dagboek > overzicht
Dagboek september 2020Bekiek hele maand 
 
17 september om 20:05
 
Bysňnder earbetoan foar Rina Silvius-Griffioen

Ut sal de measte minsen fandaach nyt opfallen wezen, mar op ut Groatsaan in de etalaazje fan Sterk&sVeer, fan dňchterlief Piety, was fandaach un bysňnder earbetoan foar Rina Silvius-Griffioen. Rina overleed oulopen maandach, nňch mar 75 jaar oud.

Dňchterlief maakte in de etalaazje un moai stilleven, met un brandende kears en un moaie quilt-deken dy’t Rina foarege week nňch bij Piety brocht. Ut binne de dingen dy’t der toe doën, krekt as de woarden dy’t Piety foar har ouwere fryndin (want dat was ut fanself!) skreef. Letterlek om even stil fan te wurden.

I.M. Rina Silvius-Griffioen

Sommige mensen horen in je straatbeeld, maken je straat eigen en zo vertrouwd.

Wat zit je hier mooi meisje...wat een fijne straat he de Scharnestraat...

Het zal oktober 2011 zijn geweest. Mevrouw. Silvius, altijd keurig gekleed stapt een paar keer in de week binnen bij Katrein Kunst.

Opgewekt, belangstellend en nooit zeuren.

Wanneer we in 2015 verhuizen naar het Grootzand is het nog makkelijker om even te buurten. Er zal zo'n 40 jaar tussen ons in zitten maar deze dame heeft een jonge geest en de queen van de kringloopwinkel. Ze haalt de mooiste schatten bij onze buren en showt ze vervolgens vol trots...'kijk hier maak ik dan weer een krans van, die scherven hebben allemaal een verhaal'.

We drinken koffie in hun prachtige woning midden op het Grootzand, terwijl ze ons haar museum laat zien, 'dat had ik zo graag willen maken, een echt museum'.

Zoveel creativiteit!

Meisjes, meisjes nog groter. Ze bewondert als één van de eersten het lege pand op nummer 42! We vertellen haar hoe het allemaal gaat worden. Ze pakt me vast en zegt, meid wat ben je gegroeid.

Voorzichtig steekt ze op 8 april even haar gezicht naar binnen, we komen later hoor, die Corona, bah!

De zomer op het Grootzand is warm, vakanties wisselen af, het wordt stiller. Daar is ze gelukkig weer, 'maar het gaat niet zo goed met me'. Een klein glimmertje schuift ze om haar rimpelige vinger, 'je moet jezelf altijd blijven verwennen met dingen die je niet nodig hebt'...

September 2020, we pakken het quilt wat ze zelf maakte en vorige week bij ons bracht van zolder....een mini museum, een plekje in de etalage, ze zou vast even binnen zijn gelopen om te zeggen hoe mooi de etalages er weer bij staan.

Sommige mensen laten je zien en voelen dat leeftijd relatief is...

Dag lieve mevrouw Silvius