dagboek > overzicht
Dagboek júny 2013Bekiek hele maand 
 
19 júny om 17:44
 
De Fries - Op zoek naar de Friese identiteit






Fandaach un moai boek kregen om te resęnsearen: De Fries- Op zoek naar de Friese identiteit fan Erik Betten. Hew ut op dit moment te druk met ut laaste skoalwerk, dat ut boek mut mar even lęgen bliëve tňt de somerfakaansy. Wel alfast ut persbericht hieronder.


In dit boek doet journalist en historicus Erik Betten een poging om dieper door te dringen tot de Friese identiteit. Want wanneer ben je een Fries? Moet je dan Fries kunnen spreken? Wie bepaalt dat eigenlijk? En kan iedereen die dat zou willen, alsnog Fries worden? Aan de hand van harde cijfers, nieuwe inzichten, persoonlijke observaties en een blik op de geschiedenis gaat de auteur taaie clichés te lijf. Waar zijn die op gebaseerd? En hebben ze nog een functie in de eenentwintigste eeuw?

Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling komt in het boek aan het woord over de beeldvorming rond de Elfstedentocht en de Friezen. Dichter Tsead Bruinja vertelt over het spanningsveld tussen de Friese en de Nederlandstalige literatuur in Friesland. Een keur aan wetenschappers wordt aan de tand gevoeld over aspecten van de Friese identiteit, onder wie Goffe Jensma (RuG, hoogleraar Friese taal en letterkunde), Maykel Verkuyten (UU, hoogleraar sociale psychologie), Arjen Versloot (UvA, hoogleraar Germaanse taalkunde) Jos Bazelmans (VU, hoogleraar monumentenzorg) en Theo Spek (RuG, hoogleraar Landschapsgeschiedenis).


Veldonderzoek deed de auteur bij typisch Friese evenementen als de PC en de herdenking van de slag bij Warns. Hij ging naar Nord-Friesland, liet zijn DNA onderzoeken, en las wat er in de loop der tijden zoal over de Friezen is gepubliceerd.

Om de ervaringen van de auteur in een breder perspectief te plaatsen, is in het kader van dit boek door studenten van de NHL een grootschalige enquęte uitgevoerd onder 1500 Friezen en niet-Friezen.





Erik Betten