|
|
20 desember om 17:50 |
|
Nije teater
Gistermiddach wurdde ik deur sjoernalist Fedde Dijkstra fan de LC opbeld met de fraach ňf ik ut allemaal nňch wat sitten sach met ut nije teater an de Westersingel. En dan met name over de kapisiteit. Binnenkňrt myn antwoard in de LC. Op de site http://www.cultureelkwartiersneek.nl staat de folgende infňrmasy over ut plak dęr't binnenkňrt ut teater komme sal. Un moaie infňrmatieve site anders!
Historie
Op de plaats van het TNT distributiecentrum aan de Westersingel, waar het nieuwe Theater van Sneek zal verrijzen, hebben altijd gebouwen gestaan met een openbare functie.
Onderwijs
De grond werd voor het eerst bebouwd in 1864. Toen werd in opdracht van het gemeentebestuur van Sneek een begin gemaakt met de bouw van een HBS, naar een ontwerp van architect Meinse Molenaar. De nieuwe school werd op 13 november 1865 in gebruik genomen. Het was de eerste HBS in Friesland. De HBS was een nieuw schooltype, dat mogelijk werd dankzij de Wet op het Middelbaar Onderwijs van 1863. Het onderwijs was er - meer dan dat op de toen populaire Latijnse en Franse Scholen - gericht op de economische eisen van de veranderende maatschappij in de tweede helft van de 19e eeuw. De nadruk lag dan ook op het onderwijs in wiskunde, exacte vakken en moderne talen.
De keuze van de bouwplaats werd mede bepaald doordat de gemeente de grond op aantrekkelijke voorwaarden kon kopen van het Old Burger Weeshuis. Het schoolgebouw was vanuit de stad niet zo gemakkelijk bereikbaar, want de Koningsbrug zou pas in 1881 tot stand komen.
In 1950 verhuisde de HBS naar de Almastraat. Het gebouw aan de Westersingel diende nog een tijd tot huisvesting van het nieuw opgerichte Christelijk Lyceum (Bogermancollege) tot het in 1959 werd gesloopt.
Postkantoor en distributiecentrum
Op de plaats waar het schoolgebouw had gestaan werd een nieuw postkantoor gebouwd. Dit is het gebouw aan de Westersingel waar nu het TNT distributiecentrum is gehuisvest. Het ontwerp is van de toenmalige rijksbouwmeester Ir. J.J.M. Vegter te Leeuwarden. Het nieuwe postkantoor ging eind 1960 open voor publiek. De loketfunctie van het oude postkantoor aan het Leeuwenburg kwam daarmee te vervallen. Ene Philia dichtte ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis in het Sneeker Nieuwsblad van 1 december 1960:
Een mijlpaal! Een voorname dag Voor onze Posterijen Doch niet alleen voor P.T.T. Is deze dag een blije! Dat is-ie ook voor u en mij, Voor ŕlle Sneek-cliënten (En dat is onze hele stad, “Post” heeft geen concurrenten…). Wie int er niet met méér plezier Z’n maandelijks pensioentje? (Sint legde wel iets grandioos in’t P.T.T.-se schoentje). Wie staat - ŕls-ie nog wachten moet - met óngeduld te wachten? Het einde van het oud gebouw Is ’t einde van de klachten! Ziet naar de feestelijke sfeer Daar ŕchter de loketten, Waar ambtenaren nu hun taak Blij zitten te verzetten. Ziet naar de geest van dankbaarheid, Het heerlijk medeleven, Waar déze kant van het loket - De “klant” – van blijk zal geven Eind jaren tachtig van de vorige eeuw verhuisden de loketten naar Martinistate aan de Martiniplein. Het gebouw aan de Westersingel wordt sindsdien gebruikt als postverdeelcentrum.
Theater
Binnenkort maakt het distributiecentrum aan de Westersingel plaats voor een nieuw Theater voor Sneek en wijde omgeving. Op de plaats waar eerst een school stond en later een postkantoor, wordt dan voor de derde maal een nieuw gebouw opgetrokken dat een openbare functie krijgt.
Foto fan de site http://www.cultureelkwartiersneek.nl |
|