dagboek > overzicht
Dagboek november 2019Bekiek hele maand 
 
8 november om 10:26
 
Oproep: foto’s bevrijding Sneek gezocht

Van 11 april tot 14 mei, besteedt het Fries Scheepvaart Museum met een speciale fototentoonstelling aandacht aan het feit dat het dan 75 jaar geleden is dat Sneek werd bevrijd.

(Oud-)inwoners van Sneek kunnen hieraan een bijdrage leveren. Voor de tentoonstelling is ons museum namelijk op zoek naar foto’s die met de bevrijding te maken hebben.

Wie heeft er in een zijn of haar fotoalbum of misschien in een schoenendoos op zolder nog foto’s van de bevrijding die wij voor de tentoonstelling mogen gebruiken. We gebruiken die originele foto’s niet voor de tentoonstelling, want die worden zo snel mogelijk ingescand en gaan daarna naar de eigenaar terug.

Tot 1 maart doen we deze oproep elke vrijdag-bevrijdingsdag in samenwerking met de Facebookpagina Sneek Su Het Ut Weest! van Peter van Egmond. Ook daar kunt u deze berichten lezen.

Hebt u privéfoto’s die te maken hebben met de bevrijding van Sneek? Dan kunt u contact opnemen met Peter van Egmond (hpvanegmond@hotmail.com) of Alice Booij (booij@friesscheepvaartmuseum.nl)

Op de foto zien we hoe de Duitse bezetters zich terugtrekken. Komend van de Afsluitdijk hebben ze Sneek bereikt en lopen ze door de stad. De Snekers op de foto durven het bijna nog niet te geloven. Voorzichtig kijken ze vanuit de Verlengde Gedempte Neltjeshaven naar de marcherende Duitsers op de Prins Hendrikkade. De foto is door een onbekende fotograaf genomen.