dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2015
 
28 febrewary om 17:52
 
O.N.S. dendert door!

Voor de derde keer op rij won O.N.S. Boso Sneek vanmiddag in de Topklasse van het zaterdagvoetbal. Hoogvlieger BVV Barendrecht werd met 3- 1 aan de zegekar gebonden. Door deze overwinning heeft O.N.S. een gaatje geslagen met de onderstaande ploegen. De Snekers hebben nu 27 punten uit 22 wedstrijden. Na afloop van de wedstrijd verklaarde trainer Bert Hollander uitermate blij te zijn met deze overwinning en dat ď een punt of 33 ŗ 34 voldoende moeten zijn om te handhaven in de Topklasse. En daar zag het drie weken geleden nog niet naar uit! Ē

Klaas de Vries ( 14 ) en doelpuntenmaker Ale de Boer hebben hun knuffelmoment na de 2 - 0!

Net als vorige week tegen Capelle uit stonden de oranjehemden binnen een zucht en een scheet voor met 2 Ė 0. Al in de tweede minuut scoorde Renco van Eeken na een prachtige pass van Jacob Noordmans door het midden op Ale de Boer. Deze zette vervolgens keurig voor en toen was het appeltje eitje voor Van Eeken.

Nog geen drie minuten later scoorde Ale de Boer, later verkozen als man van de wedstrijd, de 2 Ė 0 met een heerlijke uithaal. De aansluitingstreffer van Barendrecht liet niet lang op zich wachten. De linksvoor, Mahmut Sonmez van Barendrecht, kreeg alle vrijheid en plaatste de bal in de verre hoek achter doelman Eize Piter Douna. Na deze bliksemstart zakte het niveau van de wedstrijd behoorlijk, mede veroorzaakt door de harde wind.

In de tweede helft verzuimde O.N.S. na de 3 Ė 1 van uitblinker Curtey Gonzales ( uitstekende assist van Rozenberg! ) om door te drukken. Mooie mogelijkheden werden door de Snekers om zeep geholpen, al had Barendrechtkeeper Marc van Splunter in de 76 ste minuut niets te klagen toen Ale de Boer op de paal schoot.

Aanvoerder Chris de Wagt en trainer Bert Hollander in hun nopjes met al weer drie punten.

Al met al een dik verdiende overwinning voor de Snekers, die volgende week naar Rijnsburg afreizen om daar tegen de Boys te voetballen.

Blije gezichten bij voorzitter Harm de Wagt, Bauke Algera en Gerard van Leeuwen jr.
 
27 febrewary om 18:02
 
De ferkiŽzingstiid is los!


Allemaal politieke hampelmannen en hampelfrouwen ontdekke inenen de social media! Wille fryndsjes met mij wurde...
 
27 febrewary om 10:00
 
Ferder mar gyn kommentaar... 
26 febrewary om 17:03
 
De derde PoŽzieweek is succesvoller dan ooit!

Dat blijkt uit onlangs verschenen financiŽle cijfers, meldt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB)vandaag.

Ten opzichte van vorig jaar is de omzet van poŽzie in Nederland met 152 procent gestegen. In Vlaanderen steeg de omzet met maar liefst 135 procent. Het PoŽziegeschenk Giro giro tondo van Ilja Leonard Pfeijffer ( foto ) verscheen in een oplage van 12.000 exemplaren en is nagenoeg uitverkocht.

Klanten van de Nederlandse en de Vlaamse boekhandel kregen het geschenk in de PoŽzieweek cadeau bij aankoop van 12,50 euro aan poŽziebundels. Ook bekroonde dichtbundels doen het opvallend goed.

VSB PoŽzieprijs 2015

Eerder dit jaar werd Rotterdamse dichteres Hester Knibbe 69) als winnaar van de VSB PoŽzieprijs 2015 uitgeroepen, de prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar.
Ze kreeg de onderscheiding voor haar bundel ArchaÔsch de dieren, maakt de jury bekend tijdens de prijsuitreiking in de Kunsthal in Rotterdam. Knibbe krijgt 25.000 euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.


Bron: Nu.nl

 
26 febrewary om 16:33
 
De Zuilvelhoeve in Sneek

Ut is prachtech om te siŽn hoeít sommege middenstanders in Sneek ut kear op kear wear lukt de andacht op sich te festegen. Een fan dy locals dyít ut fantastys doŽt is de Zuilvelhoeve in de Krķzebroederstraat. Ut is dÍr in dy winkel altyd smoardruk. Dat ut dÍr allemaal onmeunig lekker is, dat is dķdelek. Mar dan nÚch. WÍrom set ik dizze winkel fandaach nou even op myn blog?


Omdat ik onderstaande facebook-aksy fan de week wear orizjineel fyn:

ď Het is vakantie!!! Daarom een leuk spel. Raad het exacte gewicht van deze ¬lde Waterpoort Tsiis ( 1 jr . oud en schaafbaar). Sluitingstijd is vrijdag 27 februari om 18.00. De winnaar wint deze kaas en bij meerdere goede antwoorden wordt er geloot. Succes! ‪#‎mooinou ď

Mar der is mear. Ik hoarde kÚrtleden un prachtege anekdoate over wat sich in dizze lekker winkel in Sneek afspeulde.

Elke saterdachmÚrren komt der un oud mantsje in de Zuilvelhoeve om deselde bestelling te doŽn. Hij nimt ok altyd un droge wurst met. Su ok dy bewuste saterdachs. Fijf minķten nadat ut mantsje de winkel ferlaten het siŽt de franchise houder fan de Zuilvelhoeve dat ut mantsje de droge wurst lÍge laten het. Ut earste wat hij doŽt is de wursteleveransier belle dat hij foar de fÚlgende week un droge wurst fan un meter levere kan. Ongebrķkelek, mar ut kan.

Un week later komt ut mantsje wear in de winkel. De winkelman seit Ď waren je foarege week nyt yts fergeten met te nimmen?í Ď Ja í, seit ut mantsje, Ď toen ik thķs was kon ik de droge wurst nergens fine! í
Ď Klopt í seit Zuivelhoeve man. Ď Dy hadden je hier lÍge laten. Nou je hewwe mazzel, want hij is de aflopen week behoarlek groeid! Je magge um su fan mij metnimme! í

Kiek dat is nou klantfryndelek weze!
 
25 febrewary om 08:43
 
Restaurant Kramer in Sneek dicht

Op de site fan Restaurant Kramer staat met roaie koeieletters skreven RESTAURANT KRAMER IS DOOR OMSTANDIGHEDEN VOOR ONBEPAALDE TIJD GESLOTEN!
In de somer fan 2013 startte restaurant-eigenaar Freek Kramer un crowfundingsaksy om de finansiering fan ut Teater-Cafť rond te krijen. De lening was noadech om ut pand folledech horekaklaar te maken (interieur, inrichting terras, keukeninventaris, licht en geluid, kassasysteem, huisstijl en website, liquide middelen opstart.)

Op 28 mei 2014 opende Kramer ķt Koudum ut restaurant an de Westersingel. Futdaleks kon hij de deur al wear opít slot doŽn. Beswaren ķt de buurt ( ses leden fan buurtfereneging Kerkgracht/Oud Kerkhof ) dienden un siŽnwize in teugen ut foarnimmen fan Kramer om un terras foar ut etablissement te plaatsen. Ut bericht kwam as un mokerslach an foar Kramer.

ď Dat mag je wel zeggen. Ik heb personeel aangenomen, voorraad ingekocht, de vriezer lag vol. We waren er helemaal klaar voor, vol enthousiasme om er wat moois van te maken. En dan krijg je zo iets op je dak. Naast de directe materiŽle schade die ik daarvan heb, moest ik met lede ogen aanzien dat de zaak dicht moest blijven, terwijl er twee lucratieve weekenden aan mijn neus voorbij gingen. Om over imagoschade nog maar niet te praten. Mensen denken al snel dat je je zaakjes niet voor elkaar hebt, terwijl volgens de gemeente alle lichten op groen stondenĒ, ferklaarde Kramer teugen Wim Walda fan Groot Sneek.

Omdat de gemeente Sķdwest-Frysl‚n alle siŽnswizen teugen ut terras in ťťn keer integraal behandele wķ, wurdde de fergunning fan ķbater Kramer Ď hangende de uitslag in de wacht gezet.í

Op 10 jķny 2014 ging ut Restaurant dan tÚch eindelek open.
Un drank- en horekafergunning was al earder afgeven, mar nou't de beswaren fan un antal omwoanenden nyt ontfankelek ferklaard binne ston Kramer niks mear in de wech suwel kafť ťn terras te openen.

Fandaach dus bericht dat ut restaurant dicht is.


UPDATE

Ik kreech un terechte opmerking dat ut met de siŽnswizen feitelek tÚch un bitsje anders sat. Hierbij de opmerking:

" Het is n.l zo dat bij de gemeente SWF 6 zienswijzes zijn binnen gekomen waaronder 1 van de buurtvereniging KOK.
Ook de mensen van de Stationstraat en de flats aan de Westersingel hebben als buurt een zienswijze ingediend.
En ook van de Willemstraat etc."
 
24 febrewary om 13:42
 
De Dames Pino...en andere fersen over Joadse Snekers

Druk bezech met de laaste foarbereidingen ( opmaak & su ) foar de bundel met fersen over Joadse Snekers. In de bundel komme 12 fersen met foto's fan Paul van Goor, ut wurdt krekt as de andere bundels dus wear un ko-produksy fan Paul en mij.

In de somer fan 2012 waren der in ut stadssentrum fan Sneek ferskillende eksposisyís met as tema ' Sporen van Joods leven in Sneek '

In de Groate Kerk fan Sneek was de tentoanstelling fan fotoís & fersen fan Paul en mij.

Nou 70 jaar na de befrijding fan Sneek is der dizze foto-poŽzybundel met as titel Ď De Dames PinoÖ en andere fersen over Joadse Snekers í.

In een fan de fersen gaat ut ok over ut siŽn laten fan un persoansbewies. Fandaach is ut de geboartedach fan myn moeke. Hierbij ut persoansbewies fan Cornelia van der Veer-Petstra ( 1913 - 1991 ).

Later wel mear over de bundel.

 
23 febrewary om 09:33
 
Meunsternimmer bij Omrop Frysl‚n

Kiek as Jacob Stelwagen self begint te ferklappen, doŽn ik dat ok. In onderstaand interviewtsje op de site fan Omrop Frysl‚n fertelt Jacob dat hij over un week met un nieuw programma begint. Fernieuwing is absolķt noadsakelek, want met de ' harksifers ' ( dat het niks met harken te maken Snekers, mar alles met lķsteren ) fan de Omrop is ut de laaste jaren berchafwaarts gaan. Fernieuwing dus!

In ut programma fan Jacob Stelwagen bin ik een fan de MEUNSTERNIMMERS. Ik mach om de 14 dagen mÚrrensfroech fertelle wat mij in ut nieuws opfallen is. In ut ferleden hew ik dat ok wel us deen bij de Omrop. Ik weet nyt eens mear de naam fan dat programma.

Myn bijdragen salle in ut Snekers weze, dat is nyt omdat ik gyn Frys prate kan, mar mear om ut brķken fan ut Snekers te stimķlearen. Ut Snekers is un minderheidstaal in Fryslaan en ik kom immer foar minderheden op. Dus ok foar ut Snekers. Hieronder ut interview met Jacob Stelwagen.

Oer presys ien wike begjint de nije radioprogrammearring fan Omrop Frysl‚n. Moarns fan seizen oant njoggenen is dan op wurkdagen it nije moarnsmagazine 'Frysl‚n fan 'e moarn' te hearren. It lŻd op de betide moarn klinkt lykwols net Żnbekend: Jacob Stelwagen presintearret it programma: "Al in jier as acht bin ik wend om der betiid Űf te kommen. De wekker om in oere as 4.00, foar de measte minsken in Żnkristlike tiid, mar betiid presintearje is foar my it m

It Fryske nijs bliuwt in wichtich Żnderdiel fan it moarnsprogramma, mar 'Frysl‚n fan 'e moarn' is mear as allinnich in nijsprogramma: "Ik bin der hiel wiis mei dat der alle dagen wer in kollumnist is. Eelke Lok, dy't it al in oantal jierren dien hat, komt werom op woansdei. Oare nammen dy't ik ferklappe mei binne Bart Kingma, Nynke van der Zee, Nynke Sietsma en Willem Schoorstra." Nij is ek it Żnderdiel 'De Meunsternimmers'. "Der is alle dagen safolle nijs, dat guon Żntjouwings maklik Żndersnije. Ik belje tenei mei in ferskaat oan nijsfolgers en nijsmakkers dy't fertelle wat har persoanlik opfallen is yn it nijs. Dat mei alles wÍze. In moai tv-programma, in opfallende ķtspraak op de radio of allinnich mar in moai wurd yn in krantekop."

It is de bedoeling dat 'Frysl‚n fan 'e moarn' echt in oar programma wurdt as Omrop Frysl‚n Aktueel. Mear ferskaat, in oare toan. Ferkearsynformaasje op fÍste punten, mear omtinken foar oare ferhalen ķt de kranten as allinnich dy op de foarside. In moai foarbyld dÍrfan is ek de nijskwis Ut 'e tiis. "Alle dagen is der in fragmint, mei dÍryn in oantal Żnderwerpen trochelkoar. It kinne der trije wÍze, mar miskien ek wol fjouwer of fiif. Wa't de measte Żnderwerpen beneame kin, is de winner." En fansels is der dan in passende priis: "De Omrop Frysl‚n wekker!"

BrÚn Omrop Frysl‚n
 
22 febrewary om 15:42
 
Henk is oans Kultheld!

Bestaan se nÚch in ut foetballen, ' kulthelden '? Bij SC Heerenveen hewwe we in ut ferleden Pietje Keur had en nou liekt Henk(ie) Veerman dy rÚl te hewwen. Feit is dat der futdaleks bij de jonges & meiskes fan Noord wel un bitsje gebeurt as de Volendammer um warmlopen gaat.

Ut oh su simple ' alle ballen op Henkie ' rÚlt dan fan de tribķnes. Healek man! Fanmiddach mocht Veerman wear un halfuurke metdoŽn en hij skoarde opnieuw. Dat maakt ut foetbal nou su aardech. Ik wil mear kulthelden!!

 
21 febrewary om 12:50
 
Waakhoanfunksy lokale sjoernalistyk

Gister en earder al skreef ik over de regionale sjoernalistyk. Fandaach staat in de Volkskrant un groat artikel over utselde item. De konklķzje an ut end fan ut artikel is klip & klaar: de lokale pers ferliŽst rol fan betekenis. Sjoernalist Hans Laroes het ut artikel ( Ď De regio wordt een dode hoek í ) skreven en de research is deen deur Sybren Kooistra. Onder honderden ( 600 ) sjoernalisten en honderden ( 500 ) gemeenteraadsleden hewwe de mannen un enkÍte houden.

Ď Doet de lokale journalistiek er toe? í

- 76 % van de raadsleden zegt dat politici en overheid geregeld tot vaak ergens mee wegkomen doordat de lokale journalistiek het niet oppakt.

- 64 % van de raadsleden stelt vrijwel nooit een raadsvraag op basis van een lokale journalistieke productie.

- 50 % van de raadsleden spreekt niet vaker dan eens in de drie maanden een journalist.

Ď Blaft de waakhond minder hard? í

- 96 % van de journalisten vindt dat de journalistiek een essentiŽle rol speelt in het democratisch proces door het houden van toezicht op de machten en het informeren van burgers.

- 60 % vindt dat de journalistiek deze rol slechter vervult dan enkele jaren geleden.

- 51 % vindt dat de regionale journalistiek niet in staat is haar functie als regionale waakhond goed uit te voeren ( 24 % vindt van wel )

- 71 % vindt dat de journalistiek zich te veel richt op sensatie en hypes

Ik wurd nyt fleureger fan dizze ķtkomsten, ik fyn ut selfs ferontrustend, at ik allienech al de ķtslach fan dizze twee fragen lees.

Nyt su ferwÚnderlek at je de kale sifers teugen ut licht houwe. In 2014 wurdden allienech al 620 banen bij krantenķtgevers as ut eardere Wegener, de Noordelijke Dagblad Combinatie ( dÍr werke de sjoernalisten ķt dezze regio ) en de Telegraaf Media Groep skrapt.

Komme de sjoernalisten fan de NDC nÚch wel bij de raads-en kommissyfergaderingen fan de gemeente SWF? Jaseker! Mar an echte ondersoekssjoernalistyk komme dizze sjoernalisten amper toe.

Krije dizze NDC-sjoernalisten wel de gelegenheid om de redaksy-floer te ferlaten en prikkelende stukken te pķblisearen? Ik weet ut antwoard wel! Nyt allienech de ferslachgeving over de lokale polityk is ( noadgedwongen ) minimaal, ok ut ķtdiepen fan maatskapleke items wurdde in LC en FD hieltyd spoaradiser.

Ut laaste stukje ondersoekssjoernalistyk in ut Sneeker Nbld ging over de Odyssee-kwesty. De LC berichtte nyt Úf amper over dizze saak. Ut kwam un antal bestuurders fan de onderwiesÚrganisasy nyt gek ķt dat de onderwiessjoernalist fan de LC krekt in dy perioade fan baan feranderde...

Ik beslķt dit blog met ut noemen fan nÚch un persintaazje: 68 % vindt dat internet en innovatie op internet de regionale journalistiek niet gaan redden.

En as allerlaaste, ter illķstrasy. Gister wurdde bekend dat Ď De Noordelijke dagbladen Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden trekken de stekker uit de app.í

ď De Leeuwarder Courant ontving 166.348 euro subsidie van het Stimuleringsfonds om de eerste versie van hun tablet-app te vernieuwen en uit te breiden. Samen met projectleider Maarten Pennewaard blikt Persinnovatie.nl terug op het traject, dat liep van juli 2011 tot december 2012. ď Dat DNA van de papieren krant is zo dwingend Ė het is ongelooflijk moeilijk om daarvan los te komen.Ē

Allemachtech wat un geld! Foetsy?!
 
20 febrewary om 17:53
 
Lokale journalistyk

Gisteravend het der in de Blokhķspoart in Liwwarden un bijeenkomst weest over de ferskraling fan de lokale sjoernalistyk. Ik hew der nyt bij weest. Asing Walthaus fan de LC was der wel. Hij doŽt fandaach ferslach in de krant ķt 058. Een fan de lui dyít dÍr in de ouwe gefangenis fan Liwwarden an ut woard weest het was adjunkt-hoofdredakteur fan de LC, Bert de Jong. De toespraak fan De Jong is ( na ) te lezen op www.villamedia.nl

Ut kritise stuk is beslist ut lezen mear as weard. Over ferskraling sproken. Ik hew fandaach druk bezech weest myn digitale foto-argyf op orde te brengen. Ik kwam dÍr un paar prachtege fotoís teugen fan lokale nieuwsjagers.

De measten binne nyt mear aktyf in Sneek. De fotoís binne fan 29 jķny 2007!

Louis Westhof, LC-sjoernalist, nou werksaam as eindredakteur foar NDC in Groaningen

Henk Doevendans, in ut ferleden sjoernalist bij Omrop Frysl‚n, later Sneeker Internetkrant. Na syn pensjonearing aktyf as kritys blogger onder de naam De Opregte Sneker

Cees Walinga en Rynk Bosma. Acht jaar leden skreef Cees hoofdsakelek foar ut Sneeker Nbld en Rynk foar de Wijd & Zijd. Teugenwoardech levere beide mannen nÚch kopy an de NDC-Hķs an Hķs-bladen

Simon Bleeker, toen nÚch in faste diŽnst as fotograaf bij ut Sneeker Nbld. Teugenwoardech freelancer

Wim Walda, in de somer fan 2007 aktyf as fotograaf. Teugenwoardech de groate man achter digitale en analoge ( 1 x per maand )site Groot Sneek. Foar Wim, herken ik nÚch oud-sjoernaliste Alice Booij

 
19 febrewary om 19:53
 
Sterk & sVeer opent in april Lifestyle winkel op Groatsaan 48!

Fanavend om eksakt 19.30 uur is ut logo fan Katrein Kunst har nieuwe winkel online gaan.

Aflopen maandach plaatste dÚchterlief al de teaser op Facebook dat sij met ingang fan 1 april ( ' het is echt, echt waar hoor...' ) ut pand Groatsaan 48 in Sneek huurd het.

" De winkel van Katrein Kunst in de Scharnestraat blijft overigens gewoon bestaan hoor Ē, vertelt Piety. ď Maar ik merkte dat de lifestyle artikelen die ik in de Scharnestraat verkocht eigenlijk niet tot hun recht kwamen.

Dus heb ik de stap genomen en op 1 april, het jaar dat Katrein Kunst haar zesde verjaardag viert, open ik op het Grootzand een lifestylewinkel, stoer en industrieel ingericht, met een vleugje nostalgie en barstensvol artikelen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar waar je zo ontzettend gelukkig van wordt ", su lyt de jonge ondernimster Wim Walda fan Groot Sneek earder dizze week al wete.

Fanavend komt Piety dus met ut logo foar de nieuwe saak.
" Sterk: is de achternaam van mijn manlief. 'sVeer: met nadruk op Veer, de naam die ik al 29 jaar heb. De combinatie van Sterk en Veer zorgen voor sVeer. De kleur van de veer is een knipoog naar Katrein ", fertelt Piety op har Facebook Sterk&sVeer-site.

Na ut bekend wurden fan ut nieuws dat Katrein un tweede saak op ut Groatsaan beginnen gaat, ontplofte har Facebook fan de likes en kommentaren. Uteraard allemaal posityf. Walda meldde dat ut persbericht op syn site binnen no-time dķzenden kearen bekeken was.

Uteraard bliŽft ut spannend om as jonge ondernimster su je nek ķt te steken, mar ut is hartferwarmend om te weten dat je sufeul sķppÚrt krije!
 
19 febrewary om 13:54
 
Een 14e eeuwse muntschat bij Sneek ontdekt

Amateurarcheologen Nino Casolin en Gilbert Hofstra van het Archeologisch Steunpunt Sneek (ASP) hebben afgelopen jaar een bijzondere muntschat ontdekt. De munten zijn gevonden op een voormalig kloosterterrein tussen Sneek en Bolsward. Nadat er bij de gemeente melding was gedaan van vondsten op het omgeploegde terrein, heeft de gemeentearcheoloog het ASP gevraagd het terrein te onderzoeken. De pachter van het terrein heeft hier toestemming voor gegeven.

Zilveren muntschat

De zilveren muntschat bestaat uit 51 munten uit de periode 1244-1311. Bij een vondst van vijf of meer munten spreken we van een muntschat. Er worden vaker muntschatten uit deze periode gevonden in deze regio, maar nog niet eerder zo groot. Het gaat om 13 verschillende munttypen uit Engeland, Vlaanderen en Nederland. Het gaat om munten die in deze regio veel gebruikt werden. Behalve de zogenaamde Grosso-munt. Dit is een munt met een afbeelding van Christus, die vaak werd omgevormd tot sieraad. Deze munt is in perfecte staat. Het is daarom niet duidelijk of de munt een speciale functie als sieraad had of gebruikt werd als betaalmiddel.

Afbeelding: Zogenaamde Grosso van Pietro Gradenigo (1289-1311)


Terrein met een rijke geschiedenis

Het is niet duidelijk hoe en waarom de munten in de grond terecht zijn gekomen. De archeologen hebben geen verpakkingsmateriaal gevonden. In deze tijd was het niet gewoon om giften mee te geven aan overledenen. Waarschijnlijk zijn de munten begraven om te bewaren. Omdat er toen nog geen banken waren, begroeven mensen hun geld en eigendommen in onzekere perioden van strijd en oorlog. Het voormalige kloosterterrein waar de munten zijn gevonden is bij ruilverkavelingen opgehoogd met grond uit de directe omgeving. De amateurarcheologen van ASP hebben het terrein onderzocht met een metaaldetector. Ze vonden daarbij ook scherven van aardewerk, bouwpuin van een kerk en menselijke skeletresten. Het is zeer waarschijnlijk dat de munten op een andere plaats begraven zijn dan ze nu zijn gevonden.

Verschillende munten

In de late middeleeuwen waren er verschillende munten als betaalmiddel. Heel lang was dat in Frysl‚n de Friese Zilveren Penning. Daarna kwam de Engelse Penning, gevolgd door de Vlaamse Groot. Deze munten komen uit een tijd dat de Engelse Penning langzaam werd vervangen door de Vlaamse Groot.

Archeologisch erfgoed

De gemeente Sķdwest-Frysl‚n heeft veel archeologisch erfgoed. Dit zijn overblijfselen van de geschiedenis. We vinden deze geschiedenis belangrijk en willen het archeologisch erfgoed daarom tonen aan onze inwoners en bezoekers. Deze muntschat zal dit jaar op verschillende plaatsen in de gemeente te zien zijn. Dit voorjaar zal dat zijn in de bibliotheek in Sneek.

 
18 febrewary om 11:02
 
Teaterstik Krimp snein yn Snits

Kommende snein, 22 febrewaris om 16.00 oere yn de konsertseal fan it Bolwerk, yngong Kerkgracht 8, wurdt it stik Krimp spile.

Ď Krimp í is de opfolger fan de sķksesfolle produksjes Ď Katarsis í en Ď Kredo í. Trije kroechteaterstikken skreaun troch keunstner Gerrit Breteler. ĎKrimpí sil wer rŻnom yn de provinsje yn kafees, teaters en doarpshuzen spile wurde.

De gefolgen fan de ynsette krimp op it Fryske plattel‚n biede genŰch ynspiraasje om de besikers fan kafee Ď De BŻnte Bok í harren ferhaal dwaan te litten.

Mei humor en tragyk, rymjende taal, skilderkeunst en bisŻndere muzyk sil dizze foarstelling de taskŰger ferliede ta neitinken, meidwaan en it ķtroppen fan:
ĎLift up thy voice, be not afraidí!

Kabaretier Jan Jaap v.d. Wal hat as regisseur fan Ď Krimp í de linige wurking socht tusken it flotte stedske intellektualisme en it stoefe plattel‚nske temperamint. In nije ķtdaging foar de spilers Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma.

De ferneamde grimeur Arjan v.d. Grijn hat de akteurs wer bystien yn harren syktocht nei de personaazjes. Omdat de beide akteurs alle karakters spylje, moat der yn rap tempo fan rol wiksele wurde. Mei minimale middels in optimaal resultaat! Arjan wist wÍr Ďt Ďr oan begŻn:
ď Daís lache man "

Skriuwer: Gerrit Breteler
Rezjy: Jan Jaap van der Wal
Akteurs: Anke Bijlsma, Gerrit Haaksma
Produksje: Stifting Achmea Culpa
Produksjelieding: Anke Bijlsma

KATARSIS, KREDO EN NU KRIMP

Na bijna 400 voorstellingen van de Friestalige kroegtheaterproducties ĎKatarsisí en ĎKredoí nu de nieuwe voorstelling ĎKrimpívan theaterstichting Achmea Culpa.
Het door Gerrit Breteler geschreven toneelstuk gaat over de oorzaak en gevolgen van de krimp op het platteland.
De cabaretier Jan Jaap van der Wal maakt met deze productie zijn toneelregiedebuut.

De bijzondere setting; rond de toog in een cafť of dorpshuis, laat een mix van theaterdisciplines zien.
De twee acteurs Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma werken al weken dagelijks aan de zoektocht naar de karakters van de personages in cafť De BŻnte Bok in Lioessens.

Timing, humor en tragiek, muziek en schilderkunst zijn de ingrediŽnten waarmee de pittige boodschap smakelijk gebracht wordt.

Een team van enthousiaste technici en kleedsters staan de acteurs bij om voortdurend in recordtempo van rol te kunnen wisselen. De bekende grimeur Arjen van der Grijn heeft met prachtige pruiken de Ďfinishing touchí geleverd.
Vanaf december 2012 reist de voorstelling weer door Friesland.

Cafťs, dorpshuizen, boerderijen en kerken, overal wordt rond de toog gespeeld.

Voor info www.achmeaculpa.nl
Anke Bijlsma 06 41 60 58 98, ankebijlsma@hetnet.nl
 
18 febrewary om 10:54
 
Harmonie Euphonia Wommels brengt Sprookjes en Fantasie

Zondag 8 maart aanstaande geeft harmonieorkest Euphonia uit Wommels een matinee concert in de Noorderkerkzaal van het Cultureel Kwartier Sneek. Thema van het concert is Sprookjes en Fantasie.

Bekende melodieŽn uit onder andere The Hobbit , Beauty and the Beast, Aladdin en Loch Ness zullen door de 55 leden van Euphonia ten gehore gebracht worden. Het concert is toegankelijk voor jong en oud.

Euphonia staat onder leiding van Rolf Verbeek,het concert zal om 14.30 uur beginnen en de entree is Ä 7.50 (kinderen t/m 12 jaar gratis).

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Echte Bakker Posthuma in Wommels, Bolsward, Sneek en Scharnegoutum of bij de leden van het harmonieorkest.
 
17 febrewary om 15:15
 
Moai tÚch?! 
17 febrewary om 12:32
 
Sneek 70 bevrijd: wie heeft fotoís ?

Op 15 april a.s. is het 70 jaar geleden dat Sneek bevrijd is. Deze heugelijke dag wordt op een bijzondere manier gevierd. In de Grote- of Martinikerk wordt een feestelijk concert georganiseerd met medewerking van verschillende koren en korpsen. ' Van Snekers voor Snekers! '

Naast het concert wordt in de bibliotheek van Sneek en in de Martinikerk een speciale bevrijdingstentoonstelling gehouden. Tevens komt in de kerk een Stiltehoek om de gevallenen te herdenken.

Voor de tentoonstelling doet de organisatie van de evenementen een oproep om fotoís, krantenknipsels, dagboeken enz. van de bevrijding van Sneek op te sturen naar Jelmer Kuipers, Horseweg 45 , 8604 CJ in Sneek.

Mailen mag ook: jelmerkuipers39@gmail.com

Volg verdere berichtgeving op Groot Sneek en op social media!

Fotobijschrift: Canadese shermantanks in Sneek 1945.

Bron: Open Source.


 
17 febrewary om 12:28
 
Deurgeeflķkje foar moai evenement in Top & Twel! 
16 febrewary om 17:12
 
Harmonie & Di Gojim in Theater Sneek

Fanfareorkest cmv Harmonie Sneek geeft zaterdag 14 maart 2015 's avonds om 20.00 uur samen met 's werelds beste klezmerorkest Di Gojim een concert in Theater Sneek.

Di Gojim maakt al ruim 20 jaar furore met een geheel eigen versie van klezmermuziek. Deze muziek is een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeuner- en joodse muziek. Slapstick, humor en emotie kruiden de optredens die een breed publiek aanspreken. Di Gojim wordt internationaal bejubeld en algemeen beschouwd als een van de beste klezmerbands ter wereld.

Di Gojim speelt op alle belangrijke podia in Nederland zoals het Amsterdamse Concertgebouw en de Rotterdamse Doelen, maar ook in het buitenland viert dit gezelschap rasmuzikanten triomfen. Van Berlijn tot Budapest en van Madrid tot Mexico City zijn zij graag geziene gasten in theaters en op festivals. In 2007 speelde Di Gojim zelfs op Broadway in New York.

Waar Di Gojim ook optreedt, overal wordt het publiek geraakt door de ongeŽvenaarde muzikaliteit, melancholie, ontroering en subtiele humor.

De Harmonie is blij dat ze weer met Di Gojim een optreden in Sneek kunnen verzorgen. Een van de laatste concerten van de Harmonie in het voormalige theater Amicitia in Sneek was met Di Gojim. Toen was de zaal te klein. Dat is opgelost met het nieuwe Theater Sneek.

Di Gojim wordt gevormd door: Jaap Mulder - zang, clarinet, saxafoon, bugel, Sjaak van der Reijden - accordeon, piano, Erik Roelofsen - tuba, trombone en Vincent Knaven- slagwerk.

Kaarten zijn voor 15 euro te koop bij Theater Sneek, de Evangelische Boekhandel in de Nauwe Noorderhorne, bij de leden van de Harmonie en te reserveren via cmvharmonie@gmail.com.

Zie ook www.harmoniesneek.nl 
16 febrewary om 17:06
 
Cafť Het Plein gaat wear open!

Kreech fandaach onderstaande mail in de digitale postbus met goŽd nieuws en dus deel ik ut graach:

" Cor de Groot zal volgende week vrijdag samen met zijn medewerkers de deuren van Het Plein weer wijd open zetten voor iedereen die van gezelligheid houd, Het Plein is zowel van binnen als van buiten geheel opnieuw geverfd en aangepast aan de eisen van deze tijd.

Tevens is er op de zijgevel een nieuwe toegangsdeur geplaats zodat het cafe en het mooie grote terras een geheel vormen. Er zullen geregeld muziekoptredens zijn,pub-quizen,dart- en biljart wedstrijden.

 
16 febrewary om 08:58
 
Ď De langzaamste Elfstedentocht aller tijden í

Op 21 februari verschijnt het boek ď11 x 11 Ė Dwarsgezichten op de Friese ElfstedenĒ
Met zijn fotoproject 11 x 11 maakte Boudewijn Boer een alternatieve Elfstedentocht, die uitmondde in een boek en een tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden.

Elf Friese steden, elk in elf dwarse beelden, dat zijn 121 fotoís van dingen waar je normaal niet zo snel op let: vergeten plekken, ruimte die over is, ruimte die nergens toe dient of die nu eenmaal noodzakelijk aanwezig is, objecten waarvan je je afvraagt wie ze bedacht heeft, ůf er wel iemand over nagedacht heeft en waarom ze er juist zů uit moeten zien. De achterkant van de stad Ė of de zijkant.

In de serie komt een groot deel van Friesland voorbij: stad natuurlijk, maar ook veel platteland, openbare ruimte, water, landschap. Soms mooi, soms lelijk, of juist leuk, maar altijd met een eigenzinnige blik.

In het boek staan de fotoís per stad geordend. De inleiding (tweetalig en met de titel ĎDe langzaamste Elfstedentocht aller tijdení) is van de hand van journalist en schrijver Tijs van den Boomen. In het Fries Museum ziet u een selectie van ruim zestig fotoís, verdeeld over themaís als centrum, water en rondingen.
De tentoonstelling is van 21 februari tot en met 29 maart te zien in het Fries Museum. Het boek is vanaf 21 februari te koop in de museumwinkel, via de betere boekhandel of www.wijdemeer.nl.


Boudewijn Boer (1961) werd geboren in de Alblasserwaard in Zuid-Holland, opgeleid aan
de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en woont en werkt sinds 2007 in Bolsward.

11 x 11 Ė Dwarsgezichten op de Friese Elfsteden, Boudewijn Boer, ISBN/EAN 978 949 205 206 3, 144 pp, gebonden, Ä 15,00
 
15 febrewary om 21:43
 
Foar alles is un tiid...

Twee fan myn fotografearende frynden waren fandaach in de Sint Martinuskerk te Drabbelterp om dÍr de karnafalsmis bij te woanen. DÍr skoaten se fantastise foto's foar ut nageslacht, dy't ik hier graach pķblisear. dank Nico & Jeroen! 
15 febrewary om 17:30
 
Welkom in de helÖ

Toen we fanmÚrren naar 058 toereden wisten we onderwech al hoe laat ut was. Even bķten Liwwarden hongen de spandoeken al: Welkom in de hel! Fandaach op ķtnoadeging fan de Rabobank anwezech weest bij SC Cambuur Ė SC Heerenveen. Prima regeld allemaal, behalve de ķtslach!

Mar allemachtech wat un sfear dÍr in ut autentike stadion! Ut beton trilde der over, seker in dy earste spektakulÍre momenten toen Cambuur binnen un minķt al op 1 Ė 0 kwam.

Ut leek wel Úf se dÍr in de feronderstelling waren dat de CL-cup behaald was. Kriminikkus, wat un Úrkaan fan gelķd. En dÍr staan je dan as HeerenveensķppÚrter midden tussen in. De adrenaline spoat ķt de oaren bij dy Cambuurlui, nyt nÚrmaal mear. Binnen no-time maakte SC Heerenveen gelyk, mar nÚch sneller ston Cambuur wear op foarsprong.

Ut tsjakt allemaal niks, mar Heerenveen liet um simpelwech intimideare deur de CambuursķppÚrters. Der was gyn houwen an, dit Cambuur mocht fanmiddach nyt ferlieze, sterkernÚch dizze ploech wķ mar een ding: winne teugen de aartsrivaal! En dat is se lukt, ferdiŽnd ok nÚch us un kear.

Mar wat un prachtege foetbalsfear dÍr an ut Cambuurtsterpad, ķnyk! Dit is un stukje fÚlkskultuur wÍrít ik selfs as trou Heerenveenman allienech mar fan geniete kan. Dit is puur foetbalgenot. In de pauze staan al dy kearels in overfolle mobile urinoirs te pissen, hier rķk je foetbal! Fette hap bestelle bij ok al un mobile snackauto. Ut kan dÍr allemaal.

Uteraard kreech ik even ferbaal op myn soademieter fan Liwwarders dyít mij dus herkenden. Geeft niks, want at je om klapkes frage, mutte je nyt piepe dat je se ok krije. Dat was froeger in de Noorderhoek al su en dat is dÍr bij Cambuur nÚch immer ut gefal.

Nul punten, mar un ervaring riker de aftÚcht blaze! Ut kan nyt altyd sambafoetbal weze blykber! En Pier D.? Dy appte om ut leven. Bedankt kearel, dou ok us un Gouden foetbaldach!

 
14 febrewary om 18:59
 
OptÚcht Oeletoeters trekt dķzenden besoekers naar Sneker stadssentrum

Bekende Friezinne, mar gyn een weet fanmiddach wie't ut is...


Dķzenden minsen waren fanmiddach naar ut stadssentrum fan Sneek trokken om dÍr de karnafalsoptÚcht fan de Oeletoeters te anskouwen. Onder werklek ideale wearsomstandechheden trok un bonte stoet fan praalwagens en lķdyk ķtdoste figuren deur de winkelstraten fan de stad.

Ferskillende mķzykgroepen en dweilÚrkesten gaven acte de prťsance an ut froleke feest. Uteraard ok wear ut fameuse konfettykanon was wear anwezech. Wat un hearlek onskuldech feest, wat un blije gesichten allemaal. Moai om wear us te siŽn.

Ut tilde ok op fan de Sneker paparazzi, dat ik ferwacht in de loop fan dizze dach Úf anders nÚch wel un aardege foto update. Nieuws, seker lokaal nieuws, mut flot brocht wurde. Fyn ik teminsten! Hierbij dus.


FOTO UDATE JEROEN VAN DER KALLEN 
14 febrewary om 14:07
 
Liwwarder wethouwer hield karnafalskiel Sneek angstfallech ferburgen

FanmÚrren mach de burgemeester dan de stadssleutel fan Sneek overhandegd hewwe, dyselde sleutel sal dinsdachavend om eksakt 23.11 uur deur de Sneker raadsleden Johan Feenstra en Petra van den Akker wear in ontfangst noen wurde.

Johan Feenstra sal dat in de ķnieke Sneker karnafalskiel fan de PvdA doŽn. Dizze kiel sinds jaar en dach in besit fan oud-wethouwer Andries E. komt overigens mar met un soad moeite ķt ut nieuwe woanplak fan E. ophaald wurde. Su as bekend het E. un baantsje bij de gemeente 058.

Laat hij dÍr op syn werkkamer de kiel angstfallech ferbÚrgen houden hewwe. Nadat Feenstra op ondersoek ging, kwam hij der al rap achter dat E. nÚch altyd ferknocht is an Sneek. Omwille fan syn family houdt E. de skyn op dat ut in 058 ok goŽd is.

Met ut metnimmen fan de kiel naar ut plak dÍrít ut kledingstuk thķshoart liekt de skeiding tussen E. en Sneek definityf. Mar sÍch noait noait, seker in de polityk nyt!
 
14 febrewary om 13:53
 
BSA ontfangt de Aggemabokaal!

FanmÚrren om 10.44 uur is in ut Stadhķs fan Sneek, op ut Waltaplein de winnaar bekend maakt fan de Aggema-bokaal. ď Deze bokaal wordt jaarlijks door de Carnavalsvereniging De Oeletoeters uitgereikt aan een persoon, of een groep van personen, die in het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan de Sneker gemeenschap Ē, su staat te lezen in de foarwaarden fan Ď de Commissie Ludieke Stadsonderscheiding Carnavalsvereniging De Oeletoeters Sneekí. Dizze kommissy bestaat ķt de hearen Wibo Groenland, Evert van der Veen en Jan Blok.

En de bokaal ging fanmÚrren naar de ÚrganisatÚrs en (hoofd-) rolspeulers fan de Bonte Sneker Avend, de BSA! Fantastys en fÚlgens mij folkomen terecht!

Burgemeester Hayo Apotheker overhandegde Prins Theo de Derde de stadssleutel fan Sneek, dat de kommende dagen as Drabbelterp bekend sal staan.

Fotograaf Jan Douwe Gorter was anwezech om ut e.e.a. op de spreekwoardeleke gefoŽlege plaat te setten.
 
13 febrewary om 19:36
 
Theater Sneek op zoek naar tweelingen!

Dubbele kans op gratis kaartjes voor de musical Hartsvrienden!

Zaterdag 21 en zondag 22 februari is de nieuwe musical ĎHartsvriendení te bewonderen in Theater Sneek. De verhaallijn hiervan gaat over tweelingbroers Mickey en Edward. Om deze reden komt Theater Sneek met een leuke actie. Zondag 22 februari is de musical de laatste keer te zien in het theater. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, maken tweelingen kans op gratis kaartjes! Twee jongens, twee meisjes, een jongen een meisje: wat voor tweeling maakt niet uit.

De eerste twee tweelingen mogen gratis naar de voorstelling. Dit is nog niet alles: de eerste vier tweelingen maken ook kans om (voorafgaand aan de voorstelling, dus kom op tijd!) een meet&greet te winnen met de castleden. Dubbele kans op gratis prijzen dus. Neem wel even je legitimatiebewijs mee.

Hartsvrienden is een Nederlandse versie van de musicalhit ĎBloodbrothersí, die al jaren een ongelooflijk succes is in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Amerika. De musical trok daar zoín 15 miljoen bezoekers. Niehe van Lambaart presenteert de musical met een ware sterrencast. Onder andere rapper Yes-R en acteurs Jim Bakkum en Guido Spek zijn op het toneel te zien.

Hartsvrienden vertelt het verhaal van de tweelingbroers Mickey en Edward, die bij hun geboorte worden gescheiden en opgroeien in verschillende milieus. Het lot herenigt ze in hun volwassen leven. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de beide broers. De spanningen lopen echter hoog op wanneer de broers verliefd worden op dezelfde vrouw, met aangrijpende gebeurtenissen tot gevolg.

Musical // zo 22 februari 2015 // 14.30 uur // TŁŲttenzaal, ingang Westersingel 28 // Theater Sneek
Kaarten en info: www.theatersneek.nl of 0515 430 580
 
13 febrewary om 11:15
 
Amtenaren SWF gloarieus winnaar Slimste Bedrijf Quiz


Ď Hoogmoed komt voor de val! í Ik betrek ut spreekwoard mar even op mij self. Foaraf an de Rotary-Pubquiz 2015 had ik teugen un soad andere deelnimmers nÚch ferkondegd dat oans team fan Lokaal 55 dizze wedstryd wel even winne sķ.

Appeltje & Eggje, su ongefear. Oans ķtbalansearde team, ik noem de namen fan myn teamgenoaten hier mar nyt, anders hewwe se dit weekend gyn leven, haalde nyt eens de finaleronde.

Praat over stemkastjes dyít nyt deugden, korrupte kwismaster en waardeloaze sjķry slaan na suín ferloaren kwis as un tang op un farken. Je ferlies inkaseare dus, en nyt suín bitsje ok. Ik was al lang blij dat de folledege ķtslach nyt bekend maakt wurde, sudat ik mij krekt as al dy andere losers moai troaste kon met un fijfde plakje. Nyt su gek tÚch in un feld fan 27 ploegen?!

Wat had de jķbliearende Rotary Sneek ut anders foarmekaar gisteravend in ut sfearrike Lokaal 55 an de Ouwe Toppenhķsterwech. En dan hew ik ut nyt allienech over de drankjes, de stukjes kees en wurst, de dÚppindaís en de bitterballen.

Nee, dan hew ik ut over de hele Úrganisasy. PresentatÚr Bram Nauta, fan Evenementebureau Yourevent, prate de avend ķtstekend an mekaar, un quizmaster pur sang! De deelnimmers kregen un sperfuur an fragen, dyít fia un stemkastje beantwoard wurde moesten: 1,2,3 Úf 4! Topografise fragen, spÚrtfragen, aktualiteitsfragen ensufoart ensufoart.

Na de foarrondes bleef der un kwartet teams over: Firma Lampe, Accent Automatisering, Gemeente SWF en Kraan Tandartsen. In dy fÚlchÚrde gingen dizze 4 teams de Open Fragen Finale Ronde in.

Ut slimme amtenaren-4ítal, Anneke Koole, Taeke van der Laan, Douwe Zijlstra en Martijn Bakker, lieten der gyn gras over groeie: Gloarieus kwamen sij as winnaar ķt de striid. Un apetrÚtse wethouwer Maarten Offinga mocht Ď syn í amtenaren de beker met de groate oaren na afloop dan ok overhandege. Accent ( 2 ), Lampe ( 3 ) en Kraan ( 4 ) mochten as earsten de winnaars felisiteare.

De groatste winnaar gisteravend was tÚch wel de Stichting Leergeld Sneek e.o., sij ontfange binnenkÚrt un moai bedrach fan de jķbilearende Rotarianen.

FÚlgend jaar un nieuwe kaans om dizze Quiz te winnen, want dÍr waren alle deelnimmers ut gisteravend roerend over eens: suín bearegesellech evenement mutte je koestere! Ik hew fanmÚrren myn ouwe doas Electro mar wear us tefoarskyn haald, kan ik lekker weetjesfragen oefene.

Want ik hew mij self ķteraard goŽd in de spiegel bekeken en seit Ď su'n ķtslach seit niks fan myn IQ! Nee tÚch? ' 
12 febrewary om 16:05
 
A new City Poeet is Born: Jeroen van der Kallen is his name! 
12 febrewary om 15:18
 
Elke dach un halfuurke...

Elke dach minstens un halfuurke lope, is ut adfys fan Yvonne myn fitness begeleidster. Omdat Yvonne dat seit, doŽn ik dat ok. Meastal. 'Je moet niet de hele dag in huis blijven zitten, naast schrijven ook bewegen...'

Ik sit trouwens helemaal in de flow fan ut romanskriŽve, der is gyn ontkommen mear an. SterkernÚch ik hew al twee kear met myn ķtgever om de tafel sitten. TÚch wel bysonder, ut manuskript nÚch nyt eens klaar en dan al seker weze dat de roman ķtgeven wurde sal. Ja, dit jaar nÚch! Ferder sal ik su nou en dan un tipke fan de sluier ophale.

Prins Hendrikkade

Dat ut gele kattegrit an de Prins Hedrikkade nou met groate izeren bekken opfreten wurdt fyn ik gyn probleem. Al bliŽft ut fanself un belachlek yts dat der su met gemeenskapsgeld omsmeten wurdt. Ut ouwe PEB-monumentsje staat der gelukkech nÚch altyd.

Ouwe mķzykskoal

Op myn loopke kwam ik fanmiddach ok bij de ouwe mķzykskoal in de Kloasterdwarsstraat langs. Wat un prachtech karakteristyk gebou is dat tÚch. Sonde dat ut dÍr su leech staat. Achter de bomen gaat un fraaie gevel fan de Gemeente School 2 ferskoalen. De buurtbewoaners hewwe su langsamerhaan tÚch wel us recht om te horen wat der met de skoal gebeuren gaat.

Titanic in de Swette

An de oevers fan de eeuwenouwe Swette, op plaknummer 19, leit un boatsje hast helemaal onder water. Fan wie sķ dizze Titantic tÚch weze?

Koopsundagen

Dat Sneek ok syn koopsundagen het, is wel dķdelek. Dat der reklame foar maakt wurdt is ok moai, al hew ik self niks met ut fenomeen Koopsundach. Dat de reklame op'e hoek Oasterdyk/Jousterkade nyt helemaal up to date is, is nou bepaald gyn reklame...

 
11 febrewary om 18:16
 
FerkiŽzing Slimste Bedrijf fan de Sķdwesthoek

MÚrrenavend fynt in Lokaal 55, fan de family Hanenburg, an de Ouwe Toppenhķsterwech de ferkiŽzing plak fan ut Slimste Bedrijf Sķdwest Frysl‚n. Mar liefst 27 teams gaan de striid an in un serieuze pubquiz. Fragen over kultuur, mķzyk, SWF, algemene ontwikkeling, spÚrt en allerhande weetjes salle de revue passeare. Quismaster is un man fan onbesproken gedrach: Robert Kliphuis fan Rabobank Sneek/SWF.


BedriŽven dyít metdoŽn binne: AB Vakwerk,Artesse, Uitvaartverzorging De Boer & Zn, Boomsma Shipping, Brightspark, Grafische Groep Van der Eems, Eringa Mode, Van der Meulen, Nauta Evenementencommunicatie, Poiesz Advocaten, Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland, Gemeente SWF en Lokaal 55.

Gasthear Henk Hanenburg, telch ķt Sneker horekageslacht!


De ferkiezing fan ut Slimste Bedrijf is un aksy fan Rotary Sneek om een goŽd doŽl te spekken, in dit gefal Stichting Leergeld. Earder Úrganisearde de Rotary al ut sķksesfolle kulturele programma Opíe strķn.

Mochten der nÚch suppÚrters de teams anmoedege wille, dan binne se fan harte welkom, toegang Ä 50,-- per kaart, inklusyf burrelhapkes en drankjes naar wÍns.

Of ik ok metdoŽn? Jaseker, foar welk team hou ik nou nÚch even geheimÖ
 
10 febrewary om 16:25
 
Sneek wurdt Drabbelterp

Dat Sneek ut kommend weekend wear omtoverd wurdt tÚt Drabbelterp sal de meesten nyt ontgaan weze. Aflopen weken hewwe de Oeletoeters al wear foar heel wat ruering sÚrgd in de stad. Aflopen weekend was de Prinsen resepsy. Fotograaf Jeroen van der Kallen was present ( wethouwer Mirjam Bakker ok ! ) en maakte de fÚlgende fotorepÚrtaazje. 
10 febrewary om 16:18
 
Zesde Carnavalsviering in Drabbelterp

Kreech onderstaand persbericht fan Karnavalsfereniging De Oeletoeters. Pķblisear dat hier graach. Fereniging het prima sosiale funksy in de stad! Sķkse sundach!

Op de zondag van het carnavalsweekend,15 februari aanstaande, vindt traditioneel de carnavalsviering plaats in de Sint Martinuskerk te Drabbelterp. (zo wordt de stad Sneek genoemd tijdens carnaval)

Na de mis van 10:30 uur zullen de klokken om 11:45 uur opnieuw gaan luiden en zal de Sint Martinuskerk voor de zesde keer in zijn geschiedenis de deuren openen voor een heuse carnavalsviering, die voor iedereen toegankelijk is.
Het betreft een oecumenische carnavalsdienst die om 12:11 uur begint en rond 13:11 uur zal eindigen.

Muzikaal wordt deze viering ondersteund door o.a. 'T-Brass' o.l.v. Jan de Wreede, Zangkoor 'De Heilige Boantsjes', Blaaskapel 'de Losse Flodders', organist Frits Haaze, en het koor L.U.S .(Lui Uut Sneek) o.l.v. Fokko Dam, aangevuld met een aantal leden van het Parochiekoor 'Intermezzo'.

Om alvast een beetje in de stemming te komen, spelen om 11:30 uur 'De Losse Flodders' op het kerkplein.

Pastoor Drs. Peter van der Weide zal deze 6e carnavalsdienst leiden.

In carnavalskleding?:

Het hoeft niet, maar een gek hoedje of een vrolijke sjaal is al leuk! Alles mag !!
 
9 febrewary om 11:20
 
Op Valentijn is het Instagramdag bij Katrein Kunst in Sneek!


Instagram wordt een steeds populairder social media kanaal, maar niet iedereen weet even goed hoe het werkt. Katrein, Anne-froukje Mook, Liesbeth Brouwer en Emi Oosterkamp hebben gezamelijk meer dan 6500 volgers op Instagram. Wij geven graag uitleg en tips!

Wil jij ook weten hoe het werkt? Of wil je gewoon even gezellig komen kletsen? Kom langs! Voor de eerste 50 bezoekers staat er ook een leuk pakketje klaar. Tot zaterdag 14 februari in de Scharnestraat.
 
8 febrewary om 12:20
 
Kipefelmomenten Bonte Sneker Avend

Ut het un gouden greep weest om de tÚpmķzikanten de Losse Flodders te introdusearen bij de Bonte Sneker Avend. Sfearmakers bij ķtstek, dyít der foar sÚrge dat ut pķblyk futdaleks in de jķste jaardachstemming komt op de fesite fan dť diva fan Sneek: Heabeltsje de Jong fan de Stienklip nummer 13. Selden is ut Sneekliet su massaal metsongen as gisteravend, ķteraard staande, in un bomfolle groate saal fan Theater Sneek.

Foar bķtenstaanders is ut amper ķt te lÍgen wat de BSA inhoud. Ut is kear op kear ut ultieme SneekgefoŽl, de ferbondenheid fan ut fÚlk ķt un stad dÍrít ut Ď oans kent oans gehalte í dat op dizze avenden hoochtij fiert. Nyt klef, nyt benauwend, nee recht foar de raap sonder ferstoppertsje te speulen sÍge wÍrít ut op staat: Ď Snekers fier met oans ut leven, hang de slingers op met de Sneker flach in tÚp í, dat singe de Heilege Boantsjes, nyt mear fut te denken tidens de BSA.

Krekt as de Losse Flodders hewwe de Boantsjes un enÚrme toefoegde waarde met hun eigen gelķd. Wat un prachtege oade an Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink brochten de sterk singende Boanen gisteravend met hun geheel eigen ferzy fan Ja zuster, nee zuster. Grandioas!

De BSA krije hieltyd mear ut karakter fan un revķ, ut sprankelt en der wurdt folop gebrķk maakt fan de technise mooglekheden dyít ut Theater bied. InfloŽd fan regiseusse Wiesje Jansma-de Vries? Prima set om de jeugd ok un rol in ut geheel te geven: Dance Explosion en MUZT! Hier laat ut talent fan Kunstensentrum Atrium siŽn wÍrtoe se in staat binne. Ut is kleurryk, ut geeft fitaliteit ( Mayra & Ilja ! ) an de BSA fan 2015.

Trouwens de act fan Sander Balk mocht der ok weze, gewoan hilarys om twee folkomen onskuldege gasten ķt de saal ut poadium op te halen en ut duo ferfÚlgens figureare te laten as sprekende poppen.

De roaie draad fan dizze 14de BSA-edisy was de sÚrch Úf beter ut ontbreken fan de sÚrch. De sketsen fan Frou de Jong binne faak niks mear as grappen en grollen dyít op onnafÚlchbare Heabeltsje-wize naar foaren brocht wurde. Altyd de klemtoan su lÍge dat ut pķblyk dubbel fan ut lachen leit om har hķmÚr. Lacht wurdde der seker tidens de fertoaning fan ut filmke wÍrbijít realiteit ( de Sneker Sisters kwamen in glaansrÚl foarbij ! ) en surrealiteit ( slager Henk Hofmeester miende ik te herkennen ) in mekaar overfloeiden.

En der wurdde wat aflacht gisteravend om Heabeltsje ( Yede van Dijk ), Molly ( Matthie Silvius ), Wietse Wurtel ( Gerard Hamersma ) Edje Surfus ( Walter Smink )Bonnie Begonia ( Anna de Boer ) en Sunil Zuiverloon ( Mike Weeks ). De laaste twee debķtearden op ķtstekende wize! Ut skerpslipen richting ( lokale ) overheid was nÚch wel anwezech, mar minder as foargaande jaren. Bob Reen deelt nÚch wel un antal droochkloaterege opmerkingen ķt at hij ut absolķte NIKS fan de Houkepoart an de orde stelt. Moai Bob!

Groatste kipefelmoment wurdde bewaard tÚt ut laaste moment, toen Jan Sluyter , man fan ut earste uur tÚch nÚch Ď ten tonele Ď ferskeen en de bloemen an Frou de Jong overhandegde. Deur gesondheidsproblemen kon Sluyter dit jaar nyt skittere in de rol fan Buurman Jan. TÚch was dizze tÚp amateur akteur anwezech met syn teksten en dus gisteravend ok nÚch bij de afslķting fan de BSA. Un ontroerend moment!

Deur ut optreden fan de Losse Flodders ( ik kreech ut Blauhķster Dakkapel- op- de- sundachmiddach in-de-Sneekweek-gefoŽl bij ut ít Ouwe Vat )bleef ut na afloop fan de foarstelling nÚch lang onrustech in de foyer fan Theater Sneek.

 
7 febrewary om 11:45
 
Powerfrou Elske DeWall ferovert Sneek

Wannear en wie sķ dat nou us bij mij ferandere, dat opsternate aard, dat dwarse. Ik ergerde mij gisteravend wear bont en blau an de slechte bewechwizering naar ut Noorderkerk Theater. Tientallen besoekers dyít naar ut konsert fan Elske DeWall wķden liepen over ut Bolwerk en kwamen foar de dichte deur, omdat de ingang foar de Noorderkerk an ut Oud Kerkhof is.

Dat is absolķt nyt logys, un bitsje Sneker gaat fia ut Bolwerk naar de Noorderkerk. Punt ķt! At ut dan tÚch fia ut Oud Kerkhof mut, sal de bewechwizering feul en feul dķdeleker mutte!

Omdat ut gisteravend folop drukte in de stad was met BSA foarstelling en KulinÍre ElfstedentÚcht, was ut foar un soad besoekers ok un hele toer om un parkearplakje te finen. Bewechwizering naar ut Feemerkterrein mut ok beter!

Logys dat Elske DeWall futdaleks over dizze logistieke problemen begon! Is gyn toefal!

Nou ophouwe te janken, want ut was deselde Elske DeWall dyít myn minne sin op slach kantelen deed met un fantastys moai konsert. Wat kan dat kyn singe! Deur de intieme setting fan ut Noarderkerk Teater kwamen de mķzikale kwaliteiten fan Elske DeWall helemaal tÚt hun recht. De hele avend froech ik mij af met wie ik Elske DeWall nou fergelieke kan. Ik kwam der nyt ķt, dizze jonge frou het un folkomen eigen gelķd! Ut is anders as country, ut is gyn folk. Eigen gelķd wil ok sÍge: Praat mar Frysk in Sneek hoar Elske!

Ut is Elske DeWall! Wat un krachtege stem, wat un stuk power! Persoanlek, ja dat foaral, is har werk. Soms ķtbundech, mar op andere momenten heel ingetogen. Wat un moai nummer singt Elkse at se in ut half dķster achter de piano sit. Dizze sangeres het soul! Naast Elske noem ik ok futdaleks har suster Femke. Ok un prachtege stem en ut susterleke duo mikst geweldech, komt overtķgend over. Gitarist Peter Klaarkamp en slachwerker Sietze Huisman kompleteare ut mķzikale klavertje 4.

De intimiteit sat um gisteravend fíral in ut feit dat Elske hast bij ut pķblyk op skoat sat. An ut begin fan ut konsert was Elkse der sķver un bitsje senuwachtech fan. At dan tidens ut intro fan ut earste nummer ok nÚch us twee besoekers, met reservearde plakken op rij 1, binnen stommele is Elkse der even af. Hearlek om te siŽn hoeít de besoekers Elske letterlek un haan geve en sitten gaan.

Elkse fynt ut prachtech en begint opnieuw! Later op de avend nÚch suín hilarys moment at Elske un persoanleke ervaring fan un lied met ut pķblyk deelt. De sangeres fertelt dat se ut lied singe mocht foar un stel wÍrfanít de ene de andere ten hķwelek sķ frage. Ď Twee vrouwen, een bruid en en een bruidegom, hoe zeg je zo iets? Dat kan ik tÚch wel zo zeggen? í
En na dizze laaste fraach klinkt ut fan de tribķne dat ut bÍst mach! At Elske hierna fertelt dat se helemaal folskoat tidens ut moment fan ut hķweleksansoek en dat se gķle moest, klinkt foar de tweede kear un stem ķt ut dķster. Ď Ik ook hoorÖ! í

Sonder dat Elske ut wist sat ut stel dus op de tribķne! Kiek dy momenten maakten ut konsert fan gisteravend su intym, su persoanlek.

Ut is mij dan ok un folstrekt raadsel wÍromít dizze frou nÚch nyt folledech deurbroken is in Nederlaan! Ut haanfol teateroptredens is feulste weinech, DeWall ferdiŽnt overal bomfolle skouburgen! Gelukkech was ut optreden gisteravend in de Noorderkerk stief ķtferkocht.

Graach nÚch us in Sneek teruchkomme DeWall en dan mar wear in ut Teater an de Westersingel, weet iedereen teminsten ok wÍrít de ingang is!
 
6 febrewary om 18:21
 
En de KulinÍre ElfstedentÚcht 2015 is ok al los!

Heleen Es, wie anders, maakt ok al wear reklame foar de stad. Sukrekt is de KulinÍre ElfstedentÚch 2015 fan start gaan. Ok dit evenement is folledech ķtferkocht. Nieuw lokasy in de tÚcht is dit jaar ut kasteeltsje in Ysbrechtum. Prima Henk Hanenburg! Komme dy Snekers ok nÚch us echt fan de pŰle! En hoe komme je dÍr? Inderdaad met de pearden fan Niemendal foar de wagen!

UPDATE

Tefeul ear foar Henk & Hanneke, mar ut was tÚch wel degeleke Jan Matzer fan Van der Valk dy't de lokasy fan ut kasteeltsje in Ysbrechtum foar syn rekening nam tidens de KulinÍre ElfstedentÚcht. SÚrry Jan!
Dank foar de terechtwizingen T & P!!
 
6 febrewary om 18:11
 
Elske DeWall is al los!


In de Noarder ( ik krij ut mar moeilek ķt myn bek om te spreken en te skriŽven fan Noorder Kerk Theater...) is Elske DeWall al druk bezech met ut soundsjekken. Ik krij hoe langer hoe mear nocht an dizze avend. Weet ok nyt wÍrom't dat su is. Wear un soad blau licht.


 
6 febrewary om 17:52
 
BREAKING: Sneek het syn KH2018 fontein al!

Terwyl in Liwwarden met un soad bombarry de earste fan de 11 Steden fonteinen in ut kader fan de Kulturele Hoofdstad 2018 in art impression presenteard wurdde, het wethouwer Mirjam Bakker ( D66 ) fanmiddach de Fontein fan Sneek al in werking steld! Tsja...dan siŽst dy sjoernalisten fan de NDC nyt! Ok Wim Walda, Rudy Bouma, Sven Bee en Henk Doef waren afwezech. Skande!

Ben van der Knaap was wel anwezech, mar wķ absolķt nyt op de photo! Te beskeiden dy man!
 
6 febrewary om 15:38
 
Elske DeWall in de goŽd old Noarderkerk

Foar fanavend was ut even plezierege keuze make, Úf de KulinÍre ElfstedentÚcht Úf ut konsert fan Elske DeWall. Omdat de kaarten foar Elske al lang in hķs waren, falt de keuze op ut mķzikale diner. In de goŽd old Noorder geeft Elske DeWall fanavend foar un ķtferkocht hķs har konsert in un intieme setting ( moai fakjargon nyt?!) met nÚch 3 mķzikanten.

Ik hew gyn flau benul fan wat ik ferwachte kan fan Elske har derde teatertoer. Ik laat mij dÍrom ferrasse in ut teater dÍr't froeger de heilege psalmen klonken. DÍr hew ik noait un trauma an overhouden en su nou en dan neurie ik de fersen at ik onder de douche staan.

Elske siŽt der overigens wel un bitsje fleureger ķt as de Sneker swartrokken fan toendertiid...

 
5 febrewary om 12:33
 
Hendrik F. is un baas!

Ut is altyd ( nou ja, meastal ) moai om te siŽn hoeít oud-learlingen te plak komme in ut leven. Hendrik Feenstra is un oud-learling fan mij dyít ik nÚch regelmatech teugen kom. Dizze soan fan de bekendste melkboer ķt Nederlaan, woant en werkt in Sneek.

FanmÚrren het Hendrik, hij is opticiŽn wurden, mij fantastys holpen bij de Pearle. Prima gozer, altyd moai ferhaal mar boven alles un ķtstekende fakman. In november was ut Hendrik dyít frij flot in de gaten hat dat der noadech wat reparearwerk an myn ogen noadech was.

Ondertussen is ut begin febrewary en ik mach sÍge dat de (staar-) operasy prima slaagd is. Tiid foar un nieuw hip montuur, mar dÍrfoar earst nÚch wel wear even de ogen opmete laten deur Feenstra jr. NÚch un week en danÖ
 
4 febrewary om 22:09
 
Spetterende pÚt foetbal Heerenveen - Feyenoord!

Fanavend gyn moment ferfeeld tidens de wedstryd SC Heerenveen - Feyenoord. Na de 0 - 1 docht Feyenoord dat se der al waren, nee dus. Dikke luyter bij de Gruyter!

Heerenveen kwam sterk teruch, foar de rust nÚch de gelykmaker en na de rust de folle winst met nÚch us twee doelputen. Feyenoord sķppÚrters bliŽve altyd achter de ploech staan. DÍr kon ik fanavend ok nÚch us fan geniete!!

 
4 febrewary om 13:19
 
Ut is ok wat met de Frystalege literatuur

At ut over Frystalege literatuur, ( Úf mut ik skriŽve literatuur in ut Frys ? ) gaat dan kanne je der donder op sÍge dat ut ok over geld en gedonder gaat. Over subsidyís & dergeleke saken faak. Op dit moment is der bij un klein groepke wear gesoademieter over un moai inisjatyf fan Anne Hettinga cs, dyít de Friese literatuur onder andacht brenge wille bij un wat groater pķblyk.

Ď Bus fol ferhalen í, is un inisjatyf fan de provinsy ķtfoerd deur Boeken fan Frysl‚n. In 15 bussen, tien fan Anne Hettinga syn Arriva en fijf fan dy fan Qbuzz lÍge suín 65 Friese boeken dyít reizigers leze magge enÖmetnimme! Foar nul senten! Hierover is bij un haanfol auteurs kommoasy ontstaan, want sij fine ut onbehoarlek dat se nyt op de hoogte steld binne fan dizze aksy. Miskommunikasy dus. Wat ik helemaal lullech fyn foar dy skriŽvers fan Friese boeken dat der amper boeken metnommen wurde. Daís helemaal un teken an de wand. Dy kommoasy is trouwens nyt erg, want wees nou earlek kommoasy is tÚch ok promoasy, en dÍr gaat ut Boeken fan Frysl‚n ķteindelek om?!

Ok nyt denke dat de minne ferkoop fan Frystalege literatuur ( de ķtsonderingen dÍr laten ) aktueel is. Aflopen frijdachavend hoarde ik nÚch un prachtege anekdoate fan de Friese dichter Piter Yedema.

In 1987 gaf hij in eigen behear syn bundel BOARRING ķt bij Van der Eems in Easterein. Piter hat 350 boekjes besteld. Op de achterkant fan de bundel sķ fÚlgens afspraak un tekst, echter dat gebeurde nyt. Piter boas en lilk over sufeul onferstaan. Van der Eems maakte ut goŽd en kwam met un tweede, ferbeterde ķtgave.

Echter Piter ferklapte dat hij fan de earste sending mar dry boekjes ferkocht had en dat dy hele doas nÚch bij hem op solder thķs ston. Toen dÍrover heen dy tweede ķtgave kwam sat oans Piter met nÚch mear onferkochte bundels. Frijdachavend boad Piter de fameuse fersebundel an foar Ä 3,00! Hoefeul eksemplaren ferkocht Piter? Eentsje! Jum magge dry kear rade an wieÖ!
 
3 febrewary om 18:53
 
Sneek & SWF en de Kulturele Hoofdstad 2018

Fanaf begin af an hew ik posityf reageard op de komst fan Kulturele Hoofdstad 2018, omdat ik der fan overtķgd binne dat dergeleke projekten der toe doŽn, make ut leven angenamer. Teugenstanders fan un evenement as KH2018 komme faak futdaleks met de opmerking dat Ď dit bakken fol geld kosten gaat í en Ď dat is allienech foar de elite í.

Ik loof feul earder in kaansen en ferwies dan ok graach naar www.2018.nl wÍrít ok de staan fan saken met betrekking tÚt de risikoís te lezen weze sal.

As Sneek en SWF mutte wij fanself nyt afwachte wat ut foar oans opsmite sal, nee self de hannen ķt de mouwen steke en met inisjatieven komme. De ervaring wiest ķt dat elke euro dyít in un Europese Kulturele Hoofdstad stoken wurdt, minimaal twee euro oplevert. Toen Liverpool in 2008 Kulturele Hoofdstad wurdde kwam elke euro in mar liefst sesfoud teruch. Ik siŽn dy Kulturele Hoofdstad fan 2018 ok echt even groater teruch as allienech mar Liwwarden. Kanne se dÍr lang nyt an, hewwe se Sneek & SWF seker bij noadech! Wat is der tÚt nou an toe deur oans regio bijdroegen tÚt ut welslagen fan dizze giga groate happening?

Ben van der Knaap, direkteur fan Theater Sneek, kwam o.a. met ut idee fan Royal de Luxe met Giant Steps op de Afsluitdijk en dÍrna in Sneek. Ut binne reusachtege marionetten su as de Meksikaans hoan fan fijf meter dyít deur de straten trekt en ondertussen un plisymotÚr onderpist! Royal de Luxe is een fan de kernevenementen su staat in de krant fan KH2018 te lezen. Daís moai!

Ferder het de gemeente SWF un fiertal aktiviteiten adopteard: de Giant Steps dus, Never Ending Orchestra, Sneker Simmer en un King Size Paard op de kÚp fan de Afsluitdijk.

Nou mutte de sakeleke plannen foar de 41 projekten inklķsyf de gemeenteleke bijdragen foar april 2015 foar mekaar weze. Gaan we dat oprÍden Mirjam Bakker, wethouwer kultuur SWF? Ja tÚch?!

Trouwens wat mear andacht foar ut literÍre ( en wat hewwe wij hier in SWF un taalrykdom!) sķ ik ok wel aardech fine! De eigenheid fan taal is un belangryk onderdeel fan de mienskip nou?!
 
3 febrewary om 17:31
 
Kulturele Hoofdstad: Fontein Spaanse kunstenaar onthuld


LEEUWARDENĖ Jaume Plensa heeft vanmiddag het ontwerp van de nieuwe Leeuwarder fontein onthuld.
De Spaanse kunstenaar presenteerde zijn plannen in cafť Wouters. De fontein maakt deel uit van de Eleven Fountains, ťťn van de projecten van Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Plensaís (59) fontein krijgt een plek in het stationsgebied, dat de komende jaren grondig
wordt gerenoveerd: gemeente Leeuwarden, provincie Frysl‚n, ProRail, NS en Europa investeren samen 20,55 miljoen euro.
Het CH2018-project Eleven Fountains behelst de komende jaren nog tien fonteinen, in elk van de andere Friese steden. Ze symboliseren verbintenis en versterking van de mienskip en zijn ieder door een andere internationaal gelouterde kunstenaar gemaakt.

Jaume Plensa werkt voor zijn fontein samen met Wetsus, het in Leeuwarden gevestigde Europese instituut voor watertechnologie. Zijn fontein is een mistfontein en bestaat uit twee kinderhoofden van elk zeven meter hoog.

Het meisje en een jongen uit Leeuwarden die met gesloten ogen in een wolk van mist staan, beelden de toekomst uit.


Foto's: Simon van der Woude
 
2 febrewary om 14:37
 
Als een dikke laag teer kruipt een managementcultuur over onsÖ

Dat ik nyt ut nyt su op managers hew ( de goeien nyt te na sproken ), mach de lezers (m/f) fan dit weblog bekend weze. Geert Mak ferwoardt ut fandaach prachtech in un artikel in de LC. Ik sitear dat gedeelte ķt ut stuk, skreven deur Gerben ít Hof, hieronder:

ď Een van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd Ē, zegt Mak. ď Filosofen, politieke denkers, de paus: allemaal slaan ze er alarm over. Als een dikke laag teer kruipt een managementcultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers, productie en percentages. Het ondermijnt de loyaliteit.

Iedereen kent ze in zijn omgeving: leidinggevenden die verkeerde beslissingen nemen omdat ze geen zak verstand hebben van de inhoud. Iemand runt een woningcorporatie, wordt daarna op een zorginstelling gezet en reorganiseert drie jaar later de politie. Het zijn mensen die slechts een paar jaar ergens blijven en zo nooit worden geconfronteerd met de problemen die ze zelf veroorzaken. Ze trekken verder en laten een spoor van onheil achter zich.Ē

Mak noemt de media en ut onderwies hier boven nyt, mar nim mar fan mij an dat ut dÍr ok speult, alle dagen opnieuw.

Skande!
 
2 febrewary om 13:55
 
Eppie Dam & de dichters langs de foetbalfelden


Aflopen saterdachmiddach trof ik dichter/skriŽver ( hij skreef o.a. un pracht fan un biografy over Foppe de Haan ) bij O.N.S. ĖIjsselmeervogels. Un groat gedeelte fan de earste helt hewwe wij bij mekaar staan an de sydlijn onder de Hill-side. Ut foetbal was fan un dusdanech nivo dat wij ok genoech konden beprate. Sufeul dichters en skriŽvers binne der nyt dyít langs de foetbalfelden staan.

Alhoewelít der un kwartet O.N.S. Ď ers acte de prťsaans gaven tiden de LiterÍre Maraton fan Ensafh. op frijdachavend in Cafť Vellinga. En regelmatech denk ik nÚch an Gideon van Ligten, dyít prachtege dingen skreven het en met wie ik, at hij in Sneek was nyt allienech over foetbal lulde. Allienech om dy gesprekjes over de literatuur mis ik dy al Gideon!

Eppie Dam is un dichter wie syn't werk ik heel hooch sitten hew, hij is meartalech in ut: Frysk, Hollaans en Pompsters. Dy laaste taal wurdt praten in Kollumerpomp, ut plak dÍrít Dam geboaren is.

Saterdachmiddach skoat ik fanķt de heup ( hij hat ut nyt in de gaten ) un foto fan Eppie Dam, dyít ik hem mailde. Ik kreech der as beloaning un moai fers foar teruch. Uteraard in ut Pompsters! Want Eppie Dam had wel in de gaten dat der opíe Hill nÚch immer Snekers praten wurdt!

Op'e Hill staat autentyk fÚlk, elk met (h)un eigen ferhaal, dat ik faak ok nÚch ken. Of denk te kennen. Dat maakt ut altyd su noflek om jķst dÍr te staan. Sķ dat suks weze as O.N.S.-gefoŽl?

Hieronder ut fers Toorn fan Eppie Dam:


Toorn


Op e Pomp bin ik geboorn:
plakje as un lange streek,
met un kerkje sonder toorn,
ja behalve yn e preek.

God liet dÍr sÚ fan um hoorn
dat ut krek un donder leek,
dus de striid war al ferloorn
at ik nar die doomnee keek.

Later songn gospelkoorn,
sundags yn un groŽne bleek,
over God yn liŽve woordn
wÍr ut teegndeel uut bleek.

k Wil de wyn niet weer fan foorn,
mar nou staan ik hier yn Sneek
(ONS komt min tot scoorn)
met un spitske deur de week!

t Lykt fergemy wel un hoorn
diet my uut e kop wegsteekt!
Is t niet duvels, nog sÚín toorn?
Of un seegn for Godís sakeÖ
 
1 febrewary om 20:35
 
Iesskulpturen in un winter dy't gyn winter wurde wil

Groate waardearing foar ondernimmende Snekers dy't fandaach ut iesskulpturenfestival in Sneek Úrganisearden.

Fotograaf Jeroen van der Kallen maakte ut fÚlgende beeldferslach. 
1 febrewary om 12:41
 
Bonte Sneker Avend trekt ok op middach un soad fÚlk!


Prachtech om te siŽn hoe't de Bonte Sneker Avend op de laaste saterdachmiddach fan jannewary 2015 un soad minsen trekt. Gister reden de taxi's en buskes af en an op de Westersingel. Wat ik ok moai fyn dat der tÚt nou toe niks inhoudeleks fan ut programma naar bķten komt.

Uteraard weet iedereen wel dat ut wonderskoane liet Twee Ogen Su Blau fan Frekie ter Schuur de afslķter is, mar dat is tradisy.

Feul sķkses ok foar de foarstellingen dy't dizze week wear plakfine sal!