dagboek > overzicht
Dagboek november 2014
 
30 november om 20:01
 
Voor mijn Haagse dicht- en voetbalvriend Daan de Ligt...

‘In het najaar van 2014 kreeg Daan de Ligt te horen dat hij lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker. De bundel ‘ Voldaan ’ zal waarschijnlijk zijn laatste bundel zijn. Het zijn de twee slotregels op de achterflap van de zojuist verschenen bundel van mijn Haagse ( internet-) vriend Daan de Ligt ( 1953 ). We zijn leeftijdsgenoten met dezelfde passie, schrijven en voetbal. Daan schrijft niet voor een breed publiek, zijn werk wordt gelezen door honderden liefhebbers van het light verse. Ook daar hebben wij overeenkomsten , Daan in Den Haag, ik in Sneek. Wij schrijven elkaar regelmatig mails, soms in ons eigen dialect, soms in de eerste rijkstaal. Wij begrijpen elkaar. Daarom doet het ook zeer om te lezen dat Daan ongeneeslijk ziek is. Net als ik gebruikt Daan de humor soms als façade, verzen met een knipoog. Verdomme Daan ik weet het wel:

de leus ‘ wie schrijft, die blijft ’
geeft hoop op overleven
toch is ook een poëet
ten dode opgeschreven

Maar waarom nu al? Waarom gaan de goeien altijd eerst? Ik heb vorig jaar om deze tijd even bij de poort mogen zien, maar het trok mij nog niet om te verkassen. Ik wil graag 114 jaar worden. Ik weet het bijna wel zeker, jij ook! Wat een prachtige bundel met fraaie titel laat je ons na. Jeetjemeneetje, 65 verzen om van te smullen, om te lachen zo goed in alle eenvoud. Niet ergens vanuit een ivoren toren geschreven, nee baf recht uit het hart. Er staat wat er staat voor wie dat wil, maar ook tussen de regels is zoveel te genieten:

Manager

ik was verbaasd, maar liet het hem niet merken
onwennig staken handen uit de mouwen
zijn blik verried gebrek aan zelfvertrouwen
vandaag heb ik een manager zien werken

cynisme kon ik tot een grijns beperken
de stropdas los, Armani-pak vol vouwen
verbeten bezig om iets zwaars te sjouwen
ik bracht hem koffie om wat aan te sterken

ik rook zijn zweet, zag opgezwollen aderen
en hevig trillen van zijn lip en hand
de werkvloer bleek niet echt Luilekkerland
de wanhoop zag ik in zijn ogen naderen

door medelijden werd ik overmand
ach jongen, sprak ik, ga maar weer vergaderen

Heb je dit magistrale vers voor mij geschreven Daan? Die managers zitten werkelijk overal, een plaag voor mannen zoals jij en ik:

Negenenvijftig

ik schenk u, op de valreep, een verklaring
u wordt van hevig lijden deelgenoot
nog even slechts, dan wacht een wisse dood
of op zijn minst een bijna-doodervaring

Een rijke bundel wil ik ‘ Voldaan ’ zondermeer noemen, ik hoop dat het jou gegeven is om in blessuretijd nog een aantal verzen te schrijven. Het maakt het leven hier in het noorden zo aangenaam. Lekker slapen gaan met een gedicht van Daan de Ligt, dat maakt een dag pas voldaan!
 
29 november om 18:13
 
O.N.S. pakt punt teugen Ajax amateurs: 3 – 3

Chris de Wagt skoart de gelykmaker fandaach teugen de amateurs fan Ajax ( foto-argyf )

Ut bliëft bloëdspannend in de Topklasse fan ut saterdachfoetbal. O.N.S. pakt fanmiddach un punt in Amstedam, na un spektakulêr duel. O.N.S. begint dramatys in de woarden fan trener Bert Hollander, binnen no time staan de Amsterdammers met 2 – 0 foar wêrfan’t ut laaste doelpunt út un penalty. Rein Werumeus Buning sòrgt foar de anslútsingstreffer, wêrna Cutrick Gonzales foar de ferdiënde gelykmaker tekent. Chris de Wagt mist ferfòlgens nòch foar de tee un penalty, sudat de rustand 2 – 2 is. Na ut skoft strúpt O.N.S. de mouwen nòch mar us op en krijt ok de noadege kaansen.

Seuven minúten foar ut eindsinjaal skoare de Ajaxieden teugen de ferhouding in de 3 – 2. Echter Chris de Wagt skoart magistraal út un frije skop de mear as ferdiënde 3 – 3. Opfallend is ut antal gele kaarten in dizze wedstryd, mar liëfst 10 kear! O.N.S. seuven en Ajax 3. Omdat infaller Rolf Dijk in twintech minúten twee kear un gele prent krij, mach hij der 1 minút foar ut einde fan de wedstryd met road af.

Update

Siën jum de bal? Ik nyt! Keeper fan Ajax ok nyt! Foto fan Jan Roelof Middeldorp
 
28 november om 12:14
 


 
27 november om 10:29
 
Groot Sneker kerstconcert met Harmonie Sneek, Signalen en Dirk S. Donker

Fanfareorkest cmv Harmonie Sneek geeft op zondag 14 december 2014 samen met het Sneker gospelkoor Signalen en organist Dirk S. Donker een groot Sneker kerstconcert in de Martinikerk van Sneek. Het concert begint om 16.00 uur.

Koor en orkest spelen afwisselend van elkaar. Dirk S. Donker speelt het Noël van Louis Claude d’Aquin (1694-1772) en improviseert samen met trompet en trombone op koralen van Bach. Signalen brengt eigentijdse kerstsongs en aloude kerstliederen in een moderne setting. De optredens worden afgewisseld met samenzang. In het Ere zij God gaan alle registers open met bovenstem van het koor.

Kaarten voor het concert kosten 7,50 euro en zijn te koop bij de Bibliotheek Sneek aan de Wijde Noorderhorne, de Evangelische Boekhandel in de Nauwe Noorderhorne en bij de leden van de Harmonie. En verder aan de kassa in de kerk. Reserveren kan met een mailtje naar cmvharmonie@gmail.com

 
26 november om 21:52
 
NNO in Teater Sneek

Ondertussen in Teater Sneek un folle bak bij: " Het is een sensationele ervaring om een symfonieorkest op volle sterkte filmmuziek te horen uitvoeren. Dan pas hoort u echt hoe sterk de soundtracks in elkaar zitten. Zeker als u de films kent, hebt u het gevoel live op de set rond te wandelen. De filmprogramma’s van het NNO worden dan ook altijd druk bezocht.

Op de muzikale rode loper verschijnen in deze editie helden als Kill Bill, The Lion King, Billy Elliot en James Bond, onder andere met die fantastische titelsong van de film Skyfall uit 2012. De fragmenten worden toegelicht door dj, acteur en filmkenner Eric Corton, die na afloop bovendien een spetterende afterparty verzorgt."

Dirigent: Stefan Asbury
 
26 november om 20:57
 
Vc Sneek ferliest met 3 - 0 fan Alterno

Wat ut begin wurde moest fan un moai echt Europees volleybalaventuur is fanavend as un seepbel út mekaar spatten: Alterno - Vc Sneek 3-0!!

De earste set ging nòch moai gelyk op, mar wurdde deur de Sneker dames met 25 - 22 ferloaren.

De tweede set begon miserabel foar de Snekers en binnen no-time was ut 4- 0 foar Alterno. De internasjonale arbritaasje was nou ok nyt futdaleks op de haan fan vc Sneek.

Tòch wurdde der knap teruchkommen in dizze set: 12 - 12. Tot 20 - 20 ging ut helemaal gelyk op en toen was ut in eenkear over en út. Alterno 25 en vc Sneek 20 punte. Om nòch un kaans te maken moest de derde set wonnen wurde, mar ok nou trokken de Sneker dames an ut kòrtste end en ging nyt allienech de set met 25 - 18 ferloaren mar ok de wedstryd. Sneu en miskyn ok wel un bitsje onferwacht nadat de laaste wedstriden teugen de Apeldoornse dames wonnen waren.
 
26 november om 12:47
  Richard Karrenbelt nieuwe trainer O.N.S. Boso Sneek

Richard Karrenbelt, nu nog aan het roer bij Hoofdklasser CSV Apeldoorn wordt de nieuwe trainer van Topklasser O.N.S. Boso Sneek. Karrenbelt is bezig met zijn tweede seizoen bij de Apeldoornse vereniging. Daarvoor trainde Karrenbelt drie jaar Genemuiden en hiervoor was hij vier jaar oefenmeester bij Putten.

Dat de Sneker Topklasser kiest voor Apeldoorner Karrenbelt en niet een trainer uit het Fries is toch wel enigszins verrassend. ‘ Met het aanstellen van Karrenbelt hoopt ONS een ambitieuze trainer binnen te halen die op topniveau trainen wil. Oud-ONS ‘er Patrick Lip die onder Karrenbelt bij Genemuiden traine was laaiend enthousiast over de verrichtingen van de nieuwe ONS-trainer’, aldus Bauke Algra, TC-lid van de Snekers.
Daar tegenover staat het nieuws op de site Apeldoorn Nieuws:
“Vanmiddag na de gewonnen wedstrijd bij WVF, aan de spelers groep aangegeven dat ik na dit seizoen stop bij @csv_apeldoorn’, twitterde de trainer zaterdag aan het eind van de middag.


Het csv-bestuur voegde daar op clubsite aan toe dat ‘na goed onderling overleg is besloten om de samenwerking niet voort te zetten’. Gevolgd door de woorden: ‘ Vol vertrouwen gaan beide partijen het seizoen afmaken en wij wensen Richard een mooie nieuwe uitdaging voor de toekomst.’
 
26 november om 11:12
 
Winkel in de Noarderhoek

Dé Poiesz, su as un soad Snekers sêge, was der in myn jongesjaren nòch nyt in de Noarderhoek. Al dy andere kleine winkeltsjes, op elke hoek fan un straat hast eentsje, wel. Ik noëm un antal namen fan dizze kleine middenstanders in ut fers ' Noaderhoekgefoël ' dat un prominent plak kregen het in de nieuwe Poiesz festeging an de Jancko Douwemastraat. De namen dy ontbreke binne nyt fergeten, mar kanne jum tussen de regels deur fine.

Dat roept wear tientallen reaksy’s op, nostalgy is foar mij absolút gyn smearech woard. False romantyk wel!

Ik siën en hoar myn fader nòch bealegen at hij dy sware sakken met súker in de houten bakken lege moest. At myn moeke hem wear achter de broek sitte moest om achter syn eigen geld an moest fan pofklanten. At kloatsakken ut noadech fonnen om bij oans in de winkel te jatten. Ut geskrep met lullege doaskes boadskappen deur de streek. En tòch koester ik warme gefoëlens an myn jeugdjaren, miskyn wel deurdat ik sach dat myn ouwelui met hard werken un earlek stuk broad ferdienden. Sú dêr myn hekel an lapswaanzen en al dy sakkefullers futkomme dy’t over ruggen fan anderen hun eigen búzen fulle met euro’s? Sú sumar kanne.

Dat gefoël hew ik bij de Poieszen noait. Ik erger mij wel an dy idioate kwootferhalen dat ‘ de familie Poiesz de rijkste van Friesland is ’. Dat wekt ut idee dat al dy Poieszen met silver fan gouden bòrden ete, hun kont affege met satijnen doekjes. Niks is minder waar, ut kapitaal fan de nakommelingen fan Loadsje en Wietske Poiesz sit in stien, in winkels, in frachtwagens en ga sumar deur. Prachtech dat su’n ouwe houten haankarre in de winkel staat. Noait fergete wêr’t je futkomme!

Nou hoef ik ut hier nyt foar de Poiesz-clan op te nimmen, se hewwe ut bekje allemaal op ut goeie plak sitten, mar wat mij gisteravend wear opfiel hoe warm en betrokken de leiding fan ut bedriëf is richting personeel. Dêr wurdde op proasten! Kouwe kak hoart nyt thús in de Noarderhoek.

Ik hew mij trouwens de ogen útsiën. Dat je teugenwoardech boadskappen scannek anne en ferfòlgens afrekene is gyn noviteit mear. Echter ik hew fan myn levensdagen nòch noait in snacjwand in un groate krúdenierswinkel siën. Un euro deur ut gleufke wippe ( ‘ ik hew de thús nòch ladings lires legen en dat wil fòlgens mij ok ’, sei een fan de kouwe kant fan de family ) en un warme hap naar búten trekken is op dit plak bysonder.

Krekt su as un spesjale hoek foar kyndes. Un wand met foto dy’t bij de tiid fan ut jaar hoart, mar wel un dúdeleke link met Sneek en/òf Fryslaan het. Ut geeft allemaal ut thúsgefoël. En dat doën ok al dy Noarderhoekers dy’t gister as earsten de winkel besiën mochten. Niks gyn pommerante-fertoan! Fan harte met dizze nieuwe saak!
 
25 november om 21:14
 
Poiesz Supermarkt en ut Noarderhoekgefoël

Fanavend besichteging fan de nieuwe Poiesz Supermarkt an de Jancko Douwemastraat. As Noarderhoekjonge tròts dat un fers fan mij prachtech fòrmgeven anbrocht is bij de ingang fan de winkel. Mòrren mear over de opening fan dizze winkel.

Hier ut fers, in opdracht skreven:


Noarderhoekgefoël

hier op dit nostalgys plak mut ut weze an ’e rane fan ’e fòlkstúntsjes

dêr’t wilde stòkroazen en kleurege dahlia’s bloeiden

arbeiders fan Hubert & Lankhorst hun houten paleiskes bouden

hier in dizze buurt waren wij skatsoekers naar load op strengferboaden skietheuvels

sprongen in ut foarjaar met de polsstòk over ut donkere water fan de Meliere

kochten klevers bij de VéGé fan Búding òf stukkene koekjes bij krúdenier Van der Veer

kurstekoek bij bakker Boers en brúne bananen bij groënteboer Sippe Hogeboom

de echo fan hun illústere namen - en dy fan al dy andere kleine middenstanders út de stad -

klinkt nòch altyd na bij ut fòlk dat hier nou syn boadskappen bij de Poiesz doët

al was ut allienech mar omdat hier op dit nostalgys plak

ut autentieke Noarderhoekgefoël nòch immer anwezech is

domwech gelukkech in su’n echte Sneker fòlksbuurtstraat


Henk van der Veer
 
25 november om 18:31
 
Programma Theater Sneek Week 49

BRAKK: Johannes Rypma

BRAKK is een Akte 2 project waarin acht talentvolle Friese jongeren gevraagd zijn een eigen avondvullende voorstelling te maken. Ditmaal is het de beurt aan Johannes Rypma. Johannes Rypma doet zijn verhaal over The Voice Of Holland. Kaartverkoop op de avond zelf aan de deur. Meer informatie via www.akte2.nl/brakk

Muziektheater // Di 2 dec // 20.15 // € 5,- // Tüöttenzaal // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430


Karin Bloem e.a. – Kerst met een grote ‘K’

Exclusief in Friesland

Karin blaast een oude traditie opnieuw leven in: een kerstshow met een grote ‘K’. Samen met een aantal verrassende medeperformers zoals Irene Moors, zangeres Leona Philippo en nieuwslezeres Margreet Spijker, die de voorstelling zal aanvullen met een fijn absurd nieuws-jaaroverzicht. Bijgestaan door haar zeven-koppige band zal La Bloemen een hartverwarmende, onvergetelijke avond vol muziek, humor en ontroering zorgen.

Theatershow // Wo 3 dec // 20.15 // € 31,- // Tüöttenzaal // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430

Malando Kwintet – Jublileumtournee 75 jaar Malando

Met na afloop dansdemonstraties en workshops dans voor publiek! De faam begon met Olé Guapa, de tango die oprichter Arie Maasland Malando wereldberoemd maakte. Het orkest bestaat 75 jaar en nu hanteert Danny Malando het dirigeerstokje.

Muziek // Za 6 dec // 20.15 // € 21,- // Tüöttenzaal // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430

Willeke van Ammelrooy, Noortje Herlaar en Eva van de Wijdeven – Agnes van God

Agnes van God gaat over een jonge, naïeve non die in haar jeugd mishandeld is door haar moeder. In het klooster bevalt ze van een baby die kort daarna dood wordt gevonden. Agnes houdt vol dat ze zich niet kan herinneren hoe de baby is verwekt. Psychiater Livingstone moet onderzoeken of zij in staat is om terecht te staan voor de moord op haar kind. Livingstone stuit echter op Moeder Overste die Agnes ernstig in bescherming neemt.

Toneel // zo 7 dec // 15.30 // € 26,- // Tüöttenzaal // Theater Sneek. Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430
 
25 november om 11:46
 
Walrus wint ' De Gouden Apenstaart '

Onderstaand bericht overgenomen van de site Misset Horeca.

'We hebben deze prijs eigenlijk een jaar te vroeg gekregen, antwoordt een ietwat verbaasde Bas Hollenberg van café De Walrus in Sneek na het in ontvangst nemen van de Gouden Apenstaart. De prijs voor café met beste online beleid werd maandagavond 24 november uitgereikt tijdens de Café Top 100 in het Concertgebouw in Amsterdam.

'Voorafgaand aan de uitreiking zei mijn collega dat wij de Gouden Apenstaart het volgende jaar wel eens konden gaan winnen', vertelt Hollenberg. 'We twitteren en facebooken intensief maar nog niet zo heel lang. Blijkbaar doen we het nu al beter dan de meeste cafés. Als je besluit om social media in te zetten dan moet je het goed doen óf niet doen. Onze website, sociale media en apps sluiten haarfijn aan bij ons café.'

Sneek

'Natuurlijk moet je de mensen op de hoogte van je eigen acties. Daarom berichten wij regelmatig over de dingen die ons café doet. Maar de kracht van onze social media-kanalen zit hem in de promotie van de stad. We geven veel aandacht aan andere evenementen en cafés in Sneek. Als het druk is in de stad dan hebben wij automatisch ook meer bezoekers.'

Lange termijn

'Bij ondernemen moet je kijken naar de lange termijn. Kun je over tien jaar nog steeds je boterham verdienen? We zoeken continu naar middelen en manieren die ons daarbij helpen en social media is er zeker een. Door veel aandacht te geven aan cafés en evenementen in Sneek kunnen wij ervoor zorgen dat de mensen blijven komen. Daar profiteren alle ondernemers van.'

door Martijn Mak 25 nov 2014

Foto Koos Groenewold
 
24 november om 18:22
 


 
23 november om 21:46
 
Ut Gesprek fan Sneek deur de ogen fan fotograaf Jeroen van der Kallen: 
23 november om 20:49
 
Hans Konst tidens Gesprek fan Sneek: procedure kan niet teruggedraaid worden!

Ut Gesprek fan Sneek bliëft un fenomeen. Kear op kear lukt ut de redaksy om spraakmakende gasten út te noadegen an de gesprekstafel fan útstekend gasthear en gespreksleider Jacques Monasch. Fanmiddach waren dat deputearde Hans Konst en wethouwer Gea Akkerman. Onderwerp, ut hoeft gyn betooch, de komst fan de wynmolens in de Iselmear. Foar- en f’ral teugenstanders hewwe hun de laaste weken hore laten.

Dat de gemeente SWF nyt blij is met ut foarstel fan GS om de wynturbines in ut Iselmear te dumpen spreekt foar sich. “ Maar de procedure kan niet teruggedraaid worden ”, ferkondegde Hans Konst fanmiddach in ut hol fan de leeuw. “ En hier staan wij dus recht tegenover elkaar ”, klapte wethouwer Akkerman futdaleks bovenop. “ Ga dan naar Den Haag en breek de procedure open. De gemene deler van plaatsing van de windmolens is de lijnopstelling op de Afsluitdijk ”, aldus de hieltyd sterker in ut debat wurdende CDA-wethouwer.

Ut leverde Akkerman un applaus op fan de meeste anwezegen bij Café Vellinga. Tòch ok respekt foar PvdA ‘er Konst dy’t kear op kear útlêgen komt hoe hij en de GS tòt hun beslút kommen binne. Dizze depútearde loopt nyt foar moeileke beslissingen fut. Dat waardear ik dan wel wear al bin ik ut nyt eens met syn opstelling. Op 17 desember nimme de leden fan Provinsjale Staten un beslissing wêr’t de molens komme te staan.

Twee jonge ondernimmers Wilmar Zijlstra ( links ) en Wicher Wind

Ut was fanmiddach wear un bomfol Café Vellinga dat met folle teugen genoat. Onder de besoekers ok burgemeester Hayo Apotheker dy’t diskear wel de hele rit útsat. “ Met plezier, deze talkshow hoort bij de stad, hier onderscheidt Sneek zich in! ”

Machiel Dijkstra fan ut Veilinghuis

Sumar wat tweets dy’t op myn tweedek binnen kwamen om un beeld te geven fan dizze aflevering fan ut Gesprek fan Sneek. ‘ Andries Ekart stoort zich aan Nieuwszuur ’; Jantine Slippens : ‘ Geen ontslagen bij Thuiszorg Slippens ‘; Wessel Feenstra en Yldau Gijsen treden op. Hun grote droom? ‘ PINKPOP ’; Jacques Monasch en Machiel Dijkstra praten over Dijkstra's bezoek aan China: ‘ wat kost nou zo'n olielampje uit de oude Chinese dynastie? ’; Wichher Wind fan Restaurant Onder de Linden : ‘ Het is natuurlijk van de zotte dat wij ons lamsvlees exporteren, en zelf eten we lamsvlees uit Nieuw-Zeeland…’; Slager Wilmar Zijlstra fan de Sneker Poort: ‘ de trends? mensen kopen tegenwoordig grote stukken vlees en gaan zelf koken en experimenteren…’ ; Gerrit Breteler over onze koning: ‘ hij staat altijd een beetje lullig...’

Andries Ekhart en Jantine Slippens in gesprek met Monasch

En wat was myn bijdrage fanmiddach? Hierbij ut earste gedeelte:

Foardat ik fanmiddach begin, myn komplimenten foar oans burgemeester dat hij hier nou nòch sit. De foarege kear tidens ut Gesprek fan Sneek kwam hij allienech om un handtekening fan minister Dijsselbloem… Mar de groaste ferrassing is hier tòch wel de anwezechheid fan de ongekroande koaningin fan Sneek: Greetje Slippens – Poiesz, foar har graach un daverend applaus!

En ut wonder geskiede in un met TL-lampen ferlichte rúmte fan ut Sint Antonius Sikehús. Un frou kleed in un blauwe burka booch sich over hem hene en sei in de tale Hollaans: kerel kerel wat heb jij toch een balk in je oog! En terstond ferwidere de burkafrou de balk út ut ooch en hij kreech un heldere blik op’e weareld om sich heen. Inenen sach hij dat ut dwaas weest had om altyd en immer mar te lekskoaien op dy lokale politisy dy’t hun ut skompes werkten foar un grypstúver.

Dat ut werklek un geniaal plan was om over ut Groatsaan twee houten bruggen an te legen à raison fan € 88.572! Uteraard eenmalech en foar beide brugjes. En dat alles onder de noemer fan Beleef de Gracht: besoekersferkear langs beide kanten fan ut bekende Sneker binnenwater intensiveare! Hij skudde met syn operearde hoofd, dat hij dat foar de operasy nou nyt earder siën had.

De splinters in ut ooch fan al dy minsen om hem heen had y siën, met name dy fan de lui dy’t aktyf waren in de nieuwe Splinterpartij PvdA. Godskes nòch an toe wat was hij kòrtsichtech weest deur te denken dat dy jonges en meiskes fan ut kolleezje fan de megagroate gemeente SWF ut ferkeard siën hadden at ut ging over de Houkepoort.

Nou sonder balk in syn ooch las hij ut bericht in een fan de toekomstege weekendkranten, het Friesch Dagblad, dat de húzen in de nieuwe wyk Houkepoort boud wurde moesten in Jarendertechstyl én in un moderne fariant. Mar liefst seuven kear honderd minsen hadden sich al inskreven foar ut projekt. Slechts 14% fan de belangstellenden ging mar foar de opsy Rijtjeshuis. De Houkepoort skoart! Eindelek na al dy jaren fan bagger, achterklap en false leugens. Wonderbaarlek dat hij sukke berichten nou sonder gekleurde brilleglazen leze kon.

Ondertussen lach de útnoadeging foar un nieuwe aflevering fan ut Gesprek fan Sneek al wear op de kokosmat. Over wynmolens sú ut gaan. Hans Konst, met un jaren dertech montuur bril sú de degens krúze met frou Akkerman. Hij besloat der gyn kommentaar op te geven wat sij sêge súden over dy turbines in de Iselmear. Elk nòrmaal denkend mins weet dat ut un kwesty fan geld is en ok ut prinsipe fan nyt in myn achtertún staat hooch in ut faandel fan de wynmolenlobbyïsten.

Lieve bêste Snekers en Súdwesthoekers, jum hewwe al lang in de gaten dat ik dy hij-figuur bin. De desembermaand staat foar de deur en ut leek mij in dizze tiid gyn gek idee om jum fanmiddach mar us un stichtelek ferhaal foar te lezen. Un ferhaal dat alles te maken het met lekker ete & su! Un waargebeurde geskiedenis. Dêr gaat y!

Ferhaal plaats ik hier later wel!

Gerrit Breteler: tussen de bedriëven deur in Café Vellinga

Fòlgende Gesprek fan Sneek is op 25 jannewary 2015.


Foto's binne fan Jan Douwe Gorter
 
22 november om 17:22
 
O.N.S. - Spakenburg: un twitterwedstried...

Ut leek mij fanmiddach nyt su ferstandech om live bij de wedstried O.N.S. - Spakenburg anwezech te wezen. Gister fòlgens mij súksesfolle staaroperasy ondergaan en dan wil ik dat un dach later nyt ferprutse deur met alle geweld un foetbalwedstried búten de deur te besoeken. Tòch fan minút 1 tòt minút 94 anwezech weest op ut Súderspòrtpark deur prima twitterwedstriedferslach fan Marcel & Anja van den Beld. Myn ploech ferloar met 1 - 3 fan landskampioën Spakenburg. In de 68ste minút kwam O.N.S. op foarsprong deur un doelpunt fan Martijn Roosenburg.

Echter nòch gyn 4 minúten later was ut al wear gelyk: 72 minuut 1-1 door Amerszgiou. Amper bekomen fan de skrik wurdde ut 1 - 2 deur un omstreden penalty. Jacob Noordmans kreech un bal in ut gesicht, mar fòlgens de skeids brúkte de sympatieke Noordmans de haan. In blessúretied skoat Klaas de Vries nòch in eigen goal en was ut over en út. Eindtand 1 - 3! Spakenburg met fuurwerk fan ut feld. Foto Jeroen van der Kallen, later nòch mear beelden fan Jeroen.

Update met foto's fan Jeroen van der Kallen 
22 november om 11:33
 
COBRA KUNST IN THEATER SNEEK

Galerie Peter Bax presenteert werk van Constant Nieuwenhuys, Corneille, Pierre Aleschinsky en Lucebert

Met enige trots presenteren Galeriehouders Redmer en Peter Bax de komende periode een verzameling kunst van de hand van kunstenaars behorende tot de Cobra-groep. De werken zijn tijdens de openingstijden van het Theater te bezichtigen, zijn te koop en beschikbaar voor de kunstuitleen.

Cobra werd opgericht op 8 november 1948 in Parijs en was een nieuwe internationale vereniging van zowel kunstschilders als literatoren. De naam Cobra is opgebouwd uit de beginletters van de hoofdsteden, waar de kunstenaars en oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam.

Cobra bloeide slechts kort, maar hevig. ‘Geklad, geklets en geklodder in het Stedelijk Museum’. Dat schreef een criticus in 1949 over de eerste grote Cobratentoonstelling. Toen na de opening een avond over experimentele dichtkunst uitmondde in een vechtpartij, werd de toenmalige museumdirecteur Willem Sandberg sterk bekritiseerd. Hij bleef echter achter de provocerende Cobrakunstenaars staan. Door onenigheid en nare ziektes werd in 1951 de vereniging Cobra al weer opgeheven.
Galeriehouder Redmer Bax studeerde geschiedenis en is daarom verheugd met de getoonde collectie, met een historische ondertoon: “Cobra keerde zich tegen het academisme, dat in haar ogen teveel de beeldende esthetische wetten propageert en ook tegen schilderkunst, waarin teveel de nadruk wordt gelegd op het intellectuele.

Cobra was mede een protest tegen de Tweede Wereldoorlog, dat zichtbaar had gemaakt waar 'het intellect' toe in staat is. In de jaren na de Bevrijding en gedurende de Koude Oorlog wilde Cobra nieuwe wegen verkennen – vandaag zouden wij zeggen: anarchistische of alternatieve wegen. Inspiratie kon wat betreft de Cobra kunstenaars beter worden gehaald uit de nog pure en onschuldige kindertekening. Het waren vooral spontaniteit en fantasie, die de kunst van de Cobra kunstenaars kenmerken.”
De beweging keerde zich tegen de belemmerende academieregels van het realisme en experimenteerde volop met materialen en met samenwerkingsvormen tussen schilders, dichters en beeldhouwers. Omdat Cobrakunstenaars tot directe 'onbedorven uitingen' wilden komen, werkten zij bij voorkeur zonder vooropgezet plan.

Tot de Cobra groep traden naast Appel, Corneille en Constant Nieuwenhuys vele andere kunstenaars toe, waaronder ook Lucebert en de Belg Pierre Aleschinsky. Ook van hen is er werk in Theater Sneek te bewonderen. Het betreft uitsluitend grafisch werk van de kunstenaars.

De expositie duurt in ieder geval tot eind januari 2015.

 
21 november om 10:50
 
Selfy...


Ut wurdt nòch wel us wat!

 
21 november om 06:25
 
Fandaach deel twee fan Aa Pee Kaa... 
20 november om 17:35
 
Cultuur Kwartier Sneek brengt tweede brochure uit

Volgende week valt er bij 63 duizend huishoudens in Súdwest-Fryslân de tweede Cultuur Kwartier Sneek brochure van dit seizoen op de mat. In de tweede versie zijn de voorstellingen en evenementen uit de eerste brochure bijgewerkt met de laatste informatie, nieuwste foto’s en recensiequotes. Ook zijn er enkele wijzigingen in het programma aangebracht. Met deze ‘wintereditie’ is de lezer weer helemaal up-to-date.

Foto-onderschrift: Algemeen directeur Lieuwe Toren CKS en Henk Greydanus van ontwerpbureau GREYD! bladeren door de nieuwe brochure.
 
19 november om 19:13
 
Biltse Kultuerpriis foar Hein Jaap Hilarides & Hendrik Elings

Moai nieuws: Hein Jaap Hilarides en Hendrik Elings krije de Biltse Kultuerpriis fan 2014. Fòlgens de sjury betekene de beide mannen un soad foar de Biltse kultuer.

Ik ken Hein Jaap as dichter ( prachtech ! ) en syn maat Eilings as skilder. De pries wurdt op 18 desember útreikt deur wethouwer Boukje Tol fan ut Bilt.

Aflopen jaar kwam der un skitterend boek fan ut duo út bij Utgeverij Louise in Grou. Ik sal dat hier later nòch bespreke. Nou earst mar even un kòrte beskriëving fan dizze prachtech útgeven bundel:

Stimd Slik

Een eenduidig Het Bildt bestaat niet. Wat voor de schilderijen van Hendrik Elings geldt, geldt voor de gedichten van Hein Jaap Hilarides, geldt voor heel de streek. Elk heeft zijn eigen Het Bildt en dan nog is het nooit hetzelfde. Plaats en tijd, de eigen gemoedstoestand, alles is van invloed.

De schilder zegt: ,,Ik skilder ’n kader. De mînsen die’t d’r na kike, kinne d’r in lêge wat se d’r bij foele." De dichter dicht: ,,Ik erfaar wat ik sien."

De gedichten en de schilderijen in dit boek schetsen een beeld van Het Bildt. Ze leggen sferen vast, ze doen wat met je. Maar wat, dat is niet te benoemen. ,,De mînsen kinne d’r in lêge wat se d’r bij foele."


Hendrik Elings en Hein Jaap Hilarides

Uitgever: uitgeverij Louise

Foto: Omrop Fryslân


 
18 november om 18:03
 
Meubels fan pallets & sloophout

Foarech jaar raakte Harold Dijkstra na un reòrganisasy bij un bedriëf wêr’t hij werkte út ut werk. De Mantgumer ging nyt bij de pakken del sitten mar pakte de handskoën op. Hij fòlgde un kursus houtbewerken en is ondertussen sufer dat hij in syn eigen huurde werkplaatske in de Havenstraat 10 an de slach is.

Der waren oait wel mear kleine middenstanders dy’t in dizze straat ut leven fan ondernimmer begonnen: fanavend wurdt ut sufeulste filiaal in Musselkanaal opent!

Harold maakt meubeltsjes en su fan pallets & sloophout. Kiek dergeleke inisjatieven wil ik bêst even onder de andacht fan myn bloglezers brenge! Súkses Harold!
 
18 november om 17:38
 
Opkomst en bloei van het Friese nationalisme 1740-1875

Dit boek gaat over de krachten en omstandigheden die leidden tot het ontstaan van het Fries cultuurhistorisch nationalisme in de periode tussen 1740 en 1875. De invloed van de bewuste periode op het denken in later tijd is nog steeds groot. Er is dan ook veel in het boek dat zal herinneren aan parallellen in eigen tijd. De geschiedenis herhaalt zich niet, maar de patronen in keuzes en achtergronden zijn niet zoveel veranderd.

Het is de tijd waarin het nationalisme zich ontwikkelde. Dat deed het in heel West-Europa. Het Friese nationalisme wordt dan ook in zijn nationale en internationale context geplaatst. Er is in de geschiedenis weinig dat zijn bestaan aan een unieke situatie ontleent of dankt aan een enkele persoon. Dat doet het Friese nationalisme ook niet. Het betekent voor de geschiedschrijver van het Friese nationalisme dat hij laat zien hoe dingen dan toch ook in Friesland konden ontstaan.

Ph. H. Breuker werkte bij de Fryske Akademy en was bijzonder en gewoon hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam.

ISBN 9789492052049 | prijs: € 35,00 | hardcover | 472 pagina's | verschijningsdatum 21 november Verkrijgbaar in de boekhandel en webshop van uitgeverij Wijdemeer
 
18 november om 14:30
 
Sneek is wear un stukje moaier!

At ik ok mar un bitsje bijdrage kan om Sneek nòch moaier te maken, dan sal ik dat nyt late. Frits Reen froech mij enkele weken leden òf ik ok nòch un moaie Sneker tekst had foar een fan syn horekapanden. Uteraard Frits!

Dizze tekst is nou anbrocht onder de dakgoaten fan ut pand an de Fismerk. De skilders ( o.a. Theo Koenen ) hewwe de stijgers futhaald en Grandcafé Het Plein staat der nou fantastys moai bij. Kleurstellin en ok de prachtege renovearde kajuiten springe der helemaal út. Wie't de nieuwe útbater(s) wurde sal? Nòch even geduld!

Sorry foar de bitsje fletse foto's, myn toestel het kuren...
 
18 november om 14:18
 
Sundach 23 november is ut wear sufer: Gesprek van Sneek! 
18 november om 14:14
 
Boek over 800 Sneker bijnamen

Jan Wouter Jellema is al un moai skoft bezech met fersamelen en op papier setten fan bijnamen in Sneek.
Op frijdach 28 november is ut sufer dat de boekpúblikasy te koop anboaden wurde sal, su laat de oud-direkteur fan Hanewacker wete.

Jellema dy’t in Ysbrechtum woant het o.a. fia Facebook heel wat gegevens achterhale kannen. In ut boek komme nyt allienech 800 bijnamen mar ok nòch us 500 foto’s in kleur fan Sneek.

“ Mededeling over de adressen van verkrijgbaarheid van het boek volgen begin volgende week. Dus het kan nog worden aangeschaft voor de Sinterklaas”, su laat dizze koopman pur sang fia FB wete! Ik bin heel benijd naar ut boek en met mij nòch feul mear Sneek-lovers denk ik!
 
18 november om 12:53
 
Thema-avond VHS over Sneker carillon

Van Popta ( links ) met stadsbeiaardier Dirk S. Donker, tijdens aanbieding van het boek over de historie van het Sneker klokkenspel

Als je door het centrum van Sneek loopt, hoor je regelmatig de vrolijke klanken van het carillon van de Grote of Martini Kerk in het centrum van de stad. Je ziet veel mensen even stilstaan en luisterende omhoog kijken.


Teake van Popta heeft hierover een prachtig boek geschreven met als titel “Het Sneker Klokkenspel”. De Vereniging Historisch Sneek e.o. organiseert op dinsdag 18 november aanstaande een thema-avond met als titel “Het carillon van Sneek”. Teake van Popta zal op deze avond alles laten zien en alles vertellen over dit klinkende onderwerp.

De avond vindt plaats op dinsdag 18 november in Wijkgebouw “De Spil” Molenkrite 169 in Sneek. De aanvang is 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. Entree VHS leden gratis. Niet leden 2.50 euro. Kom op tijd ,want vol is vol.

 
18 november om 12:44
 
Boek over Het Bildt

Donderdag 20 november verschijnt het boek "Van Broedertrouw tot Bildtweb. De Friese gemeente Het Bildt in de lange twintigste eeuw" van Kees Kuiken. Het is een kleurig drieluik van 125 jaar geschiedenis van een eigenzinnige plattelandsgemeente aan de Friese Waddenkust.

Het boek begint met de ‘golf van onrust’ die vanaf de jaren 1880 de maatschappelijke verhoudingen in Het Bildt, Friesland, Nederland en Europa voorgoed veranderde en eindigt met de golf van digitalisering en schaalvergroting die een eeuw later over de wereld spoelde en het einde inluidde van de plattelandsgemeente in zijn oude, vertrouwde vorm.

Het eerste deel van dit drieluik leidt de lezer binnen in de historische ruimte van Het Bildt met zijn dijken, dorpen, bedrijvigheid en gemeenschapsleven. Het tweede deel laat zien hoe plaatselijke media, van eigen nieuwsbladen tot het webportaal bildtweb.nl, de beelden en zelfbeelden van deze poldergemeenschap in 125 jaar hebben gevormd. In zes steekjaren, met tussenpozen van 25 jaar, worden saillante kanten van deze geschiedenis uitgelicht.

Deel drie is gewijd aan de Bildtse mentaliteiten en identiteiten die deze 125 jaar zijn gegroeid – met speciale aandacht voor de zorg voor (en bezorgdheid om) de Bildtse taal die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog steeds meer een ankerpunt voor het ‘Bildtgevoel’ is geworden.

Dr. Kees Kuiken, historicus met Bildtse roots en een brede hedendaagse kijk op zijn vak, levert met dit boek een plezierig leesbare en wetenschappelijk verantwoorde bijdrage aan de moderne Friese plattelandsgeschiedenis, opgebouwd rondom de geschiedenis van de lokale media.

Het boek telt 352 bladzijden, is rijk geïllustreerd met full colour foto's en uitgevoerd als hardcover. De verkoopprijs is € 29,50. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en de webshop van uitgeverij Wijdemeer.
 
17 november om 18:24
 
SWF-wethouwer Maarten Offinga: It moat oars!

Ok wethouwer Maarten Offinga is bij de protestbijeenkomst in Liwwarden. Hij twittert: It moat oars. Het moet anders. Grote opkomst voor Provinciehuis. Geen groot windmolenpark in IJsselmeer. Offinga woant in Workum en dêr binne se ok nyt su blij met de megagroate windturbines foar de kust fan ut foarmalege Súderseestadsje. Foto: Maarten Offinga
 
17 november om 18:19
 
Klap fan ’e moalenwyk in Liwwarden?

Dat met name de toeristise sektòr bij oans in Súdwest –Fryslaan nyt blij binne met ut foarstel fan GS om de Iselmeer fol te plempen met mega-groate wynmolens is un understatement fan de bútenkategoary. Fanavend is der folop protest fan inwoaners út SWF. Meije Gildemacher is druk an ut twitteren wat der allemaal an de haan is op de Twibaksmerk in 058.

Hij skoat sukrekt de foto’s fan de protestearders, wêronder ok oans egen wethouwer Gea Akkerman. Burgemeester Hayo Apotheker sal aansens inspreke. De hele raad fan SWF is teugen ut foarstel fan GS su at der nou leit. Hoe’t ut afloop? De leden fan de Deputearde Staten nimme úteindelek de beslissing. 
16 november om 16:51
 
Bert Hollander nieuwe trener fan LSC 1890

Ok fòlgend seizoën sal Liwwarder trener Bert Hollander te bewonderen weze in Sneek. Nyt bij Topklasser O.N.S. op saterdachmiddach mar bij stadgenoat LSC 1890 op de sundachs.

Nadat bekend wurdde dat Hollander bij O.N.S. fertrekt en bij LSC 1890 un fakature is deur ut opstappen fan trener Sliekers ( an ut end fan dit seizoën ), kwam dit bericht fanmiddach naar búten. Later mear!

Update fan de LSC 1890 site

16-11-2014 - Bert Hollander wordt met ingang van het volgende seizoen de nieuwe trainer van LSC1890. Hij volgt dan Sander Sliekers op. Bert Hollander is op dit moment de trainer van topklasser ONS BOSO Sneek en FVC. Hij was eerder trainer bij Sint Annaparochie, Sportclub Joure en interim trainer bij Harkemase Boys. Vorig jaar werd hij genomineerd voor de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer van Nederland.

Met het aantrekken van Hollander als nieuwe trainer laten wij, als LSC1890, ambitie zien. We willen de goede resultaten die Sander Sliekers met de jonge groep neerzet verder uitbouwen. Daarnaast zien wij onze nieuwe trainer als een sterke schakel tussen de senioren en onze fantastische jeugdafdeling.

Kortom, wij zijn als bestuur en VTC ontzettend blij dat we als club deze ambitieuze stap kunnen zetten.


Namens het bestuur en de VTC,

Henk Douwsma en Cees Vogelvanger

 
16 november om 15:09
 
Trener Germ de Jong hot news op un regenachtege sundach!

Fanmòrren plaatse ik ut bericht op www.frieslandactueel.nl dat Germ de Jong út Sneek SC Veenwouden na een seizoën al wear ferlaat. Binne no-time gaat ut nieuws, seker op un regenachtege sundach su as fandaach, over de digitale sneldyk. En ja hoar hier is Germ syn nieuwe werkgever al: CVVO út Lemmer. Fan harte Germ! Op de site lees ik ut fòlgende bericht:

Lemmer, 15 november 2014 - Kort na het bekendmaken door Johan Wijnsma, dat hij aan het einde van dit seizoen zou vertrekken, heeft de technische commissie van CVVO een akkoord bereikt met Germ de Jong.

“Door snel te handelen waren de beste kandidaten voor de klus nog ruim beschikbaar” volgens Wim Brugman, voorzitter van CVVO. “Ondanks dat het snel is gegaan zijn we hierbij niet over één nacht ijs gegaan. Vanuit een voorselectie van eersteklas kandidaten is met de top 5 diverse gesprekken gevoerd. Door het hoge niveau van de kandidaten is het moeilijk geweest de keus te maken. Zonder de andere kandidaten te kort te willen doen hebben we de overtuiging met Germ de Jong wederom een hoofdtrainer te hebben waar we stappen mee kunnen maken in de richting van onze ambities.”

Germ de Jong ziet die ambities ook. “Een paar weken terug werd ik door CVVO benaderd voor een gesprek en daaruit bleek de ambitie die de club nastreeft en die mij aanspreekt. Qua trainingsfaciliteiten is er veel mogelijk in Lemmer met een groep die gemiddeld 24 jaar jong is en in mijn ogen behoorlijke kwaliteiten herbergt. De huidige trainer Johan Wijnsma heeft grote stappen met de club gemaakt en aan mij, met staf en groep, de uitdaging om daar een vervolgstap in te mogen zetten in het nieuwe seizoen, dit alles na uiteraard eerst het huidige seizoen vol overgave en waardig af te sluiten bij Sc Veenwouden!”

Op zijn eigen wijze zal Germ ook een bijdrage gaan leveren aan de jeugdopleiding en de ambitie om daar bovenin de hoofdklasses mee te blijven draaien en soms te gaan verrassen in divisievoetbal. De aansluiting tussen de jeugd en de A-selectie heeft al een paar stappen gemaakt in het nabije verleden, aan mij de taak het gat de komende jaren te dichten en met de A-selectie door te gaan dringen tot in de 1e klasse.

Zo lijkt de tactiek van CVVO om vroeg in het seizoen met haar trainer te beslissen over verlenging of niet te zijn geslaagd. De rust rond de selectie is op deze wijze snel weer hersteld. In de tussenliggende periode heeft CVVO 1 ook nog eens goede zaken gedaan in de competitie. De achterstand op de nummer 1 is geslonken van 9 tot 5 punten.
 
16 november om 13:50
 
Auto Joke Bruijs & Gerard Cox gespot in Sneek


Sumar op un regenachtege sundachmiddach de auto fan Joke Bruijs & Gerard Cox in Sneek spotte. Gyn weareldnieuws, mar och ik fyn ut wel aardech. Hieronder de ankondeging fan ut programma. Fanmiddach om half 3 in ut Teater an de Westersingel.

Wegens succes terug in Sneek! Herkenbaar, authentiek en doorspekt met humor!
Dit smaakt naar meer! Na het denderende succes komen zij in 2014 weer terug: het ‘Gouden Koppel’ Joke Bruijs en Gerard Cox in de theaterkomedie Alles went behalve een vent. Lees het Interview met Joke Bruijs en Gerard Cox.

Scriptschrijver Dick van den Heuvel bewerkte en schreef geïnspireerd door de gelijknamige openhartige, succesvolle columnbundel van Yvonne Kroonenberg een hilarisch verhaal over een man en een vrouw op leeftijd die in de herfst van hun huwelijk en hun leven zijn beland. Gezond, fit, financieel onafhankelijk, een goede band met hun kind, twee draken van kleinkinderen en een leuk huis. Wat wil je nog meer? ‘Niets’, antwoordt hij terwijl hij natuurlijk wel klaagt en liefst dagelijks, over politiek, voetbal, computers, de auto van de buren voor zijn raam. ‘Veel’, antwoordt zij. Zij is in voor iets nieuws. Iets waarvan je energie krijgt en waarvan ze zich nog jonger gaat voelen. Ze gaat studeren! Kunstgeschiedenis. Hij snapt er niets van. Of wil het niet snappen. Zal een studiereis naar Rome het fort dat hun huwelijk is, dan toch doen instorten?

Op geheel eigen wijze geven Bruijs en Cox in anderhalf uur komedietheater gestalte aan dit prachtige verhaal over houden van, lang samen zijn, ouder worden, ingesleten gewoontes en de ontsnapping daaraan. Het Gouden Koppel eindelijk samen te zien in de Nederlandse theaters.
Alles Went behalve een Vent herkenbaar, authentiek en doorspekt met humor!

‘Bruijs en Cox sterk in komedie 4 sterren’ 4 sterren – Jacques J. d’Ancona, Dagblad van het Noorden
‘Bruisende relatiekomedie (..) genot om naar te kijken’ 4 sterren – Telegraaf
 
15 november om 21:56
 
Michel Vlap in Oranje debúteart in Oranje onder de 18

Sneker Michel Vlap út Sneek speult momenteel in Turkije un 4-landen toernoaimet Oranje onder de 18. In de earste wedstryd teuge Dútslaan begon de jonge Sneker nòch nyt in de basis. Hij debutearde bij un 0 – 4 achterstaan. KNVB-coach Maarten Stekelenburg koas fandaach in Antalya foar 11 andere speulers út syn seleksy. Hiedeur startte Michel foar ut earst in de basis en mocht 70 minúten metdoën. Fan dizze 11 speulers waren der mar liefst seuven dy’t nòch noait earder foar un ferteugenwoardegend 11-tal útkwamen. Ut team fan fandaach deed ut nyt onferdiënstelek en speulde met 1 – 1 gelyk teugen gastlaan Turkije. Kenneth Paal sòrgde foar rust fanaf de penaltystip foar de enege Nederlaanse treffer.

“ Een aantal spelers heeft bewezen dit niveau aan te kunnen en heeft daarmee een positief beeld afgegeven. Dat is de grote winst van vandaag”, blikte Stekelenburg tefreden teruch.

Maandach is de laaste wedstryd teugen Tshechiën en un dach later keart ut Nederlaans XI-tal wear teruch in oans laan.

Foto: Michel Vlap het nummer 20.
 
15 november om 18:40
 
Parelvisser aan de Westersingel

Het wereldberoemde duet van De Parelvissers maakt deze opera nog altijd een publiekslieveling. Dat was gisteravond in Sneek niet anders. Het duet, aan het begin van de voorstelling gezongen, oogstte veel bewondering in de grote zaal van Theater Sneek.

Het meesterwerk van Bizet vertelt het verhaal van de strijd tussen vriendschap en liefde, trouw en verraad. Leef mee met de twee vrienden Nadir en Zurga en hun strijd om de liefde van Leila. De Parelvissers speelt zich af in Ceylon, maar anders dan in bijvoorbeeld Carmen heeft de muziek nauwelijks couleur locale.

Bizet roept met zijn prachtige melodieën eerder een droomwereld op. Voor het grote publiek is De Parelvissers vooral bekend vanwege het prachtige duet ‘ Au fond du temple saint ’, maar ook de aria van Nadir in de eerste acte, ‘ Je crois entendre encore’ , is een favoriet van velen.

Het geliefde operagezelschap uit Tatarstan komt al ruim twintig jaar naar de Nederlandse theaters met de mooiste operaklassiekers.

Theaterdirecteur Ben van der Knaap appte een foto door, weleenswaar een beetje onscherp maar ik plaats het plaatje hier toch, al was het alleen maar om historische reden: zo vaak is er in Sneek geen opera te bewonderen!

 
15 november om 17:49
 
Probleemloase intòcht Sinteklaas

Even sloech fanmiddach de panyk toe bij de intòcht fan Sinteklaas un Sneek. De sleutel fan ut bruchwachtershokje bij de Kolk was poater! Hierdeur kon de bruch nyt omhooch. Gelukkech bleek een fan de Swarte Pieten de sleutel al wear gau fonnen te hewwe. Toefal bestaat nyt nou?! Nadat de Sint afmeard had bij de Waterpoort ging ut in optòcht de stad in. De Putkapel sòrgde foar de múzikale noat op de Pakjesboat en ADVENDO ging foarop fan de fleurege stoet.

Foto's: Jan Douwe Gorter
 
15 november om 17:38
 
Topklasser O.N.S. zorgt voor daverende verrassing: winst op GVVV!


O.N.S. Boso Sneek heeft vanmiddag voor een daverende verrassing gezorgd in de Topklasse van het zaterdagamateurvoetbal. In Veenendaal werd met 0 – 2 gewonnen van de nummer twee in de competitie G.V.V.V. Al na een minuut spelen kwamen de fel gestarte Snekers op voorsprong door een doelpunt van Tsjisse Kerkstra.

Martijn Roosenburg zorgde in de twee helft voor een verdubbeling van de score. In de slotfase van de wedstrijd gebeurde er nog van alles.

Doelpuntenmaker Tjerkstra werd na twee gele kaarten uit het veld gestuurd en keeper Ivan Landlust stopte in de laatste minuut nog een penalty. Vorig jaar ging O.N.S. nog met 4 – 0 kopje onder tegen de Veenendalers. Het ijzersterkte collectief van trainer Bert Hollander is dit seizoen echter een moeilijk te kloppen ploeg.

Vooral achterin stond het weer als een huis bij de Snekers, die door deze bonuspunten vooreerst veilig zijn. Sterker nog de oranjehemden zijn door deze vierde overwinning een stabiele middenmotor mede door de gunstige uitslagen. Volgende week wacht Spakenburg in Sneek.
 
15 november om 12:45
 
Elbrich de Beer ontfangt Eerstgeboorterecht fan Prins Theo de Derde

Prins Theo de Derde het ut earst geboarterecht ferleend an Elbrich de Beer omdat sij op de ellufde fan de ellufde fan ut jaar 2014 geboaren is. De jonge Sneekse en har family kreech út handen fan de Prins un prachtege oarkonde. Hoffotograaf Paul Kroon was bij de overhandeging anwezech en maakte de foto’s. 
15 november om 11:44
 
Spetterend Muziek Festival Friesland: Polonêze!!!!

Oait was Dave Tearny in Lisse bij un groat múzykfestival foar minsen met un beperking. Hij sach um de ogen út hoe’n feest dat was. “ Dat kunnen wij hier in Sneek ook ”, dacht Tearny en hij foegde de daad bij ut woard. Ut wurdde gyn eendachsbeflieging, gisteravend was de 22ste edisy fan ut Muziekfestival Friesland in de Sneker Sporthal.

Bob Velthuis met Dave Tearny groate òrganisatòr fan ut Muziekfestivel Friesland. Naast dit duo sitte Joke van Delft, Berber van der Krieke en Marry de Zwart in ut bestuur fan de stichting.

Dúzend minsen met un beperking , hun begeleiders, ouders en andere familyleden maakten der un doldwaas feest fan. “ Wij beleven hier zelf enorm veel plezier aan”, seit bestuurslid Bob Velthuis, naast Tearny een fan de mannen fan ut earste uur fan de stichting dy’t ut feest òrganisearen. “ Wij krijgen steun van talloze vrijwilligers uit de provincie en de stad ”, ferfòlgt Velthuis.

Jos Kroon, een fan de Oeletoeters gangmaker in de sufeulste polonêze.

En dat is ok wel noadech at je un dergelek festival òrganiseare liekt mij. “ We vergaderen het hele jaar door en zeker de laatste weken voor het feest komen we bijna wekelijks bij elkaar. Alleen het vervoer van al de feestgangers kost veel voorbereiding. Vervoersbedrijven helpen ons hier niet alleen organisatorisch mee, maar bieden hun diensten ook tegen sterk gereduceerde prijzen aan ”, maakt Dave Tearny duidelijk.

Feestfiere met de onafskeideleke pop in de armen: moai!

Ok de Sneker karnavalsfereninging De Oeletoeters wurdt deur ut duo Tearny & Velthuis rúmskoats prezen over hun inbreng. “ Ik weet wel zeker dat zij het ook een prachtig feest vinden ”, weet Velthuis.

Frynd Kees Poiesz: daans deur ut leven!

Self was ik nòch noait bij ut festival weest, ut was dus allemaal nieuw foar mij. Mar wat hew ik genoaten fan de únieke sfear dy’t der bij dit festival is. Wat un fantastys feest, wat un oprechte blydskap en spontanineit. Na ut kòrte gesprekje met de òrganisatoaren wurdde ik letterlek metsleept in ut feestgedrús.

Selden sufeul polonêzes lopen as gisteravend. “ Dit werkt beter as alle medisinen bij mekaar ”, raasde Oeletoeter Jos Kroon mij in ut foarbij gaan toe. En Jos het folkomen geliek, hier knapt un mins mentaal enòrm fan op. Dit feest hoeft nyt op gang te kommen, ut is der fanaf minút een!

Indrukwekkend hoe’t Advendo binnenmarsjearen komt, hoe’t de Oeletoeters de feestgangers omarme en dêrna ut entûsiasme fanaf ut poadium dêr’t un Guus Meeuwis act opfoerd wurdt dy’t helemaal klopt. DJ Martin Vincken dy’t sichtbaar plezier an ut feest beleeft en de groep ' Cool Café ' dy’t de feestgangers helemaal út hun dak laat gaan. Dit feest is nyt plat, dit festival besòrgt mij su nou en dan kipefel omdat ik ut ontroerend fyn at un jonge met ut syndroom fan Down un minder falide medemens in un hippe invalidekar begeleiden siën in de polonêze.

Ik fyn ut geweldech at ik oans aller Yke Slauerhoff siën dirigearen bij Blaasorkest ‘ De Wodkapel ’. “ Henk Henk Henk… foto make, foto make…” En ferfòlgens krij ik ut toesteltsje fan Yke in hannen met nòch un heus fotoròltsje fan 36 stuks! Manman wat un moaie avend was dit. Hulde foar al dy minsen dy’t suks moogelek make. Ik bin der fòlgend jaar wear bij! DV úteraard!

Foto's: Jan Douwe Gorter
 
14 november om 18:37
 
Prachtege Sinteklaas-etalazy bij Katrein Kunst in de Skarnestraat

Ouwe tiden herleve in de Skarnestraat! Bij Katrein Kunst is alles in Sinteklaassfear brocht. Met ut tipise Sneker gefoël foar de rúten: prachtege foto's fan Sinteklaas inkomsten in oans stad.

Met groate dank an Peter fan Egmond en Sneek su het ut weest. Echt de moeite weard om even bij stil te staan. In de winkel trouwens ok bêst gesellech!!


 
13 november om 10:55
 
Toffe Europacup volleybalavend in Sneker Sporthal

In un sinderende ambiaans hewwe de vollebaldames fan v.c. Sneek gisteravend met 3 – 2 fan Alterno Apeldoorn wonnen. Dizze earste wedstryd in de Challenge Cup teugen de landskampioen was mear as sumar un partijtsje volleybal op un woënsdachavend in Sneek.

Sneker polityk was gisteravend rúmskoats anwezech, hier links Rinske Poiesz ( CDA-raadslid SWF ) en wethouwer Gea Akkerman ( CDA )

Pure reklame foar ut volleybal in ut algemeen en Sneek in ut bysonder. De Sneker Sporthal was omtoverd tòt un ware volleybaltempel, Sneek was gisteravend wear even de Volleybalstad fan welear. Wat un prachtege sfear, kompleet met de Putkapel en su’n 800 toeskouwers in de Arena om ut feld.


Fòlgens mij stonnen de meiden te sjeken op hun benen toen foaraf an de wedstryd ut Frysk Folksliet deur de hal klonk. Ut duurde seker tòt de fierde set foardat de spanning bij de Snekers ferdwenen was. Toen was ut alle remmen los bij de Sneker roadhemden en met 25-12 ging Alterno de bietebruch op. In de earste 3 sets ging ut mar moeisem bij vc Sneek, feulste timide en te gespannen. De earste set wurdde nòch wel wonnen met 25 – 21, mar set 2 was met deselde sifers foar Alterno. Toen de derde set onnoadech met 25 – 27 ferloaren ging was ut dúdelek: alles òf niks!

En ut wurdde alles in twee bloedstollende sets. De beslissende fijfde en laaste set was met 15-12 un proai foar vc Sneek. Un geweldege ontlading bij suwel speulsters as públyk. Un hearleke sfear en un útlaten stemming. Over 14 dagen mach vc Sneek ut afmake in Apeldoorn, mar ut sal absolút gyn appeltje & eitje wurde, ondanks dat der dit seizoën inmiddels 3 kear fan de Apeldoornse dames wonnen is.

Se waren der allemaal gisteravend, de vollybal coryfeeën út ut ferleden: Martje de Vries, Jan Posthuma en noem mar op. Ik fraach mij af wat spannender foar Martje was, har eigen Europacup wedstriden fan un kwart eeuw leden òf dizze wedstryd wêr’t har dochter Roos van Wijnen in aktearde.

Moai ok dat suwel burgemeester Hayo Apotheker en wethouwer Gea Akkerman acte de presence gaven. Ut is nyt allienech prima pr foar ut Sneker volleybal, mar ok behoarlek reklame foar de stad Sneek su’n Europacuphappening. Gyn wonder dat oud-wethouwer Tom Metz, en nou foarsitter fan vc Sneek, fan oar tòt oar glunderde.

Foarsitter Tom Metz: hulde foar de òrganisasy!

Dat ut òrganisearen fan un dergeleke wedstryd bakken fol geld kost, mach dúdelek weze, mar in Sneek was gisteravend niks an ut toefal overlaten. Un eksklúsieve floer, perfekt licht en tribúnes boven op ut feld. Hulde foar al dy frijwillegers!!

At ik naar de leeftyd ( jongste is 17 en de oudste is 27 jaar ! ) fan de Sneker meiden siën, dan is der seker toekomst foar ut damesvolleybal in de Waterpoortstad. Ut públyk wil ok, dat was dúdelek gisteravend. Nou nòch mear sponsòrs!


Martje de Vries met docher Roos van Wijnen ( links ) en anfoerster Fenna Zeinstra, na afloop fan de wedstryd helemaal happy

Kees Poiesz gaat hast letterlek út syn dak, siën rechts naar ut plafond...

Bestuursleden Tom Metz en Hetty Groninger tegare met de skeidsrechters Lars Rydland ( Noorwegen ) en Philippe Weinberger ( Switserlaan ). Metz mocht de mannen wear bij un hotel in Sneek aflevere: Mr. Metz is the taxidriver...

PvdA-raadslid Johan Feenstra, overal & altyd anwezech at der in Sneek wat te rêden is, met wethouwer Akkerman: promoasy foar de stad!
 
12 november om 18:06
 
En dy Liwwarder Melvin gaat mar deur!

Moai Melvin, dou bist un deursetter! Hierbij ut programma:

Op 27 novimber is yn De Bres is in spesjale Fryske ôflevering fan de ‘Leeuwarder Poëzie Avond’. Trije dichters joegen de ôfrûne tiid workshops poëzij yn Tresoar. No bringe se eigen wurk en fertelle ek wat oer har ûnderfiningen mei de workshops • Arjan Hut wie twa jier stedsdichter fan Ljouwert. Syn wurk út dy tiid ferskynde yn de bondel 05|06. Letter kaam Tin (2010). Hut besprekt muzyk foar de Moanne en it Friesch Dagblad. Yn syn workshop hat er de ‘taalsintra wer-skikt om der poëzij út te krijen’. Elmar Kuiper is aktyf as skriuwer fan gedichten en toaniel. Hy is ek byldzjend keunstner, performer en filmmakker en wurket er sa no en dan as ynfalkrêft yn ’e psychiatry.

Hy skriuwt yn it Frysk en yn it Nederlânsk. Lêste bondels Granytglimkes en Hechtzwaluwen. Taal is foar him ark, datst beslypje kinst. ‘Ik jou in workshop, dêr’t ik jimme fan de wurden priuwe litte wol.’ Elske Kampen woe yn earder jierren mei tekenjen en skilderjen oan de slach. Mar se kaam út by de taal. Foar har debút Fan glês it brekken krige se de Fedde Schurerpriis. Nijste bondel: Man en mem. Dichtsje is foar Kampen oarderje en harmonij skeppe. De fersfoarm twingt har om ta de essinsje te kommen. Der is ek romte foar kursisten om wurk te bringen op dizze jûn.

Der binne ek oaren dy’t optrede. Jan Kleefstra publisearre yn it Frysk de bondel Fragminten. Hy jout yn wurden de sintúchlike delslach fan wat lânskip yn him bewurket, yn keale en abstrakte biten en brokken. Hy kombinearret syn foardracht mei minimalistyske lûden. It gehiel foarmet in ferstille sfear dy’t de romte fan it lege lânskip op ’en nij opropt. Edwin de Groot syn tredde en lêste bondel ferskynde ferline jier, In hazze is in gelokkich bern / Een haas is een gelukkig kind. By syn foardrachten eksperimintearret er mei in multimediale oanpak, benammen it brûken fan byld. Dat makket him sels ek wer fisueler. Sa ûnderhâldt er syn sjen yn it sykjen om wurden.

Keunstner-fotograaf-dichter Minne Velstra (Reduzum, 1962) sjocht himsels as animearman yn de múzen. Hy is skilder, foarmjouwer en dichter. Op dizze Fryske poëzyjûn sil hy him beheine ta gedichten wer’t lân en see yn gearkomme. It räntsje drek dat fan see en län net wêze kin. Om net hielendal allinnich op it podium te stean, nimt hy meastentiids in skilderij mei as dekor en illustraasje fan syn wurk.

De muzyk wurdt fersoarge troch Grapefruit Moon mei songs fan Tom Waits. Grapefruit Moon hat dizze jûn keazen foar in akoestyske besetting fan sang, piano, kontrabas, saksofoan en drums. De muzyk past yn de sfear fan poëzij en taalkeunst. De lieten wurde mei ynmoed en evenredich fertolke. • Presintaasje lykas altyd yn hannen fan Melvin van Eldik.

De Ljouwerter Poëzij Jûn
‘De Bres’
Schoolstraat 4
Ljouwert/Leeuwarden
Seal iepen 20:00
Start programma 20:30.
Yntree € 5,–

Jiergong 8, ôflevering 33

 
11 november om 13:25
 
Het Gesprek van Sneek op 23 november

Sundach 23 november is der wear un afleverling fan de ' talksjo mar dan anders ': Het Gesprek van Sneek.

Gasten binne o.a. Gerrit Breteler ( skriëver, kunstskilder, sanger en beeldend kunstenaar ) en Jantine Slippens ( fan Thússòrch Slippens ). En…Hans Konst , deputearde fan Fryslaan. Hij sal ongetwifeld an ut woard komme over de wynmolens in SWF!

Jantine Slippens


Ut folledege programma:

16.00 uur: Zaal open

Muziek gespeeld door studenten van het Kunstencentrum Atrium m.m.v. Wessel Feenstra

16.30 uur: Jantine Slippens (Thuiszorg Slippens)

16.45 uur : Muziek

Muziek gespeeld door Wessel Feenstra

16.50 uur: Het Kunstwerk

Gerrit Breteler (Nederlandse schrijver, kunstschilder, zanger en beeldend kunstenaar)

17.00 uur: Wat eten we met de feestdagen?

17.10 uur INTERMEZZO

17.25 uur: Windenergie

Hans Konst (PvdA-gedeputeerde Provincie Fryslân)

17.40 uur: Fries Bestek

Machiel Dijkstra ( Veilinghuis Âld Fryslân )

17.50 uur: Ut Teugengelúd

Henk van der Veer sluit af met een scherpe column.

18.00 uur: Einde programma

Borrel met Live muziek

Het Gesprek van Sneek is wear in Café Vellinga an de Korte Veemarktstraat in Sneek. Entree is gratis & fergees.
 
11 november om 09:35
 
Droom: Boek over Fries openluchttoneel!

Marjan Poutsma ontdekte tijdens haar studie Kunsteducatie dat het aantal openluchttoneelproducties in Fryslân tussen 2002 en 2012 flink groeide. Samen met 4 studenten onderzocht ze het fenomeen. Wat bleek? Er zijn inmiddels jaarlijks 2400 mensen bij betrokken en het trekt 66.000 bezoekers. Dit maakt deze amateurhobby groter dan Oerol. Het creatieve niveau is hoog, de bijbehorende beelden zijn spectaculair, de verhalen van spelers en medewerkers zijn spannend en ontroerend.

Deze bloeiperiode verdient het om in een kleurrijk boek met persoonlijke verhalen en foto's van meer dan 100 producties gedocumenteerd te worden. Hou je ook van openluchttoneel in Fryslân of heb je er aan meegedaan? Steun dan dit project. Voor 30 euro reserveer je alvast een boek!

Zie voor verdere info op:

http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/2874-frysl-n-als-podium-boek
 
10 november om 20:31
 
Jacques Monasch: de kliek van Poetin haalde de MH17 naar beneden!

Fanmiddach tegare met Rudy Bouma fan www.frieslandactueel.nl Un interview met Jacques Monasch had over de herdenkingsbijeenkomst in de RAI en over de situasy in Oekraïne. Hieronder:

Voor Tweede Kamerlid Jacques Monasch ( PvdA ) is het klip en klaar wie er achter het neerhalen van vlucht MH 17 zat: “ Het waren de Russsen, de kliek van Poetin ! ” Het Sneker Tweede Kamerlid zag vanmiddag de indrukwekkende beelden van de herdenkingsbijeenkomst in de RAI in Amsterdam. Monasch woonde in Oekraïne en heeft nog veel contacten met mensen uit het Oost Europese land. In een exclusief interview geeft Monasch zijn mening over de schuldvraag en hoe het nu verder moet met Oekraïne en de sancties richting Rusland. “ Er is een nieuwe Koude Oorlog! ”

 
10 november om 11:59
 
Een muzikale locatietheatervoorstelling over zoektocht naar St.Martinus

PKN Sneek en de RK Sint Martinus slaan de handen ineen! Onlangs is de Stichting Muziektheater St.Martinus Sneek opgericht. Doel is om tot een unieke theaterproductie te komen. Iedereen die mee wil doen aan de musical wordt van harte uitgenodigd om auditie te doen. Ook bestaat er de mogelijkheid acteerlessen te volgen, echter dit is niet verplicht. Zie verder het bericht.

Hierbij de info:

Op 11-12-13-14 november 2015 zijn de uitvoeringen. Sytze Broersma van de Kast maakt teksten en muziek. Ypy Zysling is verantwoordelijk voor de regie.

Locaties: St. Martinuskerk, Martinikerk
Data: 11, 12, 13, 14 november 2015

Over het Script:

Domien, een student aan het conservatorium, krijgt voor zijn afstuderen de opdracht een muziekstuk te componeren over een heilige figuur.

Zijn hoogleraar geeft hem een hint om een stuk te maken over de heilige St. Martinus. Domien vindt dit maar niets. Er is immers al zoveel gemaakt over heilige en Bijbelse figuren. Nee, hij wil liever een moderne compositie schrijven over een ' heilige ' van zijn eigen tijd.

Maar opdracht is opdracht, er valt niet aan te ontkomen.
Via Google probeert hij wat te weten te komen over Martinus. Er is maar bar weinig over hem bekend. Maar via hyperlinks als ' onbaatzuchtigheid ' en ' naastenliefde ' komt hij vele andere, historisch belangrijke, personen tegen waardoor hij steeds meer geboeid raakt over de betekenis van Martinus.

Deze ontdekkingsreis voert hem langs allerlei wetenswaardigheden en geeft hem een breed filosofisch inzicht over allerlei aspecten van het leven.
En omdat er maar zo weinig bekend is gaat Domien zelf het leven van Martinus maar vormgeven.

Via allerlei wonderlijke ontmoetingen en dialogen met andere grootheden uit de geschiedenis en van het heden komt Martinus tot leven.

Het historische tijdspad en beschreven feiten vindt Domien totaal niet interessant, het gaat hem meer om de geest en de boodschap van toen en of die ook tot in zijn eigen tijd zijn doorgedrongen.

Zijn hoogleraar is het niet eens over de aanpak van Domien en probeert hem op andere gedachten te brengen.
Domien houdt voet bij stuk. Dit wordt zijn stuk over Martinus en niets kan hem daar meer van afbrengen.

Maar of Domien er in zal slagen om Martinus opnieuw tot leven te wekken?

Zal het hem lukken om ons te overtuigen van de boodschap van Martinus?

En dat alles in een eigentijdse compositie die een mix zal zijn tussen gospel, rock en opera?

Met hulp van bekenden uit een ver verleden en van zijn vrienden van nu komt hij een heel eind maar zal dit genoeg zijn om zijn hoogleraar te overtuigen?

Wil je meedoen? AANMELDEN kan tot 31 december 2014 via:

martinusproductiesneek@gmail.com


Professionele acteerlessen

Als extra service worden ook nog een aantal acteerlessen aangeboden voor wie dat wil:

In 10 lessen van 2 uur voor € 75,00, voor iedereen vanaf 16 jaar.

De lessen worden gegeven op de volgende data:

- 15, 22,en 29 januari
- 5, 12 en 19 februari
- 5, 12, 19, en 26 maart 2015

Audities voor een rol in de theatervoortelling zijn op 1 en 2 april 2015

 
10 november om 11:27
 
Nije dichtbondel Jan Kooistra

De dichter Jan Kooistra (Wâlterswâld, 1959) hat nei 16 jier de pinne wer opnaam en in nije bondel publisearre. De tema's binne foar in part itselde, mar de styl is soberder wurden. De bondel is foarmjûn troch Gert Jan Slagter en Jenne Pieter Stiemsma en útjûn troch útjouwerij Wijdemeer út Ljouwert. It is te keap yn de boekhannels yn Dokkum en yn de webshop fan Wijdemeer. It kostet € 15,00.

Oare titels fan Jan Kooistra

1981 Ballads, De Hynsteblom De Jouwer
1984 De sulveren apels fan de moanne, KU Boalsert
1992 Dame fan myn dagen, Hispel Wiuwert
1998 Gershipper, KU Boalsert
 
9 november om 12:58
 
Durk Sijbesma I.M.

Dat sat noflek dy saterdachmiddach de elfde òktober op ut pick-nick bankje op un sonovergoaten Súderspòrtpark Durk! Dat noflek sloech dan f’ral op de angename temperaturen en de sonnestralen dy’t útbundech over ut kunstgras fan ut hoofdfeld regenden.

Ferder foëlden wij oans anders nyt su noflek. Dou met dyn suurstòffleske binnen haanberyk soms puffend naar adem, Stuff met darmkrampen en ik met un behoarlek pynleke ribbekast. “ We binne un steltsje ouwe mannen su at wij hier sitte ”, seidest lachend. Tòch genoaten we fan ut moment dêr sittend op de Hill.

Begin seuventeger jaren fan de foarege eeuw kom ik alle weken bij dij in Restaurant Oly op ut Groatsaan. Nergens sukke moaie Perskes op’e tafel as dêr bij Jelle Oly. In un houten sigarekistke hew ik foar O.N.S. de toto-fòrmulieren út de Noaarderhoek ophaald dy’t ik bij dij inlever. Moai ritueel met allemaal lui út ut Sneker foetbalweareldsje. Bist seuven jaar ouwer as ik, mar foar myn gefoël al un echte menear, sonder dat trouwens te wezen.

Su nou en dan foetbal ik ok wel us met dy in ut roemruchte Fijfde fan O.N.S. Mannen as Bauke Kachel Faber, Fokke Patat en Bauke Algera hewwe ut leven lief, dou trouwens ok. As snòtbongel fan un jaar òf seuventien foël ik mij dêr thús in dat team.

Later at ik al lang skoalmeester in de Hommerts bin, komst dêr langs op een fan dyn fytstòchtjes en we drinke un bakje en prate 100-út. Yn it Frysk. Dou bist tenslotte ok dòrpsjonge. Ut foëlt fertroud an.

“ Moatst yn desimber wer ris meidwaan oan de D.E.L-wedstriden ”, seist. Ik beloof ut. Un paar maanden later komst bij mij op ’e tribúne fan de Sneeker Sporthal sitten. Ik rust út tussen de wedstriden, in myn oranje shirt. “ Moai datst der wear bij bist! ” Dat sêgen doët mij goëd, ik foël mij dan al wear thús, terwyl ik nòch in de Hommerts woan.

Datselde thúsgefoël geefst myn soan dy’t flak foar ut millennium de overskriëving fan HJSC maar O.N.S. anfraagd het. Hij speult in de A-1 en dou bist as betrokken jeugfoetbalman regelmatech toeskouwer. Uteraard praatstou in ut Frys met de dòrpsjonges. Poeha is dij freemd.

Bij alle hoogte-en dyptepunten fan oans klup kom ik dij de laaste jaren teugen. Ik interview dij as aktyf frijwilleger tidens de legendarise wedstriden teugen Harkemase Boys út en de groate bekerkraker teugen Ajax. Dou bist in dyn element.

En dan wurdt ut dus òktober 2014. We sitte op dat houten bankje en prate wear. De laaste woarden dy’t ik met dij wissel echoë na astou seist: “ Ut wurdt fanself wear foarjaar! ”

Gistermiddach kom ik fan de Hill en gaan naast dyn foetbalfrynden Hans & Anneke staan. Lêch even myn haan op de arm fan Hans. Steun. We sêge niks, binne stil. Een minút. Foar dij Durk. Rust in frede jonge.
 
8 november om 23:55
 
 
8 november om 18:03
 
Zwaarbevochten overwinning O.N.S. op Rijnsburgse Boys

Met een geweldige dosis positieve vechtlust pakt O.N.S. vanmiddag de winst tegen Rijnsburgse Boys, voetbalgrootmacht uit het zaterdagmiddagvoetbal. Aanvoerder Chris de Wagt schoot in de 32ste minuut vanaf 11 meter onberispelijk raak na een terecht gegeven strafschop. Eigenlijk illustratief dat het doelpunt vanaf de 11 meter kwam, want dat was vanmiddag toch wel het manco aan O.N.S. zijde, benutten van de spaarzame kansen. Niemand bij O.N.S. treurde er na afloop van de wedstrijd om, de belangrijke drie punten werden gekoesterd in de strijd om lijfsbehoud in de Topklasse.

Vooraf aan de wedstrijd een indrukwekkende minuut stilte in verband met het overlijden van lid van verdienste van O.N.S., Durk Sybesma die afgelopen donderdagmiddag toch nog vrij onverwacht overleed.

In tegenstelling tot eerder thuiswedstrijden zat O.N.S. er nut van begin af aan wel boven op en liet zich dus niet de kaas van het brood eten. In de eerste helft weinig spektakel voor beide doelen, veel inzet van O.N.S. kant en misschien de individuele klasse maar geen teamspirit bij de tegenstander.

In de 32ste minuut wees de voortreffelijke scheidsrechter Frank de Winter uit Blaricum terecht na de penaltystip nadat een van de Rijnsburgers duidelijk hands in het strafschopgebied maakt, na een actie van de vanmiddag zeer actieve Curtey Gonzales. Chris de Wagt verzilverde de strafschop overtuigend.

Drie minuten voor het rustsignaal was Martijn Roosenburg dichtbij de 2 – 0, zijn gevaarlijke vrije trap raakt de lat. Na de thee was Rijnburgse Boys de bovenliggende partij maar het wist niet tot scoren te komen. Doelman Ivan Landlust straalde rust en vertrouwen uit en elke hoge bal was een prooi voor de O.N.S. goalie.

In de vijf minuten blessuretijd was het nog even billenknijpen voor alles wat O.N.S. een warm hart toedraagt, maar de 1- 0 werd over de streep getrokken. Sterker nog, O.N.S. kreeg zelf nog kans op verdubbeling van de score, maar het lukte Martijn Roosenburg en Tsjisse Kerkstra niet om goede kansen te benutten.

Wel een historische overwinning, want O.N.S. wist nog niet eerder van de Rijnburgse Boys te winnen.

 
7 november om 18:30
 
 
7 november om 17:58
 
' Rapterrorist’ Hozny krijt 80 uur werkstraf

De rechtbank fan Den Haach het de Sneker Rapper Hozny El Asadi fanmiddach tòt 80 uur werkstraf en un foarwaarleke gefangenskap fan twee maanden feroardeeld. Ok mut ut video-filmke met dêrin un op Wilders likende man dy’t un revolver teugen ut hoofd drukt krijt fan You Tube.

Tegare met Rudy Bouma fan www.frieslandactueel had ik fanmiddach un kort interview met Hozny.

Hozny, dy’t ut filmke in maart op You Tube sette, sú ut su wear doen. Hij siët syn filmke as un keunstfòrm en foëlt sich in syn frijheid fan meningsúting antast. Hozny wil in overlech met syn advocaat in hoger beroep.

Over de skoaten dy't an ut end fan de videoclip te horen binne sei Hozny dat ut nòch mar de fraach is òf dy wel foar de op Wilders liekende man bedoëld binne.

“ Wilders zegt ook dat hij een telefoonboek doormidden scheurde en niet de Koran…”

Ferder fertelde Hozny dat der un nieuwe CD fan hem útkomt. An een fan de nummers fan dizze CD het Oudegaaster Johannes Rypma syn metwerking ferleend. Fan syn geuzenaam ' Rapterrorist ’ sal Hozny wel noait mear afkomme.

Ut interview met Hozny staat fanavend op www.frieslandactueel.nl

Alhoewel’t ik fanmiddach ok al hoarde dat sommege Snekers Hozny oans ' Knuffel Libanees ' noemden!
 
7 november om 13:16
 
Madeline Bell en Dolf de Vries geannuleerd

Wegens omstandigheden is de voorstelling van Madeline Bell & Dolf de Vries op zaterdag 8 november in Theater Sneek afgelast. Theater Sneek tracht alle kaarthouders van deze voorstelling zo spoedig mogelijk op de hoogte te brengen.

 
7 november om 08:47
 
' Plisy Ruis komt der an...! '

Der hewwe tiden weest dat ut foldoënde was dat bij de kreet fan 'plisy Ruis komt der an' fechtersbazen alle kanten út flogen. Teugenwoardech wurdt der un blik blau open trokken om ferfelende stappers in ut gareel te houwen. Dêrfoar mut je úteraard wel even oefene.

Gisteravend was de earste fan de 3 horekatreningen bij Neighbours in de Klein Kerkstraat. De Sneker plisy tegare met dy út Joure en Lemmer hadden un ' leerzame avond ' su twitterde buurtagent Feike Groen.

De trening gebeurde in samenwerking met horeka en pòrtiers. Jan Douwe Gorter was su as altyd at der wat te doën is in de stad ' ter plaatse ' foar un foto-shoot.

 
6 november om 19:55
 
JAN VAN DER MEULEN DONEERT PRACHTIGE COLLECTIE AAN VERSLAVINGSZORG NOORD NEDERLAND

De Friese kunstenaar Jan van der Meulen uit Burgum heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt. Daar kunnen nog jaren bij komen, maar enige tijd geleden deed hij een oproep in de krant zijn kunstwerken gratis af te komen halen.”Ik kan ze toch niet meenemen en het zijn er wel heel veel” aldus de kunstenaar. Gratis was dan alleen bedoeld voor zorginstellingen en tehuizen waarbij Jan het gevoel had er een goed doel mee te dienen. Inmiddels is men vanuit diverse disciplines in de zorg bij hem geweest om een keuze te maken uit zijn grote voorraad staaldrukken. Zo ook Verslavingszorg Noord Nederland.


Aan de organisatie Verslavingszorg Noord Nederland zijn ruim 45 exemplaren van zijn staaldrukken, groot en klein, geschonken welke op aanraden van de kunstenaar door Lijstenmakerij Peter Bax in Sneek voorzien zijn van hoogwaardige lijsten met passepartouts en acrylaat i.p.v. glas. Dit laatste vanwege veiligheid en de hoge UV werende werking van dit materiaal.

Inmiddels hebben de werken een plaats gekregen in de gebouwen te Leeuwarden maar ook op andere locaties in de provincie. Voornamelijk in de gangen maar ook in enkele kantoren.

Om de kunstenaar te bedanken is bij verrassing een bijeenkomst georganiseerd. Jan van der Meulen en zijn vrouw Joukje werden hiervoor in een ‘Lelijke Eend’ van huis gehaald, een wens die hij zelf eens heeft laten vallen. In een korte toespraak in de kantine van het gebouw werd aangegeven hoeveel kleurrijker en vrolijker het gebouw er van binnen uit is gaan zien.

Ook de werknemers ervaren hierdoor een meer aangenamer werkomgeving. Na de toespraak is een rondgang gemaakt langs de werken. Jan was zichtbaar blij om te horen en te zien dat zijn werken zo voltallig en in positieve zin ‘nadrukkelijk’ aanwezig zijn in de gebouwen van Verslavingszorg Noord Nederland. Ook het feit dat de prenten met respect zijn behandeld en met grote zorg zijn ingehangen viel van zijn gezicht te lezen. Jan: “Dit voelt als een dankjewel aan de gever en dat voelt goed. Ik heb dit graag gedaan. Ook wil ik nog wel gezegd hebben dat ik mijn leven als kunstenaar voor een groot deel te danken heb aan mijn vrouw Joukje. Al 55 jaar. Zonder haar had ik dit alles nooit gekund.”
 
6 november om 19:51
 
Wat doëstou nou?!

Later op'e avend wel ut resultaat! Of anders mòrrenfroech wel. Altyd wat te doën in oans stad...

 
5 november om 18:46
 


 
4 november om 17:48
 
Hebsucht

Boeken fersamele. Su gek as ik ut un antal jaren leden deed, sal ut nyt mear wurde. Tòch sit ut bibliofiele wel in mij. De laaste weken bin ik wear regelmatech te finen op lokasy’s as ‘ Mijn Tafel ’ en de Dorcas. Op’e sneup naar boeken. Ik beperk mij nou mar tòt boeken dy’t met Sneek te maken hewwe. Foarech week un moai eksemplaar op’e kòp tikke kannen: ‘ Wij woane op ut water ’.


Myn nieuwste anwinst is ut boek ’ 50 Schippers in de Orde van de Sneker Pan ’. Un prachtech boek over 50 persoanen dy’t sich foar de sylspòrt in Sneek ferdiënstlek maakt hewwe. Un moaie anfulling fan myn Sneek-bibleteek! Al hew ik om’e bliksem wel in de gaten dat al dy boeken púre hebsucht is…
 
3 november om 18:36
 
Michel Vlap in Nederlaans XI-tal onder 18

Michel Vlap is definityf selekteard foar ut Nederlaans XI-tal onder de 18 jaar. Fòlgende week gaat dit Nederlaans XI-tal naar Turkije foar un 4-landentoernoai. Vlap speult foar de A1 junioaren fan SC Heerenveen.

Michel is de jongste soan fan Jan en Tineke Vlap. Jan was súksesfol trener bij O.N.S. Boso Sneek en is momenteel de ferantwoardeleke man bij Harkemase Boys. Op twitter laat de 17 jarege Michel wete dat hij helemaal happy is.

Aflopen saterdach skoarde Vlap nòch de winnende 1-2 teugen ADO Den Haag A-1 met un prachtege lob.

Op de foto: Michel Vlap hier nog als B-junior teugen Groningen B1, maart 2014
 
3 november om 15:50
 
Biertapwedstriden: un fesitekaartsje foar de horeka!

Margriet Melchers ( Witte Kat Sneek ) in folle konsentrasy tidens ut biertappen: ' Ik bin wel tefreden over ut resultaat...'

Foarsitter Anne Wind ( Restaurant Onder de Linden, Sneek ) fan Koninklijke Horeca Nederland afdeling SWF is hearlek helder at hij angeeft wêrom’t de Friese biertapwedstriden bij Grand Café De Walrus fanmiddach belangryk binne foar de beroepssektòr: ‘ Wij wille un moai fesitekaartsje afgeve deur un glas bier goëd te tappen en te servearen. Da’s wat anders as sumar un glas bier folskenke! ’

Foarsitter Anne Wind ( rechts ) met de winnaar fan foarech jaar, Jeroen Efdé

Rúm fyftech horekamedewerkers hewwe hun opgeven om an dizze tapwedstriden met te doën, dy’t onder besielende leiding fan Hans Diekman staat. Ut is foar de fierde kear dat de provinsjale tapwedstriden in Sneek òrganiseard wurde. Foaraf an de wedstryd hangt der un gesonde spanning in de partysaal fan De Walrus. Alle deelnimmers magge foartappe om ferfòlgens an de wedstryd te beginnen.

Trio illústere horekatijgers: Bas fan de Walrus, Martin fan de Daaldersplaats & Jan Sjoerd fan Neighbours

Winnaar fan foarech jaar, Jeroen Efdé fan Het Grauwe Paard út Marsum is fandaach ok wear anwezech. Diskear wel moai op tiid.‘ We kwamen foarech jaar te laat, oans trein bleef in Mantgum staan. Toen hewwe andere deelnimmers oans ophaalt. Hadden se beter nyt doën kannen, want se haalden dus letterlek de kampioën op ’, seit Efdé met un big smile.

Annemarie Boot krijt nòch un paar laaste anwizings fan Hans Diekman

Efdé hoopt dit jaar ok wear hoge ogen te goaien. ‘ At je fòlgens ut protocol tappe, komme je faak al un heel end ’, doseart de horekaman in swarte broek en wit overhemd. ‘ En thús even met un glas water oefene…’
In het protocol fan de tapwedstriden staan anwizings genoech om tòt un goëd resultaat te kommen, fan ut droochmaken fan ut dienblad tòt ut tappen en servearen fan ut gerstryk focht.

Dat de glazen ‘ te allen tijde onderaan beetgepakt dienen te worden ’, liekt mij logys. Mar sommege deelnimmers staan stief fan de senuwen at de sjuryleden der letterlek met de neus bovenop staan om de ferrichtingen te fòlgen en dan wil der nòch wel us wat mis gaan.

Fan de deeknimmende horekabedriëven út Sneek fiel mij op dat der un groat antal werknimmers in bedriëfskleding achter de tap stonnen: Netsjes! Fanavend om un uur òf halftien wurdt bekend wie’t de wedstryd wonnen het en deurgaat naar de distriktfinales in Nijkerk.


UPDATE Persbericht:

FRIES KAMPIOENSCHAP BIERTAPPEN

Peter Fabriek van Café-restaurant Tjeukemeer uit Oosterzee is verkozen tot Fries Kampioen Biertappen 2014. Dat werd maandag 3 november bekend in Grand Cafe de Walrus in Sneek waar meer dan 50 bartenders streden om het kampioenschap van Friesland. Tweede werd Gerard van Beyeren van de Ierse Pub in Sneek en de derde plaats werd ingenomen door Guido de Mari van Cafe de Rus in Leeuwarden, zij gaan samen met Michel Mok van De Witte Kat uit Sneek, Ricky van de Zee van Ludiek uit Sneek en Erwin Stokmans van Beachclub lemmer, die respectievelijk 4e, 5e en 6e werden door naar de district kampioenschappen in Nijkerk, dit is dan weer de voorronde van het Nederlands kampioenschap wat in 2015 wordt gehouden tijdens de Horecava in Amsterdam.

Tijdens de wedstrijd werden eerst in voorrondes 2 fluitjes & 2 vaasjes getapt en geserveerd aan de jury. In de finaleronde werden naast 2 fluitjes en 2 vaasjes ook een flesje bockbier uitgeschonken op een plateau voor de jury.

Tijdens de jurering wordt onder andere gelet op de
volgende punten;
• Voorbereiding en presentatie
• Spoelen van de glazen
• Wijze van tappen
• Wijze van afschuimen
• Hoe wordt het biertje geserveerd aan de gast
• Hoe wordt de presentatie van een 'speciaal biertje' voorbereid
• Hoe wordt het glas van een 'speciaal biertje' gespoeld
• Hoe wordt het 'speciaal biertje' geserveerd aan de gast
De wedstrijd werd georganiseerd door de afdeling van Súdwest-Fryslân van Koninklijke Horeca Nederland. De organisatie kan terug zien op een kwalitatief hoogstaande wedstrijd waarin veel enthousiasme werd getoond, waarmee de deelnemers aantonen dat het beste biertje toch echt in de Nederlandse horeca gepresenteerd wordt.

 
2 november om 18:30
 
Teaterdiner bij de Koperen Kees gaat nyt deur

Iedereen dy't um der foar opgeven had, en dat waren der nòchal wat, had sich der op ferheugd. Mar helaas ut Teaterdiner ‘ Het mysterie van de Weduwe ’ bij de Koperen Kees gaat nyt deur.

Deur persoanleke omstandechheden fan één fan de hoofdrolspeulers, wiens rol nyt su fluch infulbaar is hewwe Richard Visser cs doën besluten ( ‘ met pijn in het hart ’) de produksy foarearst út te stellen. De bestelde kaarten foar ut mystery-diner bliëve úteraard geldech en de deelnimmers krije tee set tee wel bericht fan de òrganisasy!
 
2 november om 17:30
 
Micro Magic silerij in de Kolk

Prachtech gesicht fanmiddach bij de Waterpoort. Un groep fanatike mar oh su ontspannen Micro Magic silers bonnen de striid met mekaar an in de Kolk. Fanaf de wal wurde 50 cm groate jachtjes bestuurd. In Sneek binne der su’n 40 à 50 minsen dy’t un modelskipke hewwe.

Wedstrydleider Daan Stoel, soan fan de eks-wethouwer út Sneek, fertelt entûsiast over dizze hobby: “ Elke eerste zondag van de maand organiseren wij van de KWS zo’n wedstrijd, waarbij meestal een man of tien aanwezig zijn. We doen dit al sinds 2004 en beleven erg veel plezier aan onze hobby. Als wedstrijdleider houd ik op lijsten ook bij wie er wint. De Micro Magis varen een heuse route om de kleine gele boeien. Wij hebben ook een boeienkoning die het wedstrijdveld uitlegt en na afloop de boeien weer op haalt in een klein roeibootje. Alles is micro! ”

De measte Micro Magic-silers bouwe hun eigen skipke. Su ok Sneker Joop Tange. Hij wurdde fanmiddach de gloarieuse winnaar in dizze Wintercup wedstryd. “ Ik hew dit modeltsje foar € 225 kocht. Un koopje! Ut was fanmiddach myn wyntsje wel. Un bitsje flagerech, mar myn skipke liep gewoan. Ok hier is un goeie start heel belangryk. Wij sile gewoan fòlgens de regels, astou hier fout sitst kanst mar un rondsje ekstra fare, krekt as bij ut skútsjesile ”, aldus de oud-Vrijheidseiler.

Foar mear info: https://www.facebook.com/KWSSneek

 
1 november om 14:04
 
Sneker fotograaf Jan Douwe Gorter wint Weduwe Joustra fiets

SNEEK – Op zaterdag 1 november om 12.00 uur werd de winnaar onder alle inzendingen voor de expositie ‘150 jaar Weduwe Joustra’ in Galerie Peter Bax bekend gemaakt. De 40-jarige Sneker hobbyfotograaf Jan Douwe Gorter nam zijn prijs in ontvangst in de Galerie.

Vele duizenden mensen namen deel aan deze feestmaand, waarbij het beroemde drankmerk Weduwe Joustra vele lokale ondernemers met elkaar verenigde. De expositie vormde één van de hoogtepunten van ‘Beleef Sneek’, waarbij op de vier zaterdagen met iedere keer prachtig weer een samenwerking bestond tussen de Waterpoort, het zoldertje van Weduwe Joustra en Rondvaart Allure om een bijzondere ervaring te creëren omtrent het jubileum. De Galerie stelde hiervoor de expositie ruimte gedurende de maand oktober ter beschikking.

Een kleine 1.000 bezoekers kwamen naar de expositie aan de Singel 82 in Sneek. “Op alle werken is gestemd, fantastisch!”, aldus een tevreden Peter Bax. Het merendeel bracht zijn of haar stem uit, want het puliek was tijdens ‘Beleef Sneek’ de jury. Gorter heeft de wedstrijd met een ruime voorsprong gewonnen. Op één van de stembriefjes stond heel duidelijk vermeld om welke reden hij tot winnaar is uitgeroepen. “Omdat alles in het kunstwerk zit van dit bijzondere jubileum: De Weduwe, Heleen, het water, de Waterpoort… en natuurlijk de bijzondere Beerenburg”, aldus deze anonieme stemmer. 
1 november om 13:09
 
Foarjaar in november bij Ills

Oda Jorna Atsma is een fan de jonge ondernimmende frouwen in Sneek. Ok sij timmert goëd an de wech met har lingery-winkel Ills op ut Oasterdyk dêr't se werknimster is. Oda doët met Ills an de wedstryd ' Leukste winkel van Friesland ' en om dizze nominasy te krijen het dizze krea bea Akkelien inhuurd! Akkelien toant un pikant setsje en fraagt en passant om op Ills te stemmen. Dat mut op dizze hearleke foarjaarsdach in november kanne. Myn stem hest Oda!!

 
1 november om 11:31
 
Rolling Home besòrgt Snekers un nofleke avend met júbileumoptreden

‘ Twintig jaar is natuurlijk geen officieel jubileum ’, skriëft Rolling Home foarsitter Henk Huijsman in un prachtech útgeven special over ut Sneker folk- & shantykoar. Mar at de mannen fan RH, onder besielende múzikale leiding fan Hans Faber, ok mar un gelegenheid siën om un feestje te bouwen salle se dat nyt late.

Jan Bargboer in huidege RH-outfit en Harm Rozenberg in alderearste kloffy: fan autentyk Shanty-koar naar hieltyd mear Folk-groep!


En ut wurdde gisteravend un hearlek ongedwongen feest foar koar en un stief útferkocht Theater Sneek. Ut plezier spatte fan ut poadium af! Ut mut un geweldege ervaring weze om op su’n groate Bühne te staan met family en frynden in de saal.

Ut koar het in syn twintech jarege bestaan al heel wat galaoptredens had, mar dizze in eigen stad hoart ok in rijtsje memorabel. ‘ Is good to see you ’, ut openingslied bij elk optreden fan de groep is miend, geeft futdaleks thúsgefoël. Krekt su as gastkoar Flair en folkgroep Andehlian foar un moaie afwisseling sòrgden.

Ika Rozenberg: fol overgave!

Foar de pauze was foar mij dé ferrassing fan de avend ut solo optreden fan Ika Rozenberg-Faber. Dizze diva, ik ferklap har leeftyd nyt, besòrgde mij kipefel met ut overbekende nummer ‘ We’ll meet again ’ fan Vera Lynn. Wat un stem het dizze frou en wat prachtech fertòlkt deur har performance. Sjapo!!

Trouwens al dy andere solisten ferdiëne un kompliment, gaan der mar anstaan in su’n heus teater in je uppy singe te maggen. Un feest liekt mij, ok al giere miskyn de senúwen je deur de stròt.

Gerhard de Jong: Advendo ferleden ferloochend sich nyt!

Na de pauze un kostlek moaie opkomst fan de Rolling Home mannen in Skotse kilts, achter trommelaar en húsmeester fan ut koar Gerhard de Jong an. Open doekjes! Su as elk konsert fan Rolling Homme anfangt met ‘ Is good to see you’, is dy andere kraker fan de groep ‘ Fries om útens ’ alle kearen wear de bejúbelde afslúter.

Met dit konsert het Rolling Home bewezen dat sij un teater fol krije kanne, sterkernòch der moesten heel wat belangstellenden teleursteld wurde omdat der gyn plak mear was. Sú ut ok un idee weze om fan dit konsert un teruchkearende múzikale happening te maken met gastoptredens fan andere koaren út Sneek/SWF?

Gegarandeard un hearleke avend in gastfrij Theater Sneek! In elk gefal nyt wachte tòt ut silveren júbileum met wear su’n galafoarstelling. Foar un soad Rolling Home fans geldt ommers: Carpe Diem!!

Foto-impressy:

Afterparty met bitterballen!

Inbreng regisseuze Wiesje Jansma: un absolúte mearwaarde!