|
|
11 febrewary om 11:56 |
|
Adembenemende Sprong in de tijd van Stef Bos imponeert
Vraag aan een willekeurige voorbijganger op straat of hij/zij Stef Bos ook kent en je krijgt als antwoord: ‘Dat is toch die man van Papa?!’
Inderdaad die Stef Bos. Gisteravond was hij voor het eerst in zijn leven in Sneek, met een try-out van zijn nieuwe theaterconcert ‘Een sprong in de tijd’, dat morgen in Gouda in premičre gaat.
Samen met zijn band van vier getalenteerde musici maakt Stef Bos een persoonlijke reis door de tijd. Een zoektocht van een kwarteeuw in pure poëzie en muziek. Uiteraard (?) begint Stef Bos met het nummer
Het leven is een sprong in de tijd:
Het begin van een leven Je springt in de tijd De stroom van de rivier Neemt je mee Je ziet landschappen van liefde Onzekerheid Verlangen Je zwijgt Zingt Ontwijkt Leeft Met onvermogen En geluk En dan opeens Kijk je terug
Naar wat je hebt gedacht Wie je was En wie je bent geworden Om daarna Weer De stroom te volgen
Hierna volgt een ode op de vrouw, prachtig gezongen:
Ze vliegt als een engel door mijn dromen Ze stuurt mijn hele leven in de war Ik zie haar in gedachten voor mijn ogen Ze heeft een grote kamer in mijn hart Ze wandelt door mijn hoofd op hoge hakken Ze maakt van elke man een marionet Ze breekt je glazen hart in duizend stukken Haar handen zijn de draden van een web
Het derde lied dat Stef Bos zingt op deze avond is het ultieme liefdeslied Papa, al een klassieker die nog altijd diepe indruk maakt.
Mooi dat Stef Bos in de loop van de jaren dit vers aangepast heeft. Poëzie is nooit af! Hij zingt niet meer van ‘Ik geloof in niks’, maar ‘Ik geloof iets anders’. Zo mooi! Want niks is natuurlijk koud en kaal is niks! En het zinnetje ‘We komen elkaar na de dood nooit meer tegen’ is door de dichter Stef Bos veranderd in ‘…misschien nooit meer tegen’.
De poëzie leeft, deze zanger omarmt zijn publiek, dat bijna ademloos zit te luisteren. Ik heb het zelden tijdens een voorstelling zo stil mee gemaakt in Theater Sneek.
Stef Bos doet geen verplichte nummers, hij neemt het publiek mee op reis, maakt hen deelgenoot van die zoektocht.
Stef Bos is persoonlijk. Hij meent het oprecht als hij zegt dat Sneek hem aanspreekt, hij is verwonderd over de schoonheid van een stad die hij niet kent.
En draagt op het podium een hagelnieuw vers een lofzang voor:
Voor en na
Voor de voorstelling Hoe grijs en miezerig En laag de lucht ook Boven.het lage land Rijdend.door de polders Door een stad als Sneek Met waterpoort en grachten Geeft dezelfde lucht Opeens het gevoel Alsof je terecht bent gekomen In een schilderij Uit de 17 e eeuw Dat belooft Voor vanavond Eerste keer.ooit in Sneek Warm welkom In een zaal met karakter Na de voorstelling Zinderende avond En een gedroomde sprong Om de week te beginnen
De afwisseling die Stef Bos aanbrengt door zijn verhalen, de anekdotes en zijn liedjes ( stuk voor stuk taalparels ) maken dat het publiek zich geen moment verveelt.
Dit programma zal nooit hetzelfde zijn, deze artiest, deze liedschrijver ( 'liedjes' zing je met carnaval! ) is een taalvirtuoos. Ik heb gisteravond genoten en niet zo weinig ook.
Na afloop van de voorstelling nog met hem gesproken. Bleken we dezelfde nestgeur te hebben: zoon van een gereformeerde winkelier!
Stef Bos was oprecht geďnteresseerd in het Fries, het Snekers, in taal. Ik geniet nog na:
ik doën de ogen dicht en siën wat foarbij is komt wear teruch der is un soad te siën met de ogen dicht!
In de prachtige ingebonden bundel ‘Mijn onmacht woont in woorden’,van bijna 400 pagina’s, schrijft Stef Bos tegen middernachtelijk uur deze persoonlijke opdracht voor mij:
Voor Henk….
Lange leve de poëzie in het land En het land in de poëzie
Stef Bos |
|