dagboek > overzicht
Dagboek september 2016Bekiek hele maand 
 
1 september om 12:45
 
Blik op'e literatuur (2)





Tovertijd

Roman over vrouw, op weg naar volwassenheid, die haar weg probeert te vinden in een voor haar vaak ongrijpbare wereld

Opeens zie ik mijn vader en moeder door een andere bril en lijkt het alsof het beeld dat ik had, is verdwenen. Dus zo doet mijn moeder dat, ze maakt zich klein en afhankelijk en door de jaren heen is ze dat zeker ook geworden. Maar ze doet het zelf. Ik weet niet eens of mijn vader daar wel blij mee is, maar ook hij heeft waarschijnlijk geen keus. In zijn uitvergroot verantwoordelijkheidsgevoel past dit plaatje uitstekend, maar het is een spel, ingegeven door maatschappelijke verworvenheden of het onvermogen om deze verworvenheden aan te gaan.

Ik kijk naar de vrouw die tegenover me zit, naar het ingetogen en verstilde gezicht waaruit alle dynamiek lijkt weggeëbd. Was dat altijd al zo of zie ik dat voor het eerst?

Op weg naar de volwassenheid probeert de hoofdpersoon van dit boek haar weg te vinden in een voor haar vaak ongrijpbare wereld. Met haar vader heeft ze weinig contact en haar moeder heeft iets heel mysterieus, maar ook daar kan ze geen grip op krijgen. Op zoek naar een waarheid die bij haar past, komt ze gedurende de opbouw van haar leven voor keuzes te staan en ontwikkelt daarbij een verlangen om uiting te geven aan wat niet benoembaar is.

Tovertijd speelt zich af in Zuidwest-Friesland en is een vervolg op Tussenkind, maar beide boeken zijn los van elkaar te lezen. De schrijfster heeft een bijzondere stijl en woordkeus, die boeit en verrast.


Uitgeverij Elikser, Leeuwarden
Formaat 145x210x18 mm
Aantal pagina's 211
Auteur Detsje Holtrop

Biografie

Detsje Holtrop (1954) groeide op in de Zuidwesthoek van Friesland in een middelgroot gezin in de jaren zestig. Na haar middelbare schoolperiode werkte ze als groepsleidster in de gehandicaptenzorg. Later koos ze voor een opleiding in de sociale dienstverlening, een werksoort die ze ruim achttien jaar trouw bleef. Inmiddels werkt ze al weer geruime tijd als zelfstandig hulpverlener. Uit eigen ervaring weet ze dat leren vertrouwen op eigen kompas vaak eenzelfde beleving is als staan op het uiteinde van een hoge duikplank.

Het helpt soms een beetje als je als begeleider weet hoe dat voelt, alleen voor iedereen is het verhaal van die hoge duikplank het uiteinde van een ander verhaal. En dat verhaal inzichtelijk maken, dat is wat ze vaak samen met mensen doet, waarna deelnamen aan de samenleving toch nog een sprong in het diepe blijft. Want opeens kun je niet meer terug, je weet dat het water diep genoeg is én dat jij het kunt. Maar doe het maar eens. Met haar eerste boek "Tussenkind" beschrijft ze hoe het was om kind te zijn in de decennia na de Tweede Wereldoorlog, jaren waarin de verzuiling van geloofs- en levensbeschouwingen nog in volle gang was.

Met haar tweede boek "Tovertijd" legt de schrijfster een verbinding aan naar de volwassenheid, een ontwikkeling die zich afspeelt binnen een langzaamaan veranderende maatschappij. Het leerde haar keuzes te maken die bij haar pasten, maar ook deze keuzes moesten worden bevochten, waardoor het pad waarover ze ging vaak voerde langs wegen die ze niet kende.