dagboek > overzicht
Dagboek desember 2015Bekiek hele maand 
 
28 desember om 12:30
 
Op ’e Strún explosie van cultuur in feeërieke sfeer

SNEEK – Er komt een derde editie van Op’e Strún! Dat deelde Robert Kliphuis van de Rotary Sneek gisteravond na afloop van de zeer succesvolle tweede culturele avondwandeling door de stad mee. Maar liefst 1750 mensen liepen de tocht langs onverwachte plekjes in Sneek met kunst en cultuur. Onmogelijk om alle hoogtepunten in een verslag samen te vatten. Een mallemolen van kunst, cultuur, theater, ernst, humor, verrassende perspectieven en kleurrijke sferen.

“Een nadeel van zo’n evenement organiseren is dat je zelf niet mee kunt lopen”, vertelde Kliphuis met enig gevoel voor understatement. Samen met Bram Nauta, directeur van een evenementenbureau, wist Kliphuis vorig jaar na de eerste editie dat er een vervolg moest komen van het spektakel. Liepen er tijdens de eerste jaargang nog zo’n 900 mensen mee, gisteravond bijna een verdubbeling van dat aantal. En louter en alleen positieve reacties onderweg.

De route leidde langs tal van culturele hoogstandjes op de meest onverwachte plekken in de stad, van de enorme Lankhorst fabriekshal tot het woonwagenkamp, van Arena in het Rasterhoffpark tot het Crematorium aan de Stadsrondweg.

En dat allemaal langs een route, die alleen al door de honderden lichtjes in jampotten een sprookjesachtige aanblik gaven. Enorm indrukwekkend in al zijn eenvoud! Strúne wil niets anders zeggen dan spannende dingen doen, onverwachte dingen mee maken op geheimzinnige plekken. Het Wilhelminapark in het donker is net even anders dan een zomerse wandeling langs het Monument van Hare Majesteit op een augustusdag.

Werden er vorig jaar nog artiesten gevraagd om mee te doen aan het evenement, nu melden de deelnemers zich na een oproep in Groot Sneek spontaan aan. Robert Kliphuis: ”Een explosie van vrijwilligers stond klaar om alles in goede banen te leiden. Met de artiesten waren dat er 230 mensen, die op een of andere manier mee geholpen hebben aan dit feest. We hebben er bewust voor gekozen om een zo’n gevarieerd mogelijk programma samen te stellen. En aan de reacties te horen is dat wel geslaagd.”

Zoals geschreven onmogelijk om alle artiesten in dit verslagje te noemen, ik zou de niet genoemde deelnemers schromelijk te kort doen. Toch wil ik twee acts even naar voren halen die indruk op mij maakten. Dat waren de dames van Muziektheater Tint, die een preview gaven van hun programma ‘Je valt me tegen’ ( dat in maart in premičre gaat ) en het onverwachte optreden van tenorzanger Marco Rypma op de stoep van Theater Sneek.

De opbrengst van Op ’e Strún 2 komt ten goede aan de organisatie Charity4brains, die zich inzet voor onderzoek naar Ataxie, een nu nog ongeneeslijke hersenziekte die het besturingssysteem in de hersenen aantast. Rotary Sneek hoopt samen met de opbrengst van deze avond en die van de Pubkwis op 18 februari a.s. tijdens de verkiezing van het slimste bedrijf, een bedrag van minimaal 20.000 euro over te maken. “Maar liefst nog wat meer, want die twintig mille hadden we vorig jaar ook!”

Foto's: Jan Douwe Gorter en Henk van der Veer