|
|
3 november om 15:50 |
|
Biertapwedstriden: un fesitekaartsje foar de horeka!
Margriet Melchers ( Witte Kat Sneek ) in folle konsentrasy tidens ut biertappen: ' Ik bin wel tefreden over ut resultaat...'
Foarsitter Anne Wind ( Restaurant Onder de Linden, Sneek ) fan Koninklijke Horeca Nederland afdeling SWF is hearlek helder at hij angeeft węrom’t de Friese biertapwedstriden bij Grand Café De Walrus fanmiddach belangryk binne foar de beroepssektňr: ‘ Wij wille un moai fesitekaartsje afgeve deur un glas bier goëd te tappen en te servearen. Da’s wat anders as sumar un glas bier folskenke! ’
Foarsitter Anne Wind ( rechts ) met de winnaar fan foarech jaar, Jeroen Efdé
Rúm fyftech horekamedewerkers hewwe hun opgeven om an dizze tapwedstriden met te doën, dy’t onder besielende leiding fan Hans Diekman staat. Ut is foar de fierde kear dat de provinsjale tapwedstriden in Sneek ňrganiseard wurde. Foaraf an de wedstryd hangt der un gesonde spanning in de partysaal fan De Walrus. Alle deelnimmers magge foartappe om ferfňlgens an de wedstryd te beginnen.
Trio illústere horekatijgers: Bas fan de Walrus, Martin fan de Daaldersplaats & Jan Sjoerd fan Neighbours
Winnaar fan foarech jaar, Jeroen Efdé fan Het Grauwe Paard út Marsum is fandaach ok wear anwezech. Diskear wel moai op tiid.‘ We kwamen foarech jaar te laat, oans trein bleef in Mantgum staan. Toen hewwe andere deelnimmers oans ophaalt. Hadden se beter nyt doën kannen, want se haalden dus letterlek de kampioën op ’, seit Efdé met un big smile.
Annemarie Boot krijt nňch un paar laaste anwizings fan Hans Diekman
Efdé hoopt dit jaar ok wear hoge ogen te goaien. ‘ At je fňlgens ut protocol tappe, komme je faak al un heel end ’, doseart de horekaman in swarte broek en wit overhemd. ‘ En thús even met un glas water oefene…’ In het protocol fan de tapwedstriden staan anwizings genoech om tňt un goëd resultaat te kommen, fan ut droochmaken fan ut dienblad tňt ut tappen en servearen fan ut gerstryk focht.
Dat de glazen ‘ te allen tijde onderaan beetgepakt dienen te worden ’, liekt mij logys. Mar sommege deelnimmers staan stief fan de senuwen at de sjuryleden der letterlek met de neus bovenop staan om de ferrichtingen te fňlgen en dan wil der nňch wel us wat mis gaan.
Fan de deeknimmende horekabedriëven út Sneek fiel mij op dat der un groat antal werknimmers in bedriëfskleding achter de tap stonnen: Netsjes! Fanavend om un uur ňf halftien wurdt bekend wie’t de wedstryd wonnen het en deurgaat naar de distriktfinales in Nijkerk.
UPDATE Persbericht:
FRIES KAMPIOENSCHAP BIERTAPPEN
Peter Fabriek van Café-restaurant Tjeukemeer uit Oosterzee is verkozen tot Fries Kampioen Biertappen 2014. Dat werd maandag 3 november bekend in Grand Cafe de Walrus in Sneek waar meer dan 50 bartenders streden om het kampioenschap van Friesland. Tweede werd Gerard van Beyeren van de Ierse Pub in Sneek en de derde plaats werd ingenomen door Guido de Mari van Cafe de Rus in Leeuwarden, zij gaan samen met Michel Mok van De Witte Kat uit Sneek, Ricky van de Zee van Ludiek uit Sneek en Erwin Stokmans van Beachclub lemmer, die respectievelijk 4e, 5e en 6e werden door naar de district kampioenschappen in Nijkerk, dit is dan weer de voorronde van het Nederlands kampioenschap wat in 2015 wordt gehouden tijdens de Horecava in Amsterdam.
Tijdens de wedstrijd werden eerst in voorrondes 2 fluitjes & 2 vaasjes getapt en geserveerd aan de jury. In de finaleronde werden naast 2 fluitjes en 2 vaasjes ook een flesje bockbier uitgeschonken op een plateau voor de jury.
Tijdens de jurering wordt onder andere gelet op de volgende punten; • Voorbereiding en presentatie • Spoelen van de glazen • Wijze van tappen • Wijze van afschuimen • Hoe wordt het biertje geserveerd aan de gast • Hoe wordt de presentatie van een 'speciaal biertje' voorbereid • Hoe wordt het glas van een 'speciaal biertje' gespoeld • Hoe wordt het 'speciaal biertje' geserveerd aan de gast De wedstrijd werd georganiseerd door de afdeling van Súdwest-Fryslân van Koninklijke Horeca Nederland. De organisatie kan terug zien op een kwalitatief hoogstaande wedstrijd waarin veel enthousiasme werd getoond, waarmee de deelnemers aantonen dat het beste biertje toch echt in de Nederlandse horeca gepresenteerd wordt.
|
|