dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2015Bekiek hele maand 
 
19 febrewary om 13:54
 
Een 14e eeuwse muntschat bij Sneek ontdekt





Amateurarcheologen Nino Casolin en Gilbert Hofstra van het Archeologisch Steunpunt Sneek (ASP) hebben afgelopen jaar een bijzondere muntschat ontdekt. De munten zijn gevonden op een voormalig kloosterterrein tussen Sneek en Bolsward. Nadat er bij de gemeente melding was gedaan van vondsten op het omgeploegde terrein, heeft de gemeentearcheoloog het ASP gevraagd het terrein te onderzoeken. De pachter van het terrein heeft hier toestemming voor gegeven.

Zilveren muntschat

De zilveren muntschat bestaat uit 51 munten uit de periode 1244-1311. Bij een vondst van vijf of meer munten spreken we van een muntschat. Er worden vaker muntschatten uit deze periode gevonden in deze regio, maar nog niet eerder zo groot. Het gaat om 13 verschillende munttypen uit Engeland, Vlaanderen en Nederland. Het gaat om munten die in deze regio veel gebruikt werden. Behalve de zogenaamde Grosso-munt. Dit is een munt met een afbeelding van Christus, die vaak werd omgevormd tot sieraad. Deze munt is in perfecte staat. Het is daarom niet duidelijk of de munt een speciale functie als sieraad had of gebruikt werd als betaalmiddel.





Afbeelding: Zogenaamde Grosso van Pietro Gradenigo (1289-1311)


Terrein met een rijke geschiedenis

Het is niet duidelijk hoe en waarom de munten in de grond terecht zijn gekomen. De archeologen hebben geen verpakkingsmateriaal gevonden. In deze tijd was het niet gewoon om giften mee te geven aan overledenen. Waarschijnlijk zijn de munten begraven om te bewaren. Omdat er toen nog geen banken waren, begroeven mensen hun geld en eigendommen in onzekere perioden van strijd en oorlog. Het voormalige kloosterterrein waar de munten zijn gevonden is bij ruilverkavelingen opgehoogd met grond uit de directe omgeving. De amateurarcheologen van ASP hebben het terrein onderzocht met een metaaldetector. Ze vonden daarbij ook scherven van aardewerk, bouwpuin van een kerk en menselijke skeletresten. Het is zeer waarschijnlijk dat de munten op een andere plaats begraven zijn dan ze nu zijn gevonden.

Verschillende munten

In de late middeleeuwen waren er verschillende munten als betaalmiddel. Heel lang was dat in Fryslân de Friese Zilveren Penning. Daarna kwam de Engelse Penning, gevolgd door de Vlaamse Groot. Deze munten komen uit een tijd dat de Engelse Penning langzaam werd vervangen door de Vlaamse Groot.

Archeologisch erfgoed

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft veel archeologisch erfgoed. Dit zijn overblijfselen van de geschiedenis. We vinden deze geschiedenis belangrijk en willen het archeologisch erfgoed daarom tonen aan onze inwoners en bezoekers. Deze muntschat zal dit jaar op verschillende plaatsen in de gemeente te zien zijn. Dit voorjaar zal dat zijn in de bibliotheek in Sneek.