dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2015Bekiek hele maand 
 
21 febrewary om 12:50
 
Waakhoanfunksy lokale sjoernalistyk

Gister en earder al skreef ik over de regionale sjoernalistyk. Fandaach staat in de Volkskrant un groat artikel over utselde item. De konklúzje an ut end fan ut artikel is klip & klaar: de lokale pers ferliëst rol fan betekenis. Sjoernalist Hans Laroes het ut artikel ( ‘ De regio wordt een dode hoek ’ ) skreven en de research is deen deur Sybren Kooistra. Onder honderden ( 600 ) sjoernalisten en honderden ( 500 ) gemeenteraadsleden hewwe de mannen un enkęte houden.

‘ Doet de lokale journalistiek er toe? ’

- 76 % van de raadsleden zegt dat politici en overheid geregeld tot vaak ergens mee wegkomen doordat de lokale journalistiek het niet oppakt.

- 64 % van de raadsleden stelt vrijwel nooit een raadsvraag op basis van een lokale journalistieke productie.

- 50 % van de raadsleden spreekt niet vaker dan eens in de drie maanden een journalist.

‘ Blaft de waakhond minder hard? ’

- 96 % van de journalisten vindt dat de journalistiek een essentiële rol speelt in het democratisch proces door het houden van toezicht op de machten en het informeren van burgers.

- 60 % vindt dat de journalistiek deze rol slechter vervult dan enkele jaren geleden.

- 51 % vindt dat de regionale journalistiek niet in staat is haar functie als regionale waakhond goed uit te voeren ( 24 % vindt van wel )

- 71 % vindt dat de journalistiek zich te veel richt op sensatie en hypes

Ik wurd nyt fleureger fan dizze útkomsten, ik fyn ut selfs ferontrustend, at ik allienech al de útslach fan dizze twee fragen lees.

Nyt su ferwňnderlek at je de kale sifers teugen ut licht houwe. In 2014 wurdden allienech al 620 banen bij krantenútgevers as ut eardere Wegener, de Noordelijke Dagblad Combinatie ( dęr werke de sjoernalisten út dezze regio ) en de Telegraaf Media Groep skrapt.

Komme de sjoernalisten fan de NDC nňch wel bij de raads-en kommissyfergaderingen fan de gemeente SWF? Jaseker! Mar an echte ondersoekssjoernalistyk komme dizze sjoernalisten amper toe.

Krije dizze NDC-sjoernalisten wel de gelegenheid om de redaksy-floer te ferlaten en prikkelende stukken te públisearen? Ik weet ut antwoard wel! Nyt allienech de ferslachgeving over de lokale polityk is ( noadgedwongen ) minimaal, ok ut útdiepen fan maatskapleke items wurdde in LC en FD hieltyd spoaradiser.

Ut laaste stukje ondersoekssjoernalistyk in ut Sneeker Nbld ging over de Odyssee-kwesty. De LC berichtte nyt ňf amper over dizze saak. Ut kwam un antal bestuurders fan de onderwiesňrganisasy nyt gek út dat de onderwiessjoernalist fan de LC krekt in dy perioade fan baan feranderde...

Ik beslút dit blog met ut noemen fan nňch un persintaazje: 68 % vindt dat internet en innovatie op internet de regionale journalistiek niet gaan redden.

En as allerlaaste, ter illústrasy. Gister wurdde bekend dat ‘ De Noordelijke dagbladen Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden trekken de stekker uit de app.’

“ De Leeuwarder Courant ontving 166.348 euro subsidie van het Stimuleringsfonds om de eerste versie van hun tablet-app te vernieuwen en uit te breiden. Samen met projectleider Maarten Pennewaard blikt Persinnovatie.nl terug op het traject, dat liep van juli 2011 tot december 2012. “ Dat DNA van de papieren krant is zo dwingend – het is ongelooflijk moeilijk om daarvan los te komen.”

Allemachtech wat un geld! Foetsy?!