|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 augustus om 14:13 |
|
EXPOSITIE SCHILDERIJEN BRAM VERMEULEN
“Dood ben ik pas, als jij mij bent vergeten”
SNEEK – Van 16 augustus tot en met 27 september 2014 is er een bijzondere expositie te bezichtigen aan de Singel 82 te Sneek. In Galerie Peter Bax wordt een hommage gebracht aan Bram Vermeulen, 10 jaar na zijn overlijden. In deze expositie worden een aantal nooit eerder in de Galerie getoonde werken, zeefdrukken en andere grafiek gepresenteerd. Van de bekende overleden “alleskunner” heeft de Galerie weer een aantal originele werken in stock. Op 16 augustus begint de expositie met een inloopdag van 10.00 – 17.00 uur. Iedereen is hier bij van harte welkom.
Bram Vermeulen
Bram Vermeulen, geboren op 13 oktober 1946 in Den Haag, scoorde in zijn leven eerst als volleyballer. Op zijn zestiende was hij al spelverdeler van de Nederlandse volleybalploeg. In totaal speelde hij 53 interlands. Tijdens zijn studie psychologie in Amsterdam ontmoette hij Freek de Jonge en uit deze ontmoeting ontstond in 1968 “Neerlands Hoop in bange dagen”. Voor deze carričre stopte hij zijn loopbaan als volleybalinternational. Met hun vernieuwend cabaretgenre scoorden ze zowel in Nederland als Vlaanderen. In 1979 ging Neerlands Hoop uit elkaar, omdat De Jonge de voorkeur gaf aan een solocarričre. Vermeulen was hier lange tijd teleurgesteld over maar legde zich zeer verdienstelijk toe op chanson waarmee hij vooral in België veel succes kende . CD's als "Rode Wijn", "Dans met mij", "Vriend en vijand", "Polonaise" en "De beuk erin" scoorden bij een zeer groot publiek. In 1994 ontving hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied “Een doodgewone jongen”. Bram - die zelden niets deed - maakte, in willekeurige volgorde, muziek, theaterprogramma’s, regisseerde, verzorgde en bewerkte televisieprogramma’s, was striptekenaar, schreef columns, gaf boeken uit, was muzikant en acteur bij Het Werktheater, verzorgde scripts, decors, muziek en licht voor theaterproducties. Voor de R.V.U. Televisie verzorgde hij een aantal programma’s waarbij hij idee, script, presentatie en muziek allemaal voor zijn rekening nam. Gaf les in programma maken maar was daarnaast ook kunstschilder die onder andere exposeerde in Utrecht, Aalst, Brussel, Vlaardingen, Haarlem en Sneek.
Bram de schilder
Hoewel Bram Vermeulen al vele jaren schilderde was dit bij het grotere publiek onbekend. Door zijn vele activiteiten en optredens kwam hij ook maar zelden aan exposeren toe. Hij begon in 1989 met schilderen omdat hij niemand kon vinden aan wie hij uit kon leggen hoe het affiche voor zijn programma “Dans met mij” er uit moest zien. Er ontwikkelden zich twee richtingen bij het schilderen. De meer spirituele richting, schilderijen waar hij bijna altijd zelf op voorkomt. En de polonaise richting. De samenleving als een ogenschijnlijk vrolijke hossende stoet vermomde mensen achter elkaar die niet weten waar de stoet heengaat maar die volhouden dat het lol is. Ellende in vrolijke verpakking. Met name deze schilderijen zijn een sterk toonbeeld van expressionisme. In de laatste twee series schilderijen “Boerenleven” en “De Honden” spelen dier en mens een belangrijke rol en werd zijn schilderwerk milder.
In samenwerking met galeriehouder Peter Bax gaf hij meerdere zeefdrukken uit. ‘Vanaf 1995 bouwden Bram en ik een vriendschap op en nam als enige galeriehouder zijn werken op in de vaste collectie voor verkoop en uitleen. Hij kwam meerdere malen exposeren in de galerie en in deze tijd raakte ik betrokken bij exposities van zijn werk elders in het land. Ook bemiddelden wij bij de verkoop van zijn werken en voerden samen kunstprojecten uit. Zo brachten wij enkele malen een Creatief Doosje uit en gaven samen zeefdrukken uit met als titel: “De woorden”, “Een goed gesprek”, “De waarneming” en “De laatste ronde”. Er lagen zelfs nog enkele ontwerpen klaar voor het produceren van nog een aantal zeefdrukken. Deze grafiek werd, in gelimiteerde oplages, ook wel als relatiegeschenk voor bedrijven uitgegeven.’
Boek
Peter Bax toont zich zeer gelukkig met de nieuwe inbreng van de kunstwerken en met het openen van deze expositie ontvouwt de ervaren galeriehouder tevens andere enthousiaste plannen. ‘Bram kwam in november van het jaar 2000 een expositie in onze galerie openen en op die dag is er een plan ontstaan een boek uit te geven over Bram Vermeulen als schilder. De titel van het boek werd ook al genoemd: “Bram de Schilder”. Over de vorm en inhoud van het boek waren we het wel eens, een kijkboek zonder te veel tekst. Het boek dat we in gezamenlijk beheer wilden uitgegeven, kwam hierna steeds ter sprake, maar het heeft niet meer zo mogen zijn dat we dit project ook samen hebben kunnen afronden,’ aldus Peter Bax. Bram Vermeulen overleed plotseling in San Dalmazio (Italië) op 4 september 2004.
Nu, exact tien jaar later, wil Bax deze plannen alsnog graag doorzetten. Dit als eerbetoon naar een vriend. ‘Redmer (mede-galeriehouder, red.) en ik willen samen met de Erven Bram Vermeulen dit boek middels crowdfunding en sponsoring gepubliceerd krijgen. Gezien de vele enthousiaste reacties door de jaren heen weten we dat, wanneer we ons hier 100% voor inzetten, een tien jaar lange wens in vervulling zal gaan.’ Vanaf 16 augustus kunt u meer informatie vinden over de boekuitgave op de website: www.baxkunst.nl .
Meet & Greet
Op zaterdagavond 27 september 2014, vanaf ca. 18.00 uur, is er een Meet & Greet met onder andere aan tafel de dochter van Bram Vermeulen, Tamara die over zijn leven en werk kan vertellen. Het is, door tijdig in te schrijven, voor een klein gezelschap mogelijk hieraan deel te nemen. U kunt dan, in een ongedwongen sfeer en zonder verplichtingen, samen met hen genieten van een meergangen diner. Dit is een bijzondere avondvullende ervaring te midden van zijn kunst.
De expositie duurt tot en met 27 september.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|