dagboek > overzicht
Dagboek desember 2009Bekiek hele maand 
 
24 desember om 17:15
 
KING-pepermunt deel 2





Eén fan de beste lezen rúbriken in ut Sneeker Nieuwsblad is sondermear ‘ Su het ut weest ’. Ut is un seary met foto’s en infňrmasy dy’t fersňrgd wurde deur de Vereniging Historisch Sneek. Eargister plaatste ik un foto fan un oud KING-tromke dat ok su in dy seary metkon. Angelien Poiesz ( sien www.leukepruik.web-log.nl ), un Sneekse dy’t ‘ om útens ’ woant, reagearde met de folgende mail:

“ Ik zag die pepermunttrommels op je log en dacht: hé, die onderste doet me denken aan mijn eigen trommel. Ik heb 'm gekregen nadat mijn opa was overleden (Loodsje Poiesz). De letters: JTS staan voor zover ik weet voor: Jan Tromp Sneek. Heeft JTS ook wat met King te maken gehad? Mijn ouders vroegen laatst ook al of ik een foto wilde opsturen omdat er iemand in geďnteresseerd was. Grappig!”

Ik hew Angelien weromaild dat ik fan gyn Tromp weet dy’t bemoeienis met KING had het. De fabryk wurdde in 1902 oprichten deur Gerrit Tonnema, as finansier, Nicolaas de Vries, Gerrit Wip en Anne Zandstra. De firma bleef tňt 1988 in hannen fan de family De Vries.

Stef Bos noemde ut KING-pepermuntsje in un fers ‘ de protestandse cocaďne voor de gereformeerde junks ’. Ut permuntsje was froeger syn ‘ redding & geluk ’ toen hij in de kerk sat.

Der sal fanavend wel wear heel wat KING-pepermunt deur gaan op de harde kerkbanken!