dagboek > overzicht
Dagboek mei 2015Bekiek hele maand 
 
31 mei om 20:49
 
Eva de Wilde Eiland!!


Foarege week was ut fňlgende artikel te lezen op o.a. Groot Sneek:

Sneek – Het eiland Eva is terug in de Sâltpoel (Snitser Mar). Nabij het eiland Adam is ze de afgelopen maanden weer opgedoken. Vanmorgen stonden Eva’s, genodigden en betrokkenen er feestelijk bij stil dat het eiland opnieuw is aangelegd. Roeiers van roeivereniging Den Bealch legden keien neer op het eiland. De familie Van Heek, de vorige eigenaar, plantte een appelboom. Gedeputeerde Kielstra onthulde samen met zeven Friese Eva’s een bijzondere picknicktafel. Op deze tafel staat de geschiedenis van het eiland beschreven.

‘ Red Eva ’

Door jarenlange golfslag van het water dreven de eilanden Adam en Eva uit elkaar. De heren van roeivereniging Den Bealch zagen Eva steeds kleiner worden. In een poging haar te redden namen de mannen telkens een grote steen mee en legden die op het eilandje. Ook plaatste het team een bord met daar op de tekst ‘Red Eva’. Via lokale media bereikte het verhaal van Eva Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân en recreatieschap De Marrekrite. Zowel de provincie als het recreatieschap zagen natuurlijke en culturele belangen in de terugkeer van Eva. Het perceel waar Eva op ligt, was toen nog in particulier eigendom. De partijen zochten contact met de eigenaar en het perceel werd aangekocht.

‘Natuurlijk’ aanleggen op Eva

De terugkeer van Eva komt zowel de natuur als de recreatie ten goede. Bij de aanleg van het eiland is gebruik gemaakt van bagger uit de vaargeul van het Sneekermeer. Bovendien heeft Eva haar oorspronkelijke vorm, een achthoek, teruggekregen. De damwanden rondom het eiland, achtmaal 15 meter lang, zijn gemaakt van duurzaam zwart beton. Zo kunnen er veel boten tegelijk aanleggen. Voor De Marrekrite is dit ter compensatie van een aantal aanlegplaatsen die zijn verdwenen in de kwetsbare natuurgebieden.

Door Eva samen met vier andere eilandjes in het Snitser Mar terug te brengen, kan het recreatieschap dit verlies aan aanlegruimte voor watersporters opvangen. Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân en De Marrekrite werkten samen aan de terugkeer van Eva.

Historisch moment

Voor de opening van Eva, werden Eva’s uit Fryslân opgeroepen om bij de opening aanwezig te zijn. Zeven Eva’s gaven gehoor aan de oproep. Zij onthulden samen met gedeputeerde Kielstra een speciaal vormgegeven picknicktafel die het verhaal van Eva vertelt. De heren van het roeiteam legden symbolisch een aantal stenen neer om de reddingsactie te markeren. De familie Van Heek bezat tot voor kort het perceel waar Eva op ligt. Zij plantten een appelboom.

Tňt sufer ut bericht. Ut eilandsje is dus gelukkech rędden. De prachtege picknicktafel is plaatst en as klap op de fuurpylk staat der sinds kňrt ok un bňrd met ferwizing naar een fan de bekendste Eva's fan Sneek e.o.! Te weten Eva de Wilde. Ut sú fantastys weze at ut tideleke bňrd ferfongen wurde kan deur un duursaam en ( nňch ) fraaier bňrd! Welke Sneker kunstenaar nimt dizze útdaging an?!

Foto is fan Minke Hettinga. Węrfoar dank!