dagboek > overzicht
Dagboek november 2014Bekiek hele maand 
 
18 november om 17:38
 
Opkomst en bloei van het Friese nationalisme 1740-1875

Dit boek gaat over de krachten en omstandigheden die leidden tot het ontstaan van het Fries cultuurhistorisch nationalisme in de periode tussen 1740 en 1875. De invloed van de bewuste periode op het denken in later tijd is nog steeds groot. Er is dan ook veel in het boek dat zal herinneren aan parallellen in eigen tijd. De geschiedenis herhaalt zich niet, maar de patronen in keuzes en achtergronden zijn niet zoveel veranderd.

Het is de tijd waarin het nationalisme zich ontwikkelde. Dat deed het in heel West-Europa. Het Friese nationalisme wordt dan ook in zijn nationale en internationale context geplaatst. Er is in de geschiedenis weinig dat zijn bestaan aan een unieke situatie ontleent of dankt aan een enkele persoon. Dat doet het Friese nationalisme ook niet. Het betekent voor de geschiedschrijver van het Friese nationalisme dat hij laat zien hoe dingen dan toch ook in Friesland konden ontstaan.

Ph. H. Breuker werkte bij de Fryske Akademy en was bijzonder en gewoon hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam.

ISBN 9789492052049 | prijs: € 35,00 | hardcover | 472 pagina's | verschijningsdatum 21 november Verkrijgbaar in de boekhandel en webshop van uitgeverij Wijdemeer