dagboek > overzicht
Dagboek november 2014Bekiek hele maand 
 
6 november om 19:55
 
JAN VAN DER MEULEN DONEERT PRACHTIGE COLLECTIE AAN VERSLAVINGSZORG NOORD NEDERLAND

De Friese kunstenaar Jan van der Meulen uit Burgum heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt. Daar kunnen nog jaren bij komen, maar enige tijd geleden deed hij een oproep in de krant zijn kunstwerken gratis af te komen halen.”Ik kan ze toch niet meenemen en het zijn er wel heel veel” aldus de kunstenaar. Gratis was dan alleen bedoeld voor zorginstellingen en tehuizen waarbij Jan het gevoel had er een goed doel mee te dienen. Inmiddels is men vanuit diverse disciplines in de zorg bij hem geweest om een keuze te maken uit zijn grote voorraad staaldrukken. Zo ook Verslavingszorg Noord Nederland.


Aan de organisatie Verslavingszorg Noord Nederland zijn ruim 45 exemplaren van zijn staaldrukken, groot en klein, geschonken welke op aanraden van de kunstenaar door Lijstenmakerij Peter Bax in Sneek voorzien zijn van hoogwaardige lijsten met passepartouts en acrylaat i.p.v. glas. Dit laatste vanwege veiligheid en de hoge UV werende werking van dit materiaal.

Inmiddels hebben de werken een plaats gekregen in de gebouwen te Leeuwarden maar ook op andere locaties in de provincie. Voornamelijk in de gangen maar ook in enkele kantoren.

Om de kunstenaar te bedanken is bij verrassing een bijeenkomst georganiseerd. Jan van der Meulen en zijn vrouw Joukje werden hiervoor in een ‘Lelijke Eend’ van huis gehaald, een wens die hij zelf eens heeft laten vallen. In een korte toespraak in de kantine van het gebouw werd aangegeven hoeveel kleurrijker en vrolijker het gebouw er van binnen uit is gaan zien.

Ook de werknemers ervaren hierdoor een meer aangenamer werkomgeving. Na de toespraak is een rondgang gemaakt langs de werken. Jan was zichtbaar blij om te horen en te zien dat zijn werken zo voltallig en in positieve zin ‘nadrukkelijk’ aanwezig zijn in de gebouwen van Verslavingszorg Noord Nederland. Ook het feit dat de prenten met respect zijn behandeld en met grote zorg zijn ingehangen viel van zijn gezicht te lezen. Jan: “Dit voelt als een dankjewel aan de gever en dat voelt goed. Ik heb dit graag gedaan. Ook wil ik nog wel gezegd hebben dat ik mijn leven als kunstenaar voor een groot deel te danken heb aan mijn vrouw Joukje. Al 55 jaar. Zonder haar had ik dit alles nooit gekund.”