dagboek > overzicht
Dagboek september 2016Bekiek hele maand 
 
3 september om 13:23
 
Theater Sneek in Nieuwsuur

Vanavond besteedt Nieuwsuur ( 22.00 uur ) aandacht aan het item ‘culturele instellingen in financiële problemen’. Wethouder Mirjam Bakker (D66) en Theaterdirecteur komen aan het woord.

Nieuwsuur heeft de afgelopen maanden geprobeerd alle gemeenten in Nederland te bevragen over hun bijdragen aan ‘culturele instellingen in financiële problemen’.

Het gros van de gemeenten dat reageerde (70 procent) draagt bij, en daarbij valt op dat het in de meeste gevallen gaat om steun aan theaters.In Friesland (650.000 inwoners, vijf theaters) kregen alle theaters extra steun (het betreft 2014), en zodoende kwam Nieuwsuur naar Friesland.

Op zo'n beperkt grondgebied vijf theaters, en dan in Sneek nog het besluit genomen een geheel nieuw theater te bouwen! Is dit verantwoord? Wethouder Mirjam Bakker heeft uitgelegd dat SWF het belangrijk vindt geld in cultuur te steken. Het theater, dat nog stamt uit ‘het oude Sneek’, heeft volgens Ben van der Knaap een bezettingsgraad van 62 procent, en dat is een behoorlijk hoog, landelijk gezien.

‘Nieuwsuur’ heeft ook in Franeker gefilmd, bij De Koornbeurs. Daar is de situatie minder rooskleurig.

In Sneek wordt het gemeenschapsgeld, zoals dat in de gemeentebegroting wordt verantwoord, besteed aan het gehele Cultureel Kwartier. Het extra geld in 2014 - een bedrag van 25.000 euro - kwam dus aan dit hele Cultureel Kwartier ten goede, om nog oude verplichtingen na te komen.