dagboek > overzicht
Dagboek november 2016Bekiek hele maand 
 
1 november om 17:48
 
On Stage blijft een waar beroepenfeest





“On Stage moet ons eigen bedrijvencontactdagen platform worden”, zegt organisator Jeanine IJtsma vlak voordat de derde groep van 300 VMBO-leerlingen over de rode loper de Sneker Sporthal binnenkomt. “On Stage is een lokaal, duurzaam netwerk van professionals om VMBO-leerlingen te helpen bij hun toekomstdromen en beroepskeuze met het echte verhaal over vak en werkdag”, geeft projectleider IJpma het doel van het beroepenfestijn aan.





Meer dan 250 beroepsgroepen ( “weer meer dan vorig jaar”) zijn vertegenwoordigd om voorlichting aan de 900 VMBO’ers te geven.

“Als de leerlingen op het On Stage Beroepenfeest komen, dan nemen zij 10 visitekaartjes van zichzelf mee. Dat kaartje hebben ze zelf ontworpen waarbij ze zich zelf goed presenteren. Hoe sprekender zo’n visitekaartje is, des te groter de kans dat een werkgever geďnteresseerd is in jou. Eigenlijk gaat het om de competenties van de leerling: Wie ben ik? Wat kan ik? Welk soort werk past bij mij? Wat wil ik worden? Wie kan ik om hulp vragen? Dat soort vragen. Het is de bedoeling dat de leerlingen matches maken met de beroepsbeoefenaren.”

“Niks geen kraampjes met pennen en petten, wel statafels met persoonlijke ontmoetingen. In het paspoort hebben de scholieren alvast een top 3 samengesteld van beroepen waarover zij iets willen weten. Elke beroepssector ( Zorg & Welzijn, Groen & Natuur, Techniek en Handel & Economie )heeft een kleur, zodat de leerlingen in een oogopslag kunnen zien waar ze naar toe moeten. In het paspoort hebben we in het kort een aantal gespreksvragen opgenomen, die gesteld kunnen worden.”






“Een geheugensteuntje, compleet met tips bij het gesprek. Het is de bedoeling dat elke leerling tijdens het beroepenfeest drie concrete afspraken met de beroepsbeoefenaars gaat maken. Het bedrijf zet een stempel in het paspoort en er is ook plaats voor het visitekaartje van het bedrijf. Met de gemaakte afspraken in hun paspoort sturen de leerlingen een mailtje naar het bedrijf waarbij ze de afspraak bevestigen. Later gaan de leerlingen dan op bezoek bij de bedrijven. We proberen het zo weinig mogelijk schools te laten zijn. Deze opdrachten doen er toe!”





Het is opvallend dat met name de afdeling techniek niet zo gewild is bij de jeugd. Navraag naar de reden leert dat het is vaak een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’ i s. Neem nu de zeilmaker die bij een van de tafels staat. Het is een prachtig oud ambacht, maar de leerlingen laten de tafel van Zandstra Zeilmakers links liggen. “Moet je hier ook achter de naaimachine”, vraag een puber. Nadat hij een bevestigend antwoord heeft gekregen is hij gelijk weer verdwenen.

De stand van de Koninklijke Landmacht en de Marine heeft heel wat meer toeloop. Een van de jongens ‘vliegt’ na de opening van voetbaltrainer Foppe de Haan meteen naar de defensietafel: “Mag ik bij U?” De Haan weet overigens wel wat volgens hem het belangrijkste is om een juiste beroepenkeus te maken: “Je moet ergens willen werken waar je blij en gelukkig wordt!”

De deelnemende VMBO-scholen aan deze derde succesvolle On Stage manifestatie waren Bogerman Locatie Koudum, Sneek, Wommels CSG Gaasterland, Marne College, Nordwin College en RSG Magister Alvinus.





Ambassadeurs van het evenement Stella van Gent, wethouder Onderwijs SWF en Geert Jan Douma, directeur Douma Staal en ook economie wethouder Maarten Offinga waren vanmiddag aanwezig.





Enthousiast projectleidster Jeanine IJtsma