dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2016Bekiek hele maand 
 
9 febrewary om 18:50
 
Expositie Pier Feddema en Tjabel Klok bij Galerie Bax

SNEEK – Van 20 februari tot en met 2 april 2016 exposeert Galerie Bax Kunst niet eerder getoonde werken van de overleden Friese kunstenaar Pier Feddema in combinatie met keramiek van Tjabel Klok uit Opeinde. De expositie wordt zaterdag feestelijk geopend met een openingswoord door een vertegenwoordiger van de Stichting Pier Feddema. Genodigden en bezoekers worden verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. De middag wordt ondersteund met muziek gespeeld door studenten van het Kunstencentrum Atrium.

Pier Feddema werd in 1912 in Anjum geboren en is in 1983 in Balk overleden. Hij was een boerenzoon, maar door een handicap kon hij geen boer worden. Hij is het onderwijs in gegaan. Eerst als schoolmeester in Wijnjewoude en Oudwoude en later als leraar aan de HBS in Drachten. Daar gaf hij tekenles. Kunstwerken van Feddema werden in 2009 ook al eens in de Galerie geëxposeerd.

Feddema was autodidact, hij behoorde bij de Friese schildersgroep “Yn’e line”. De naam stamt nog uit de tijd waarin de schepen langs de wal werden getrokken. Andere groepsleden waren Klaas Koopmans, Jan van der Bij, Sjoerd Huizinga en Jaap Rusticus. Expressionisten, die alle vijf les hebben gekregen van Herman Dijkstra in Groningen. Hun gezamenlijke werk is onder andere in Groningen (De Mangelgang) en in Leeuwarden (de Prinsentuin) tentoongesteld.

Bij Feddema stond het (Friese) landschap centraal in zijn werk, maar ook mens en dier kwamen ruim aan bod. Feddema werkte veel met houtskool en wist met simpele middelen, soms bijna met een enkele lijn, trefzeker de essentie van zijn onderwerp te raken.

Werk van Feddema is aangekocht door de Provincie Friesland, de gemeente Smallingerland, door scholen en vele particulieren.

In 2004 is de stichting Pier Feddema opgericht om ervoor te zorgen dat een selectie van het werk bij elkaar zou blijven. Het grootste deel van deze collectie is sinds 2011 ondergebracht bij museum Dr8888, maar er zijn een aantal werken die buiten deze collectie vallen en verkocht kunnen worden. Galerie Bax Kunst heeft voor deze expositie hieruit een mooie keuze mogen maken.

Tjabel Klok

Tjabel Klok, geboren 1942 te Emmen, is woonachtig in Opeinde. Tjabel exposeerde drie maal eerder in Galerie Bax Kunst. Daarnaast heeft de galerie voortdurend een aantal van zijn werken in stock. Hij heeft zich naast zijn docentschap in zowel het onderwijs als in creativiteitscentra altijd sterk toegelegd op zijn eigen creatieve producties.

Tjabel volgde de Handvaardigheidopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Groningen en verdiepte daar zijn keramische kennis (1975-1979).
Hij laat zich sterk inspireren door oud-Mexicaanse en traditionele decoratie- en stooktech-nieken, maar transponeert deze op een eigen wijze tot hedendaagse vormen en kleuren.

In de Raku techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren en gaat de dialoog aan met de traditie door de toepassing van oude technieken en stookwijzen. Wat hem in de Raku techniek intrigeert is de manifestatie van het onregelmatige, ontoereikende en onvolmaakte, dat een schoonheid accentueert die lijnrecht staat tegenover de uitgebalanceerde volmaaktheid.

Als gevolg van zijn zoektocht in de keramische omgeving heeft hij meerdere keren workshops gegeven op het gebied van (raku-) ovens, papierovens, pitfiring e.d. Rakugestookt aardewerk is een laaggebakken poreus aardewerk, met een glazuur dat meestal een duidelijke haarscheur vertoont. Het is dan ook niet geschikt voor dagelijks gebruik in de keuken. De opgedane kennis op het gebied van glazuren deelt hij regelmatig met cursisten die zich willen bekwamen in dit specifieke vakgebied.

De expositie duurt t/m 2 april 2016.