dagboek > overzicht
Dagboek desember 2015Bekiek hele maand 
 
18 desember om 21:23
 
Nieuw voetbalboek Harry Walstra

Een boek met voetbalverhalen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. In feite oorlogsverhalen die spelen in Nederland en Duitsland. Zoals het verhaal over de vroegere Nederlandse voetballer en verzetsheld Rein Boomsma. Hij debuteerde in 1905 in Oranje en kwam in 1943 om in concentratiekamp Neuengamme. Een ander verhaal betreft de voormalig Duits international Tull Harder. Goed op het veld, als SS’er en kampbewaker in Neuengamme fout naast het veld.

Een stukje uit het boek:

"We proberen weer gewoon te doen," schrijft prominent sportjournalist ir. Ad van Emmenes al in mei 1940. Nederland heeft net gecapituleerd en het is tijd om weer over te gaan tot de orde van de dag vindt Van Emmenes. "We gáán allemaal weer gewoon doen. We gaan dus ook weer aan sport doen. We gaan weer… voetballen."

In de kranten is te lezen dat het voetballeven inderdaad al weer snel "gewoon" opgepakt wordt. Tenminste als het de competities betreft. Gedurende de oorlog zal het Nederlands elftal geen enkele interland spelen.

Misschien hadden de directieleden van omroepvereniging AVRO dat voorzien, want in de loop van mei 1940 hadden zij de Joodse radioverslaggever Han Hollander ontslagen. Hollanders radioverslagen bij interlands waren legendarisch. Maar goed, als er geen interlands gespeeld worden kan hij toch ook geen commentaar geven? Wellicht is het mogelijk om met dit besluit een wit voetje te halen bij de Duitse bezetter.

Ook bij de Amsterdamse voetbalvereniging Ajax gaat men flexibel om met de gewijzigde situatie en wordt een soepele doorstart gemaakt. Hoofdtrainer Jack Reynolds wordt door de Duitsers als Brits staatsburger gearresteerd en belandt als krijgsgevangene in het Poolse kamp Gleiwitz, maar het bestuur is niet voor één gat te vangen. Ajax brengt voor aanvang van het seizoen 1940-1941 onder leiding van de nieuwe trainer een uiterst representatief elftal op de been dat zeker in staat moet zijn om landskampioen te worden.

De club maakt zelfs van de nood een deugd, want door een gedeelte van het stadion te verhuren aan de Duitse Wehrmacht worden extra inkomsten gegenereerd. In die Deutsche Zeitung in den Niederlanden is op 13 april 1941 te lezen dat op paas-maandag in het Ajax stadion de returnwedstrijd gespeeld zal worden door elftallen van de Wehrmacht afdeling Amsterdam en van de Feldluftzeuggruppe Holland.

Over Harry Walstra

"Ik ben in 1965 geboren in Sneek en in de jaren zeventig opgegroeid in Emmen waar wij Duitse zenders konden ontvangen. In 2012 heb ik een boek uitgebracht over de Neder-Duitse voetbalrivaliteit, De Aartsrivalen. Ik ben ook altijd geďnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog. Deze interesse is terug te zien in mijn nieuwe boek We proberen weer gewoon te doen…"