dagboek > overzicht
Dagboek maart 2010Bekiek hele maand 
 
7 maart om 21:52
 
Daniël Lohues en Johan Veenstra winne streektaalprizen

Kiek su'n bericht ( út ut Dagblad van het Noorden ) nim ik graach nňch eventjes met op dizze sundach. Daniël en Johan fan harte!!





Johan Veenstra


Zanger Daniël Lohues is opnieuw winnaar geworden van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. Won hij vorig jaar met zijn cd Allennig II, dit jaar krijgt hij de prijs voor het vervolgalbum Allennig III. Schrijver Johan Veenstra won in de categorie proza & poëzie met zijn boek Et geheim van de wiend.

“Op de cd Allenig II zingt Lohues twintig knappe liedjes, gemaakt door een man die geen beperkingen lijkt te kennen en daarbij het Drents als zo vanzelfsprekend hanteert dat het door iedereen kan worden verstaan”, aldus de jury. Ook over de schrijver Johan Veenstra sprak de jury lovende woorden. “Veenstra heeft een status aparte binnen de Nedersaksische streektalen. En dat komt niet alleen doordat hij in het Stellingwerfs schrijft, het heeft ook te maken met zijn veelzijdigheid. Veenstra is van alle markten thuis: gedichten, verhalen, columns en romans. Et geheim van de wiend is alweer zijn vijfde roman. Gelet op de schaarste aan streektaalromans een indrukwekkende prestatie.”

De mannen kregen de prijzen zaterdag overhandigd op het streektaalfestival !Reur! in Emmen.