dagboek > overzicht
Dagboek november 2019
 
30 november om 18:50
 
Ritme

Alle kearen na un fakaansy is ut foar mij blykber tch even moeilek om wear in ut ritme fan alle dach te kommen. Komt bij dat der foar mij gyn dach gelyk is, ik leef intns. Gister was wear sun bysndere gewoane btengewoan dach. Middachs/avens ut lustrum fan ut Groat Sneker Sinteklazefeest, wrt ik fan begin ou an bij weest hew. Ok gister mocht ik un orizjineel Sneker Sinteklaasferhaal fertelle. Ut blif prachtech om te don.

Gisteravend met B. naar SC Heerenveen-Vitesse weest. Un wedstryd, hoe gek ut ok klinkt, nyt om foetbal draaide mar om Chris de Wagt, trener fan de beloften fan SCH. Chris is ernstech siik en in ut stadion hingen spandoeken foar Chris en syn family. Heftech allemaal, seker at ik teruchdenk an ses jaar leden toen Chris bij mij an ut bd in ut MCL ston

Fanmiddach naar ut Sdersprtpark weest, drt ONS teugen Barendrecht foar de earste overwinning srgde in speulronde 13!

Ut ritme komt der an
 
28 november om 21:36
 
Wear in ut gareel

Fandaach wear in ut gareel. Nou, nch nyt helemaal, mar de earste ouspraken maakt, un redaksyfergadering bijwoand en ok al un moai interview deen. Tussen de bedriven deur ok nch un aardech kado tpakt. Mar dr het ferder gyneen wat met noadech...
 
27 november om 19:08
 
Wear ths

At ut kan sufeul mogelek persoanlek, mar gyn priv op dit dachboek. Dat ik op fakaansy was, sal ik nyt ontkenne. Mar ik laat ut drom bij dizze foto...Mrren wel wear un regulier dachboekstukje.
 
18 november om 19:15
 
Se binne dy liever kwyt as ryk!

Stef Bos wist ut ok al en de regels fan syn fers Niet fan deze wereld dreune mij sinds foarge week hieltyd deur de harses. In ut Snekers dan:

ast achter de kudde anloopst
loopst altyd in e strnt
se binne dy liever kwyt as ryk!

dit is de stad fan de bange blinen
drt un eechooch koaning is


 
17 november om 17:29
 
Bij Black Boys en de lucht in...

Su nau en dan bin ik bij un wedstryd fan Black Boys, je hore de mannen fan groate oustaan. Der falt altyd wel wat te beleven dr, want der wurdt streden tt se der bij delfalle. Fanmiddach wear un paar moaie foto's skoaten, al sch ik ut self...

Ferslach komt later op site GrootSneek.

De lucht in

Ok nch de lucht even in weest. Ut was der aardech fris!
 
16 november om 18:25
 
Moaie boeken fan tgeverij Louise

Verdwaald op Schiermonnikoog

Sjon Stellinga werd in januari 2012 benoemd tot burgemeester van Schiermonnikoog. Een droombaan, hij voelde zich er als een vis in het water. Maar behalve een eiland is Schiermonnikoog ook een gemeenschap, met inwoners van diverse pluimage. En Stellinga verdwaalde in deze gemeenschap, met zijn aftreden in augustus 2015 tot gevolg.

De auteur beschrijft in Verdwaald op Schiermonnikoog op openhartige wijze zijn burgemeestersjaren op dit eiland en de gebeurtenissen die leidden tot zijn volgens velen onnodige vertrek.

Stellinga refereert in dit boek een aantal malen aan de jaren dat hij in Afrika woonde en werkte en legt verbanden tussen hetgeen hij daar meemaakte en leerde en latere gebeurtenissen in zijn leven.

William Lord

Old Burger Wees nummer drie.Ik woonde op stand. William Lord duidt op een stadsvilla aan de Nieuwestad 108 waar het Old Burger Weeshuis was gevestigd en waarin hij zijn jeugd doorbracht.

Zijn moeder trouwde in 1946 een Canadese bevrijder van Leeuwarden. In Canada werden drie kinderen geboren. Het huwelijk liep op de klippen en moeder keerde met de kinderen terug naar haar geboortestad Leeuwarden. Ze was niet in staat de kinderen op te voeden en zij werden ondergebracht in het weeshuis. William had daar een mooie jeugd.

Meer dan vijftig jaar na het vertrek uit het weeshuis vertelt William Lord over de opvoeding in het weeshuis, zijn werkzame leven, de liefde voor de stad Leeuwarden en de terugkeer in 2018 naar zijn geboortegrond om het graf van zijn vader te bezoeken.

Ondersteund door vele bijzondere foto's vormt dit boek een waardevolle bijdrage aan de geschiedenis van de stad Leeuwarden in het algemeen en het Old Burger Weeshuis in het bijzonder.

Henk de Vries

Hoe een kooiaap de wereld verovert. Dit boek vertelt het verhaal van Hessel Kooi uit Vrouwenparochie, een opmerkelijke ondernemer die met de uitvinding van de kooiaap het leven van veel vervoerders in binnen- en buitenland voorgoed verandert. Deze handige meeneemheftruck blijkt namelijk een gat in de markt. Hij hangt als een aapje achter een truck en kan overal lossen en laden zonder dat er extra mankracht aan te pas hoeft te komen.

Prachtig uitgevoerd met linnen omslag!

Harry de Jong


 
15 november om 20:01
 
Un andere Henderik...

Ok un bysndere gesprekspartner! Later wel mear over dizze Henderik. Elings dus!

Ondertussen staat polityk Sdwest-Frysln op'e harses en mach ( lees mut) Stella van Gent opsoademitere. Ja opsoademitere en dr is gyn woard Fraans bij...

Ik had en hew Stella hooch sitten, helemaal as politikus! Heel spitech allemaal. Wurdt ongetwifeld ferflgd!
 
14 november om 19:04
 
Kreatieve minsen houwe noait op

Hoe ouwer at ik wurd (ik hoop nch altyd op 114 (!), hoe faker minsen mij frage hoe lang ik nch mut. Ik don dan in earste instaansy krekt f begryp ik de fraach nyt en antwoard hoe bedolst?

Uteraard gaat ut dan over ut werk. Na 37 jaar fulltime in ut onderwies werksaam weest te hewwen kwam der in 2013 min f te mear pltseling un end an dy karrire. Na myn fysike herstel bin ik dus nyt naar skoal teruch gaan. Fral miste ik de kyndes enrm, de managers drteugen gyn sekonde.

Ondertussen un antal jaren ferder skrif ik mear as ik oait deen hew. Interviewe is foar mij gyn werk, ut is passy om dat su langsamerhaan tholde woard mar us te brken. Mar ut is wel su! Ik fyn ut hearlek om te don.
Fanmiddach was ik in Grou en hew moaie gesprekken opnommen dyt ik later wear twerke sal. Wrfoar? Dat hou ik nou nch even stil, ut is gewoan un heel moai projekt wrt ik met Eddy van der Noord bezech bin.Een fan de minsen dyt ik fanmiddach interviewde was Arjen van der Grijn, nyt allienech un prachtmins mar ok de aldergroatste grimmeur fan Nederlaan en fer dr bten. Arjen is elke dach nch bezech foar o.a. tv-produksys. Al jaren is Arjen de faste grimmeur fan de landeleke Sinteklaas, dyt op tv komt.

En iedereen in ut weareldsje weet dat Arjen de man achter Van Kooten & De Bie is.

Met mijn werk ophouden? Henk, creatieve mensen houden nooit op. Anders gaan ze dood!

Helemaal met Arjen eens!
 
13 november om 18:40
 
Ikoanen fan de sprt in Theater Sneek

Der waren gisteravend nchal wat ikoanen t de faderlaanse sprtweareld bij elkaar kommen. Dat had su syn reden. Der wurdde un boek presenteard fan Syb van der Ploeg, met as titel 'Syb-Leven voor muziek en sport', skreven deur Roely Boer.

En ut wurdde un hele gesellege avend nyt in ut laatste plak deur de mzyk fan Syb en de band Wiebe Kaspers!

Ut boek teraard nch nyt lezen, mar ut sit der in elk gefal fraai t. Na ouloop met een fan Syb syn sprthelden praten: Gerard Nijboer. Un alderaardegste kearel sonder kapsones. "Je moet gewoon knetterhard trainen, ook nu nog! Een vriend van mij kreeg net als jij ook omleidingen, maar hij liep al heel snel weer een marathon!"

Nou bin ik dat nyt fan plan, mar dat der un enrme spirit fan dizze Nijboer tgaat wurdde mij wel ddelek.

En ok Foppe de Haan was anwezech, de rust selfe en altyd intreseard hoe't ut met je gaat. Fijn mins!

Foto's binne fan Martin de Jong
 
12 november om 17:43
 
Lef is un Sneker Gryk

Fanmrren bij Elefterios ftewel Lef Tsagarakis weest om um te interviewen foar GrootSneek. Ut wurdde un prachtech gesprek met un fleurege Gryk dy't um helemaal ths folt in oans stad. Lef dy is gyn Gryk, ut is gyn Nederlanner, nee dizze man folt um op en tp Sneker. Ut leverde un kostlek ferhaal op, onder andere over syn earste kennismaking met wat toen nch un Nederlaanse winter was! Mear ferklap ik earst nyt!
 
11 november om 19:19
 
Creedence Clearwater Revival

Gistermiddach in Theater Sneek weest, dr't un Amearikaanse coverband optrad en un oad brocht an Creedence Clearwater Revival. Foar GrootSneek gister ok futdaleks mar un resnsy skreven en foto's maakt:

Geslaagde trip down Memory Lane met Creedence Clearwater Revival in Theater Sneek

Hieltyd faker hear ik dizze mzyk op begraffenissen en kremaasjes, we wurde lder, zei een van de medebezoekers meteen na afloop van het eerbetoon dat de Amerikaanse band The Fortunate Sons vanmiddag aan Creedence Clearwater Revival bracht in Theater Sneek.

Dat mag dan zo zijn, maar dat muziek van de vermaarde Creendence altijd in leven zal blijven bewees de coverband The Fortunate Sons zeer zeker. Onvoorstelbaar zoveel hits Creendence Clearwater Revival ons heeft nagelaten.

En ze kwamen allemaal voorbij, van Born On The Bayou tot Down On The Corner. Uiteraard ook de allergrootste succesnummers als Wholl Stop The Rain en Suzie Q klonken op deze grijze novembermiddag in de ruim gevulde grote zaal van Theater Sneek.

Over grijs gesproken, dat was vanmiddag weer de meest voorkomende haarkleur van de bezoekers, die overigens wel helemaal uit hun dak gingen tijdens de toegift. Geweldig toch dat 60+ers nog de monotone bewegingen van voor naar achter met hun kale en grijze koppen maken tijdens zon zondagse trip down Memory Lane ?!

Dat het dit jaar precies een halve eeuw geleden is dat John Fogerty en zijn Creedence Clearwater Revival een legendarisch optreden gaven op het Woodstock Festival is bekend. Daarom ook muzikaal terug in die tijd en met de ogen dicht lukte dat aardig! Al valt dansen met de ogen dicht een klein beetje tegen. Muzikaal vond ik deze band meer dan uitstekend, de performance vrij vlak.

Opvallend vond ik verder dat er vanmiddag bij het optreden heel veel publiek van buiten de Sneker stadsgrenzen was en toch ook nog een aantal jeugdige muziekliefhebbers. Eens in de zoveel tijd zullen jongeren de muziek van de legendarische band her-ontdekken!

Voor mij was het vanmiddag heerlijk jeugdsentiment, waar ik mij vrijwillige in onderdompelde. Gewoon een lekker middag muziek in Theater Sneek. Niks meer maar ook zeker niet minder! 
10 november om 13:19
 
Wat un dach!!

Jeuminikkus wat was ut gister un bysondere dach. Dr gaat y, wromt ik ut sun dach met un gouden raandsje fon. Earst middachs al met de presentasy fan ut boek over Jan de Rapper, skreven deur kleinkyn Yvonne de Rapper. Ut was bomfol in de bibleteek fan Sneek. Hier myn ferslach foar GrootSneek:

Jan de Rapper

Een bomvolle bibliotheek aan de Wijde Noorderhorne in Sneek was vanmiddag getuige van de presentatie van het boek 'Jan de Rapper-Verzetsman in Sneek'. Het werk is geschreven door Yvonne de Rapper, een kleinkind van Jan. Er waren o.a. eerste exemplaren voor Pier Abe en Hendrik Jan Santema, familieleden van verzetsleider Willem Santema met wie Jan de Rapper samenwerkte.

Met het schrijven van dit boek over haar grootvader geeft Yvonne de Rapper de Sneker verzetsman dan eindelijk het podium dat hem toekomt. Omdat er niet genoeg 'bewijsmateriaal' van Jan de Rapper was bleef het vernoemen van een straatnaam naar hem uit. Noem het wrang, maar dat juist hij, Jan de Rapper zwijgen als adagium had niet de eer kreeg die hem toekomt. Omdat hij tijdens de oorlog zweeg en ook na die akelige tijd niets meer kwijt wilde over wat hij ondergronds gedaan had was er inderdaad 'geen bewijsmateriaal'! Na het overlijden van Yvonne haar vader, Marten de Rapper, kwamen er twee dozen tevoorschijn met waardevolle correspondentie en foto's over Jan z'n leven tevoorschijn.

Yvonne bekende vanmiddag dat er tijden het 'opruimen' een doos bij het oud papier is geraakt. Gelukkig bleek in de andere doos voldoende materiaal om er een boek over te schrijven. Yvonne vertelde op zeer boeiende wijze over het ontstaan van het boek aan de hand van een powerpointpresentatie.

Dat ze in alle drukte en spanning naar deze middag toe een werkversie had meegenomen stoorde haar zelf nog het meest. De aanwezigen moesten er om glimlachen en de presentatie werd er alleen maar natuurlijker door. Niet alleen het boek is een waardig eerbetoon, dat het er nu toch op lijkt dat er in Sneek binnenkort een pad naar Jan de Rapper is meer dan terecht.

Geen vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig

Jammer, en dan druk ik mij zacht uit, dat er vanmiddag geen afgevaardigde van de gemeentebestuur Sdwest-Frysln aanwezig was! Niemand had een officile uitnodiging gekregen, ook de ruim 125 aanwezigen niet. Maar zij waren er wel!

Naast Pier Abe en Hendrik Jan Santema, de grote verzetsleider Willem Santema was hun oud-oom, kreeg ook Nico Velleman, Zoon van Jozef Velleman een exemplaar van het boekje. Mede door de verzetsgroep Lever, waar Jan de Rapper dus een vooraanstaand lid van was, heeft Jozef Velleman de oorlog overleefd. En ook zoon Nico overleefde de oorlog door een definitieve onderduikplaats bij Watte en Uleke Nauta op boerderij de Gouden Baars in Sneek.
Verder waren er boeken voor Froukje Albada-de Rapper en Simke Hogerland. De dames namen het boek postuum in ontvangst voor Douwe en Rika de Rapper, die in de oorlog onderdak bood aan drie onderduikers.

De middag werd georganiseerd door FryX en de leiding was in goede handen van Amieke de Rapper, de voorzitter van de stichting voor laagdrempelige cultuur en literaire evenementen.

SC Heerenveen: In de prizen!

Na de bysndere middach met maat Age naar SC Heerenveen-Sparta (2-1), un programmaboekje kocht met drin un interview dat Eric van den Berg over mij skreef. Gaat over 30 jaar SC Heerenveen seizonkaart.

En nou komt y: Flak foar ut rustsinjaal ferskynt op ut fideoskerm in ut stadion de tslach de fan de ferlotting met de sperhoofdpries op lotnummer 805! Laat ik dy nou krekt hewwe!!! Un bon fan 445 te besteden bij Home Center Wolvega. Jaja, ik weet ut, ut skit altyd op de groate bult. Mar lekker ist wel.

Rolling Home

Na de wedstryd richting Atrium foar ut jbileumfeest fan Folkgroep Rolling Home, un bearegesellege en prachtege avend. Frynden Harm Rozenberg en Gerhard de Jong wurde earleden.

Al met al, un dach dy brsde en kolkte!


 
8 november om 10:26
 
Oproep: fotos bevrijding Sneek gezocht

Van 11 april tot 14 mei, besteedt het Fries Scheepvaart Museum met een speciale fototentoonstelling aandacht aan het feit dat het dan 75 jaar geleden is dat Sneek werd bevrijd.

(Oud-)inwoners van Sneek kunnen hieraan een bijdrage leveren. Voor de tentoonstelling is ons museum namelijk op zoek naar fotos die met de bevrijding te maken hebben.

Wie heeft er in een zijn of haar fotoalbum of misschien in een schoenendoos op zolder nog fotos van de bevrijding die wij voor de tentoonstelling mogen gebruiken. We gebruiken die originele fotos niet voor de tentoonstelling, want die worden zo snel mogelijk ingescand en gaan daarna naar de eigenaar terug.

Tot 1 maart doen we deze oproep elke vrijdag-bevrijdingsdag in samenwerking met de Facebookpagina Sneek Su Het Ut Weest! van Peter van Egmond. Ook daar kunt u deze berichten lezen.

Hebt u privfotos die te maken hebben met de bevrijding van Sneek? Dan kunt u contact opnemen met Peter van Egmond (hpvanegmond@hotmail.com) of Alice Booij (booij@friesscheepvaartmuseum.nl)

Op de foto zien we hoe de Duitse bezetters zich terugtrekken. Komend van de Afsluitdijk hebben ze Sneek bereikt en lopen ze door de stad. De Snekers op de foto durven het bijna nog niet te geloven. Voorzichtig kijken ze vanuit de Verlengde Gedempte Neltjeshaven naar de marcherende Duitsers op de Prins Hendrikkade. De foto is door een onbekende fotograaf genomen.


 
7 november om 18:34
 
Loadsboat

Mach aansens ferhalen fertelle in de Loadsboat fan Sneek. Ferhalen en fersen over ut leven in dizze stad. Moai werk om te don. Roaie draad is dan altyd ut Snekers en de taal fan ut hart. Dat laatste hast letterlek! Ik ken ut pblyk dat in de Loadsboat komt un bitsje...Lui deur ut leven tekend sge se dan su moai.
 
6 november om 18:59
 
Befrijdingsfestiviteiten 2020

Gisteravend ferslach foar GrootSneek skreven over bijeenkomst SWF 75 befrijd. Hieronder:

Er was gisteravond een bijzondere informatie- en uitwisselingsavond over de festiviteiten die in 2020 in de gemeente Sdwest-Frysln plaats zullen vinden in verband met het 75 jarige Bevrijdingsfeest. Burgemeester Jannewietske de Vries opende de druk bezochte bijeenkomst, waar een opvallend eensgezinde sfeer heerste met uitermate enthousiaste vertegenwoordigers van verschillende verenigingen en commissies die straks de festiviteiten gaan organiseren rond de 75ste herdenking. De avond werd op uitstekende wijze geleid door project cordinator Ilan Boot.

Burgemeester de Vries was zichtbaar geraakt door zoveel eensgezindheid in haar gemeente om er in 2020 een onvergetelijke gebeurtenis van te maken.
Minsken yn it hert reitsje

Yn 2020 is it 75 jier lyn dat wij befrijd binne, dat is in minskelibben. Ast dat op dy ynwurkje litst dan is dat in minskelibben. Aansens binne der gjin libbene minsken mear dyt de ferhalen fertelle kinne. Ik tink dat it hiel belangryk is dat we hieltyd wer mei elkoar nije foarmen fine om dy ferhalen te fertellen. Ik wit dat der yn s regio in hiele soad bard is, dat freget om mei elkoar wer troch te jaan. Ik bin der wis fan dat jim dat allegear op jim eigen wize stl jaan kinne, eigen foarmen foar fine. It giet der net allinne om dat wy s realisearje wat frijheid no eins is en kennis oerdrage, mar ek dat wy minsken yn it hert reitsje. Asto rekke wurdst dan fynst it belangryk en dan wolst der wat mei dwaan.

De manier waarop mensen zo meteen geraakt zullen worden zijn erg divers en dat zal volgend jaar gebeuren weet de burgemeester nu al.

Djipte yn it wurd frijheid

Der sit djipte yn dat wurd frijheid, mar dat hoech ik jim hjir net t te lizzen. Dat we dr snich op wze moatte. Dat Sdwest-Frysln in iepen mienskip is wrt elkenien wolkom is, drt iderien him of har wze kin wat er is.

Het gemeentebestuur heeft voor al die activiteiten subsidiegelden beschikbaar gesteld. Dat is muoilik want je hawwe altyd jild te min, want je fine dit belangryk en wolle der mei elkoar wat moais delsette. Yn Sdwest-Frysln stelle wy ien euro per ynwenner beskikber, dat is dus 89.000 euro. Dat dogge we yn in tiid dat it finansieel bst dreech is, mar wy fine dit sa wichtich dat drom wolle we it dochs dwaan. Wy hawwe ferlet fan frijwilligers dyt de skouders dernder sette. Dat binne jim en dr wol ik jim no alfst foar bedanke.
Vervolgens werden de werkgroepleden van de gemeente SWF voorgesteld. Verschillende vertegenwoordigers vertelden daarna welke activiteiten er nu al gepland zijn en dat is enorm veel. Van gezamenlijke maaltijden tot muziekvoorstellingen en het binnenhalen van het Bevrijdingsvuur.

Voorzitter Kees Poiesz van de Stichting uit Sneek, die talrijke activiteiten zal organiseren, opperde om met alle vertegenwoordigers die gisteravond bijeen waren alvast een bus te huren om het vuur uit Wageningente halen: Sudat we oans as n gemeente SWF presenteare kanne.

Op zijn vraag of de gemeente die bus dan wel wilde sponsoren knikte burgemeester de Vries lachend waarop Poiesz ad rem reageerde met Su dy hewwe we al binnen. Het tekende de sfeer!

Wordt vervolgd!
 
5 november om 18:02
 
Hessel

Nee, nyt dy fan Terskelling mar t Sneek: Hessel van der Laan, de fijfde generasy Roosenstein Wolke ondernimmer. Wat un beflogen jonge fent fan amper 26 jaar. Un ondernimmer dy't un fisy het om Jou teugen te sgen: Duurzaamheid ook echt in de praktijk brengen, dat is het belangrijkste.

Ik was beslist onder indruk fan ut interview dat ik met Hessel houwe mocht. Su folwassen al en su gedreven. Dergeleke interviews skrive sich self!
 
4 november om 18:31
 
De man fan dyn libben pakt it publyk by de strt

Arthur Japin de auteur fan De man van je leven koe justermiddei de eagen amper leauwe dat der san grutte rige fan besikers foar Theater Snits stie. Die zullen zeker niet voor het in het Fries vertaalde toneelstuk De man fan myn libben komen, sei Japin nei frin tsjin de akteurs Marijke Geertsma, Jan Arendz en Anke Bijlsma. Mar it wie echt wol sa, in tferkochte Snitser skouboarch wie tsjge fan in tragikomeedzje fol iensumens, leafde sykte en dea om mar ris in tal temas t it stik oan te heljen.

De man fan myn libben, yn in oersetting fan Marijke Geertsma, giet oer it libben fan in echtpear, Tilly ( Marijke Geertsma) en Marius (Jan Arendz), wrfant de frou slim siik is en net mear better kin. Tilly wol oer har dea hinne de rezjy blykber noch yn hnen hlde en set op in datingsite in kontaktadfertinzje foar har man en der komt in moaie jonge frou op f, Iris (Anke Bijlsma).

In apart trijehoeksferhlding mei geheimen en hilarise tastnen, wrbyt guon t it publyk nochal om laitsje moasten mar ik it my ek yntinke kin dat der minsken wiene dyt om bepaalde snes wol gle koene. Al dy emoasjes leine ticht by elkoar! Wat my juster ek opfoel is hoe goed dizze trije akteurs tsjin mekoar opwoeksen binne, gjinien fan it trio hat in haadrol. Meielkoar spylje Geertsma, Arendz en Bijlsma in haadrol!

Hoe langer it stik duorre, hoe mear it mij yne besnijing krige. Is it ynt earstoan miskyn noch wat flau, hoe langer hoe mear waard ik meinommen yne ferwndering. Hoet minsken mekoar besoademiterje kinne mar ek hoet minsken harsels foar de gek hlde. Wat dat oanbelanget wie der gench herkenning! Wat snder snde is, smyt de earste stien!


Dat de moaie Iris dy namme draagt past fansels hielendal by learaar Nederlns Marius, dyt graach sitearje mei t it ferneamde gedicht Iris fan Jacques Perk: Ik ben geboren uit zonnegloren en een zucht van de ziedende zee. Past ek moai by de lokaasje drt it stik spilet, in eiln.

Is it stik ek realistys? Neffens my is de wurklikheid soms noch gekker as in mins betinke kin, dat wat dat oanbelanget is it wierheidsgehalte like bizar as realistys. Minsken is raar guod! Fansels wit gjinien hoet hij of sij omgean sil at Meagere Hein ope stoepe stiet. Hoefolle minsken soene der net wze dyt by it lder wurden wolris oer it libben nei it ferlies fan in partner prate. Dat is in beladen nderwerp, mar yn De man fan dyn libben, wurdt it net swier oanset, mar krekt licht holden. Dat makket it miskyn wol dat myn buorman hieltyd ldop lake, wyltst ik tocht man doch even gewoan, it giet hjir oer libben en dea.
Moatte je Tilly ferwite dat se oer de dea fan har man reageare wol? Moatte je Marius weisette as in geile hoerebok? En is it Iris kwea f te nimmen dat se in ferongelike frou is? Sij hat ek har skiednis!

It dekr is sober mar passend. De prk drt Tilly en letter Iris mei omboartet is prachtich (Arjen van der Grijn!) en echt. De taal dyt de akteurs brke liket net op boeketaal, it is libben en echt. Gjin flau benul hoet Arthur Japin dizze foarstelling ndergien hat, mar hij mei it Frysk miskyn wol net ferstean, mar hat it grif begrepen. Soks is in komplimint oan spilers en regisseur Bruun Kruijt! Wat it stik ek sjen wol, in echte oanrider, sjoch op www.jmteaterwurk.nl
 
3 november om 20:50
 
Auteur Arthur Japin in Theater Sneek bij De man fan dyn libben

De bekende skriver Arthur Japin was fanmiddach anwezech bij ut Frystalege teaterstuk De man fan dyn libben. Japin is de auteur fan de tragikomedy De man van je leven.

Tidens de premire fan ut Frystalige stuk was Arthur Japin in ut btenlaan en kon sudonde nyt anwezig weze. fanmiddach was hij de dus wel in Theater Sneek en kreech na ouloop bloemen en un daverend applaus fan de tferkochte Sneker skouburch.

Mrren un resnsy fan ut stuk, speuld deur Marijke Geertsma, Jan Arendz en Anke Bijlsma.
 
2 november om 19:51
 
Aldste dichter fan Frysln Jelle Zwart (1926-2019) ferstoarn

Ofrne tiisdei is de ldste dichter fan Frysln, Jelle Zwart, ferstoarn. Hij wenne yn Snits en hat ferskate kearen yn dizze std optreden. Zwart syn frou Elisabeth Zwart-de Vries, ferstoar earder dit jier. It echtpear kaam altyd tegearre op literre byienkomsten.

Hjirnder Zwart syn skriuwersbiografy sat dy te lzen stiet op https://www.sirkwy.fr

Libben en wurk

Jelle Zwart is yn Ljouwert berne, mar groeide op yn Dokkum. Tidens syn stdzje sosjology yn Grins kaam er yn dy std oan it wurk by it Grinzer Provinsjaal Opbou-orgaan.

Yn 1968 waard er haad fan it Bureau Landelijk Contact yn Ljouwert, nderdiel fan it ministearje fan CRM (Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk), letter WVC (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur). Neidat it bureau Ljouwert hiel wat reorganisaasjes oerlibbe hie, waard it mei yngong fan 1 jannewaris 1988 oerbrocht nei Grins. Zwart hat doe noch in pear jier by de direksje Jeugdzaken oan e slach west.

Njonken syn wurk hat er him altyd foar tal fan maatskiplike en kulturele organisaasjes ynset; hy wie nder oaren lange jierren lid fan it Algemien (A.B.) en Deistich (D.B.) bestjoer fan de Fryske Akademy. Fierder makke er diel t fan it bestjoer fan it Frysk Festival en wie er oant syn 70ste foarsitter fan de Fryske Folkshegeskoalle Schylgeraln. Drneist sette er him as bestjoerder en as frijwilliger yn foar it ldereinwurk.

As dichter kin Jelle Zwart mei rjocht in letbloeier neamd wurde. Yn 2004 debutearre er mei it fers Dyn lytse flecht yn de Fryske Skriuwerskalinder en datselde jier wn er de Rely Jorritsma-priis mei it fers Inkel sn. Hy debutearre op 79-jierrige leeftyd mei de bondel Sn skeppen slt (2006) by tjouwerij Frysk en Frij. Foardat se nei Snits ferhuzen, wenne Zwart, mei syn frou Elizabeth de Vries, yn de pastory te Deinum. Yn dy tiid skreau er in tal fersen, mar ambysje om se t te jaan hie er net. Neidat er him weromlutsen hie t syn bestjoerlike funksjes begn er him mear mei it dichtsjen dwaande te hlden. Hy folge in trijetal kursussen skriuwen fan pozy; earst by Remco Ekkers, drnei by Albertine Soepboer en as lste by Tsjbbe Hettinga. Dy kursussen en it winnen fan de RJ-priis ynspirearren him om troch te gean mei dichtsjen. Fan f 2004 stiene geregeld fersen fan syn hn yn literr tydskrift Hjir en yn ynternet tydskrift Farsk.

Syn debtbondel befettet 100 fersen. De titel Sn skeppen slt, stiet foar de temas taal, it ln, it stee, it folk, it eigen, it skgjen en it wzen. Ynspiraasje fn de dichter yn it lnskip, oantinkens t it ferline, de fergonklikens fan it libben en yn de keunst. Dat er midden yn de aktualiteit stiet lit er sjen mei it gedicht oer de tsunami O Azi, dat ek yn de bondel opnaam is.

Yn 2017 ferskynde de bondel Fandele mei gedichten oer nderwerpen as it lnskip, de natuer en it lder wurden. Geart Tigchelaar [1] seach in bondel fan wikseljend nivo, wrby't de earste gedichten him it meast oansprutsen. Elmar Kuiper [2] seach dat wikseljende nivo ek: 'In strangere seleksje hie in noch sterkere bondel opsmiten'. Likegoed hie er in soad wurdearring foar de gedichten. Hy priizget Jelle Zwart syn feardigens yn sawol it frije fers as sonnetten en haik's: 'Zwart dichtet linich en geef oer de krupsjes fan it lder wurden, it bernlike, de maatskippij en oer it skriuwen sels.'

Boarnen foar dit stik
[1] Geart Tigchelaar, Ensafh 16-12-2017 (fideobesprek fan de bondel Fandele)
[2] Elmar Kuiper, LC 01-12-2017
WURK
Pozy
2006: Sn skeppen slt
2009: De wite hoed
2017: Fandele
Prizen
2004: Rely Jorritsma-priis (fers: Inkel sn)

 
1 november om 18:35
 
Egon Boesten

Fanmiddach in un griis en regenachtech Langwear op besoek weest bij Egon Boesten. Un leeftydsgenoat dy't in Dtslaan woant, mar in Lagwear un tweede hske het. Man het ok al wear un bysnder levensferhaal dat ik opskrive mocht. Egon het de Nederlaanse nasjonaliteit, mar woant syn hele leven lang al in Dtslaan.

Earst was hij sjoenalist, mar sinds un 15 jaar het er met syn frou Barbara un 'Leibniz Privatschule' in Kaltenkirchen.

Egon fertaalde un boekje fan sprtsjoernalist Jaap de Groot (Telegraaf) 'Johan Cruyff der Prophet des Tores'. Ut gesprek pingpongde alle kanten t, mar ut was drom ok absolt nyt saai!