dagboek > overzicht
Dagboek november 2016Bekiek hele maand 
 
14 november om 22:36
 
Kan Tryater met De Wierheid fan Wylgeragea ook in de Noorderhoek komen?

Sneek- Op 23 en 24 november speelt Tryater in de Noorderkerkzaal van Theater Sneek de voorstelling ‘De wierheid fan Wylgeragea’. Het stuk, geschreven door Kees Roorda, gaat over hoe moeilijk het is om de nuance te bewaren in tijden van toenemend onbehagen en onzekerheid.
Wethouder Stella van Gent interviewde Roorda vanavond op een bijzonder boeiende manier over het toneelstuk.

Arjan Hut droeg twee verzen voor

Kees Roorda vertelde dat hij al in 1999, kort na al het tumult rond de moord op Marianne Vaatstra en de verplaatsing van het asielzoekerscentrum met het idee rond liep om een dergelijk stuk als ‘De wierheid fan Wylgeragea’ te schrijven.

Het stuk gaat niet specifiek over wat er toen in Kollum gebeurde maar meer om een universeel mechanisme dat schijnbaar overal in werking treedt als de veiligheid van een gemeenschap in het geding komt. Het stuk is beslist niet bedoeld als een aanklacht tegen kleinburgerlijkheid, van buurtbewoners die zich verzetten tegen de komst van een AZC. Maar soms is de eigen familie, het dorp belangrijker dan de waarheid.

Wethouder Stella van Gent: als interviewer duidelijk in haar element!

Roorda en Tryater hopen met het stuk te bereiken dat mensen genuanceerder tegen de problematiek van asielzoekers en alles wat hier mee te maken heeft aan gaan kijken. Het stuk is ook voor Sneek actueel, nu hier (weer) een AZC komt. Een suggestie uit het publiek of Tryater ook letterlijk naar de Noorderhoek komt om daar het stuk op te voeren werd door wethouder Van Gent meteen warm ontvangen.

“Als het aan mij ligt, dan gaan we dat zeker proberen”, antwoordde zij. Kees Roorda beloofde dan zeker te komen en de aanwezige Tryater-vertegenwoordigers gaan de suggestie serieus onderzoeken om deze te realiseren.

Het keukentafelgesprek werd georganiseerd door Tryater in samenwerking met De Moanne, algemien-kultureel opinyblęd .

Hopelijk zijn dergelijke bijeenkomsten in Lewinski voor herhaling vatbaar. Wethouder Van Gent mag dan wel weer optreden als gastvrouw en interviewer!

Toneelschrijver Kees Roorda (rechts), samen met acteur Joop Wittermans, die vanavond ook aanwezig was.