dagboek > overzicht
Dagboek desember 2014Bekiek hele maand 
 
24 desember om 19:34
 
Boek: H.N. Werkman 1882 – 1945. Leven & werk





Fanmiddach hew ik de boekebonnen fersilverd dy't ik op myn sestegste ferjaardach kregen hew. Dit boek hew ik o.a. anskaft! Mňrren laat ik ut andere boek siën dat ik bij Boekhandel Van der Velde kocht hew. Ondertussen lees ik de biografy fan Mr.Pieter Sjoerds Gerbrandy. Utermate boeiend!


De executie van Werkman vlak voor de bevrijding van Groningen is van invloed geweest op de wijze waarop over Werkmans kunstenaarschap wordt gesproken. Zijn (inter)nationale erkenning in de jaren na de oorlog is vaak gekoppeld aan het abrupte einde van zijn leven. In het boek spreekt Universiteitshoogleraar Kunst en Samenleving Henk van Os de wens uit om Werkman die plaats in de kunstgeschiedenis te geven die hij verdient. De auteurs hebben hier gehoor aan gegeven en zijn erin geslaagd de eigenzinnige ontwikkeling binnen Werkmans oeuvre te laten zien. Zij schrijven over Werkman als kunstenaar die zich steeds bleef vernieuwen, zich niet wilde conformeren aan conventies en die altijd een vrije omgang met de begrippen abstract en figuratief hanteerde.

Het boek H.N. Werkman 1882-1945. Leven & werk is een biografie in beeld. Het oeuvre en het levensverhaal van Werkman zijn gebundeld in tien hoofdstukken, verdeeld in honderd beknopte episodes en vele afbeeldingen. Zijn grafische achtergrond, de economische omstandigheden, het kunstleven in Groningen, de internationale avant-garde en de oorlogsjaren: het unieke van Werkman ligt in de manier waarop hij al deze draden vervlocht in zijn werk. Volgend jaar, zeventig jaar na zijn dood, is het boek het uitgangspunt voor de grote Werkmantentoonstelling in het Groninger Museum, en de kapstok voor een cultureel programma in stad en provincie Groningen.

H.N. Werkman 1882-1945. Leven & werk is een initiatief van het Groninger Museum en de Stichting Werkman 2015, uitgegeven door WBOOKS. De redactie is verzorgd door kunsthistorica Anneke de Vries, gastconservator Jikke van der Spek, bibliothecaris en auteur Doeke Sijens en Mariëtta Jansen, conservator bij het Groninger Museum. Verder werkten mee: Doede Hardeman, conservator moderne kunst in het Gemeentemuseum Den Haag; Ronald Ohlsen, neerlandicus en schrijver; Henk van Os, Universiteitshoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam; Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédčre te Heerenveen-Oranjewoud; Peter Vroege, bestuurslid van Stichting Werkman 2015 en bedenker van het boekconcept; Mieke van der Wal, werkzaam bij het Drents Museum in Assen; Martin Werkman, de oudste kleinzoon van M.H. Werkman (1884-1953), de jongste broer van Werkman; Claartje Wesselink, universitair docent bij de vakgroep Cultuurgeschiedenis van Europa aan de Universiteit van Amsterdam.

Het rijk geďllustreerde boek bevat 256 pagina’s