dagboek > overzicht
Dagboek november 2014Bekiek hele maand 
 
19 november om 19:13
 
Biltse Kultuerpriis foar Hein Jaap Hilarides & Hendrik Elings

Moai nieuws: Hein Jaap Hilarides en Hendrik Elings krije de Biltse Kultuerpriis fan 2014. Fňlgens de sjury betekene de beide mannen un soad foar de Biltse kultuer.

Ik ken Hein Jaap as dichter ( prachtech ! ) en syn maat Eilings as skilder. De pries wurdt op 18 desember útreikt deur wethouwer Boukje Tol fan ut Bilt.

Aflopen jaar kwam der un skitterend boek fan ut duo út bij Utgeverij Louise in Grou. Ik sal dat hier later nňch bespreke. Nou earst mar even un kňrte beskriëving fan dizze prachtech útgeven bundel:

Stimd Slik

Een eenduidig Het Bildt bestaat niet. Wat voor de schilderijen van Hendrik Elings geldt, geldt voor de gedichten van Hein Jaap Hilarides, geldt voor heel de streek. Elk heeft zijn eigen Het Bildt en dan nog is het nooit hetzelfde. Plaats en tijd, de eigen gemoedstoestand, alles is van invloed.

De schilder zegt: ,,Ik skilder ’n kader. De mînsen die’t d’r na kike, kinne d’r in lęge wat se d’r bij foele." De dichter dicht: ,,Ik erfaar wat ik sien."

De gedichten en de schilderijen in dit boek schetsen een beeld van Het Bildt. Ze leggen sferen vast, ze doen wat met je. Maar wat, dat is niet te benoemen. ,,De mînsen kinne d’r in lęge wat se d’r bij foele."


Hendrik Elings en Hein Jaap Hilarides

Uitgever: uitgeverij Louise

Foto: Omrop Fryslân