dagboek > overzicht
Dagboek desember 2015
 
31 desember om 11:41
 
Feul heil & segen foar 2016

 
30 desember om 21:00
 
Hearlek Oliebollenconcert Rolling Home

Ut tradisjonele Oliebollenconcert van Rolling Home is fanmiddach wear un hearleke múzikale happening wurden. Skipper Douwe Visser fan de Sneker Pan mocht ut earste eksemplaar fan de nieuwe Rolling Home CD 'Twenty Years Young'in ontfangst nimmen. Ut was an Omrop Fryslân presentatòr en RH-fan troubadour Gurbe Douwstra de ear om Visser ut skyfke te 'oerlangjen'.

Op de CD ok ut súksenummer De Winner út ut Iepenloft Spektakel De Drie Gebroeders, dat opfoerd wurdde tidens ut eeuwfeest fan de Panne.

De Zilveren Kerstbal

De negentiende Zilveren Kerstbal, de onoffisjele kultuurpries fan de stad Sneek, wurdde deur RH overhandegd an Bob Reek. Dizze man fersòrgt múzikale middagen in ferskillende Sneker fersòrgingshúzen. Hij doët dat o.a. foar minsen met Alzheimer. 'Door bekende nummers voor deze mensen te draaien geef ik hen een beetje muzikale Pokon. Je ziet ze dan weer voor een momentje opbloeien', aldus dizze sympatike Sneker.

Stichting Vaarwens

Foar Inge de Graaf en Evert Stel, de inisjatyfnimmers en stimúlatòrs fan Stichting Vaarwens, was der un fòrstelek bedrach fan €2250,--. De opbrengst fan ut konsert.

Gryt Wiersma

Gryts Wiersma, in heel Fryslaan weareldberoemd met har hit Frysk Hynder, kreech fanmiddach un bomfolle Súderkerk wel met tidens har múzikale reis deur de provinsy. Un autentieke Friese sangeres met un hearlek snikje & knikje in har stem. In 2016 gaat der un nieuwe Teatersjo fan Gryt Wiersma, Pieter Wilkens en Minze Dijksma in première. Un try-out fan Fljimsk! is op 9 jannewary in de Skuttersheuvel in Sneek. Op saterdach 30 april is ut teaterspektakel in Theater Sneek te bewònderen.

Foar mear info over Rolling Home en CD: www.rollinghome.nl
 
29 desember om 17:46
 
Ondertussen in de bibleteek fan Liwwarden...

Op 'e plank,derde fan links!
 
28 desember om 17:29
 
Voor Elkaar 3

Koken met Wout Zijlstra

Mensen met een beperking bij Op 'e Timpe in Hieslum werden op een speciale manier verrast. Bekende Fries en sterkste man Wout Zijlstra ging voor de cliënten koken. Als verrassing kregen ze nog een lekker toetje van Jumbo Kooistra! Met de feestdagen verdient iedereen een extraatje! Like Friesland Actueel voor meer video's!

Posted by Friesland Actueel on zondag 27 december 2015
 
28 desember om 12:30
 
Op ’e Strún explosie van cultuur in feeërieke sfeer

SNEEK – Er komt een derde editie van Op’e Strún! Dat deelde Robert Kliphuis van de Rotary Sneek gisteravond na afloop van de zeer succesvolle tweede culturele avondwandeling door de stad mee. Maar liefst 1750 mensen liepen de tocht langs onverwachte plekjes in Sneek met kunst en cultuur. Onmogelijk om alle hoogtepunten in een verslag samen te vatten. Een mallemolen van kunst, cultuur, theater, ernst, humor, verrassende perspectieven en kleurrijke sferen.

“Een nadeel van zo’n evenement organiseren is dat je zelf niet mee kunt lopen”, vertelde Kliphuis met enig gevoel voor understatement. Samen met Bram Nauta, directeur van een evenementenbureau, wist Kliphuis vorig jaar na de eerste editie dat er een vervolg moest komen van het spektakel. Liepen er tijdens de eerste jaargang nog zo’n 900 mensen mee, gisteravond bijna een verdubbeling van dat aantal. En louter en alleen positieve reacties onderweg.

De route leidde langs tal van culturele hoogstandjes op de meest onverwachte plekken in de stad, van de enorme Lankhorst fabriekshal tot het woonwagenkamp, van Arena in het Rasterhoffpark tot het Crematorium aan de Stadsrondweg.

En dat allemaal langs een route, die alleen al door de honderden lichtjes in jampotten een sprookjesachtige aanblik gaven. Enorm indrukwekkend in al zijn eenvoud! Strúne wil niets anders zeggen dan spannende dingen doen, onverwachte dingen mee maken op geheimzinnige plekken. Het Wilhelminapark in het donker is net even anders dan een zomerse wandeling langs het Monument van Hare Majesteit op een augustusdag.

Werden er vorig jaar nog artiesten gevraagd om mee te doen aan het evenement, nu melden de deelnemers zich na een oproep in Groot Sneek spontaan aan. Robert Kliphuis: ”Een explosie van vrijwilligers stond klaar om alles in goede banen te leiden. Met de artiesten waren dat er 230 mensen, die op een of andere manier mee geholpen hebben aan dit feest. We hebben er bewust voor gekozen om een zo’n gevarieerd mogelijk programma samen te stellen. En aan de reacties te horen is dat wel geslaagd.”

Zoals geschreven onmogelijk om alle artiesten in dit verslagje te noemen, ik zou de niet genoemde deelnemers schromelijk te kort doen. Toch wil ik twee acts even naar voren halen die indruk op mij maakten. Dat waren de dames van Muziektheater Tint, die een preview gaven van hun programma ‘Je valt me tegen’ ( dat in maart in première gaat ) en het onverwachte optreden van tenorzanger Marco Rypma op de stoep van Theater Sneek.

De opbrengst van Op ’e Strún 2 komt ten goede aan de organisatie Charity4brains, die zich inzet voor onderzoek naar Ataxie, een nu nog ongeneeslijke hersenziekte die het besturingssysteem in de hersenen aantast. Rotary Sneek hoopt samen met de opbrengst van deze avond en die van de Pubkwis op 18 februari a.s. tijdens de verkiezing van het slimste bedrijf, een bedrag van minimaal 20.000 euro over te maken. “Maar liefst nog wat meer, want die twintig mille hadden we vorig jaar ook!”

Foto's: Jan Douwe Gorter en Henk van der Veer
 
27 desember om 17:17
 
Ut is nyt anders... 
26 desember om 17:20
 
Nou su... 
25 desember om 12:34
 
Voor Elkaar 2

Voor velen is kerst de tijd om te genieten, met familie te borrelen en kerstliederen te zingen. Ouderen voelen zich met deze dagen nog wel eens alleen.

Met een speciaal optreden van Mick & Sugar zijn ouderen in verzorgingscentrum Huylckenstein in Bolsward op een leuke manier in het zonnetje gezet.

Vandaag de tweede uitzending van "Voor Elkaar".

 
24 desember om 17:41
 
Voor ElkaarIn het nieuwe programma “Voor elkaar” gaat Rudy Bouma samen met een bekende Fries mensen op een leuke manier verrassen. De mensen in de serie hebben het dagelijks niet zo gemakkelijk.

In de eerste uitzending gaat Rudy samen met Jacques Monasch, tweede kamerlid van de PvdA helpen bij de voedselbank in Drachten.
 
24 desember om 15:27
 
EXPOSITIE “SPIEGELBEELD” IN GALERIE BAX KUNST

Zaterdag 9 januari 2016 openen wij een nieuwe expositie bestaande uit grafisch werk van diverse kunstenaars, allen jong en talentvol. De expositie wordt feestelijk geopend om 15.00 uur. Genodigden en bezoekers worden deze middag verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. Was u nog niet eerder tijdens een opening aanwezig, wees dan gerust deze keer van de partij.

Nellie de Boer (1986) is geboren in Leeuwarden en opgegroeid in Tytsjerk. Ze woont en werkt nu weer in Leeuwarden. Zij is in 2011 afgestudeerd aan Minerva, academie voor beeldende kunsten. Sindsdien is ze zelfstandig werkzaam als beeldend kunstenaar en heeft verscheidene exposities gehad, onder andere in Italië en Amsterdam. Haar werk is een mix van absurdisme en een onderzoek naar de vreemdere wezens op onze planeet.

Sarai De Haan (1987) studeerde Grafisch ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna heeft zij een posthogereschool-opleiding typografie en vormgeving gedaan in Antwerpen. Op het moment werkt zij als kunstenaar, grafisch ontwerper en drukker. Zij combineert dit met parttime werk als werkplaatsbeheerder bij Grafisch Atelier Alkmaar en educatief medewerker bij Grafisch Werkcentrum Amsterdam. De Haan interesseert zich in grafisch ontwerpen, analoge druktechnieken, typografie, de geschiedenis van de drukletter, de geschiedenis van de illustratie en schrijven in prozavorm.

De 37-jarige Dennis Keeskamp is illustrator/kunstenaar en geboren in Leeuwarden.

Zijn stijl zou het beste omschreven kunnen worden als ruw, ruig, verhalend, absurd met enkele heldere momenten. In 2006 verliet hij de kunstacademie Minerva met een diploma in zijn achterzak. “Mijn inspiratie haal ik uit mensen, gedachte kronkels, het absurde dagelijkse en uit het alles en niets”, aldus Keeskamp. De kunstenaar is regelmatig te vinden in het Grafisch Atelier, om zijn hersenspinsel te walsen op het papier, bij voorkeur hoogdruk.

Saskia van Montfort (1985) is autonoom kunstenaar/graficus.

Ze is vrijwilliger bij het Grafisch Atelier Friesland en zodanig betrokken bij het opzetten en uitvoeren van projecten. Over haar werk vertelt zij: “Ik ben gefascineerd door de natuur, structuren en de wereld om me heen. Mijn doel is dieren in welke toestand ze ook zijn, dood of levend, op een esthetische manier vorm te geven. De dieren lijken door de afwisseling van fijne lijnen en grote vlakken een vorm van berusting uit te stralen en door de esthetiek en kleuren is het aan de kijker om te besluiten in welke toestand het dier is. De fascinatie met natuur en structuur vallen feilloos samen.”

Kristi Neider is geboren in Estland en woonachtig in Groningen. Zij studeerde af aan de Kunstacademie in Tallinn, als grafisch beeldend kunstenares. Tijdens haar studie ontwikkelde zij haar eigen stijl en werd al gauw na haar afstuderen gevraagd voor reclamewerk in Estland en Nederland. Haar werk kan het beste omschreven worden als kleurrijk met treffende kracht, waarin de invloeden van Pop Art, het moderne leven en vergankelijke natuur duidelijk herkenbaar zijn.

Kristin Stobbink (1987) is geboren in Zwolle. Ze volgde de studie Beeldende Kunst en Vormgeving Docent aan de Noordelijke Hogeschool te Leeuwarden. De fascinatie voor het vastleggen van landschappen ontwikkelde zich verder tijdens haar Minor in Hong Kong waar zij leerde etsen van een echte graficus. In 2013 is zij beeldend afgestudeerd met een serie zeegezichten. Op dit moment woont en werkt ze in Leeuwarden. Kristin Stobbink maakt zeer interessante dynamische zeegezichten. In het ontwikkelingsproces heeft zij alle tekenachtige lijnen achterwegen gelaten, door dit te doen is er alleen nog een abstracte schilderachtige toets overgebleven. Stobbink drukt de dynamische kleuren etsen in een kleine oplage van maximaal tien drukken.

De expositie duurt t/m 13 februari 2016.
 
23 desember om 17:57
 
Vorbei vorbei ...

Fanmiddach even deur de ouwe Noarderhoek fytst, púre nostalgy. Is niks mis met, fyn ik! Dêr't froeger de Groen van Prinstererskoal ston, is nou un bouterrein in afwachting fan de dingen dy't binnenkòrt kommen gaan. Op ut plak fan de good old GvP komme 24 woaneenheden fan Philadelphia. Un groat bòrd an de Worp Tjaardastraat laat siën hoe't de woaningen foar minsen met un beperking der út komme te siën. In ut nieuwe jaar sal de bou wel los gaan. 
22 desember om 17:53
 
Mankelike kuiertòchten met moaie herinneringen

Elke sundachmòrren na kerktiid in de ouwe Noorderkerk op ut Bolwerk kuierde ik met oans fader over de Algemene Begraafplaats fan Sneek. Ut waren moaie loopkes over de kreas anklaude skelpepaadsjes fan Tonkes cs. Oans fader is al wear 25 jaar an de Andere Kant, de herinnering bliëft.

Oud-Sneker Peter Karstkarel en syn frou Klaske Valk magge ok graach over doade-akkers kuiere, krekt as myn fader saleger. Peter & Klaske hewwe hun belevenissen over dy tòchten fastleid in un stoeptegel fan un boek: ‘Dag, mijn lieve moeder’. Un werklek skitterend boek fol met fraaie foto’s en infòrmasy over de grafkultuur in Fryslaan.

At der yts is wat bij ut leven hoart, dan is dat wel de doad, dat is mij in ieder gefal fan jongs af an bij brocht. De tiid dat ik dageleks over ut leven na dit leven nadocht hew ik achter mij lêgen selfs in de donkere dagen fan desember. Myn earste Frystalege dichtbundel Skrousk ( 1989 ), allienech de titel al, was der illústratyf foar hoe’t ik toen in ut leven ston.

Ut boek fan Peter & Klaske is ferskenen bij de Friese Pers Boekerij. Un absolúte anrader dizze pil fan 668 pagina’s.

Op de site fan de Friese Pers Boekerij lees ik:

Al bijna een decennium lang zijn Peter en Klaske Karstkarel bezig met het in kaart brengen van de grafcultuur in Friesland. Ontroerende aanleiding daarvoor was de vondst van een kleine grafsteen op het kerkhofje van Brongerga, met daarop in eenvoudige letters ‘Dag, mijn lieve moeder’. Het zerkje gaf geen naam en geen datum prijs; het was een graf voor iedere moeder en van alle tijden.

Sinds die dag hebben ze ruim 480 kerkhoven en begraafplaatsen en honderden kerken in Friesland bezocht. Met als resultaat een imposant verslag in boekvorm van hun jarenlange graventocht.

In maar liefst 26 rijk geïllustreerde hoofdstukken besteden de Karstkarels allereerst aandacht aan de prehistorie, met onder meer sarcofagen en dekstenen, de latere gotische zerken en uiteraard de trots van de Friese cultuurgeschiedenis: de renaissancezerken van grote meesters.

Daarna wordt de funeraire cultuur buiten de kerken uitgebreid besproken en in beeld gebracht. Te beginnen met het verbod om in de kerken te begraven en de verplichting om begraafplaatsen buiten de bebouwde kom te stichten.

Vervolgens komen familiebegraafplaatsen van de elite, de grafkelders en gravenvelden voor deze maatschappelijke klasse aan de orde en volgt een zeer ruim overzicht van Friese kerkhoven en begraafplaatsen. Van algemene tot katholieke en joodse, maar ook de laatste rustplaatsen van dieren.

Een opmerkelijk hoofdstuk is gewijd aan bijzondere voorbeelden van grafpoëzie. Die soms een glimlach opwekken, tot vertedering leiden of juist tot nadenken stemmen. En emotie is er ook in andere vormen. Zoals bij het lezen van in steen gebeitelde drama’s. Ouders die hun kinderen verloren, schaatsongevallen, schipbreukelingen, slachtoffers van oorlogshandelingen.

‘Dag, mijn lieve moeder’ neemt de lezer mee op een ontroerende reis kriskras door de provincie. Een reis die geen eindpunt kent, maar juist het begin is van een indrukwekkende kennismaking met de grafcultuur in Friesland.
 
21 desember om 17:12
 
Su'n dach dus...

 
20 desember om 17:30
 
SC Heerenveen - ADO Den Haag: un gehakballemiddach en klauwen onder mayo!

Nòch foar dat de speulers op ut feld waren, liep SC Heerenveen fanmiddach al achter Den Haag an. Ut sú ok nyt mear ferandere, un kaansloas ferlies fan 0-4!

Gelukkech had maat Louis nòch wel un moaie middach, al ferbaas ik mij over de smaak fan dizze kulinêre fijnproever: bal gehak en de klauwen onder de mayo!
 
19 desember om 20:03
 
Honderden besoekers bij Charles Dickens in ’e Skarnestraat

De fierde edisy fan de Charles Dickens middach in de Skarnestraat is un geweldege happening wurden. Honderden (!!) besoekers skúfelden deur ut gesellegste winkelstraatsje fan Sneek. Alle kleine ondernimmers, mar hun daden binne groats, waren prachtech in de klearen. Su út winter wonderlaan futlopen leek ut wel!

Wat un hearleke sfear, hier was te siën dat ut echt nyt su moeilek is om met eenfoudege middels wat moais del te setten. Uteraard wil de Skarnestraat Deventer nyt nadoën, nabouwers binne kontsjeklauwers.

De Skarnestraat liet opnieuw siën dat yts met mekaar doën altyd en immer loant. Wat un fraaie reklame foar Sneek! Fòlgend jaar sal ut lustrum fierd wurde met…? Nee dat wúden de ondernimmers fanavend nòch nyt ferklappe.

Fotograaf Jan Douwe Gorter, hij was een fan de feule fotografen, maakte de fòlgende repòrtaazje. 
19 desember om 18:57
 
Samenskoaling groatste paparazzi fan Sneek!

Later ongetwifeld mear beelden fan wat sij útspookten in de Skarnestraat e.o.!
 
19 desember om 10:35
 
GrootSneek heeft een nieuw zusje: GrootHeerenveen verschijnt 20 januari

GrootSneek heeft een nieuw zusje! Afgelopen week ging de digitale versie van GrootHeerenveen online: www.grootheerenveen.nl

De eerste papieren versie van GrootHeerenveen verschijnt op 20 januari 2016. GrootHeerenveen krant is een gratis huis-aan-huis uitgave van Ying Media.

De krant wordt in een oplage van 27.000 stuks verspreid in de Gemeente Heerenveen plus Oudehaske en St. Johannesga. Als extra service naar de lezers wordt de printversie tevens als digitaal magazine online gezet op de website GrootHeerenveen.nl.
 
18 desember om 21:23
 
Nieuw voetbalboek Harry Walstra

Een boek met voetbalverhalen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. In feite oorlogsverhalen die spelen in Nederland en Duitsland. Zoals het verhaal over de vroegere Nederlandse voetballer en verzetsheld Rein Boomsma. Hij debuteerde in 1905 in Oranje en kwam in 1943 om in concentratiekamp Neuengamme. Een ander verhaal betreft de voormalig Duits international Tull Harder. Goed op het veld, als SS’er en kampbewaker in Neuengamme fout naast het veld.

Een stukje uit het boek:

"We proberen weer gewoon te doen," schrijft prominent sportjournalist ir. Ad van Emmenes al in mei 1940. Nederland heeft net gecapituleerd en het is tijd om weer over te gaan tot de orde van de dag vindt Van Emmenes. "We gáán allemaal weer gewoon doen. We gaan dus ook weer aan sport doen. We gaan weer… voetballen."

In de kranten is te lezen dat het voetballeven inderdaad al weer snel "gewoon" opgepakt wordt. Tenminste als het de competities betreft. Gedurende de oorlog zal het Nederlands elftal geen enkele interland spelen.

Misschien hadden de directieleden van omroepvereniging AVRO dat voorzien, want in de loop van mei 1940 hadden zij de Joodse radioverslaggever Han Hollander ontslagen. Hollanders radioverslagen bij interlands waren legendarisch. Maar goed, als er geen interlands gespeeld worden kan hij toch ook geen commentaar geven? Wellicht is het mogelijk om met dit besluit een wit voetje te halen bij de Duitse bezetter.

Ook bij de Amsterdamse voetbalvereniging Ajax gaat men flexibel om met de gewijzigde situatie en wordt een soepele doorstart gemaakt. Hoofdtrainer Jack Reynolds wordt door de Duitsers als Brits staatsburger gearresteerd en belandt als krijgsgevangene in het Poolse kamp Gleiwitz, maar het bestuur is niet voor één gat te vangen. Ajax brengt voor aanvang van het seizoen 1940-1941 onder leiding van de nieuwe trainer een uiterst representatief elftal op de been dat zeker in staat moet zijn om landskampioen te worden.

De club maakt zelfs van de nood een deugd, want door een gedeelte van het stadion te verhuren aan de Duitse Wehrmacht worden extra inkomsten gegenereerd. In die Deutsche Zeitung in den Niederlanden is op 13 april 1941 te lezen dat op paas-maandag in het Ajax stadion de returnwedstrijd gespeeld zal worden door elftallen van de Wehrmacht afdeling Amsterdam en van de Feldluftzeuggruppe Holland.

Over Harry Walstra

"Ik ben in 1965 geboren in Sneek en in de jaren zeventig opgegroeid in Emmen waar wij Duitse zenders konden ontvangen. In 2012 heb ik een boek uitgebracht over de Neder-Duitse voetbalrivaliteit, De Aartsrivalen. Ik ben ook altijd geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog. Deze interesse is terug te zien in mijn nieuwe boek We proberen weer gewoon te doen…"
 
17 desember om 21:29
 
Antoniuskoor druk an ut repetearen foar minikonserten fan dinsdach 22 desember

Ut Antoniuskoar út Sneek was fanavend druk an ut repetearen foar de twee minikonserten dy’t sij dinsdach om 15.45 en 16.30 uurútfoere salle in ut Sneker sikenhús. Ik sprak Sandra Willemsen over ut Antoniuskoar.

“Het Antoniuskoor bestaat uit allemaal mensen die binnen de Antonius Zorggroep werkzaam zijn. Dat zijn dus de thuiszorgmedewerkers en de mensen die in het Antonius ziekenhuis hun werk doen. We repeteren een paar keer per jaar en hebben dan een klein project zoals nu rond de kerstdagen, waar we een uitvoering geven. We proberen zo de mensen toch een beetje het kerstgevoel mee te geven. De mensen vinden het heel gezellig en wij natuurlijk ook.

Voor ons is het repeteren en optreden dat de onderlinge band er door verstevigd wordt. We hebben twee mannelijke leden die lef tonen door mee te doen. Onze pianist en zanger Robert Meijer, hoofd facilitaire dienst, durven dus wel!”
 
16 desember om 19:15
 
Herberch & Theo Jaasma

Eargister plaatste ik al un foto fan de graffity kunstenaar Gilles dy’t de skutting om een fan de ferfallen panden an de Oasterkade oppimte. Uteraard hou ik, en met mij un soad Snekers ( siën FB-pagina Tjerk de Haan en Sneek Su Het Ut Weest ), de ontwikkelingen dêr naulettend in de gaten.

Nòch foar Gilles dêr bezech was, maakt ik in de late avend fan 22 november al un foto fan kunstenaar Theo Jaasma dy’t um f’ral inset foar ut behoud fan ut Boumapand. Hierbij dy foto, omdat ut hooplek laat siën dat ut Snekers mienens is. "En er was geen plaats meer in de Herberg, kon in Sneek wel us wurde "En der was gyn plak mear foar de Herberch!"
 
15 desember om 21:15
 
Inne Schotanus nieuw trainer Flevo Boys

Inne Schotanus ( 38 ) uit Oudemirdum wordt de nieuwe hoofdtrainer van Flevo Boys uit Emmeloord. Momenteel is Schotanus bezig met zijn vierde seizoen bij vv Zeerobben uit Harlingen, waar hij in zijn eerste jaar meteen kampioen werd en naar de tweede klasse promoveerde. Voor Zeerobben was Schotanus ook al actief in de polder, bij ASV Dronten. Die club verliet hij tijdens zijn eerste seizoen, nadat hij al een contract voor een tweede jaargang had getekend. Eerder werkte Schotanus als trainer bij de jeugd van SC Heerenveen en als hoofdtrainer van toen nog hoofdklasser Sneek. In het verleden voetbalde Schotanus bij hoofdklasser Drachten, de beloften van FC Groningen en Sneek.

Voordat Schotanus naar Zeerobben ging was er ook al een contact tussen hem en de club uit Emmeloord. Schotanus wordt de opvolger van Wiljan Mossing die naar WHC vertrekt. Op dit moment staat Flevo Boys in de middenmoot van de hoofdklasse C.

Voorzitter Albert Ligtenberg is trots op de overeenkomst met Inne. “Als mens en type trainer past hij heel goed bij deze vereniging en deze groep spelers”, vindt de voorzitter.

“Inne voldoet prima aan onze profielwensen, waarin we op niveau willen blijven spelen en eigen/jonge spelers kansen willen bieden”, zegt Albert Ligtenberg. Hij voerde samen met afgevaardigden van de technische commissie de gesprekken met Inne.

“Na een eerste kennismakingsgesprek volgde snel een gesprek met spelers en een deel van de staf erbij. Daarna waren we er eigenlijk wel snel uit.” Deze week is het contract voor één seizoen getekend met een optie voor een tweede jaar.
 
15 desember om 19:13
 
Adevertênsy in Groot Sneek 
15 desember om 16:06
 
Goëd nieuws foar Jirnsum 
15 desember om 13:03
 
Gyn winterwear, mar Charles Dickens komt tòch in Skarnestraat! 
14 desember om 22:16
 
Ut Groatsaan in de picture!!

In april fan dit jaar opende Piety har tweede winkel, op ut Groatsaan 47. Gyn dach is sinds toen mear gelyk. Met un fantatys team de skouders der onder sette. Allienech kanne je niks, met mekaar Sterk! Met andere ondernimmers hieltyd mar wear der foar gaan. Nyt tefeul prate en brainstòrme, der simpelwech plat foar òftewel nyt lulle mar poetse. Ut de buurt fan eekmiegers bliëve en der foar gaan. Tòt nou toe gaat ut útstekend en GPTV kwam langs om ferskillende saken op ut Groatsaan onder de andacht te brengen.

Ondertussen draait ok Katrein in de Skarnestraat 11 nòch altyd tòp. Dizze week wear allemaal aktiviteiten, wêronder saterdach de Charles Dickensmiddach. Hou de site mar in de gaten. Ut hoeft allemaal nyt su ingewikkeld, at mênsen sich mar welkom foële!


 
14 desember om 13:27
 
Rotte kies fan Sneek krijt noadfulling

Fanmòrren is graffiti-artyst Gilles ( 'mijn achternaam doet er niet zo toe...') lòs gaan om de skutting rond ut ferfallen pand an de Oasterkade op te pimpen. Hoe't ut met dit hoekje Sneek komme sal, wie ut weet mach ut sêge. Feit is wel dat Gilles dizze opdracht fan Friso kregen het, wêrfan acte. 
14 desember om 13:15
 
Age is jarech

Nòch altyd is de maandachmòrren reserveard foar de Spòrtskoal. Belangryk onderdeel fan oans programma is ut loshouwen fan de lachspieren. Wij trene dêrom earst dry kertier an de koffy + gebaktafel. We bedenke altyd wel wat om ut leven te fieren. Fandaach was ut nyt su moeilek, omdat maat Age Bootsma syn jaardach fierde. Over de eksakte leeftyd wurde gyn mededelingen deen, dy fariearden fan 57 tòt 72. Ut sal wel ergens tussen in lêge.

Age had twee doazen met gebak en oranjekoek metnomen en hij wurdde hier ryklek foar beloand met alle jarechtúten. Ut kon wear nyt op in oans internasjonale geselskap.

Hoogtepuntje was ut ontroerend fers dat Kees P. spesjaal foar Age skreven had: 'Je hebt iemand nodig...'( hier en dêr kwam ut fers oans bekend foar!)
Jan D. barstte spontaan in janken út, Herman sat ok al te snikken en Age had dúdelek sichtber pikefel. Jammer dat de hear P. de júste impekt fan ut fers nyt in de gaten had. Hij deed niks anders as lache tidens ut foarlezen. Nou ja, foar de rest kwam ut út un goëd hart. 
14 desember om 12:38
 
Anouk van Omme wurdt mede-eigenaar fan de Ierse Pub

Su groats as un Wilhelminaparkpau met 4 poaten ferkondegde Jan van Omme ( wie ken um nyt ) gister in de namiddach al an dat syn dòchter Anouk per 2 jannewary 2016 mede eigenares fan Irish Pub Die Porte von Cleve wurdt. Anouk werk al 8 jaar in de saak fan har fader en dy fynt ut dan nou tiid wurden dat un jonge ondernimster ok un kaans krije mut om écht met te doën. Anouk fan harte ( en dou ok Jan ) en un soad súkses toewênst!
 
13 desember om 10:56
 
Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Gisteravond, een kwartier na de voorstelling ‘Zo’n toon’, de theatervoorstelling die een hommage aan Toon Hermans moet zijn, staat zoon Maurice vaderziel alleen in de foyer van de Sneker schouwburg. Een bijna aandoenlijk tafereel, eigenlijk heel erg triest. Ook ik voelde geen enkele aandrang om de corpulente kortademige man vriendelijke toe te knikken laat staan een gesprekje met hem aan te knopen.

Ik zou werkelijk niet weten wat ik tegen Hermans jr. zou moeten zeggen. In de pauze van de voorstelling had ik zelfs even de neiging om maar naar huis toe te gaan. Zeldzaam oubollig heb ik dan na het eerste gedeelte van de voorstelling zitten te zien. Flauwe sketches uit het leven van de grootste clown die Nederland ooit heeft gekend, hier en daar nog opgeleukt met liedjes van de grootmeester, gezongen door Ellen Evers en Esmée Dekker.

Na de welkome pauze is de voorstelling iets dragelijker, als het over de dood van Rietje, de vrouw van Toon Hermans, gaat. Dan worden ook een aantal gevoelige liedjes van Toon door de beide zangeressen gezongen. Het is echter te mager om de voorstelling dan nog te redden.

Het enige wat uit deze voorstelling blijft hangen, zijn de prachtige foto’s uit het album van de familie Hermans. Inderdaad 'gelukkig hebben we de foto’s nog'.

Volgend jaar is het 100 jaar geleden dat Toon Hermans geboren werd, misschien een idee om een mooi fotoboek van de maestro samen te stellen. Materiaal genoeg, hebben we gisteravond gezien. Misschien kunnen we de voorstelling dan rap vergeten.
 
12 desember om 18:16
 
O.N.S. Boso Sneek knokkend ten onder tegen Katwijk

Trainer Richard Karrebelt, die afgelopen week voor een jaar bij tekende, met zijn assistent Chris de Wagt. Volgend jaar vormen zij het trainersduo van O.N.S.

In een hectische wedstrijd, twee rode kaarten voor O.N.S. en een speler van Katwijk op de brancard van het veld, hebben de Snekers vanmiddag met 1-0 verloren van de Katwijkers. Een moment van oplettendheid in de 23ste minuut kostte O.N.S. de kop, toen de topscorer uit de Topklasse Marciano Mengerink de 0-1 via de paal binnentikte. Katwijk zette uitstekend druk en ontregelde hierdoor de opbouw van O.N.S. Toch was een hardwerkend O.N.S. zeker niet de mindere dan de huidige nummer drie, eigenlijk waren de ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd. Echte kansen waren er amper in de eerste helft.

De flamboyante O.N.S.'er Yumé Ramos verlaat het veld

Bij het verlaten van het veld voor de thee, vond Katwijker Michiel van Dam het nodig om O.N.S. spits Yumé Ramos even fysiek en verbaal uit te dagen. Een opstootje tussen spelers en begeleiding van Katwijk kon in de kiem worden gesmoord door de stewards van beide partijen. De vierde KNVB-official stond erbij maar deed niets…

Katwijker Donny van Oijen per brancard van het veld

Het was daarom niet zo verwonderlijk dat van quitte af aan de tweede helft op het scherpst van de snede gevoetbald werd. O.N.S. verdediger Roelof Strikwerda werd door de Dokkumer scheidsrechter D. Schaper meteen op een gele kaart getrakteerd na een vermeende overtreding. Een kaart met gevolgen zou later in de wedstrijd blijken. In de 51ste minuut moest Donney van Oijen nadat hij verkeerd terecht was gekomen op een brancard het veld verlaten. Een lichte hersenschudding luidde de diagnose. Drie minuten later kopte Ale de Boer na een mooie vrije trap van Martijn Roosenburg boven op de lat van Katwijk.

Frits Dantuma kreeg in de 57ste minuut vervolgens direct rood nadat te laat en vors in kwam op een speler van Katwijk, die vervolgens nogal te keer gingen tegen de scheidrechter. Drie minuten later was Roelof Strikwerda aan de beurt, na een onschuldige overtreding kreeg hij opnieuw geel van de Dokkumer leidsman. Veel te zwaar bestraft!

O.N.S. stond vervolgens met negen man voor een hopeloze opdracht om alsnog gelijk te maken. Toch slaagden de Snekers er in om verreweg de meeste kansen te creëren. De gelijkmaker hing in de lucht maar het mocht helaas voor de Snekers niet zo zijn.

Strijdend ten onder, maar zonder de verdiende punt beloning. O.N.S. speelt volgende week uit tegen GVVV die nu een punt meer hebben. O.N.S. staat op de dertiende plaats met vijftien punten. FC Lisse en RVVH staan met 14 punten nog onder de Snekers en op de laatste plaats staat debutant SteDOCO met tien punten uit 15 wedstrijden.

UPDATE

O.N.S. Boso TV

 
12 desember om 11:34
 
Scootmobiler & Skeidsrechter

Oait, in un skier ferleden, hew ik twee jaar grênsrechter bij O.N.S. 1 weest. Dat hyt teugenwoardech assistentskeidsrechter. Noait problemen had bij myn wedstriden dy't ik as as grêns flagde foar ut op toen nòch derdeklas nivo wêr't O.N.S. aktearde.

Nou ja 1 keartsje bij VVT út toen O.N.S. - keeper Geert Kuperus ( ja dy! ) un Woudpykje onder syn kont skòpte om dat ut mantsje ut noadech fon om krekt toen Geert de doeltrap nam foar hem en de bal langs te krúzen. Toen waren de rapen gaar in Twizelerheide. Dat was dus mear Geert syn probleem as mines.

Gisteravend hew ik tidens SC Heerenveen - Excelsior un skeidrechter siën, dy't der werklek niks en dan ok helemaal niks fan kon. Un anfluiting om ut mar us plastys te sêgen. Nou was de wedstryd der helemaal nyt na om je over op te winen. Mar deur syn skeidsrechterleke dwalingen haalde dizze kwibus ut bloëd onder de nagels fan speulers en públyk wech.

Ik hew us even op ut net an ut googlen west op de naam fan scheidsrechter Edwin de Graaf en ik kwam toen onderstaand filmke teugen. Ik bin blykber nyt de enege dy't fan mening is dat dizze skeidsrechter ongeskikt is om dizze job út te foeren. Dat seit úteraard niks over de persoan fan Edwin de Graaf, dat kan bêst un aardege kearel weze, mar fluit kan y absolút nyt. Hoe't hij op dit nivo terecht komen is, dat is foar mij dan ok un folstrekt raadsel. 
11 desember om 12:34
 
Sjoerd Bottema bespreekt Blauwe engel over mijn borst foar de Moanne

Sjoerd Bottema bespreekt op de site fan de Moanne, ut algemien-kultureel opinyblêd fan Fryslaan, myn roman 'Blauwe engel over mijn borst'.

Ut laaste gedeelte fan Bottema syn resênsy: "Tefolle superlativen en útroptekens? Steurende flaters? Ach wat, een kniesoor die daarop let. Henk van der Veer is no ienris in flotte prater en dan moat men wolris wat oersljochtsje.

Blauwe engel over mijn borst is yn ’t foarste plak in meinimmend ferhaal. Benammen it lêste part, oer de re-yntegraasje op it wurk, is fermaaklik. Hoe tryst ek, de skriuwer kin der (grimmitich) om laitsje en nimt de lêzer dêryn mei."

Siën ferder op www.demoanne.nl
 
10 desember om 19:26
 
Fergulde wizerplaten Waterpoart

"Het is alles goud wat er blinkt. De trots van Sneek de Waterpoort daarvan de wijzerplaten en wijzers opnieuw verguld door Vriesia Schilders Totaal. Sr. de Vries mocht het ambachtelijke kunstje nog eens vertonen. Momenteel zetten wij de puntjes op de i bij de Waterpoort in Sneek. Het schilderwerk is uitgevoerd door Dirk en het verguldwerk is gedaan door De Vries sr. .Het schilder- en verguldwerk kan er weer voor jaren tegen. Het is toch altijd weer bijzonder om aan zulke beeldbepalende monumenten te werken. Wat ons betreft was dit een zeer geslaagd project!”

Bovenstaand bericht pòste Hayo de Vries over oans Sneker tròts. Ut is egenlek de hoogste klus dy't un Sneker skilder doën mach. Liekt mij!

Al met al staat oans Waterpoart der aansens wear pico bello op!

Foto's fan de FB site fan Hayo de Vries
 
10 desember om 18:24
 
Restauratie Waterpoort Sneek klaar

Wethouder Mirjam Bakker van Súdwest-Fryslân heeft de windvaan van de Waterpoort in Sneek aan aannemer Restauratiebedrijf De Jong overhandigd. Hiermee rondt ze de restauratie van dit beeldbepalende gebouw van de stad symbolisch af.

De ene toren van de Waterpoort is vorig jaar al gerestaureerd, omdat een storm schade had aangericht. Nu zijn ook de andere toren en het middendeel aangepakt. Ze hebben beide nieuwe leistenen gekregen. Restauratiebedrijf De Jong heeft het houtwerk van de toren geïnspecteerd, de bliksemgeleider hersteld en waar nodig ook het metselwerk en de muurankers aangepakt. Zo kan de Waterpoort er weer jaren tegenaan.
 
10 desember om 11:33
 
Blauwe engel over mijn borst

In het nieuwste nummer Antonius, het informatiemagazine van de Antonius Zorggroep, staat een mooi artikeltje over mijn roman 'Blauwe engel over mijn borst'. Naaste de reguliere boekhandel is het boek ook te verkrijgen in het Sneker ziekenhuis en bij Sterk & sVeer.

Nog steeds gaat er geen dag voorbij of ik krijg reacties op het boek!
 
10 desember om 10:51
 
Laaste werkdach Gerlof van der Werf op afdeling kardiology

Na un diënstferbaan fan 41 jaar, wêrfan 37 jaar op de afdeling kardiology, nimt Gerlof van der Werf afskeid fan ut Sint Antonius Sikenhús in Sneek. Fandaach is offisjeel syn laaste werkdach en op 22 jannewary a.s.fòlgt nòch un offisjele afskeidsresepsy. Fandaach op dizze foar Gerlof tòch wel bysondere dach, wurdde hij deur kollega's o.a. ferrast met hearlek selfbakte taarten. Tidens dizze koffydrinkerij mocht ik as Sneker, eks-pasjen en goeie bekende fan Gerlof ut woard foere. Gerlof was súver stil fan al dizze ferrassingen.

De hele dach staat der flak foar de kardiology afdeling un groat stuurrad met un gele súdwester. Mênsen kanne dêr plaknimme en Gerlof un persoanlek woard toespreke. Ut e.e.a. wurdt film en Gerlof metgeven.

Ut tema fan dizze laaste werkdach foar Gerlof is: Sneek-Antonius-cardiologie, water en passie voor zorg!
 
9 desember om 19:55
 
GROOTsZand 24 opent deuren fan gastfrij restaurant

Fanmiddach hewwe Joris Hagting en Anita Peelen-Sijbranda hun nieuwe horekapand an ut Groatsaan 24 opend. Op 17 november kwam ut nieuws naar búten dat de eigenaars fan Hotel Restaurant De Daaldersplaats en restaurant Boppe de Golle út de Gaastmar un nieuw horekapand in Sneek overnomen hadden. Dêr’t de family Peek jarenlang ut restaurant de Verandering an ut Groatsaan runden is fanaf fandaach Restaurant GROOTsZAND 24 festegd. Un restaurant met un speaking name:

“GROOTsZAND 24 gaat een restaurant worden waar 24 "kleine" gerechtjes op de kaart staan. Je kunt in willekeurige volgorde deze gerechten bestellen. Al naar gelang het moment kies je er 3, 4, of 5 die gezamenlijk een volwaardig diner vormen. Vis, vlees, vegetarisch komen allemaal aan bod”, su liet Hagting wete. Fanmiddach konden de genoadegden al geniete fan un antal hearleke gerechten fan dizze bysondere kaart.

Ferskillende ondernimmers fan ut Groatsaan en út de Sneker horekaweareld waren fanmiddach anwezech tidens de opening. An ut interieur is bewust un bitsje feranderd, de kaart fan GROOTsZAND 24 mut in de kommende perioade ut ferskil make. Siën alle reaksy’s op de servearde hapkes fabn fanmiddach mut dat lukke!

 
8 desember om 16:05
 
Kerstconcert harmonieorkest Euphonia met Iris Kroes

Op zaterdagavond 12 december geeft het harmonieorkest van Euphonia haar traditionele kerstconcert in de Martinikerk in Bolward. Dit jaar in samenwerking met Iris Kroes. Iris is in 2012 in Nederland bekend geworden door haar deelname aan het televisieprogramma ‚The Voice of Holland‘. Zij zong hierin de sterren van de hemel, terwijl zij zichzelf begeleidde op harp. Inmiddels heeft Iris diverse CD’s uitgebracht en treedt zij regelmatig op. Zowel solo als ook met ensembles en orkesten.

Tijdens het kerstconcert zal Euphonia onder andere de muziek van de kerstfilm Snowman ten gehore brengen. Het verhaal zal worden verteld door Sjoerd van Beem. De zang wordt verzorgd door Iris Kroes. Tevens zal het thema kerst in het solooptreden van Iris, samenzang en een koraal bewerking voor het orkest niet ontbreken.

In het voorprogramma zal, vanaf 19.15 uur, het jeugdorkest optreden. Zij zullen het publiek verwelkomen, door het spelen van diverse kerstliederen.

Wij nodigen een ieder dan ook van harte uit om te komen luisteren, in de sfeervolle Martinikerk. De kerk is geopend vanaf 19.00 uur. Aanvang van het concert is 20.00 uur. Entree is 10 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis. Voorverkoop bij Echte Bakker Posthuma in de filialen in Wommels, Bolsward, Sneek en Scharnegoutum.
 
7 desember om 18:10
 
Cycling Espresso Sneek op de kalender: 20 december start!

Sonja Idzinga is laaiende enthousiast ( en met haar vele andere wielerliefhebbers ) over een nieuw evenement voor Sneek e.o. Zij publiceerde onderstaand bericht op de FB pagina:


Voor Sneek: Het zong al rond in de wandelgangen en nu is het eindelijk zover... 20 December staat de eerste rit van Cycling Espresso Sneek op de kalender! Samen gaan we genieten van koffie en een schitterende ronde fietsen.

Onderweg is er voor iedereen wat wils, een sprintje om een bordje, een stuk hardrijden of leren hoe je uit de wind moet fietsen. Dat doen we onder ons motto 'samen uit, samen thuis' en dus fietsen we een tempo dat iedereen bij kan houden en niemand achterblijft.

We verzamelen vanaf 10:30 bij Royaal Belegd aan de Lemmerweg 4 in Sneek. Tot goed 11:00 kan je daar een espresso (of wat anders mag natuurlijk ook) bestellen, het zit immers in de naam. Om precies 11:11 stappen we samen op fiets voor een ronde fietsen van ongeveer 2 uur. Een degelijke racefiets met werkende remmen en een helm(!) zijn de enige voorwaarden om mee te kunnen fietsen. Vergeet niet een paar Euro's mee te nemen als je wat lekkers wilt drinken. Tot de 20ste!

PS: Geen kleine lettertjes, wel een simpele noot. Deelname en eventuele gevolgen van deelname zijn geheel voor eigen risico. Het is de bedoeling dat het evenement om de twee weken op zondag georganiseerd wordt!
 
7 desember om 14:25
 
Urker Zangers & Harmonie in de Martinikerk van Sneek

Mannenkoor Urker Zangers is zaterdag 12 december te gast bij het kerstconcert van Fanfareorkest CMV Harmonie Sneek in de Martinikerk van Sneek. Het concert begint om 20.00 uur.

Het is voor het Urker Mannenkoor dat onder leiding staat van Jacob Schenk de tweede keer dat het optreedt in de Waterpoortstad. Eerder was dat bij de heropening van de Martinikerk na de grote restauratie beginjaren negentig. De ‘Urkers Zangers’ zijn na de oprichting in 1968 groot geworden onder leiding van dirigent Frits Bode en organist Klaas Jan Mulder. Het koor maakte diverse tournees en reisde tweemaal door de VS. Sinds 2000 is de Urker musicus Jacob Schenk (1973) dirigent van de ‘Urker Zangers”.
Zijn veelvormige muzikaliteit vormt een ideale combinatie met het veelzijdige mannenkoor ,,Urker Zangers”, dat onder zijn leiding nog steeds garant staat voor, en bekend om hun enthousiaste, gevarieerde en spontane optreden in combinatie met hun kenmerkende, frisse en krachtige koorsound.
Fanfareorkest CMV Harmonie Sneek staat sinds juli onder leiding van Andries Kramer uit IJlst. De Harmonie heeft een lange traditie met kerstconcerten. De laatste jaren was de zondagmiddag van de derde advent de vaste concertmiddag. Door de toenemende kerstdrukte in de binnenstad op zondagmiddag, kiest het orkest er voor het concert nu op zaterdagavond te houden.

Voorverkoop

De voorverkoop is zaterdag 21 november gestart en is bij de evangelische boekhandel Het Kompas in de Nauwe Noorderhorne in Sneek. De kaarten kosten 10 euro in voorverkoop tegen 12,50 euro aan de zaal. Kaarten zijn ook te koop bij de leden van de harmonie en te bestellen met een mailtje naar cmvharmonie@gmail.com.
 
6 desember om 01:02
 
O.N.S. Boso Sneek TV met beelden van ONS-FC Lisse

 
5 desember om 17:53
 
EERSTE SNEKER BIERBROUWER KIEST KUNSTZINNIGE LOCATIE VOOR LANCERING VAN ZIJN MEERPAEL BIER
Een ware primeur. Rein Zwerver, eigenaar van bierbrouwerij Meerpael in Sneek, kiest voor de lancering van zijn bieren Galerie Bax Kunst als locatie. De bierbrouwer zal voor de eerste keer voor een select publiek zijn bieren laten proeven, presenteren, over het brouwproces vertellen en de verschillende smaken toelichten. Op zaterdag 19 december neemt hij hier zijn podium.

“Zo wordt het bier brouwen tot kunst verheven”, grapt Zwerver. Microbrouwerijen hebben de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. In Nederland, maar in de vorm van Meerpael bier dus ook in Sneek. Rein Zwerver heeft zich inmiddels met andere brouwers uit de regio verenigd in het Amateur Bierbrouwersgilde “De Koperen Tsjettel”.

Door het brede assortiment aan granen, gist, hopsoorten en kruiden (kruidnagel of laurier, tot soms zelfs sinaasappelschillen) heeft iedere gerespecteerde brouwer zijn eigen ideale biersmaken ontwikkeld. “Ontdek tijdens de presentatie bij Bax Kunst de variabele smaken van mijn vijf verschillende speciaalbier soorten: Meerpael, Goudmijn, Omkoperij, Boei en Gewaagd. Allen gebrouwen binnen onze stadsgracht door de eerste Sneeker Stadsbrouwerij Meerpael. Gevestigd aan de Kleine Palen in de voormalige pottenbakkerij van de firma Stam.” Aldus Rein Zwerver.

Galerie Bax Kunst kiest in veranderend economisch klimaat al langer voor samenwerking met andere zelfstandige ondernemers uit de stad. Galeriehouder Peter Bax: “Kunst is een kwestie van smaak. Zo ook bij bier. Wij zijn blij met deze samenwerking en ook voor het feit dat hij onze Galerie als podium heeft gekozen. We zijn tenslotte buren.”

Bierproeverij

>De proeverij met presentatie vindt plaats op zaterdag 19 december 2015. De aanvang is om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf telefonisch of per e-mail inschrijven bij de Galerie. Na afloop krijgt iedere een pakket van zes flesjes speciaalbier naar keuze mee naar huis. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers.
 
5 desember om 17:38
 
O.N.S. Boso Sneek speelt waardeloze wedstrijd tegen FC Lisse en verliest met 0-2

Aanvoerder Ale de Boer ook volgend seizoen in het oranje

Stervend koud, waardeloze wedstrijd en ook nog eens met 0-2 verliezen van FC Lisse. Dat overkwam O.N.S. Boso Sneek vanmiddag in de veertiende wedstrijd van dit seizoen. Al in de 23ste minuut keken de Snekers tegen een 0-1 achterstand na een doelpunt van Niels Buijs die moederziel alleen gelaten uit een corner mocht scoren. Na dit doelpunt speelde O.N.S. niet alleen tegen Lisse, maar ook nog eens tegen de straffe wind en misschien nog wel het allermeest tegen zich zelf.

Niets lukte er vanmiddag er werden amper kansen gecreëerd en toen tien minuten in de tweede helft Lisse ook nog eens een penalty ‘kreeg’ van de overigens goed leidende scheidsrechter Van der Brug uit Den Haag was het over en uit voor de Snekers.

Goed nieuws was er vanmiddag ook nog op het Zuidersportpark, waar bekend werd dat Klaas de Vries en Ale de Boer een jaar bij tekenden voor O.N.S. In de spreekwoordelijke wandelgangen werd ook al druk gespeculeerd over het verlengen van het contract van trainer Richard Karrebelt. Dat dit gaat gebeuren is een kwestie van tijd en dat Chris de Wagt volgend jaar officieel zijn assistent gaat worden lijkt ook een logische keus.

De Wagt heeft na de 8-1 zeperd tegen Kozakken Boys geen competitiewedstrijd meer voor O.N.S. gespeeld.

Onder de warme dekens was het vanmiddag nog vol te houden op het koude Zuidersportpark
 
5 desember om 09:17
 
Simon van der Wal overleden

Op 73 jarige leeftijd is donderdagavond na een ernstige ziekte Simon van der Wal overleden. Simon van der Wal werd in 2011 tot Waterpoorter benoemd. Van der Wal was jarenlang eigenaar van Partycentrum Van der Wal en zodoende een bekende horecaman in Sneek.

Simon van der Wal heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt als bestuurslid voor de Vereniging van Sneeker Zakenlieden (VSZ), voorzitter landenweken en agrarische weken en heeft de fietsvierdaagse 11-stedentocht mee op poten gezet. Verder was hij actief als commissielid Wippodium, bestuurslid Hartje Sneek, bestuurslid Jeugdherberg Sneek, bestuurslid Horeca Sneek en Horeca Friesland, bestuurslid treinenmuseum, bestuurslid Sneek Promotion, bestuurslid VVV Sneek, bestuurslid van de Bewonersvereniging De Brekken in Sneek en voorzitter van de maatschappelijke activiteiten van de Odd Fellows.

Toen Simon van der Wal tot Waterpoorter ( eigenlijk ereburger van Sneek ) werd benoemd repte hij in zijn dankwoord over zijn activiteiten en dientengevolge zijn veelvuldige afwezigheid.

“Mijn vrouw Annie deed er alles aan om mij wat af te remmen”, aldus van der Wal, “maar ik moet toegeven dat die remmen van mij vaak dienst weigerden”. Verder gaf Van der Wal aan dat ze hem met geen 100 paarden uit Sneek weg zouden krijgen.
 
4 desember om 20:20
 
Friesland Actueel TV anwezech bij ut earste Groat Sneker Sinteklazefeest foar 79+

 
4 desember om 18:59
 
Earste Groate Sneker Sinteklazefeest foar 70+ grandioas!

Fanmiddach metwerkt an ut earste Groate Sneker Sinteklazefeest foar 70+. En om mar futdaleks met de deur in húst te fallen, ut wurdde un grandioas súkses! Su’n 150 seniore Snekers hadden gebrúk maakt fan de útnoadeging fan Thuiszorg Slippens om naar ut Groat Sinteklazefeest te kommen. En dy hewwe der seker gyn spyt fan had.

Der was samensang onder leiding fan akkòrdeonist Lute Griek, bingo met as bingomaster Richard Poiesz en bij elke tafel met 70+ minsen un frijwillegers dy’t werklek in de watten leid binne. Koffy/tee met un stuk banketstaat, pepernoaten ( nyt te min ) en later op’e middach un slukje òf frisdrinken met hearlek hapkes fan Cook & Ny.

Absolút niks was an ut toefal overlaten, fan de súpermoai fersòrgde Sneker Sinteklaas Liedboekje, drukt deur DeeTeePee tòt de goeie sòrch fan Jantine Slippens & har team en de bingoprizen fan Poeisz en al dy andere gulle gevers. Rudy Bouma fan Friesland Actueel was er om ut een en ander op film fast te lêgen, sudat we ut mòrren wear teruchsiën kanne.

Selfs de LC was met un fotograaf ( “binne Jou fan ut Friesch Dagblad”, froech un besoekster an Catrinus van der Veen ) en un ferslachgever anwezech. Kòrt samenfatten un nieuwe tradisy is geboaren: fòlgend jaar wear un Groat Sneker Sinteklazefeest foar 70+ in de Súderkerk en dan gaan de besoekers wear met un sjokoladeletter naar hús!! Dank ok.an de tientallen frijwillegers!Hieronder myn Sneker Sinteklazeferhaal, frij naar un ferhaal fan Annie M.G. Schmidt.

Dat ik as Sneker Swarte Pyt schminkt was in de Sneker kleuren wú der bij een fan de besoeksters mar moeilek in: Soademieter op, jou krije gyn haan fan mij! Swarte Pyt is Swarte Pyt!

“Su dêr sitte we wear”, seit Sinteklaas. “Nou sêch dat wel”, seit Swarte Pyt. ‘Op’e stoomboat naar Nederlaan. Krekt as elk jaar. Foar de hoefeulste kear is dat nou Sinteklaas? ‘Foar de fijfhonderenfierentachtegste kear’, seit Sinteklaas. “Harrekrammele’, seit Pyt. ‘Wat nou harrekrammele’ seit Sinteklaas un bitsje lêbech. ‘Wêrom harrekrammele? “Ik hew der skoan myn nocht fan en al helemaal dat geseik over dy swarte Pyt. Ik hew fijfhonderdendryentachtech kear Swarte Pyt weest en nou. “Ho, hier wil ik gyn woard mear over hore. Dat is allienech mar un diskussy fan eekmiegers in ut kwadraat.”

“Mar wêrom seistou harrekrammele at wij naar Nederlaan toe salle. Dou bist tòch wiis met kyndes. En de kyndes in Nederlaan houwe tòch fan oans. En ouwe mênsen binne tòch ok hartstikkene gek met dij en mij?”

“Welnee Sinteklaas”, seit Pyt. “Se houwe allienech mar fan oans kadoatsjes. Ut gaat hun allienech mar om de pakjes. Ferder nergens om. En dy ouwelui houwe fan Sinteklaas omdat se der dan even un middach tussen út kanne. Fertel mij wat! En nou begint ut ok nòch te stòrmen! Harrekrammele!”

“Nou mustou us even goëd naar mij lústere sikkeneurege sangerdoas, dat machstou absolút nyt sêge”, seit Sinteklaas boas. “Astou nòch een kear wear ‘harrekrammele ‘ seist, dan krijstou fan mij de sak. De kyndes en de ouwe mênsen houwe wel fan oans. Se binne stapelgek met oans.”

Hoeiii…foar Sinteklaas ferde prate kon, kwam der un wunpúster dy’t hast syn miter metnam. De storm ging nou echt los. Der kwam mij tòch un skip met súre appels an, dat wille jum nyt wete. De lucht wurdde inkswart. De golven hieltyd hoger en hoger.” Dêr hest ut gesoademiter al”, raasde Swarte Pyt. “We fersúpe hier as muzen, we fergaan.” “Wat un flauwekul”, riep Sinteklaas. “Ut is al fijfhonderdendryentachtech kear goëd gaan met dit skip, wêrom súden we dan nou inenen…”

‘Hoeiiii’. Sinteklaas kreech un groate bats sout water naar binne, dat hij ston núver naar adem te happen. Hij moest met de ene haan syn miter en syn staf fasthouwe en met de andere haan de glibberege reling. De storm wurdde hieltyd hefteger en erger, woester en gystener en ferskrikkeleker. Golven su hooch as de Furmerus en Parkflat, de stoomboat leek wel su’n Playmobyl speulgoëdskipke op de Sneekermeer òf de Snitsermar. Mar dêr docht Sinteklaas op dat moment nyt an.

“Ik doën ut in myn broek”, jankte Pyt. “Dou doëst mar, ik fyn ut wel bêst”, brulde Sinteklaas amper boven de stòrmwyn út. En toen…toen was ut inenen un geweldege dreun. Un ontsettende skòk. Ut skip was op un klip faren. ‘Help help’ raasde Pyt. Hij skreeuwde moard en braan. ‘Help ut skip sinkt!’

“Wat seidestou sukrekt Pyt”, froech Sinteklaas, terwyl hij probearde te swemmen met syn miter op en syn staf in de haan. ‘Ik sei: de boat sinkt’, jerimearde Pyt, dy’t naast Sinteklaas swom. ‘Oh’, sei Sinteklaas. En nòch us un kear ‘Oh’, dan hestou diskear gelyk. De boat is sonken.’
“Harrekrasje, wat bin ik nat”, sei Pyt. “Wat bin ik nat en koud en sielech. Wat hew ik un medelijden met mijself.”
“Och denk tòch an dy arme kyndekes en ouwe mênsen in Nederlaan”, sei Sinteklaas.

“At Sinteklaas fersúpt salle se noait mear lekkers en speulgoed krije op 5 desember. Dêr gaan ik Pyt. Ik te oud om in de Golf fan Biskaje te lêgen. Adieu Pyt Adieu bêste makker, faarwel!’

‘Nee’ riep Swarte Pyt wanhopech, ‘nyt sinke, nyt sinke Sinteklaas. Dêr driëft un groate balk. Miskyn kanne we dêrop klimme.’

Hè hè, foarlopech waren se rêden. Dy bovenstebêste goeie Sinteklaas was syn staf kwyt raakt. Syn moaie miter had hij nòch op, mar ut maaiem droop derút en ut Lieke mear op un Saroma opklòppuddinkje as op un miter. “En al myn kadoatsjes naar de haaien”, suchtte Sinteklaas. “En de marsepein en de sjokeladeletters, de súkerbeestjes, allemaal foetsy, allemaal ferloaren. Wat mut der fan oans wurde? Hoe lang salle we hier omdobbere?

“Laan in sicht, laan in sicht. Ik siën laan”, riep Swarte Pyt. ‘Siën dan tòch, dêr, laan!’ En dêr kwam al un boatsje an om Sinte en Pyt te rêden. “Dit mut de kust fan Frankryk weze” We binne rêden!

Eindelek rêden! As fersopen katten stonnen Sinteklaas en Swarte Pyt in de kamer fan un liëve fishandelaar in un Fraans kustplakje. De plaatseleke Abbink salle we mar sêge. ‘Nous sommes Saint Nicolas et Pierre Noir”, sei Sinteklaas. Dat is Fraans en betekent : Wij binne Sinteklaas en Swarte Pyt. Mar de frou fan de fishandelaar begreep ut nyt su goëd en sei allienech mar: “ Och arme arme stakkers, arme skipbreukelingen…” Se sei dat op syn Fraans fanself. “Doën dy natte bròt mar út. Drinke dizze warme meil, ik sal Jou un pak fan myn man geve. Syn sundagse pak. En foar dy jonge fan Jou hew ik wel un pakje klearen fan oans soan.”

“Hoe kanne we Jou oait bedanke” , sei Sinteklaas. “Hoe kanne we Jou oait betale. Al oans geld leit in see. “ Dat hindert nyt”, sei de bêste frou. “Jou kanne fannacht ok wel bij oans útfanhús.” “Dat is ferskrikkelek aardech fan Jou, mar we hewwe gyn tiid”, sei Sinteklaas. “We hewwe self ferskrikkeleke haast. We mutte aveseare. Hoe komme wij oait op’e tiid in Nederlaan? Jeuminikkus, we komme noait op’e tiid in Nederlaan. Dêr sitte se op oans te wachten en we kome te laat. Trouwen, we hewwe nyt eens geld om ferder te reizen!”

“Myn man brengt Jou wel even naar Nederlaan”, sei de poerbêste frou.
Sinteklaas en Swarte Pyt saten op un open frachtwagentsje en pakten sich fast, want de Fraanse fisboer reed as un beest. Hij ride dwars deur alle ferkearslichten en dwars deur alle douaneposten. Hij gierde deur de bochten en raasde langs de wegen en denderde deur de stadsjes. Mar foar Sinteklaas ride hij nòch nyt hard genoech. “At we mar op’e tiid binne…at we mar foar 5 desember ankomme”, krimmenearde Sinteklaas. “Flugger, gauwer, asjebliëft opskiëte!”

En na un lange dach en un hele nacht flink deurriden waren se in Nederlaan. “Naar Liwwarden?” froech de fisserman dy’t wel us wat over de Kulturele Hoofdstad hoard had. “ Bistou besopen”, sei Sinteklaas. “ Dêr het ut nòch noait wat weest en dêr sal ut ok noait wat wurde! We gaan earst naar Sneek, ut Paradys op aarde!’

“Ik set Jou hier bij de Waterpoart af”, sei de fisboer. “Flak bij ut moaite plakje fan Sneek. Ik gaan futdaleks teruch, myn frou sit te wachte. De heu, au revoir!” En fut was hij.

Dêr stonnen se in Sneek bij de Waterpoart an de Kolk., tussen de Wouda’s Meel dúven.. Tussen de mênsen. Sinteklaas koekeloerde us om sich heen en deed wat hij elk jaar deed at hij in Nederlaan ankommen was. Hij knikte en glimlachte. Der kwamen un soad mênsen langs. Mar se sagen nyt naar Sinteklaas en Swarte Pyt. Gyneen sach op nòch om. Gyneen herkende Sinteklaas en Swarte Pyt. Ut stik in Sneek fan ouwe mênsen dêr’t se noait naar omkieke. En swarte mênsen lope der ok bij bosjes om wêr’t nyt naar omsiën wurdt. Gyneen herkende hun.

“Ik bin Sinteklaas”, sei de bêste Sint teugen un foarbijganger fan Lemmerwech Oast. De man bleef staan, snoof us even dyp en sei: “Bêste man, Jou rúke naar fis!” Toen liep hij ferder. Spitech genoech had de man ok nòch us gelyk, se meurden naar fis. En gyneen, gyneen écht gyneen herkende Sinteklaas. Moedloas gingen se op de trapkes fan de Waterpoart sitten. “Dêr sitte we nou”, sei Sinteklaas. “Sêch dat wel, dêr sitte we nou”, sei Swarte Pyt. “Gyn pakjes, gyn kadoatsjes. Gyn geld. We like wel boatfluchtelingen. De mênsen herkenne oans nyt. Hew ik ut Jou al nyt seid: allienech om de pakjes houwe de kyndes en de ouwe mênsen fan oans!”

Op dat moment kwam der un klein meiske foarbij an de haan fan har beppe. “Sinneklaas”, riep ut mokkeltsje. “Dat is Sinterklaas niet”, riep har beppe in ut Nederlaans, omdat Beppes’s miene dat suks beter is foar kyndes, nyt in ut Snekers mar in ut Nederlaans. “Dat is zomaar een man…” “Sinneklaas”, sei ut meiske koppech en probearde har los te trekken fan de haan fan opoe.

Un ander kyn riep ok fan ‘Sinterklaas”. Un klein jonkje begon te singen: ‘Sinteklaasje bonne bonne bonne.” En in un floek en un skeet stonnen der wel dúzend kyndes bij de Kolk te singen en te skreeuwen.

De faders en moekes seiden un bitsje knòrrech: “Metkomme Stella, opskiëte Hayo, dat is Sinteklaas nyt, dat kanne je tòch su wel siën. Dat is un ouwe kearel dy’t naar fis rukt”. Mar de kyndes rukten sich los en gingen tòch. Sinteklaas gaf alle kyndes un haan en lústerde naar de ferskes dy’t se foar um songen.

“Wêr is Jouw staf, Sinteklaas? En wêr is Jouw miter? Wêr is de sak met kadoatsjes? Froegen de kyndes. Sinteklaas fertelde dat se skipbreuk leden hadden. “Wat ferskrikkelek”, riepen alle kyndes. “Arme Sinteklaas, arme Swarte Pyt. De stoomboat is fergaan en nou binne se hier sonder eten en drinken.’

Un paar groatere kyndes en ouwere mênsen seiden teugen mekaar. “Weetst wat we doën, Sinteklaas het oans al sufeul klearen, pakjes en su geven, late we ut nou mar us omdraaie. We geve hem wat.” Se draafden naar hús en kwamen teruch met un hele soad pakjes.

Der saten hearleke broadsjes fan Poiesz in, wurstjes fan AH en appels en drúven fan Marten Stoofpear. Behalve eten en drinken namen de kyndes ok nòch echt speulgoëd met. Watte, se gaven ut moaiste speulgoëd, hun treinen, hun kraanwagens en knuffels. Hun poppen en winkeltsjes en keukentjes. De groate mênsen stonden in de ferte wat onnoazel te kieken en skudden ut hoofd. “Wat un gekkeboël”, riepen se. “Su’n gewoane man dy’t naar fis rukt.”

Der kwamen nòch twee kyndes met un heel groat pak. “Wat sú dêr nou insitte? Froech Sinteklaas nieuwsgierech. Hij fermaakte sich opperbêst en genoat fan al dy kadoatsjes, hij kon der gyn genoech fan krije. Foarsichtech deed hij ut groate pak open. En wat sat der in? Un Sinteklazepak en un Swarte Pyt kostúm. “Dat hewwe we foar jum huurd bij de Toverbal”, seiden de kyndes. “ Met geld út oans spaarpòtten. Dy pakken mutte wel wear teruch, mar jum magge se un paar dagen houwe.”

Sinteklaas kreech tranen in de ogen, su blij was hij. En Pyt daanste fan geluk. Se mochten hun bij Harm en Ika Rozenberg wel even ferklede. En toen se wear tefoarskyn kwamen en over ut Hoochend liepen barstten e kyndes en ouwe mênsen in groat gejuich út en songen: “ Zie de maan schijn door de bomen.” Dat was krekt su at Sinteklaas elk jaar in Nederlaan kwa. En Swarte Pyt had ok gyn min sin mear. Nou sagen de groate mênsen ok dat se echt waren. Gyneen twifelde mear.

Al rúkten Sinteklaas en Swarte Pyt nòch un bitsje fissech, ut kon niks skele. Burgemeester Apotheker, anders spoarradys te siën in de stad, ontfing de Sint plechtech. Sinteklaas en Swarte Pyt wurdden deur iedereen toejuigd. Tegare gingen se langs de húzen krekt òf der noait wat an de haan weest was. Ok om kadoatsjes út te delen, de pakjes dy’t hij fan de kyndes kregen had. En gyn enkel kyn kreech syn eigen speulgoëd teruch, dêt sòrgde Swarte Pyt wel foar. Su gingen su deur ut hele laan, ok in Liwwarden.

En tòt slot fierden se nòch un Groat Sinteklazefeest in de Súderkerk fan Sneek omdat dêr Roomsen, Griffemearden en Openbaren nyt su moeilek doën en gewoan gesellech bij mekaar sitte. Suster Jantine Slippens gúlde tranen fan freugde, want su sach har ideale Sinteklazefeest der út.
Folgend jaar mar wear, was ut enege wat se sêge kon. En dêt gúde se wear heen, liters tranen, dy’t deur koster Martin later opdweild wurdden!

Foto's: Harm Rozenberg
 
4 desember om 10:11
 
Lêzende mins

Op'e site www.demoanne.nl staat de rúbryk 'De Lêzende Mins'. Lezers geve in un paar woarden wear welke roman, novelle òf gedichtebundel un groate indruk maakt het. Fandaach staat der un bijdrage fan mij te lezen. Ik hew de novelle 'Nei it Park', fan Hylkje Goïnga útkoazen.

www.demoanne.nl is trouwens un fraaie site foar mênsen dy't fan literatuur & kultuur houwe! De foto dy't bij ut stukje staat is ok un ferhaal op um self. Ik kon fergemy wel in traans weze! Sú sumar kanne, ik bin un gefoëlech mantsje nou?!
 
3 desember om 18:53
 
Snekers in de Skarnestraat


Su nou en dan bij Katrein in de winkel is mear as allienech ferkope. Ut is ok un omtmoetingsplak foar minsen! Ut sosiale aspekt fan ut MKB in Sneek mach absolút nyt onderskatten wurde. Ik bin mij dat as krúdenierssoan terdege bewust, minsen fine ut simpelwech aardech om persoanlek holpen te wurden. Of sumar even binnen te lopen foar un praatsje.

Fandaach wear un gesellege dach had, dêr kan gyn internetbedriëf teugen op! Dat wel nyt sêge dat ik niks hewwe mut fan online winkele. Dat sú wel heel erg 20ste eeuw weze.

Mar su'n praatsje met bekende Snekers is gewoan gesellech. In de Skarnestraat liekt ut soms wel òf de tiid stilstaan het, seker in de donkere dagen fan desember!
 
2 desember om 18:24
 
Groat Sneker Sinteklazefeest

Wat is der moaier om met un antal lui un feestje te òrganisearen. Allemaal mênsen dy't fan ut kaliber nyt lulle mar poëtse binne. Su'n groep dus. We hewwe de aflopen weken nyt stilsitten met ut òrganisearn fan ut earste Groat Sneker Sinteklazefeest foar seuventech plussers. Ieder in oans groep het syn eigen kwaliteiten en nyt te fergeten un groat netwerk.

Hast alle seuventechplussers dy't we kenne hewwe hun opgeven foar ut feest fan a.s. frijdachmiddach in de Súderkerk. Der binne nou su'n 125 útnoadegingen de deur út gaan en met alle frijwillegers dy't methelpe salle komme we seker op 150 besoekers. Der kanne wat oans betreft nòch un paar bij, mar ut mut ok nyt te gek. Un laaste kaans dus! Ut feest begint om 14.00 en de deuren binne om 13.30 uur open.

Fanmòrren hew ik myn Sneker Sinteklazeferhaal afskreven, ik hew mij inspireare laten deur een fan de grande ladies út de Nederlaanse literatuur: Annie M.G. Schmidt! Uteraard met de noadege aktualiteit en coleur locale in ut ferhaal!

Ut wurdt absolút gyn kynderachtech feestje foar seniele ouwe mênsen, hier komme de krasse knarren dy't fan gesellecheid houwe.

Wie't nòch un kaart hewwe wil, kan kontakt opnimme met Thuiszorg Slippens: 0515 438860.
 
1 desember om 19:34
 
Gerry Hofstra kan ut moai sêge!

Fanmiddach un moai gesprek met oud-Noorderhoeker Gerry Hofstra had. Un kleurrike Sneker dy't bloemen foar Binnema en taarten foar De Korenbloem besòrgt. Mar ok foetbaltrener, múzikant en nòch feul mear. Binnenkòrt mear in de papieren edisy fan GrootSneek!

En THE DARKROOM? "Ehhh... dat is gewoan ut opslachplak bij Binnema!"