dagboek > overzicht
Dagboek november 2016Bekiek hele maand 
 
14 november om 11:14
  EXPOSITIE JIKKE VAN DE WAAL-BIJMA EN FRANÇOIS LODEWIJCKX

SNEEK – Van 26 november tot en met 31 december 2016 is er een nieuwe expositie te bezichtigen aan de Singel 82 te Sneek. In Galerie Bax Kunst wordt werk geëxposeerd van de kunstenaar François Lodewijckx. Samen met de keramische objecten van Jikke van de Waal-Bijma belooft het een expositie van hoog niveau te worden.

Vrienden van de Galerie krijgen tussen 10.00 en 12.00 uur gelegenheid tot voorbezichtiging van de expositie. Geďnteresseerden zijn van harte uitgenodigd de opening bij te wonen om 16.00 uur. Het muziekduo Amaretto speelt namens het Kunstencentrum Atrium live accordeonmuziek in de Galerie. Iedereen is de gehele dag van harte welkom.

Jikke van de Waal-Bijma

Niets en niemand is volmaakt,
juist het onvolmaakte
geeft een volmaakt beeld van de mens.

Mensen, daar draait het allemaal om in het werk van keramiste Jikke van de Waal – Bijma.
Zij boetseert met kleine stukjes klei, maar bouwt het werk ook op met platen van dit materiaal. Veel van haar beelden zijn als het ware in doeken gewikkeld. De huid van de objecten is bij haar werk erg belangrijk, daar breng ze veel variatie in aan.

Door die “inpakmethode” kan ze bijvoorbeeld laten zien dat de mens groeit, in zichzelf gevangen zit, zich al of niet wil meedelen aan de wereld. De mens in al zijn hoedanigheden en emotionele uitdrukkingsvormen, dat is wat ze probeert te vangen.

Mensen uit andere culturen inspireren haar, zoals bijvoorbeeld de Toearegs. De wankele positie van het individu binnen een groep laat ze zien, maar ook de trots en de onafhankelijkheid.

Menselijke figuren blijven haar boeien. De voortdurende fascinatie voor de menselijke gestalte en hun relatie onderling. Ze laat in haar werk zien hoe een mens in de wereld staat. In de meest denkbare verschijningsvormen.

De sporen van de tijd komen regelmatig terug in haar werk. De tijd die van invloed is op het denken en doen van de mens. De tijd die sporen achter laat, zowel letterlijk als figuurlijk.
Ook mensen die onderweg zijn. Mensen die communiceren en daarbij tot de essentie van het menselijk bestaan worden teruggebracht.

Vaak zijn haar menselijke figuren samengevoegd tot een onlosmakelijk geheel. Apart, maar toch verbonden.
Jikke van de Waal – Bijma exposeert haar keramische en bronzen mensbeelden regelmatig in Nederland, Duitsland, Denemarken en België. Het is de eerste maal dat zij exposeert bij Bax Kunst in Sneek.

François Lodewijckx

François Lodewijckx (1939-2013) werd geboren in Zierikzee. Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool van 1961 tot 1964 en behaalde daar zijn akte MO-A Tekenen. Van 1964 tot en met 1966 studeerde de kunstenaar aan Het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hier volgde hij de disciplines vrije grafiek en portretschilderen.

Het meeste werk van Lodewijckx ontstaat uit de verbeelding, met een enkele toevoeging vanuit de waarneming. Naast een sterke thematische gebondenheid (mens, mens en omgeving) vindt een voortdurend materiaalonderzoek plaats. Combinaties van materialen en technieken worden ondergeschikt gemaakt aan het thema. Dit materiaalonderzoek heeft geleid tot heel eigen procedés, zoals houtskooldruk met gombatik. De structuur van de ondergrond is in hoge mate bepalend voor het eindresultaat.

Er werd wel gezegd dat Francois Lodewijckx vertolker was van een droomwereld waarin mens en dier centraal staan. Hij laat een grote veelzijdigheid aan techniek zien bij een zeer doordacht en gevoelig kleurgebruik.

Vanaf ongeveer 1963 exposeerde François Lodewijckx met regelmaat in binnen- en buitenland. Hij woonde, werkte en exposeerde in die tijd onder andere in: Antwerpen, Terneuzen, Spijkenisse, Paramaribo, Turnhout, Hardenberg, Stedum (Gr), Rolde (Dr), Bergen op Zoom, Nijverdal, Deventer en Velserbroek.

Vanaf 1985 had hij exposities in Amsterdam, Arnhem, Assen, Bussum, Groningen, Hooghalen, Meppel, Putten, Steenwijk en Vries in Nederland. In België werd zijn werk tentoongesteld in onder meer Antwerpen, Bredene, Brussel, Genk, Mons (Bergen) en Turnhout. In Duitsland volgden er exposities in Bad Bentheim, Bad Godesberg, Bonn en Lübeck. In Frankrijk exposeerde Lodewijckx meerdere malen in Parijs.

Lodewijckx was in Paramaribo als docent onder andere verbonden aan de Surinaamse Academie voor Beeldende kunsten. Van 1972 tot 1989 was hij werkzaam als docent aan de Academie Minerva te Groningen. Van deze bekende kunstenaar heeft de Galerie permanent werk in stock.

De expositie duurt t/m 31 december 2016.