dagboek > overzicht
Dagboek júly 2015Bekiek hele maand 
 
17 júly om 11:55
 

Friesch Dagblad besteedt andacht an myn roman





In ut Friesch Dagblad fan fandaach un útgebreid artikel over Blauwe engel over mijn borst. Remco van der Leeuw ( 21 ) het gistermňrren bij mij weest en un dach later syn antekeningen útwerkt tňt un lezenwaardech artikel. Uteraard het dizze freelance journalist ut boek fan te foaren lezen en dat is ok an alles te merken in syn interview. Moai!

Good old Simon Bleeker het tidens ut interview un fraaie pňrtretfoto fan mij maakt, dy't bij ut artikel plaatst is. Bin dus dik tefreden met de pr rond ut boek in eigen provinsy. Na Omrop Fryslân, de Friesland Post en nou ut Friesch Dagblad niks te klagen. Reaksy's fan lezers bliëve mar binnen kommen.

Hier en dęr binne dy reaksy's ok behoarlek konfrontearend deur alle persoanleke ferhalen dy't ik te horen krij. Ik had fantefoaren ok nyt anders ferwacht.

In september komt der un spesjale avend bij Boekhandel Van der Velde dęr't ik ferder over de achtergroan fan de roman fertelle salle. Utgever Eddy van der Noord fan Uitgeverij Louise is nou bezech ut boek búten de provinsy gręzen onder andacht fan de media te brengen.

Hieronder wat op de site fan ut Friesch Dagblad staat te lezen:


Een 'autofictief' boek ter verwerking van bypass

Sneek - Blauwe engel over mijn borst, zo heet de eerste roman van Henk van der Veer. In het boek legt hij zijn worstelingen bloot naar aanleiding van een bypassoperatie in september 2013 en het daaropvolgende proces waarin hij stopte met zijn baan als docent, na een conflict met het management. ,,Als zoiets je overkomt, is dat natuurlijk ontzettend heftig en dit boek is absoluut een manier geweest om alles te verwerken", aldus de Sneker stadsdichter.

Van der Veer noemt zijn boek beslist geen autobiografie. ,,Ik noem het een autofictief boek. Het is geschreven vanuit de ik-persoon, maar die kan iedereen zijn. Er zijn een boel mensen bij me gekomen die zeggen dat ze zichzelf in stukken herkenden, dat is nou juist zo mooi."

Het boek gaat volgens de auteur over twee thema's: ,,Je ziet een duidelijke kanteling in het boek. Eerst gaat het over de bijpasses en daarna zie je dat het gaat over de strijd van de ik-persoon tegen het management. Die strijd was nog veel heftiger. Er zijn zo veel mensen die mij nu opbellen en zeggen: die strijd met dat management, zo heb ik dat ook gehad."

Opmerkelijk is dat, in tegenstelling tot zijn meeste werk, dit boek in het Nederlands is geschreven. ,,Het zou emotioneel te dichtbij gekomen zijn als ik het in het Snekers geschreven had. Snekers is mijn jongenstaal. Als ik het in het Snekers geschreven zou hebben, zouden de tranen tijdens het schrijven over mijn wangen gerold zijn."

Lees het hele verhaal in de papieren krant van 17 juli 2015