dagboek > overzicht
Dagboek november 2016Bekiek hele maand 
 
5 november om 11:44
 
Boek over Belgische oorlogsvluchtelingen in Menameradiel

Op 17 november verschijnt het boek ‘Gasten tegen wil en dank’ geschreven door Erik Betten. Dit boek vertelt het verhaal van de Belgische vluchtelingen die 100 jaar geleden op de vlucht gingen voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog en onderdak vonden in Menameradiel.

Hoewel het een eeuw geleden is, is het verhaal nog steeds actueel, gezien de parallellen met de huidige vluchtelingenproblematiek. Ook toen verlieten mensen hun verwoeste land om hun lot te verbeteren, en ook toen werden overheden voor de vraag gesteld hoe ze een passend antwoord op deze onverwachte hulpvraag moesten vinden.

Door een aantal van de vluchtelingen te volgen door de oorlogsjaren heen, combineert de auteur het algemene en het persoonlijke verhaal en maakt hij die geschiedenis inleefbaar.

Boekpresentatie in ‘oude’ consistorie
Het eerste exemplaar van ‘Gasten tegen wil en dank’ wordt, in aanwezigheid van burgemeester Van Mourik van de gemeente Menameradiel, door Erik Betten overhandigd aan de commissaris van de Koning in de provincie Fryslân Joan Leemhuis. Dit vindt plaats op donderdag 17 november 2016 vanaf 16.30 uur in een passende omgeving, de oude consistorie van de Sint-Martinuskerk in Bitgum.

De uitgave van dit boekje wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Menameradiel. Inwoners van de gemeente Menameradiel kunnen het boek voor € 10,00 bestellen via de website www.teken-in.nl.

Erik Betten is historicus en journalist. Hij publiceerde onder meer: De Fries. Op zoek naar de Friese identiteit en Het boek van de Ee.