dagboek > overzicht
Dagboek júny 2014Bekiek hele maand 
 
12 júny om 08:05
 
Dertien kunstenaars en een prachtige glascollectie in overzichtsexpositie Galerie Peter Bax te Sneek





De overzichtsexpositie in galerie Peter Bax bestaat uit werk van 13 kunstenaars, voor het merendeel al langere tijd aan de galerie verbonden. Het zijn: Jan Potma, Sonja Klijnstra, Dominique Chan, Lesobier, Peter Schenk, Ad Arma, Theo Niermeijer, Bandalac uit Roemenië en werk uit onze eigen collectie van de kunstenaars Jan van Tuinen, François Lodewijckx en Rob Schrijver. Nieuwkomers in de galerie zijn de kunstenaars Korja van der Werff en Harry Wever.

De expositie wordt gecompleteerd met een prachtige glascollectie van Oost-Europese kunstenaars.
De expositie start op zaterdag met een inloopdag, waarbij vrienden van de galerie van 10.00 uur tot 12.00 uur gelegenheid wordt geboden tot een voorbezichtiging en daarna doorlopend tot 17.00 uur. Vanaf ca. 15.00 uur wordt de middag muzikaal ondersteund door muziek van leerlingen van het Kunstencentrum Atrium. Door de samenwerking met het Kunstencentum wordt jong talent in de galerie een podium geboden.

Ad Arma

Ad Arma (Rotterdam, 1954) maakt grafisch werk, bronzen sculpturen, gouaches, schilderijen, keramisch werk en glaskunst. Hierbij is veelal de onderliggende gedachte dat alles samenhangt, één is. Diverse thema’s geven hieraan uiting.

Ad Arma heeft door de jaren heen een indrukwekkend aantal tentoonstellingen en projecten verzorgd en dit doet hij nog steeds. Hij geniet bekendheid als één van Nederlands beste kunstenaars en werd in 2007 uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar. Ook op internationaal niveau is hij welbekend en is zijn werk op talloze locaties te zien.

Dominique Chan

Met de jaren heeft het werk van Amsterdamse kunstenaar Dominique Chan (1950) zich ontwikkeld tot een uitgebalanceerde compositie van kleuren. Daarbij zet hij alle middelen in om de karakteristieke eigenschappen ervan uit te buiten. Als bij de '"constructivisten" maakt hij gebruik van kleurgroepen die in elk autonoom werk opduiken. Zijn werk straalt vrijheid uit. Deze uitstraling wordt veroorzaakt door het kleurgebruik, fel en direct, en de ogenschijnlijk chaotische manier waarop de verf op het doek ligt. Opvallend is tevens dat zijn werk vaak is opgedeeld in verschillende vlakken, waarbij elk vlak weer een ander verhaal vertelt. De vrolijkheid in het werk van Dominique Chan wordt wereldwijd gewaardeerd.

Sonja Klijnstra





In het werk van Sonja Klijnstra uit Warns (1957) spelen sfeer, atmosfeer, textuur en techniek een belangrijke rol. Zij schildert bij voorkeur onderwerpen uit het buitenleven in de omgeving van haar woonplaats Warns, zoals boerderijdieren, landschappen, daken en vissersboten. Ze gebruikt een gemengde techniek met acryl, oliepastel, pen en inkt. In een vlot handschrift zet ze snelle impressies op papier, in een trefzekere lijnvoering, open en levendig. In haar nieuwste werk is het kleurgebruik uitgebreider, waar het eerder vaak beperkt bleef tot vooral roestbruine tinten.

François Lodewijckx

François Lodewijckx (1939 - 2013) werd geboren in Zierikzee. Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool van 1961 tot 1964 en behaalde daar zijn akte MO-A Tekenen. Van 1964 tot en met 1966 studeerde de kunstenaar aan Het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hier volgde hij de disciplines vrije grafiek en portretschilderen.

Lodewijckx was in Paramaribo als docent onder andere verbonden aan de Surinaamse Academie voor Beeldende kunsten. Van 1972 tot 1989 was hij werkzaam als docent aan de Academie Minerva te Groningen. Vanaf ongeveer 1963 exposeerde François Lodewijckx met regelmaat in binnen- en buitenland. Hij woonde, werkte en exposeerde in die tijd onder andere in: Antwerpen, Terneuzen, Spijkenisse, Paramaribo, Turnhout, Hardenberg, Stedum (Gr), Rolde (Dr), Bergen op Zoom, Nijverdal, Deventer en Velserbroek.

Theo Niermeijer

Niermeijer (Amsterdam, 1940 – 2005) schilderde, tekende, aquarelleerde, etste en lithografeerde, maar was vooral beeldhouwer. Hij maakte veelvuldig gebruik van ijzer, ijzerafval, autoschroot en staal. Hij noemde zichzelf eens de 'archeoloog van de schroothoop'. Het werk van Theo Niermeijer is stellig niet op de eerste plaats realistisch, ook niet op de eerste plaats mooi of expressief; het is op de eerste plaats Theo Niermeijer.

Jan Potma





Sneker kunstenaar Jan Potma (1946) volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden. Reeds op 18 jarige leeftijd wist hij op eigen kracht een zolder als atelier te huren. Zijn zoektocht in de kunst liep langs vele abstracte werken, om uiteindelijk te komen bij zijn keuze; Een meer realistische beeldtaal.
Vanaf 1977 raakte hij naast zijn kunstenaarsbestaan als grafisch vormgever aan het werk. In zijn huidige actieve loopbaan is hij naast vrij kunstenaar, docent aan zijn eigen “Academie” aan het Grootzand te Sneek. Hij geeft les in tekenen, schilderen en airbrush.

Peter Schenk

Het uitgebreide oeuvre van Peter Schenk uit Amersfoort (1944 - 2011), een kunstenaar die jaren bij de top van de lyrisch abstracte kunstenaars van Nederland behoorde, vertelt vele verhalen. Zijn artistieke proces vernieuwde zich voortdurend onder invloed van sferen en elementen van de verschillende landen die hij regelmatig bezoekt. Al vele jaren is Japan één van zijn meest favoriete bestemmingen, niet alleen om er rond te trekken maar vooral om er te werken, les te geven en te exposeren. Als kunstenaar is Schenk een geboren tekenaar en in gewassen inkt zien we nog steeds de organische lijnen van gedaanten en figuren verschijnen. In de wereld van Peter Schenk is er geen verschil tussen figuratief en abstract; zijn wereld is er een van expressie en energie. Peter Schenk overleed in 2011.

Rob Schrijver

Rob Schrijver is geboren op 30 juli 1948 in Almelo en overleed in 2002 in Woudsend. Naast de vriendschap die de kunstenaar had met Theo Wolvecamp, behorend tot de cobragroep, werd hij geďnspireerd door het werk van deze kunstenaar.

De schilderijen van de teruggetrokken en compromisloos levende Rob Schrijver ontstonden vaak over een langere periode, variërend van enkele maanden tot vele jaren. Hierdoor is de hoeveelheid werk beperkt en zijn exposities van zijn werk zeldzaam. Zijn oeuvre bevindt zich nagenoeg compleet in particuliere, Rijks en Gemeentelijke verzamelingen. Ook koningin Beatrix zou één of meerdere -Schrijvers- bezitten.

Jan van Tuinen

De geboren Sneker kunstenaar Jan van Tuinen (1944 - 2012) genoot zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool te Leeuwarden en vervolgens aan de Stichting Ateliers ’63 te Haarlem (afd. monumentaal). Toen galeriehouder Peter Bax in 1992 de deuren van zijn galerie annex kunstuitleen opende, was Van Tuinen daar de eerste jaren nauw bij betrokken. In 1994 organiseerden zij samen de jubileum expositie ‘Jan van Tuinen 25 jaar kunstenaar’. Dit was zijn laatste expositie waarbij Jan afscheid wilde nemen van de kunst.

De laatste jaren was er echter weer sprake van dat hij zijn werk als kunstenaar weer wilde hervatten. Zijn gezondheid heeft dit echter niet toegelaten. Augustus 2012 overleed Jan, die in 1978 onder meer bekendheid verwierf met zijn spraakmakende Friese Vlag Project.

Korja van der Werff





Korja van der Werff uit IJlst (1965) is geboren in Rotterdam en later opgegroeid in Sneek. Als kind wilde ze graag naar de kunstacademie, maar verwachtte niet dat ze van de kunst kon leven. Daarna is ze als leerkracht in het basisonderwijs gaan werken.

Een aantal jaren geleden heeft ze haar artistieke talent de ruimte gegeven en is ze zich gaan richten op de portretkunst. Er volgde een intensieve periode van lessen en masterclasses, o.a. op de Wackersacademie in Amsterdam.
Sinds januari 2014 is er een grote ommekeer geweest in haar werk. Korja is overgestapt naar een hele nieuwe en unieke manier van schilderen, namelijk van “rechtshandig fijnschilderen” naar “linkshandig cartoon schilderen”. Zij omschrijft het als: “Niet meer gevangen zijn tussen de lijnen, maar artistieke vrijheid voelen, waarbij de essentie van degene wel zichtbaar blijft”. Inspiratie haalt Korja uit de mensen om haar heen. Zo spreekt zij voorbijgangers aan op straat en neemt foto’s van diegenen. Vervolgens maakt ze een schets en er aansluitend een cartoonachtig portret van.

Harry Wever





De Franeker kunstenaar Harry Wever werkt met olieverf, oude schildertechnieken en veeal oude gebruiksvoorwerpen tot het vervaardigen van assemblages en panelen. In deze veelal figuratieve en soms absurdistische werken maakt hij bijzondere wagens en objecten waar men zich volledig in kan verliezen en het niet altijd is wat het lijkt te zijn. In zijn objecten neemt Harry de toeschouwer mee op reis in de eigen belevingswereld waarbij de verbeeldingskracht van de kijker centraal staat. De kunstenaar maakt in zijn assemblages en objecten gebruik van alledaagse materialen waar de kijker normaal aan voorbij gaat en prikkelen op deze manier ieders fantasie. Door met originele voorwerpen te werken zet hij de toeschouwer regelmatig op het verkeerde been en wordt deze als het ware uitgenodigd om zich in het object te verplaatsen en zijn verwachtingspatroon bij te stellen.

De prijzen in de expositie variëren van ca € 50,- tot € 2000,-. Van het merendeel van de kunstenaars heeft de galerie een groot aantal werken in stock.



De expositie duurt t/m 31 juli 2014.