan al met een beleidsplan, dat de vereniging moet helpen een stabiele hoofdklasser te worden. In 2004 keren de oranjehemden onder leiding van het trainersduo Marcel Valk/Hans Alleman terug in de hoofdklasse. Een jaar voor het vijftiende lustrum schrijft ONS Sneek historie door kampioen te worden in de hoofdklasse C.
Het is opvallend dat elk lustrum door de Sneker club in meer of mindere mate wordt gevierd. Maar dat is typisch ONS, vindt voormalig speaker Henk Peter Blok. ,,Vriendschap, liefde, broederschap; gewoon gezegd: de mensen, de gezelligheid.’’ Of zoals Henk van der Veer het mooi verwoordt: ,,ONS Sneek is meer dan het eerste elftal. Het gaat vooral om het sociale aspect.’’

Sneeker Nieuwsblad


ONS Sneek viert komend weekend 75 jarig bestaan

‘Als de weektaak is volbracht…”

SNEEK – ‘Als de weektaak is volbracht…’ Dat is de eerste regel uit het clublied dat tevens de titel is van het jubileumboek dat zaterdag voetbalclub ONS Sneek ter gelegenheid van de 75ste verjaardag uitgeeft. Gisteravond in de kantine van het Zuidersportpark kregen Siep Hettinga als oudste lid en Libbe Nauta als trouwe arbiter de eerste exemplaren uitgereikt. Het fraaie jubileumboek in full color met stevig kaft dat 107 pagina’s telt is geschreven door Henk van der Veer, speler van het roemruchte veteranenteam van ONS in samenwerking met de clubgenoten, archivaris Foeke Zijlstra en ‘meelezer’ Sipke Plat.

ONS Sneek, dat het komend weekend uitgebreid de vlag uit hangt, mag trots zijn op het tweede jubileumboek. De eerste verscheen toen de zaterdagclub zijn 50ste verjaardag vierde. Stadsdichter Henk van der Veer gebruikte dat boek als bron en diepte daarnaast de mooiste, dramatische en hilarische gebeurtenissen op uit het immense archief waarvoor Foeke Zijlstra zich al jaren sterk maakt. ,,Ut is un ‘bealch fol werk weest”, geeft de schrijver in onvervalst Snekers toe, overigens zonder dat hij een wedstrijd van het veteranen of futsalteam hoefde te missen ‘want dat mut altyd deurgaan’.

De boekschrijver benadrukt nog maar eens dat zijn club mannen als Zijlstra mag koesteren. De legendarische oud eerste elftalspeler die past in het rijtje van grote namen als Red Feenstra, Wieger Sinnema, Stoffel Boersma en meer recent Ton Haarman en Sandor van der Heide legt de geschiedenis van de club minutieus vast. Veel historisch materiaal is inmiddels digitaal vereeuwigd. De uit Scharnegoutum afkomstig Sipke Plat was de man die al lezend kritisch mee keek over de schouder van Van der Veer.

Zo is een jubileumboek ontstaan waarin met name het menselijke aspect er uitgelicht wordt. Naast de oudste teamfoto van ONS 1 siert de huidige selectie de cover met verder actiemomenten van de legendarische voetballers die hierboven genoemd zijn. Het boek beoogt volgens Van der Veer allerminst een historisch overzicht te zijn. ,,Alleen al van de laatste tien jaar kreeg ik van Foeke 25 ordners vol met feiten over ONS.” Veel te veel om op te noemen. Om vooral een leesbaar boek te houden wijst hij ten overvloede op de subtitel van het jubileumboek: ‘fragmenten uit 75 jaar geschiedenis van de c.v.v. Oranje Nassau Sneek’.

Wel heeft Van der Veer als ‘lijstjesman’ én om te voorkomen dat het boek ongelezen in de boekenkast verdwijnt veel complete overzichtslijsten overgenomen uit de bestanden van Zijlstra, zoals de eregalerij met ere voorzitters, ere leden en leden van verdienste, grootste overwinningen, een overzicht van de trainers, de jongste debutanten in ONS 1, etcetera opgenomen.

Topscorers aller tijden ontbreken niet. Dat is ‘mister ONS’ Wieger
Sinnema die in de periode van 1976 tot 1994 362 wedstrijden speelde en daarin 146 keer scoorde. Overigens Ton Haarman, de huidige topscorer die ONS aan het eind van dit seizoen verlaat, heeft een veel hoger gemiddelde. In 7 seizoenen is hij Sinnema tot slechts 7 goals genaderd. Haarman maakte er 139!

Naast dit soort feitelijke overzichten zijn een aantal in het clubblad Onder Ons afgedrukte interviews van oud journalist Simon Visser met legendarische ONS’ers als Jan Steenwijk, Wim Deenik, de familie Bil, supporter Arie Faas. Natuurlijk ontbreken de foto’s niet van alle 23 junioren , 5 senioren – en 3 damesteams die ONS in de jubileumjaargang binnen de lijnen brengt.

Van der Veer zet hier en daar de clubfeiten in een breder perspectief. Zo citeert hij uit een artikel uit het Oranje Nassau Nieuws waarin dokter Jan Dethmers zich afvraagt of je ‘als ‘fienen’ ook kunt voetballen. ,,Wy binne altyd de fienen bleven en dat mut mooi su blieve”, lacht Van der Veer. Dethmers illustreerde in zijn stukje toen dat sporten in het algemeen, en voetbal in het bijzonder , nog niet een vanzelfsprekende taak was voor het protestantse deel van de Nederlandse bevolking.

ONS speelde zijn eerste wedstrijden overigens op het terrein stadgenoot Sneek, later bij LSC en de laatste decennia op het Zuidersportpark met inmiddels de hoofdingang aan de Alexanderstraat. De club hoopt nog dit jaar een nieuw kunstgrasveld in gebruik te kunnen nemen. Rond het kunstgrashoofdveld komt een lichtinstallatie.

Twee weken voor de jubileumviering is ONS 1 onttroond als kampioen van de hoofdklasse C. Ook werd de hoofdmacht van de jubileumclub vorige week uitgeschakeld in de kwartfinale van het districtsbekertoernooi. ,,Jammer”, reageert Van der Veer, ,,maar ONS is heel veel meer dan het eerste elftal alleen…”