dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2016
 
29 febrewary om 17:13
 
Gonny Yska fan Café Bak: 'Ik dender door! Wat moat ik oars?'

Interviewe, ik mach ut ferrekte graach doën. Helemaal at ut minsen binne met un bysonder levensferhaal. Fanmiddach hew ik anderhalf uur in Café Bak op'e Ouwe Koemarkt in Hearefeen sitten. Un prachtech gesprek had met Gonny Yska.

Ik kreech un rau mar f'ral (h)earlek ferhaal fan un frou dy't hast har hele leven in de horeka sitten het. Absolút gyn gemakelek leven, wel un bútengewoan kleurryk leven.

In ut earstfòlgende nummer fan Groot Heereveen sal Gonny op'e foarpagina staan. Un markante en bekende Feenster is su, mar hoefeul Feansters súden har echt kenne?

Gonny kwam fanmiddach an ut woard in har bloëdeigen Café Bak. Un prachtege lokasy dêr't al sinds 1837 bier en drank tapt wurdt. Un etablissement met ferhalen, ik foël mij befoarrecht wannear't ik sukke ferhalen ophale mach!

Opnieuw wurdde ut un ferhaal met un lach, mar ok met un traan!
 
28 febrewary om 11:25
 
SamenLoop

Mark Noordhoff, droeg gister een gedicht voor tijdens de SamenLoop voor Hoop Kick Off. Hieronder dat gedicht dat Mark geschreven heeft voor zijn schoonmoeder. Het vers staat eigenlijk symbool voor alles en iedereen die met deze rot ziekte te maken heeft. Mark schreef het vers, voorafgaan aan de chemokuur die zijn schoonmoeder nu ondergaat.

SamenLoop voor hoop

Soms moet je een stapje achteruit doen
Om daarna twee vooruit te kunnen doen

Vanavond
Staan wij letterlijk aan de vooravond
Van een stapje achteruit
Om daarna
Twee stappen vooruit te doen

Je bent een hele sterke vrouw
En samen met je man
Heb je drie dochters op de wereld gezet
En samen met hun mannen
En de kinderen
Zijn dat achttien armen

Achttien armen
Om je te ondersteunen bij je stappen
Achteruit
En vooruit
Om je op te vangen als je valt of struikelt
Om je te omhelzen als je verdrietig bent

Weet
Dat we bij je zijn
Bij je stappen achteruit
En bij je stappen vooruit

Wij lopen samen
Een samenloop
Niet alleen voor hoop
Maar voor een goede afloop.


Foto: Jan Douwe Gorter
 
28 febrewary om 11:12
 
Indrukwekkende kick off SamenLoop voor Hoop in Sneek

SNEEK – Zaterdagmiddag heeft in Café Vellinga aan de Veemarkt in Sneek de Kick off plaatsgevonden van de SamenLoop voor Hoop in Sneek plaatsgevonden. De SamenLoop voor Hoop is een 24-uurs wandelestafette, die op 25 en 26 september op het Veemarktterrein in Sneek wordt gehouden om geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker-bestrijding.

Maar tevens bedoeld om steun te bieden aan de mensen die tegen deze vreselijke ziekte vechten of deze hebben overleefd: zij vormen de eregasten van het event en spelen daarin een centrale rol.

Een bomvol café was getuige van de presentatie van de verschillende teams die op 24 en 25 september deelnemen aan de loop. Voorzitter Ale Bok stelde de verschillende commissieleden voor die belast zijn met de organisatie. Bok durfde de lat wel hoog te leggen: € 100.000 is het doel waar naar wij streven. Het beoogde bedrag gaat zeker gehaald worden zo lieten vele aanwezigen vanmiddag al weten. Onder de aanwezigen was wethouder Mirjam Bakker, die verzekerde dat de gemeente SWF daar waar mogelijk zal faciliteren.


Drie Higlights

De lopers en het publiek hoeven zich geen moment te vervelen. Op het SamenLoop-terrein is een grote verscheidenheid aan muziek, cultuur, catering en vele andere activiteiten. De SamenLoop is opgebouwd rond drie ‘officiële’ momenten.

1.Ten eerste de openingsronde voor de eregasten. Dat zijn mensen die kanker hebben of hebben gehad. Onder warme aanmoediging van familie, vrienden, de lopers en andere belangstellenden lopen de eregasten de eerste ronde over het parcours. Zij openen de SamenLoop waarna de teams van start gaan.

2.Het tweede officiële moment is de Kaarsenceremonie. Iedereen kan een Kaars voor Hoop opdragen aan iemand die kanker heeft of heeft gehad. Dit kan door op een (papieren) kaarsenzak een persoonlijke boodschap te schrijven voor een dierbare. Deze kaarsen(zakken) worden rondom de baan neergezet en rond 22.30 uur aangestoken.

3.De laatste highlight is de slotceremonie. Na 24 uur wandelen loopt iedereen samen de feestelijke laatste ronde. Aansluitend wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

De avond voorafgaand aan het SamenLoop-weekend: vrijdag 23 september, wordt er in Hotel van der Valk in Sneek een groot gala-benefiet-diner mét veiling georganiseerd. Dé aftrap voor organisatie, teams en alle andere betrokkenen.

Foto's Jan Douwe Gorter
 
28 febrewary om 10:12
 
Friesland Actueel TV repo Samenloop voor Hoop 2016

 
27 febrewary om 10:48
 
Love… The Beatles een feest van herkenning

“40 hits that changed the world Deze heerlijke Engelse tribute-show van The Beatles toont dé show die we eigenlijk allemaal hadden willen zien. Het repertoire omvat niet alleen de vroege songs als ‘She Loves You’ en ‘Drive My Car’, maar ook wereldwijde megahits als ‘Yesterday’, ’Hey Jude’, ‘Come Together’ en natuurlijk ‘Let It Be’.”

‘Hadden willen zien’, is sinds gisteravond niet meer van toepassing voor de bezoekers die in Theater Sneek waren. De coverband die 24 voorstellingen in Nederland gaf, besloot gisteravond aan de Westersingel in Sneek. Nee, ‘Let It Be’, werd niet gespeeld, maar er waren dus genoeg andere hits om ook deze voorstelling tot een feest van herkenning te maken.

Het overgrote deel van het publiek dat gisteravond op het pluche in Theater Sneek zat, had Abraham en Sara reeds gezien. Het duurde dan ook even voor het zitconcert een staconcert werd om over het dansen nog maar te zwijgen.

Prachtige decors, fantastische kleren en een band die beslist een dikke voldoende scoorde als het om performance en zang gaat. Kortom een heerlijk ontspannen avondje coverband, niks meer, niks minder. Geen Revolution. De verwondering blijft over al die megagrote Beatleshits.
 
27 febrewary om 10:13
 
SKS voorzitter Peter de Jong stopt

Peter de Jong uit Sneek stopt als voorzitter van de Sintrale Kommisje Skutsjesilen.
Op de algemene ledenvergadering van 12 maart 2016 neemt hij afscheid.

De Jong sluit de statutair maximale zittingsperiode van 16 jaar in het SKS bestuur af. Hij begon zijn bestuurslidmaatschap in 2000 in de functie van secretaris. In 2008 werd hij tevens benoemd tot vice voorzitter.

Sinds 2012 bekleedt hij de functie van voorzitter.
Aan de leden wordt voorgesteld Rene Nagelhout uit Woudsend als nieuwe voorzitter van de SKS te benoemen. Rene Nagelhout is huidig secretaris en vice voorzitter van het bestuur.

 
26 febrewary om 17:06
 
Kick Off SamenLoop voor Hoop

Mòrrenmiddach is de SamenLoop voor Hoop Kick Off! Ik mach ok an ut programma metwerke. Ik doën ut krekt as un heel soad frijwillegers graach. Hieronder ut persbericht dat we ferspreide:

SNEEK – Op zaterdag 27 februari 2016 om 16:00 uur wordt in café Vellinga (‘de Veehandel’) aan het Veemarktplein (Korte Veemarktstraat 11) in Sneek de SamenLoop voor Hoop Sneek- SúdWest Fryslân afgetrapt. Tijdens deze Kick- Off presenteert de organisatie de plannen, het bestuur, de eerste ingeschreven teams en wordt het project officieel opgestart.

De SamenLoop voor Hoop Sneek- SúdWest Fryslân 2016 wordt op zaterdag 24 september vanaf 16.00 uur tot en met zondag 25 september tot 16.00 uur in Sneek georganiseerd door een zeer gemotiveerde groep vrijwilligers. Het is een 24 uurs-estafette-wandelevenement om geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker- bestrijding. Maar is ook bedoeld om steun te bieden aan de mensen die tegen deze vreselijke ziekte vechten of deze overleefd hebben: de eregasten. Zij spelen een centrale rol in het evenement.

De 24 uurs-wandelestafette staat symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker, die gaat immers ook 24 uur door. Behalve een sportief etmaal wordt het ook een feestelijk evenement om het leven te vieren met veel activiteiten en (locale) artiesten die zorgen voor de muzikale omlijsting.
 
25 febrewary om 18:54
 
Oh oh Den Haag....

Dizze week in Groot Sneek! Hier nòch de foto's. 
24 febrewary om 08:44
 
Tryst & Sneu in Sneek

Ut sú sumar un titel fan un mankelyk fers weze kanne. Dat is ut ( nòch ) nyt. De foto's en de lokasy spreke foar sich, teminsten foar lui dy't Sneek kenne. Maandachmòrren, bij súterech wear skoat ik foto's fan ut eksterieur dat súver op un Fachwerkhaus begint te liken. Gistermiddach ston de deur an'e Oasterkadekant open. Dêr maakte ik un foto fan ut interieur. Un sonnestraal fiel naar binnen en de stank fan fergankelekheid.

Gistermiddach sach ik um roerloas op'e hoek fan de Jousterkade/Oasterdyk staan: Theo Jaasma.

Hij striidt un hopeloaze striid foar ut behoud fan Rattekloaster Bouma. Ik waardear Theo syn inset, hew der ok wel respekt foar dat hij um su inset. Allienech ut is te laat, ut Rollema & Boumapand is rêdeloas ferloaren.
Hier helpt gyn restaurearen mear an, dan sú alle oarspronkelekheid ferdwine. Spitech.

Op 23 òktober 2015 sond GPTV ut fòlgende item út over Theo syn striid om ut pand te behouden:

 
23 febrewary om 17:12
 
Groot Sneek is út...

Alle kearen wear is ut útkommen fan un krant òf magazine wêr't ik an metwerk hew un noflek moment. Met andere woarden ik bin nòch altyd un papieren nieuwsjunk, dat sal ok wel noait mear ferandere. Uteraard bin ik nyt blyn foar de digitale nieuwsfoarsiening, ik sach dat in 2003 al toen ik met myn eigen site online ging. Beginne is een, deursette is foar un heel soad un ander ferhaal.

Fandaach leit de nieuwe papieren ferzy fan Groot Sneek wear op de welbekende kokòsmat. De krant staat wear stikfol met moaie ferhalen en interviews. Fanaf ut kontakt lêgen, inlezen, interviewen, útwerken, endredaksy bliëft ut maken fan ferhalen prachtech werk.

Wij fan 'e redaksy bliëve kritys, frage feedback fan ferskillende minsen en doën oans foardeel der met.

Fanaf fanavend en mòrren al wear bezech met ut fòlgende nummer. Su gaat dat, en ut mut ok mar moai su bliëve. Ik beleef der un ferskriklek soad plezier an. En der lope mij gyn managers mear foar de foeten, da's helemaal lekker!
 
22 febrewary om 15:48
 
At ut nòrmale bysonder wurdt

Gistermiddach met ouwe maat ( figuurlek ) KaBe en de foarsitter fan Haulerwyk en syn soan naar Gelsenkirchen weest. Nou kwam ik froeger as jonge regematech op sundach in de Kirche, mar dizze kerk fan gister was tòch even un andere katedraal as de Noorder.

Tòch deden se dêr gistermiddach eksakt utselde wat der froeger ( en nòch ! ) in de kerk ok gebeurde op sundachmiddach: SINGE!!

Ik was dus bij un wedstryd fan Die Königsblauen, bij Schalke 04 teugen VfB Stuttgart ( 1 – 1 ). Ut gaat mij hier nou even nyt over ut spòrtieve gebeuren, mar over alles wat der bij hoarde dêr in Dútslaan. Dik twee uren in de auto sitte en in un folkomen andere sfear terechtkomme as hier in Nederlaan. Ik hew mij werklek de ogen út ’e kòp keken, hoe’t ut dus ok kan.

Terwyl ik op ’e tribune in de impossante Veltins-Arena ( ik fon de ouwe naam ArenaAufSchalke moaier! ) sat, tussen Schlagerliederen singende súppòrters, kreech ik un Appke binnen dat ‘jouw vriendjes uit Rotterdam zijn ook weer bezig’. Ik had wel un fermoeden en dat wurdde even later ok befestegd, dat der wear súppòrters gesoademiter was bij Feyenoord. Honderden oppakt om…

Nou ja, dat ferhaal kenne jum ondertussen, ik wil der gyn andacht mear an bestede. Ik bin der helemaal klaar met!!

Ondertussen was dik twee uur autoriden ferder un groat foetbalfeest an’e gang. Súppòrters fan Schalke en Stuttgart dy’t gewoan naast mekaar in ut stadion sitte, met mekaar bierdrinke, braadwurst ete en gesellege prate.

Toen we op dy megagroate parkearterreinen rond ut stadion de auto delsetten, fon ik ut al noflek dat je dêr nyt foar hoefden te betalen. We binne un middach te gast in de Arena, dat gefoël!

Tòppunt was wel de anwezechheid fan un Stuttgart-fanshop op wielen foar ut stadion, dêr’t Stuttgartsúppòrters hun eigen klupsjaaltsjes & su kope. Dat dàt mogelek is. En toen betrapte ik mij self op un bitsje kranksinnechheid: ut is folstrekt nòrmaal dat suks kan! Dat idioate gedrach bij de stadions in Nederlaan dàt is nyt nòrmaal!

En wat un geweldege súppòrters hewwe dizze beide klups. Ok nou wear ferbazing. Want de súppòrters fan Stuttgart laten hun de hele wedstryd leide deur anjagers, dy gyn minút fan de wedstryd siën! Se staan met de ruch naar ut feld, allinech mar hun anhang te begeleiden en fokaal op te naaien. Gyn nare ferskes over de teugenstanders en de skeidsrechter, nee hun brede arsenaal an klupliederen wurdde songen.

En myn wedstrydferslach? Doët dat der nòch toe? Hier lees an ut end fan dit blog mar even wat de VI skreef, mar dat was nyt wat der bij mij na dizze middach hangen bleef. Wel de fraach ‘wêr ging ut in Nederlaan mis bij ut foetbal? En wat nòch belangriker is: hie krije wij ut ok wear nòrmaal? In Dútslaan hewwe se de problemen dy’t wij nou al jarenlang in Nederlaan hewwe radikaal anpakt, met ut resultaat su as ik dat gister siën mocht! Un ferademing! tHENKs KaBé dat ik met mocht naar dizze foetbaltempel!

Schalke 04 - VfB Stuttgart 1-1

Na zijn korte invalbeurt in het Europa League-duel met Shakhtar Donetsk (0-0) kreeg Klaas-Jan Huntelaar in Stuttgart weer een basisplaats bij Schalke 04. De Oranje-international had ook kansen weer tot scoren te komen. Zo speelde hij zich kort na rust knap vrij om daarna VfB Stuttgart-doelman Przemyslaw Tyton op zijn weg te vinden.
Maar de genadeklap van Schalke bleef uit voor VfB Stuttgart, dat na een kwartier door Younes Belhanda op achterstand was gekomen. In de 74ste minuut volgde de teleurstelling voor. Martin Harnik tikte van dichtbij raak nadat keeper Ralf Fährmann nog net een handje tegen een kopbal van Christian Gentner had gekregen (1-1).
Door het gelijkspel blijft Schalke 04, dat in Christian Heidel een nieuwe technisch directeur heeft vastgelegd, steken op de zesde plaats in de Bundesliga. VfB Stuttgart staat twaalfde. 
21 febrewary om 11:00
 
Der teugen an!

Mòrren wel mear!
 
20 febrewary om 17:53
 
Het regende weer tegendoelpunten bij ONS

Geflatteerd of niet, opnieuw krijgt ONS Boso Sneek vanmiddag met 0-4 een pak rammel van Spakenburg. Je kunt de zaak van de positieve kant benaderen door te zeggen dat het de helft minder tegentreffers was als bij de heenwedstrijd toen het 8-1 voor de Blauwen werd, maar het schiet zo niet op.

Sterker nog, ONS is sind vanmiddag rode lantaarndrager in de zaterdag topklasse. En daat leek het aanvankelijk helemaal niet op. ONS had in de eerste helft het meeste balbezit, voetbalde om te winnen en aan inzet ontbrak het niet.

In de 31ste minuut hadden de oranjehemden misschien wel een penalty verdiend, maar de handsbal van een van de Spakenburgers werd niet zodanig bestraft. Na een prima kans voor Renco van Eeken in de 36ste minuut, profiteerde Spakenburg van onoplettendheid in de ONS-verdediging. Salim Amerzgiou kopte geheel vrijstaand de 0-1 binnen.

Na de thee opnieuw een sterker ONS, met zeker een drietal kansen, die stuk voor stuk niet verzilverd werden. Oud- Heerenveen doelman Barry Ditewig (38 jaar inmiddels en bezig aan zijn laatste seizoen ) hiel zijn heiligdom gemakkelijk schoon.

Na de 0-2 van Sargon Gouriye, leek het of alle geloof bij ONS was verdwenen en Spakenburg maakte hier dankbaar gebruik van. In de 68ste minuut mocht Peter de Lange de 0-3 aantekenen en Kees Tol was het die na weken droogstand eindelijk weer eens tot scoren kwam. De 0-4 uitslag is geflatteerd, maar wel degelijk de realiteit.

ONS zit in zwaar weer, dat is duidelijk. Voorin worden kansen niet afgemaakt en achterin vliegen de doelpunten om de oren van de keepers, of ze nu Kooistra heten of Strijker. De laatste verving de op het laatste moment de geblesseerd afgehaakte eerste doelman Eelke Kooistra.

ONS is door SteDoCo voorbijgestreefd, de ploeg won verrassend (?) bij IJsselmeervogels, de door Sandor van der Heide getrainde oud-grootmacht in het Nederlandse amateurvoetbal.

ONS heeft na 21 wedstrijden nu 18 punten, evenveel als RVVH, die een beter doelsaldo heeft. Dat laatste kon wel eens een beslissende rol gaan spelen in de strijd tegen degradatie.


 
20 febrewary om 11:12
 
Kun je nog zingen, zing dan mee bij Paul de Leeuw

Zingen zo lang het duurt is de titel van Paul de Leeuw zijn nieuwste theaterprogramma. En het duurde gisteravond meer dan twee uur en drie kwartier ( zonder pauze ! ) in Theater Sneek, dat opnieuw stijf uitverkocht was.

Om maar meteen met de theaterdeur in huis te vallen, het werd een onvergetelijke avond, zeker voor ene Petra, die volgende week niet alleen Sara ziet, maar gisteravond al een duet met Paul de Leeuw mocht zingen: Zonder jou!
Het was een van de vele hoogtepunten van de avond vol plezier en zang in een show waarbij Paul de Leeuw een groot aantal van zijn liedjes zingt, met natuurlijk die van zijn grote inspiratiebron Robert Long. Een interactief theaterprogramma met een publiek dat vanaf seconde één in de ban is van deze rasentertainer.

Er staat ook een uitvergrote telefoon, met daarop een mobiel nummer waarnaar het publiek verzoeknummers kan sms’en. Zodra Paul een bericht voorleest gaat het licht aan en moet de verzender zich melden.

Het publiek is dus voor een groot deel bepalend bij wat De Leeuw doet op deze avond en dat was gisteravond erg veel. Van kwetsbare momenten tot hilarisch, van uitgelaten tot ingetogen. Een van de mooiste liederen die De Leeuw ooit voor zijn levenspartner schreef ‘Ik heb je lief’, werd prachtig gezongen, ontroerend bijna. Actueel met teksten als “het is allemaal angst, de allergrootste schreeuwers zijn het bangst”, was het gisteravond ook.

Uiteraard is er een format, waarin Paul de Leeuw deze voorstelling giet, zoals het zingen van een duet. Dat doet hij dus niet exclusief in Sneek, maar eerder deze week tijdens de Friese Tour, ook in Drachten. Daar zat min ofte meer Iris Kroes toevallig in het publiek.

Toch kon Drachten niet tippen aan de sfeer die er in Sneek hing, aldus ene beppe Aaltje die beide avonden bezocht.
Op het toneel wordt Paul de Leeuw ondersteunt door een zevenkoppige band onder leiding van Miguel Wiles, de Belg die ‘alle versjes van K3 componeerde’. De band is een wezenlijk onderdeel van de show.

De aanvragen zullen ongetwijfeld maar vele liedjes liggen ook voor de hand. Gisteravond kwamen hits als ’Vlieg met me mee’, ‘Samenzijn’, ‘Ik heb je lief’en ‘De steen’ dan ook voorbij. En ‘Mallebabbe’ ontbrak ook niet op verzoek van Marieke op rij vier.

Een ander onderdeel dat binnen het programma is het bellen met een bekende van iemand die in de zaal zit. Gisteravond overkwam dat iemand die sinds woensdag getrouwd is maar niet met zijn vrouw bij Paul zat. “Ik hou niet zo van jouw muziek!” Hilariteit in de zaal verzekerd!

Paul de Leeuw is een virtuoos als het op direct reageren vanuit de zaal komt, wat een improvisatietalent toch! Het muzikale gedeelte werd afgewisseld met tal van persoonlijke verhalen over zijn puberzoons, zijn jeugd, zijn sportieve carrière ( keeper in de mist! ). Bizar verhaal over Paul de Leeuw zijn moeder die haar beide kleinkinderen van school haalt, maar per ongeluk het verkeerde kind in bakfiets dumpt...!

Voor de liefhebbers van Claudia de Breij haar grote hit ‘Mag ik dan bij jou…’was het even slikken hoe Paul de Leeuw dat nummer vertolkte als Annie. Ze zullen het voor lief genomen hebben. Zoals de hele avond er eentje was om lief te hebben.

Volgend seizoen komt Paul de Leeuw opnieuw naar Sneek, hij staat dan in een toneelstuk met Anne Wil Blankers. De verwachtingen zijn hoog gespannen!
 
19 febrewary om 17:53
 
Doelman Eelke kooistra verlaat ONS

Bij ONS BOSO heeft Eelke Kooistra besloten om in verband met werkzaamheden na dit seizoen te vertrekken bij de Sneker topklasser. Hij keert terug te gaan naar zijn oude club Be Quick Dokkum. Een en ander is in goed overleg tot stand gekomen met ONS.

ONS BOSO heeft inmiddels zijn opvolger gevonden in één van de beste jonge keepers op de Friese amateurvelden, van de vv DWP komt het 20 jarige talent Volken Huisman naar het Zuidersportpark.

ONS BOSO beschikt in het seizoen 2016-2017 over de volgende doelverdedigers:Bas van Wegen,Volken Huisman en Stijn de Wit.
 
18 febrewary om 11:02
 
‘Sneek, fan alle markten thús’ in café Vellinga

Na het succesvolle ‘Kleintsje Stadsherberg’, dat in het najaar van 2015 werd opgevoerd, worden opnieuw een tweetal amusante avonden georganiseerd met een hoog stadsgehalte. Onder de titel ‘Sneek, fan alle markten thús’ verzorgen de dichters Sonja Fijlstra, Jan Steunebrink, Marten Visser, Wiebe Dooper, Tjeerd Ligthart en Hillie van Brug, samen met een aantal gasten gevarieerde optredens waarin de Sneeker markten centraal staan.

Dit alles zal plaatsvinden op vrijdag 19 en zaterdag 20 februari vanaf 20.30 uur in café Vellinga. Peter van Egmond van ‘Sneek, Su het ut weest’ zal een fotopresentatie verzorgen over de diverse markten in de Waterpoortstad. Jan Wouter Jellema vertelt een aantal bijzonderheden over stadstypes die met de bedrijvigheid op die markten hadden te maken.

Annemarie Martens, Tytsia Haringa en de bekende marktman Theo Ruis zullen ook een belangrijk creatief aandeel leveren. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Dicky Riemersma en Renie van der Molen, terwijl Amieke de Rapper de avond presenteert. Kaarten voor deze sprankelende avonden zijn voor slechts twee euro te koop bij sigarenmagazijn Sipma aan het Schaapmarktplein en op de avond zelf aan de deur van het café.

De zaal is vanaf 19.30 uur geopend.
 
17 febrewary om 19:51
 
Alles nòch even an ut ferwerken...

Bij ut sentrum fan 'e macht in ut Koaninkryk

In de wandelgangen... 
16 febrewary om 19:24
 
V & D: the times...

Toen in Sneek, fandaach in un groat antal andere steden in Nederlaan. Un drama foar al de werknimmers: STERKTE!! 
16 febrewary om 18:57
 
Stef Bos houdt woard

Krekt as Jochem Myjer dat earder deed, maakt Stef Bos syn woarden ok waar. Reageare op poëzy en proaza dat ik met hun deelde. Jochem Myjer deed dat in un persoanlek gesprek.

Fandaach lach der un werklek skitterend boek fan Stef Bos met persoanleke opdracht en moaie kaart bij mij op’e kokosmat. Ik kom later nòch op de inhoud fan de prachtbundel fan Stef Bos Poëzy teruch. De titel fan ut boek is Stillewe, met kleurike illústrasy’s fan Varenka Paschke. Ut is útgeven deur Lanno.

Bovendien geeft Bos kommentaar op myn bundel De Dames Pino, fersen over Joadse Snekers. De bundel het tòt nou toe amper andacht in Fryslaan kregen. Ut is nyt anders! Ik lêch der nyt wakker fan. Eigelek twifelde ik sterk òf ik dit laatste wel met jum dele moest… 
15 febrewary om 21:55
 
Ut was un lange mar oh sun 'n moaie dach!

Dit is dan un klein tipke fan 'e sluier! Ik was in Den Haach, mar wat ik dêr eksakt deen hew...
De polityk in? Hmmmm...!
 
14 febrewary om 20:08
 
Fandaach 105 jaar leden...

Benedictus van der Veer geboaren op 14 febrewary 1911 ( foto út ut omfangrike family argyf )
 
13 febrewary om 17:46
 
WPB is un moaie klup

At O.N.S. nyt thús hoeft te speulen mach ik graach bij de WPB komme. De Waterpoort Boys speule in de derde klasse, fòlgens mij de spannendste klasse in ut amateurfoetbal hier in ut noarden. De earste seuven ploegen staan op 3 punten fan mekaar.

Moaier kanne je ut tòch nyt krije. Fanmiddach speulden de boys op spòrtpark ‘Het Schuttersveld’ teugen Ouwehaske, dy’t in de middenmoat staat. De WPB wonnen met 2 – 1 in un frij tamme wedstryd, seker foar de rust toen de thúsploech twee kear skoarde!

Reinier Kooistra, links, siët nyt su blij na un eigen doelpunt...

Een kear in un doël fan Ouwehaske, toen Patrick Bles de 1-0 liet antekene en 1 kear in eigen doël toen René Cnossen syn eigen keeper met un listege bal passearde. Na de rust waren de WPB ‘ers opnieuw de bovenlêgende partij en was un doelpunt in de 49ste achteraf besiën beslissend foar de 2-1 overwinning.
Wat mij fanmiddach wear opfiel was de tomeloaze inset fan de blau-gelen út de Noarderhoek, dat maakt ut foetballen in su’n derde klasse ok su angenaam om naar te siën.

Robert Minks

Ferder fon ik Robert Minks fan de WPB de absolúte útblinker. Hij is de spil wêr’t alles om draait bij WPB, hij het oversicht, is moeilek fan de bal te krijen en gaat foarop in de striid. Un paar kilo lichter en dizze speuler kan su met op hoger nivo.

Ondanks de waterkou, un hartferwarmende middach dêr bij de WPB, ik foël mij dêr kear op kear welkom bij Eelke Dotinga cs! Fòlgende week speule de WPB teugen Oeverzwaluwen, inderdaad om ut bovenste plakje! 
13 febrewary om 17:26
 
Zuur verlies O.N.S. Boso Sneek tegen Rijnsburgse Boys

Yumé Ramos

De druiven waren vanmiddag behoorlijk zuur voor O.N.S. Boso Sneek. Na een 3 – 0 achterstand bij rust, terug komen tot 3 – 3 en alsnog in blessuretijd door een discutabele strafschop met 4 – 3 verliezen van Rijnsburgse Boys. Ziedaar de wedstrijd in een notendop. Voor ONS scoorden na rust Yumé Ramos ( hij scoorde vanmiddag zijn tiende treffer van dit seizoen ! ), Danny Kampstra en Curty Gonzales.

Alle ploegen onderin de Topklasse verloren vandaag hun wedstrijd, een schrale troost voor trainer Richard Karrebelt en zijn mannen. ONS staat nog steeds voorlaatst met 18 punten uit 20 wedstrijden.

Volgende week krijgen komt vv Spakenburg op bezoek naar Sneek. Met deze ploeg hebben de oranjehemden nog een appeltje te schillen na het smadelijke 8-1 verlies eerder dit seizoen.
 
12 febrewary om 16:47
 
Ik gaan naar Bruce Springsteen!

Yess!! Fanmòrren is ut lukt om kaartsjes te skoaren foar ut Bruce Springsteen The River Tour konsert in Den Haach! Ut konsert op ut Maliveld, was binnen un uur útferkocht.

De weareldtour begon op 16 jannewary in Pittsburgh, Pennsylvania en komt begin mei naar Europa. Ut hoeft ferder gyn betooch dat ik der freeslek feul noch tan hew! Moaie foarútsichten make ut leven weard om te leven. Ut sal heve op 14 júny!
 
11 febrewary om 22:40
 
En dan dit nòch:

 
11 febrewary om 11:56
 
Adembenemende Sprong in de tijd van Stef Bos imponeert

Vraag aan een willekeurige voorbijganger op straat of hij/zij Stef Bos ook kent en je krijgt als antwoord: ‘Dat is toch die man van Papa?!’

Inderdaad die Stef Bos. Gisteravond was hij voor het eerst in zijn leven in Sneek, met een try-out van zijn nieuwe theaterconcert ‘Een sprong in de tijd’, dat morgen in Gouda in première gaat.

Samen met zijn band van vier getalenteerde musici maakt Stef Bos een persoonlijke reis door de tijd. Een zoektocht van een kwarteeuw in pure poëzie en muziek. Uiteraard (?) begint Stef Bos met het nummer

Het leven is een sprong in de tijd:

Het begin van een leven
Je springt in de tijd
De stroom van de rivier
Neemt je mee
Je ziet landschappen van liefde
Onzekerheid
Verlangen
Je zwijgt
Zingt
Ontwijkt
Leeft
Met onvermogen
En geluk
En dan opeens
Kijk je terug

Naar wat je hebt gedacht
Wie je was
En wie je bent geworden
Om daarna
Weer
De stroom te volgen

Hierna volgt een ode op de vrouw, prachtig gezongen:

Ze vliegt als een engel door mijn dromen
Ze stuurt mijn hele leven in de war
Ik zie haar in gedachten voor mijn ogen
Ze heeft een grote kamer in mijn hart

Ze wandelt door mijn hoofd op hoge hakken
Ze maakt van elke man een marionet
Ze breekt je glazen hart in duizend stukken
Haar handen zijn de draden van een web

Het derde lied dat Stef Bos zingt op deze avond is het ultieme liefdeslied Papa, al een klassieker die nog altijd diepe indruk maakt.

Mooi dat Stef Bos in de loop van de jaren dit vers aangepast heeft. Poëzie is nooit af! Hij zingt niet meer van ‘Ik geloof in niks’, maar ‘Ik geloof iets anders’. Zo mooi! Want niks is natuurlijk koud en kaal is niks! En het zinnetje ‘We komen elkaar na de dood nooit meer tegen’ is door de dichter Stef Bos veranderd in ‘…misschien nooit meer tegen’.

De poëzie leeft, deze zanger omarmt zijn publiek, dat bijna ademloos zit te luisteren. Ik heb het zelden tijdens een voorstelling zo stil mee gemaakt in Theater Sneek.

Stef Bos doet geen verplichte nummers, hij neemt het publiek mee op reis, maakt hen deelgenoot van die zoektocht.

Stef Bos is persoonlijk. Hij meent het oprecht als hij zegt dat Sneek hem aanspreekt, hij is verwonderd over de schoonheid van een stad die hij niet kent.

En draagt op het podium een hagelnieuw vers een lofzang voor:

Voor en na

Voor de voorstelling
Hoe grijs en miezerig
En laag de lucht ook
Boven.het lage land
Rijdend.door de polders
Door een stad als
Sneek
Met waterpoort en grachten
Geeft dezelfde lucht
Opeens het gevoel
Alsof je terecht bent gekomen
In een schilderij
Uit de 17 e eeuw
Dat belooft
Voor vanavond
Eerste keer.ooit in Sneek
Warm welkom
In een zaal met karakter
Na de voorstelling
Zinderende avond
En een gedroomde sprong
Om de week te beginnen

De afwisseling die Stef Bos aanbrengt door zijn verhalen, de anekdotes en zijn liedjes ( stuk voor stuk taalparels ) maken dat het publiek zich geen moment verveelt.

Dit programma zal nooit hetzelfde zijn, deze artiest, deze liedschrijver ( 'liedjes' zing je met carnaval! ) is een taalvirtuoos. Ik heb gisteravond genoten en niet zo weinig ook.

Na afloop van de voorstelling nog met hem gesproken. Bleken we dezelfde nestgeur te hebben: zoon van een gereformeerde winkelier!

Stef Bos was oprecht geïnteresseerd in het Fries, het Snekers, in taal. Ik geniet nog na:

ik doën de ogen dicht
en siën wat foarbij is
komt wear teruch
der is un soad te siën
met de ogen dicht!

In de prachtige ingebonden bundel ‘Mijn onmacht woont in woorden’,van bijna 400 pagina’s, schrijft Stef Bos tegen middernachtelijk uur deze persoonlijke opdracht voor mij:

Voor Henk….

Lange leve de poëzie in het land
En het land in de poëzie

Stef Bos
 
10 febrewary om 19:04
 
Marrit Jellema komt met nieuwe dichtbundel


Op 19 juli 2012 schreef ik voor het eerst over dichteres Marrit Jellema uit Sneek. Zij debuteerde met haar bundel ‘Liefde lust en een gebroken hart’. Marrit was toen nog maar 18 jaar en ik schreef o.a. dat zij geldingsdrang had en dat zo vroeg publiceren van een debuutbundel wegen opent om verder met schrijven door te gaan. Ik liet niet na om Marrit op dit blog keer op keer te stimuleren. Dat is absoluut geen verdienste van mij, want Marrit is een talent. En talenten, zeker jonge talenten moet je koesteren. Marrit is geen eendagsvlieg. Op zondag 20 maart brengt zij haar tweede bundel uit. Ik kreeg onderstaand persbericht binnen. Ik deel het graag!

“Aan boord van het schip de Stanfries X presenteert dichter en schrijfster Marrit Jellema haar nieuwe bundel : 'van die dingen'. Het zal een prachtige combinatie van muziek en poëzie worden in een prachtig en sfeervol schip. De toegang is gratis! (En het eerste drankje ook! ;)

Door de grote belangstelling voor de boekpresentatie 'van die dingen' heeft de organisatie besloten om twee voorstellingen te gaan geven. De eerste voorstelling is v.a. 15.00 tot 17.00 en de extra voorstelling is v.a. 19.30 tot 21.30

line-up van de voorstelling:

Marrit Jellema
Dat Schilt, muziek
Ronald Jan Fokkema, dichter
Annelieke Zantinge, piano
Henk Dillerop, dichter
Rick Poiesz, Singer-songwriter
Dummang Summer, singer/songwriter.


Exacte locatie :

aan boord van de Stanfries X
liggend aan de Willemskade Leeuwarden
naast de VVV / Avero-toren.”
 
10 febrewary om 18:47
 
Speurtòcht foar toeristen

Sneek het moaie haanwizers, allienech de info is nyt mear fan dizze tiid, is achterhaald! De haanwizers op’e Westersingel en flakbij de Koaningsbrugge wize de richting út naar ut Postkantoor! Pòstkantoar? Moai nyt (mear ) dus! En de ANWB? Ehhhh… foar de tweede kear, nyt dus!

Kiek Snekers en Súdwesthoekers ferdwale hier nyt su gau, mar dizze haanwizers binne fòlgens mij foar de toeristen. Dizze bewechwizering graag even anpasse. Nim dan dat rare witte bòrdsje dat naar ut Theater wiest ok even met, past nyt bij ut feul moaie andere ontwerp.

Trouwens at je teugenover ut T.I.P. info point op’e Middenbrugge staan en naar de haanwizer dy’t flak foar de deur fan datselde Info-sentrum staat siën wurde je ok even in ferlegenheid brocht. Dy haanwizer wiest naar links. Toeristen snappe der gyn malle moer fan.

Ik ok nyt!
 
9 febrewary om 18:50
 
Expositie Pier Feddema en Tjabel Klok bij Galerie Bax

SNEEK – Van 20 februari tot en met 2 april 2016 exposeert Galerie Bax Kunst niet eerder getoonde werken van de overleden Friese kunstenaar Pier Feddema in combinatie met keramiek van Tjabel Klok uit Opeinde. De expositie wordt zaterdag feestelijk geopend met een openingswoord door een vertegenwoordiger van de Stichting Pier Feddema. Genodigden en bezoekers worden verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje. De middag wordt ondersteund met muziek gespeeld door studenten van het Kunstencentrum Atrium.

Pier Feddema werd in 1912 in Anjum geboren en is in 1983 in Balk overleden. Hij was een boerenzoon, maar door een handicap kon hij geen boer worden. Hij is het onderwijs in gegaan. Eerst als schoolmeester in Wijnjewoude en Oudwoude en later als leraar aan de HBS in Drachten. Daar gaf hij tekenles. Kunstwerken van Feddema werden in 2009 ook al eens in de Galerie geëxposeerd.

Feddema was autodidact, hij behoorde bij de Friese schildersgroep “Yn’e line”. De naam stamt nog uit de tijd waarin de schepen langs de wal werden getrokken. Andere groepsleden waren Klaas Koopmans, Jan van der Bij, Sjoerd Huizinga en Jaap Rusticus. Expressionisten, die alle vijf les hebben gekregen van Herman Dijkstra in Groningen. Hun gezamenlijke werk is onder andere in Groningen (De Mangelgang) en in Leeuwarden (de Prinsentuin) tentoongesteld.

Bij Feddema stond het (Friese) landschap centraal in zijn werk, maar ook mens en dier kwamen ruim aan bod. Feddema werkte veel met houtskool en wist met simpele middelen, soms bijna met een enkele lijn, trefzeker de essentie van zijn onderwerp te raken.

Werk van Feddema is aangekocht door de Provincie Friesland, de gemeente Smallingerland, door scholen en vele particulieren.

In 2004 is de stichting Pier Feddema opgericht om ervoor te zorgen dat een selectie van het werk bij elkaar zou blijven. Het grootste deel van deze collectie is sinds 2011 ondergebracht bij museum Dr8888, maar er zijn een aantal werken die buiten deze collectie vallen en verkocht kunnen worden. Galerie Bax Kunst heeft voor deze expositie hieruit een mooie keuze mogen maken.

Tjabel Klok

Tjabel Klok, geboren 1942 te Emmen, is woonachtig in Opeinde. Tjabel exposeerde drie maal eerder in Galerie Bax Kunst. Daarnaast heeft de galerie voortdurend een aantal van zijn werken in stock. Hij heeft zich naast zijn docentschap in zowel het onderwijs als in creativiteitscentra altijd sterk toegelegd op zijn eigen creatieve producties.

Tjabel volgde de Handvaardigheidopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Groningen en verdiepte daar zijn keramische kennis (1975-1979).
Hij laat zich sterk inspireren door oud-Mexicaanse en traditionele decoratie- en stooktech-nieken, maar transponeert deze op een eigen wijze tot hedendaagse vormen en kleuren.

In de Raku techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren en gaat de dialoog aan met de traditie door de toepassing van oude technieken en stookwijzen. Wat hem in de Raku techniek intrigeert is de manifestatie van het onregelmatige, ontoereikende en onvolmaakte, dat een schoonheid accentueert die lijnrecht staat tegenover de uitgebalanceerde volmaaktheid.

Als gevolg van zijn zoektocht in de keramische omgeving heeft hij meerdere keren workshops gegeven op het gebied van (raku-) ovens, papierovens, pitfiring e.d. Rakugestookt aardewerk is een laaggebakken poreus aardewerk, met een glazuur dat meestal een duidelijke haarscheur vertoont. Het is dan ook niet geschikt voor dagelijks gebruik in de keuken. De opgedane kennis op het gebied van glazuren deelt hij regelmatig met cursisten die zich willen bekwamen in dit specifieke vakgebied.

De expositie duurt t/m 2 april 2016.
 
8 febrewary om 20:57
 
frUITmarkt: Kultuur is gesond!

In de LC fan aflopen saterdach 6 febrewary komt kultuurredakteur fan dy krant, Rob Leemhuis, met un opninystuk over ut ferdwinen fan ut UITfestival in Liwwarden. Oarsaak is dat Leeuwarden2018 stopt met de finansiering fan ut UITfestival.

Fandaach skriëft Asing Walthaus, un kollega fan Leemhuis, un column in de LC over utselde onderwerp. Beide redakteuren begriepe der gyn malle moer fan dat ut UITfestival in 058 tòt ut ferleden behoare sal. Beide redakteuren binne dyp teleursteld.

Un groat gedeelte fan de òrganisasy fan ut UITfestival kwam út de pòt fan de Culture Hoofdstad 2018 ( = Stichting Kulturele Haadstêd 2018 ). “En die steekt het ( geld) liever in reclame buitendijks”, skriëft Walthaus. “Een stad die niet eens een uitfestval voor elkaar krijgt, zelfs in afgeslankte versie, is geen culturele hoofdstad maar een provincieplaatsje”, is Walthaus syn konklúzy.
Nee, ik sal der gyn grappen over make Asing, al setst um nòch su moai foar. Ik begryp dy wel, mar ik bin gyn kòpskòpper.

Leemhuis is ok freeslek teleursteld dat ut UITfestival in Liwwarden fan’e baan is en siët noadgedwongen mogelekheden foar Sneek: “Sneek, gefeliciteerd! De belangrijkste Uitmarkt van Friesland is, met een beetje mazzel, komende nazomer in de Waterpoortstad.”

Hoe komt ut met de frUITmarkt in Sneek?

Laat ik beide hearen mar even út de droom helpe en un ekstra dreun útdele! Ik hew groate twifels over hoe’t ut hier dit jaar in Sneek komme sal met de frUITmarkt ( want su hyt dat bij oans ! ). De LC- kultuurredaksy het blykber nyt goëd opletten. Mar ut gemeentebestuur fan SWF ( en dêr falt Sneek onder …) het foarech jaar al ankondegd: “ Wij kunnen/zullen de frUITmarkt niet meer financieren…!”
Dat betekent dus dit jaar hè!!
Ben van der Knaap, direkteur fan Theater Sneek, het ut frUITfestival twee kear òrganiseare maggen, mar fòrmeel ging dat onder de flach fan ut DOS ( = directie overleg SWF, de gezamenlijke culturele instellingen ).

Op dit moment is Jelle Brouwer ( direkteur Museum Hindeloopen ) de foarsitter fan DOS. Miskyn weet dy wat mear… Jum súden dy man us even belle kanne Leemhuis & Walthaus?!

De begroating foar ut frUITfestival was overigens foarech jaar € 18.000. Fan dat bedrach maakte ut gemeentebestuur € 10.000 over.

Wat sú ut moai weze dat de Sneker (= SWF ) frUITmarkt ok dit jaar wear plakfine kan! Sudat we Liwwarden écht tòt foarbeeld weze kanne. Kom op wethouwer Bakker en de hele kulturele sektòr in SWF!!

Foto Jan Douwe Gorter
 
7 febrewary om 17:20
 
Kleurencarnaval boven die andere kerken in Sneek

De good-old Noorder an ut Bolwerk

De Groate - òf Martinikerk fan Sneek
 
7 febrewary om 12:13
 
Indrukwekkende 15de Bonte Sneeker Avend

De 15de edisy fan de BSA is gisteravend afsloaten. Flak foar ut skoft is dêr ut onfermijdeleke IM foar Jan Sluyter. Buurman Jan, dy’t fanaf de fierde BSA metdeen had an de hieltyd populêrder wurdende BSA, Sneker fòlksfermaak fan de bútenkategoary. Ut ferlies fan Jan Sluyter het de hele BSA-family dyp raakt. Nyt allienech in ut programmaboekje andacht foar de markante Sneker toneelspeuler, mar ok op ut poadium. Wie anders as Frou de Jong sprak ut IM út, waardech, stylfòl en sonder met ut ferdryt te kokettearen was dêr un imponeardende sêne in un moai ferstild toneelbeeld, in al syn eenfoud un hommaazje an Jan. Ut raakte ut hart, ut was heel goëd su. Fantastys regiseard ok deur Wiesje Jansma om ut op dat moment te doën, hierdeur kon ut na de pauze wear hurry op!

Ut konsept fan de BSA is in feite al jaren gelyk. Heabeltsje de Jong, de Diva fan 'e Stienklip fiert har jaardach en ferskillende minsen komme del om te buurten. Frou de Jong dy’t immer en altyd de woardgrapkes maakt, de klemtoanen altyd su leit dat ut op de lachspieren werkt. En dat deed ut gisteravend. Ut ene lachsalvo na ut andere skatere deur de bomfolle Tuöttensaal fan Theater Sneek, wat un rykdom is dizze kultuurtempel tòch foar Sneek. Herkenbaarheid is un sleutelwoard, ok nocht an onnòcht at ut gemeentebestuur te kyk en te kak setten wurdt. Noait grof, altyd dúdelek. De sêne over de Boategoat, foar un bútenstaander de simpelheid ten tòp, foar Snekers hilarys!

Der sat gisteravend faart in ut spel, seker na de pauze wurdde der flot speuld. Moaie rollen foar Wietse Wurtel ( Gerard Hamersma ) dy’t hieltyd mear in syn kreasy as groënteboer krúpt. Swerius fan Epema Thoe-De-Loo ( Gerrit de Roos) dy’t ut as nieuwkommer útstekend doët, toegefoegde waarde dizze man! En naast Frou de Jong (Yede van Dijk ) mut buurfrou Molly ( un glaansròl foar Matthie Silvius ) as een fan de dragende krachten noemd wurde. Elk jaar binne der wear nieuwe gasten dy’t un mear as ferdiënsteleke bijròl hewwe. Dit jaar was dat sondermear de bijdrage fan Ridzert Postma, de man dy’t ut woard droochkloat útfonnen het. Wat is syn Snekers dúdelek, in dy taal kanne je nyt ferstòppertsje speule! De Advanced meiden, kompleet met faandels en glitterpakjes.Un bijròltsje foar skipper Douwe Visser, ferrassend!

Dat Maaike Kampen moai singe kan wisten we in Sneek al lang, su skitterde gisteravend op ut poadium. Ferrassend ok de singende Tontsjeman Tjalling Dijkstra! En dat Walter Smink as Edje Surfus un fin mear het as un bears maakte hij ok nòch us dúdelek as sanger.

En dan de Heilege Boantsjes, se ontbraken na 2005 mar een jaargang ( in 2007), binne onlosmakele met de BSA ferbonden. Ut wurdt hieltyd professjoneler, dit jaar foar ut earst met un gelúdsbaan, ut gaat súver de kant út fan musical. Knap! Wat de laaste jaren ok nyt ontbreekt is ut filmke, dit jaar met o.a. Thierry Kamminga ( hij deed in 2004 en 2006 ok al us met ) en Jong Advendo. Wat un stuk foarbereiding gaat hier an foaraf! Ok achter de skermen wurdt un soad werk fersetten.

Dat de Losse Flodders, met un groat Blauhúster Dakkapel ferleden, un ultieme manier fonnen hewwe om foar su’n groat públyk op te treden is fanself allienech mar moai. Wat bliëve ut tòch sfearmakers!

Al met al hew ik un pracht BSA had. Miskyn was dizze aflevering foar de speulers en òrganisasy wel de moeilekste jaargang oait. Hoe sal ut gaan sonder dy ene dragende kracht Jan Sluyter? De keky-kleurege jas fan Jan was un moaie metafoar foar wat foarbij is dat het weest, mar seker nyt út ut hart! Oans Dúvemelker was nyt allienech even anwezech deur dy jas, syn hele BSA-spirit hing in elke fezel fan ut teater. Su lang’t Frou De Jong kan en wil, sal de BSA deurgaan!

Foar foto's BSA ferwies ik graach naar de FB sites fan Joan Douwe Gorter en Groot Sneek:

https://www.facebook.com/fotografiesneek/?fref=ts

https://www.facebook.com/Grootsneek2013/photos/pcb.472471899544705/472471152878113/?type=3&theater

 
6 febrewary om 18:55
 
O.N.S. Boso Sneek bekert verder na 5-2 zege op sc Erica

SNEEK – Topklasser O.N.S. Boso Sneek heeft zich ten koste van sc Erica ( uitkomend in de eerste klasse F zondag )geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB-districtsbeker. Door een doelpunt van Rick Tubben kwamen de Drenten in de twaalfde minuut op 0-1. Nog voor de thee stelde de Snekers orde op zaken.

Curty Gonzales scoorde in de negentiende minuut met een droge knal de gelijkmaker, na een mooie pass van Jacob Noordmans. Wie anders dan ONS-topscorer Yumé Ramos tikte in de 42ste minuut de 2-1, na goed voorbereidend werk van Gonzales en Frits Dantuma.

Ook na de rust had ONS een veldoverwicht tegen een vrij hard spelend sc Erica. Het duurde tot de 73ste minuut voordat de Snekers het overwicht in een doelpunt wisten uit te drukken. De ingevallen Martijn Roosenberg werd geheel vrijstaand op maat bediend door Bob Schepers. Roosenberg wist wel raad met dit buitenkansje en zette de 3-1 op het scorebord. Diezelfde Roosenberg zette in de 83ste minuut voor waarna Ramos, uit stand vanaf 25 meter, de 4-1 in de linkerbovenhoek schoot.

Drie minuten later deed sc Erica nog wat terug, door een doelpunt van De Vries. Twee minuten voor het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter bepaalde Roosenburg de eindstand op 5-2, na een voorzet van opnieuw Schepers. ONS door naar de laatste zestien!
 
6 febrewary om 14:38
 
Aggemabokaal 2016 voor vrijwilligers Shuttlebussen

Vanaf vanmorgen 10.11 uur is Sneek weer Drabbelterp. Burgemeester Hayo Apotheker van SWF overhandigde Prins Sander de Eerste de stadssleutel van Sneek. De komende dagen heeft Prins Carnaval het voor het zeggen in de stad.

Tijdens de druk bezochte bijeenkomst op het Waltaplein werd verder bekend gemaakt dat de Aggemabokaal dit jaar naar het bestuur en de vrijwilligers van de shuttlebussen gaat.

Bestuurslid van de Schuttlebussen, Herbert de Vries

Voorzitter Eddy Mensink van de actieve carnavalsvereniging De Oeletoeters deelde mee dat hij aan het eind van dit carnavalsseizoen terug zal treden als preses.

Eddy Mensink neemt afscheid als voorzitter

Vanmiddag is de grote carnavalsoptocht in de binnenstad van Sneek met meer dan 40 praalwagens.

Fotograaf Jan Douwe Gorter was aanwezig om het een en ander in beeld te brengen.
 
5 febrewary om 20:09
 
Oardeel self mar! Jum kanne ok gewoan siën...

 
5 febrewary om 18:32
 
Tadek is un baas!!

Wie? Tadek Solarz! Hij skriëft prachtege blogs over ‘marketing, communicatie, positioneren en dingen die me opvallen’. Ik lees dy blogs graach, omdat se der toe doën. Lees befoarbeld mar us wat hij skreef over dat der nauleks un relasy is tussen ut ferdwinen fan winkel fierkante meters en de online retail.

“Drie jaar geleden werd de stelling geponeerd dat binnen vier jaar een op de drie winkels zou verdwijnen. „De realiteit is dat in de detailhandel in ruim 2,5 jaar tijd 2581 winkels zijn verdwenen”, aldus de retailspecialist Paul Moers. “Kijken we naar de afgelopen tien jaar, dan zien we dat bij elkaar circa 5000 winkels in de detailhandel uit de voorraad zijn gegaan: 5% in tien jaar. Dat is een gemiddelde van 500 per jaar.” Bron De Financiële Telegraaf.

Hans van Tellingen heeft samen met Gerard Zandbergen (van Locatus) en Joost de Baaij (van Syntrus Achmea Real Estate & Finance) zijn twijfels uitgesproken over de online omzetaandelen. Het netto aantal vierkante meters winkelruimte blijft ongeveer hetzelfde. 95% van alle consumentenbestedingen vindt plaats in de fysieke winkel. Het netto metrage aan winkelruimte blijft ook in de toekomst ongeveer hetzelfde.

Er gaan helemaal geen 30.000 winkels verdwijnen. Volgens onderzoeksbureau Locatus is de leegstand vorig jaar opgelopen tot ruim 7%. “Dat cijfer klopt. Het wegvallen van winkelruimte op minder geliefde locaties wordt vaak volledig gecompenseerd door de aanwas van nieuwe ruimte in populaire gebieden. Volgens Hans van tellingen vindt er een reshuffling plaats, maar netto houden we ongeveer dezelfde vierkante meters winkelruimte over als vroeger.” Bron Shoppermarketing

Hoe langer je er over nadenkt hoe duidelijker het wordt dat het internet niet alleen zijn eigen verhalen creëert maar die ook in stand houdt en voedt. Er is geen aanwijsbare relatie tussen het verdwijnen van winkel vierkante meters en het online shoppen. Alsof de impact van een Bol.com, Zalando of Coolblue de ontwikkelingen van ketens als Primark, Action of de Zara teniet kunnen doen. Ketens die sneller groeien en meer winst genereren dan hun online opponenten. Alsof de opkomst van online partijen als thuisbezorgd.nl of booking.com invloed zouden hebben op de winkel vierkante meter ontwikkelingen.

Als het puntje bij paaltje komt, blijkt er van afname van winkel vierkante meters nauwelijks sprake. De vierkante meters die verdwenen passen eerder in een beeld van mismanagement, overbewinkeling, onrealistische huurprijzen en gebrek aan koopkracht dan aan een gevolg van de online ontwikkelingen. De teloorgang van de kritische journalistiek zorgt ervoor dat we steeds vaker artikelen lezen die gratis worden aangeleverd met een doel of een belang. Dat heeft gevolgen die niet te overzien zijn.”

Bròn: http://tadeksolarz.blogspot.nl
 
4 febrewary om 18:17
 
Kroechlope

Simon Carmiggelt mocht ut graach doën: kroechlope om dêr ferfòlgens de moaiste ferhalen op te tekenen. 'Kursiefjes' noemde Carmiggelt dy stukjes. Razend knap hoe't hij dat op papier kreech. Foar ut skriëven fan de rúbryk Aan de tap, in Groot Sneek, hew ik ok un legale reden om regelmatech in moaie etalblissementen te kommen. Prate met kroechbazen bliëft moai om te doën.

Werk wil ik ut nyt noemen, ik skriëf simpelwech op wat se mij fertelle. Ferder siën ik dan goëd om mij heen en notear opfallende sake. Ut fototoesteltsje sit ok immer in de búze en komt der út at ik wat moais siën.

Bovenstaande foto wú ik jum nyt onthouwe:‘ Vroeger was mijn buik een wasbord…tegenwoordig is het meer een droogtrommel! ’, staat der op een. En dizze is ok nyt sònder de noadege selfspot en húmòr: ‘ Als dombo’s konden vliegen, dan was het hier ’n groot vliegveld! ’

Ik sach dizze tegeltsjewiesheid in de dòrpskroech fan Sibrandaburen. Nòch un paar weekjes geduld hewwe dan kanne jum ut hele ferhaal leze!
 
3 febrewary om 16:37
 
Tom Kant is de naam!

At ik jeugd kan stimuleare, op wat foar gebied dan ok, sal ik dat nyt nalate. Sukrekt ging de deurbel. Un jonge met un blau spòrtyf jack inklúsyf bontkraagje staat foar de deur. Un su te siën sware spòrttas in de haan en op'e ruch un ruchsak. Frisse kòp met un paar heldere ogen siën mij recht an. Hij stelt um keurech netsjes foar en fraagt òf ik hem ok spònsere wil. 'Hang der fan af wêrfoar' antwoard ik. Ik noadech um út in myn werkkamer en fraach wat syn spòrt is.

"Ik zit in de selectie van Jong Oranje, van het schaatsen en wij zoeken mensen die ons willen sponsoren. Daarvoor kunt u een bidon kopen. Dat kost € 5,99!"

Prachtech! Ik smelt op dizze kouwe febrewarydach foar sufeul sjarme. Siën jum ut al foar jum dat un snotbongel fan SC Heerenveen dy't in Jong Oranje speult bij de deuren langs gaat om un bidon an te prizen?

Fanaf fandaach fòlch ik Tom Kant, dy't út Amsterdam komt en nou in Heerenveen woant, op'e foët. Dizze jonge komt der wel!

"Volgende week doe ik mee op het NK en moet ik mij zien te plaatsen voor het WK!"

'Gaat dat lukken?'

"Zeker weten!"

'Ik wil nog graag even een foto van jou nemen, mag dat?'

"Ja hoor, geen bezwaar. Wel graag even met een bidon, is mooie reclame!"

Dizze knaap het gyn mediatrening noadech, dizze komt der su wel.
 
2 febrewary om 19:21
 
ZIGGO op ut Groatsaan 7 wurdt prachtech!

Op 15 jannewary skreef ik un blogje over ut Groatsaan nummer 7. Dêr het Marieke Agricola har kledingwinkel ZIGGO. Su as bekend wurdt dizze winkel ferboud inoude autentieke styl. Bestuurslid fan Oud Sneek en arsjitekt Dirk Schild wurdde deur Marieke in de arm nomen en boubedriëf Koster út Sneek is druk bezech met de ferbouwing. Un kleine update met twee foto's om siën te laten hoe fraai alles wurdt. Dy mannen fan Koster binne krekt tovenaars! Wat wurdt dit moai! 
2 febrewary om 17:25
 
Slope & bouwe

Ut hoart bij un stad, slope en bouwe. Wat in myn jongesjaren nòch nieuwbou was, wurdt fandaach wear sloopt. Ut is nyt anders. Su gaan sukke dingen ( andere dingen gaan wear anders nou?! ) Op ut terrein dêr't froeger de woaninkjes an ut Tranendal stonden ( ik hew ut su nòch metmaakt) en later un freeslek lelek kantoargebou ( o.a. belastingen ) wurdt momenteel druk sloopt deur de mannen ( ik hew fanmiddach gyn frouwen siën ) fan Van der Wal. Op ut plak komme seniorewoanings. Siën foar ferdere info op de site fan Groot Sneek.

Philadelphia op ut plak fan'e GvP

Dêr't ik froeger op ut skoalplein fan de Groen van Prinsterer speulde en un moai skoaltúntsje had, wurdt wear bout. De skoal is ferdwenen en komt op dat plak noait mear teruch ( in myn dromen nòch regelmatech ) mar ik hew der frede met.

Hier ferrize woaningen foar de Stichting Philadelphia. Tòch sal hier in de nieuwe woaningen de herinnering an myn lagere skoal bliëve at ut muurreliëf fan Cobie Doevendans teruchplaatst wurdt!
 
2 febrewary om 17:22
 
Sara Kroos in Theater Sneek toch geannuleerd

Ok ik had un kaartsje kocht foar de foarstelling fan Sara Kroos. Gaat dus foarlopech nyt deur. Ferstandech beslút Sara! En úteraard beterskap wênst. Un sabbatical ( lees de bibel der mar op na ! ) is su gek nòch nyt!

De voorstelling Doorgefokt van Sara Kroos van zondag 14 februari in Theater Sneek is toch geannuleerd. Dit wegens oververmoeidheid. Gelukkig is er al een nieuwe datum vastgelegd: vrijdag 30 september 2016 om 20:15 uur. De gekochte kaarten en gereserveerde plaatsen blijven geldig voor de nieuwe datum.

Eerder meldde Theater Sneek dat de voorstelling vooralsnog gewoon door zou gaan, maar op doktersadvies is ook de speeldatum in Sneek gecanceld. Sara: “Het spijt me voor iedereen die een kaartje heeft voor de komende weken voor mijn voorstelling, maar ik moet even een pas op de plaats maken. Wanneer mijn vermoeidheid overgaat in een burn-out ben ik verder van huis en dat wil ik uiteraard heel graag voorkomen. Ik ga ervoor om er over een aantal weken weer te zijn”.
 
1 febrewary om 17:52
 
Un onbekende Liwwarder??

Nyt dat ik nou sufeul met dy lui hew út dat plakje ten noarden fan Goutum, mar dêr gaat ut even nyt om. Ik hew al jaren un oud kykje in myn besit met dêrop ut pòrtret fan un jongeman. Dúdelek fan foar de oarlòch. Ik hew gyn flau benul hoe't ik her ankommen bin en ik sú ok echt nyt wete wie't dit is. Stel je nou us foar dat der aansens een is dy't seit: 'oh dat is...'

Op'e achterkant fan ut fotokaartsje staat reklame fan de fotograaf út 058. Wel moai trouwens!