dagboek > overzicht
Dagboek september 2016
 
30 september om 18:51
 
Werk Anna Sikkens in Museum Hindeloopen

Hindeloopen- Vrijdagmorgen opende de bekende acteur Freark Smink in aanwezigheid van een grote schare Hylper schooljeugd op meeslepende wijze, rijdend op een skelter - de expositie van het werk van Anna Sikkes in Museum Hindeloopen. Dat de maand oktober in Museum Hindeloopen ook kindermaand is, daar liet Freark in zijn openingsact geen twijfel over bestaan! Anna Sikkes is geboren en getogen in Hindeloopen (Hylpen).

Zij maakte sublieme illustraties voor het Friese kinderboek "Skelte wol in Skelter", geschreven door Joke Scheffer. Dit kinderboek was onlangs het duizendste boek, uitgegeven door de Afûk. De illustraties uit het boek, maar ook ander prachtig werk van Anna Sikkes is te zien in Museum Hindeloopen van 1 oktober tot en met 31 oktober 2016.
 
30 september om 15:49
 
Beheerderswoning Algemene Begraafplaats wordt Theehuis

Sneek - Als het aan Ineke Faber, Mettelina Baarda-Kuiper, Hieke de Vries en Jildou Algra-Kuiper ligt, wordt in een gedeelte van de bestaande beheerderswoning bij de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Sneek een theehuis ingericht.

“Wij denken dat wij hiermee voorzien in een behoefte, namelijk een ruimte creëren waar mensen na een bezoek op de begraafplaats even tot rust kunnen komen en ‘op kunnen warmen’ met een kopje thee of koffie en, wanneer iemand daar behoefte aan heeft, een luisterend oor bieden”, laat het viertal weten.

Afgelopen woensdagavond zijn de bewoners van de Harmen Sytstrastraat, Kerkhoflaan, Winsemiusstraat en Wassenberghstraat op de hoogte gebracht van het initiatief.

Het kwartet dames hoopt het Theehuis in het voorjaar van 2017 te openen.

De gemeente SWF, eigenaar van het pand, is volgens de initiatiefneemsters positief over het plan.

 
29 september om 18:04
 
De ene dach un kunstenaar en de andere dach un krúdenier met passy…

Hij foetbalde oait in de jeugd fan SC Heerenveen, trainde onder Foppe de Haan en weet dat ut leven mear is as allienech mar werke. Is eigenaar fan de Spar-súpermarkt in Woudsend, woant in Boyl en is geboren in de Haagse Schilderswijk. Un kleurryk en entûsiaste kearel dy’t nòch de noadege ambisy’s het. Un onferwachts feestlek ( òf eigenlek sok nyt, want ik knal der altyd met un soad nocht en positiviteit in…) interview met ondernimmer Edwin Kraakman.

An ut end fan òktober komt syn ferhaal in de rúbryk De Doarpswinkel fan de papieren GrootSneek ferzy.
Su sitte je de ene dach bij un gedreven kunstenaar en de andere dach drinke je koffy bij un krúdenier met passy.

Ja, dan binne je mazzeltof!

 
28 september om 18:51
 
Nij boek Koos Tiemersma

Nei’t ein foarich jier syn roman ‘Einum’ bekroand waard mei de Gysbert Japicxpriis, publisearret Koos Tiemersma ûnder syn pseudonym Froon Akker no syn achtste boek. Sechstjin ferhalen dy’t mei ynmoed beheard wurde troch in pensjonearre kondukteur, dat is de ferhalebondel ‘Ik bedoel mar!’ yn in nutedop. It binne ferhalen dêr’t minsken yn konfrontearre wurde mei de ferrassingen dy’t it bestean yn ’t fet hat. Faak lykje it mar ûnskuldige foarfallen, lykas in busreis troch de Pyreneeën oer wegen dy’t like smel binne as dat de bus breed is of in jongkeardel dy’t in filmke makket fan twa sjoppende froulju en der dan achter komt dat neat is wat it liket. De toan yn de ferhalen is licht holden, humor en earnst geane hân yn hân, krekt sa’t it yn it ‘echte’ libben ek gean kin.

Bysûnder is dat dit boek in garânsjeregeling hat: net goed, jild werom! Dizze ferhalebondel wurdt publisearre as e-boek en is sawol yn it Frysk as it Nederlânsk te besetten op www.froonakker.nl, de side fan de skriuwer. Dêr is ek fergees in proefeksimplaar mei ien fan de ferhalen del te laden.

 
28 september om 17:43
 
Johan Mulder

Fanmiddach bij Johan Mulder in Hindeloopen weest foar un noflek interview. Wat un foarrecht om met sufeul minsen te praten en hun ferhalen op te skriëven. Fandaach op'e kòp af 3 jaar leden dat ik op de IC fan ut MCL lach.

Dat ik dêrna nòch un karrière-switch make mocht fan onderwies naar de sjoernalistyk is un kadoatsje! Ik mis de learlingen mar ik genyt elke dach mateloas en foël mij un befoarrecht mins.

En om met Johan Mulder te spreken: 'we late oans spoaren wel na Henk!' Dat doën we seker Johan, se binne nòch lang nyt fan oans af!

En wêrom oud-Sneker Johan syn haan in dy spanriem het? Dat leze jum tee zet tee wel in GS!

 
28 september om 08:08
 
Programma Theater Sneek Week 40
Foto: Henk Hennuin (Elvis)

De Verleiders met Slikken en stikken

In Slikken en stikken geven DE VERLEIDERS een second opinion over ons zorgstelsel. Over patenten, onbetaalbare medicijnen, draaideurpatiënten, prijsafspraken, faillissementen van ziekenhuizen en miljardenwinsten van verzekeraars en farmaceuten. Maar ook over de mens, die steeds ouder wil worden en zich daarmee uitlevert aan deze zorg-maffiosi. Binnenkort geven we al 30 procent van ons bruto binnenlands product uit aan de medische sector voor het leveren van een gevecht dat niet te winnen is. We gaan namelijk allemaal dood. Punt. Uit.

Toneel // wo 5 oktober 2016 // 20.15 uur // € 27,00 // Tüöttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

NNO & Noa Wildschut met Wonderkind speelt Mozart

Noa Wildschut kent u misschien van haar tv-optredens in De Wereld Draait Door, De Tiende van Tijl of Podium Witteman. Deze violiste is nog maar vijftien jaar en nu al wereldberoemd. Haar spel is zo indrukwekkend, dat het niet overdreven is om haar een wonderkind te noemen. Samen met het NNO brengt zij het Vijfde vioolconcert van Mozart ten gehore.

Muziek // do 6 oktober // 20.15 uur // € 27,00 // Tüöttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580

Jandino Asporaat met Van je familie moet je het hebben

Judeska is back! Één van Jandino’s meest besproken en hilarische personages is terug in het theater om iedereen tegen de vlakte te klappen van het lachen. Judeska is in dit stuk onbeschoft grappig, neemt geen blad voor de mond en heeft maar één doel, het beschermen van haar familie, goedschiks of kwaadschiks.

Cabaret // vr 7 oktober // 20.15 uur // UITVERKOCHT // Tüöttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek
www.theatersneek.nl // 0515 430 580

Frédérique Spigt en Annet Malherbe met Elvis never left the building

Het is nog altijd moeilijk afscheid nemen van The King of Rock ’n Roll. Actrice Annet Malherbe en zangeres Frédérique Spigt zingen het levensverhaal van The King. The beide Queens reizen in omgekeerde richting door het turbulente leven van Elvis Presley en vertolken songs uit alle periodes van zijn carrière.

“Tot aan de achterste rij te rock-'n-rollen op Hound Dog en Jailhouse Rock. Spigt en Malherbe zingen met volle overgave en vormen bovendien een charismatisch duo.” de Volkskrant

Muziektheater // 8 oktober // 20.15 uur // € 25,00 // Tüöttenzaal, Westersingel 28 // Theater Sneek // www.theatersneek.nl // 0515 430 580
 
27 september om 18:19
 
Dichters in de nacht

At alles dúster is en un swarte deken over de stad leit, het ut krekt even un bitsje mear as bij ut felle licht overdach: gedichten foarleze! Tidens de Samenloop mocht ik met un antal befrynde dichters poëzy foarleze.

We hadden fantefoaren niks met mekaar deurnomen, allienech dat Mark Noordhof oans ankondege sú en selfs dat was nòch nyt eens seker. Alles op ut rammelen fan de poëtise pels ankomme late. En we genoaten met folle teugen, want in frijheid fersen foarlezen is simpelwech noflek om te doën.

En toen ontston der sumar un poëzy-battle tussen Bobby Reen en mij. Ik fon ut werklek hearlek om te doën, su út de losse haan fersen foarleze fanaf A4-tjes dy’t letterlek om mij heen flogen. Bobby dy’t un fers foarlas over ‘Henk út de stad dy’t der nyt mear was’ en ik un fers ‘foar Bobby, foar de overlevenden’. Gouden om in je eigen Snekers fersen foar te lezen in ut holst fan de nacht!

Mark Noordhof onderút sakt in de Pearse Bank fan Hoop liet oans helemaal frij en sach & hoorde ut allemaal met un brede grijns an.

En Jeroen van der Kallen genoat blykber ok met folle teugen en skoat fantastise foto’s, úteraard ok un antal in swart wit bewerkt, passend bij dichters in de nacht!

We súden dit us faker doën mutte, op sumar un plak in de stad, Sneker dichters in de Nacht! En nyt omdat ut dan su romantys is, want Bobby & ik binne su nuchter (...) at mar kan en anders oans fersen wel. Fòlgens mij wille Martel Ritter en Tjeerd Lighart dan ok wel metdoën! Reageare mar dichters (f/m) in ut Snekers! 
27 september om 12:48
 
BEKENDE GEZICHTEN EN DEBUTANTEN TIJDENS GROEPS EXPOSITIE IN GALERIE BAX KUNST

Werk Imke Meester

SNEEK - Van 8 oktober tot en met 19 november 2016 brengt Galerie Bax Kunst een nieuwe groeps expositie naar het publiek. Er zijn verschillende stijlen en technieken te zien van de kunstenaars Jaap van Dijk, Wigle Engelsma, Walter de Graaf, Truus Keja, Imke Meester, Griet van der Meulen en Erik Mol. Kunstenaars die al langer aan de Galerie verbonden zijn en een aantal debutanten. Zo komt de in Sneek woonachtige Keramiste Truus Keja voor het eerst exposeren. De expositie wordt zaterdag 8 oktober om 16.00 uur geopend. Genodigden en bezoekers worden verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje.

Truus Keja

Het werk van keramiste Truus Keja (Amsterdam, 1938) kenmerkt zich door strakke vormen. Soms geometrisch (kubus, bol) en soms gebaseerd op architectuur. Truus is woonachtig in Friesland, een belangrijke inspiratiebron voor haar. Ze houdt van kijken. Onderweg valt haar veel op. Menselijke elementen in een natuurlijke omgeving geven vaak een spanning die erg mooi is. Zo kan Truus een elektriciteitsmast, een brug of een gebouw zien en denken: daar kan ik iets mee doen!

Dat ‘iets’ is nooit klakkeloos namaken. Van een brug neemt zij bijvoorbeeld alleen de pijlers. De eigenlijke brug laat ze weg, waardoor het in zichzelf gekeerde vormen worden. De kabels die normaal een brug op zijn plaats houden brengen nu spanning en evenwicht in het object, nog versterkt door de symmetrie tussen de delen van het werkstuk. Zorgvuldig gekozen glazuren en de manier van exposeren geven het licht vrij spel.

Jaap van Dijk

Jaap van Dijk heeft in 1996 van zijn liefde voor tekenen en schilderen zijn beroep gemaakt. Sindsdien werkt hij als tekenaar, illustrator en kunstschilder. Jaap schildert voornamelijk met olieverf. Begonnen als lid van de kunstvereniging Facit in de Melkfabriek in Ried werkt Jaap sinds eind 2004 in de landelijke omgeving tussen Tzummarum en de Waddenzee.

De locatie, de ruimte, de inrichting en het weidse uitzicht naar de dijk van de Waddenzee maken van de herenboerderij Harkema State waar Jaap´s atelier is gevestigd een inspirerende toplocatie. Naast de vele opdrachten maakt Jaap uiteraard eigen werk en brengt hij zijn boodschap op sprekende wijze over tijdens de regelmatig gegeven cursussen en workshops schilderen. In 2006 exposeerde van Dijk eerder bij Bax Kunst.

Wigle Engelsma

Wigle Engelsma, in 1953 geboren aan boord van het skûtsje “Frisia”, is aanvankelijk opgeleid in de werktuigbouwkunde. Vervolgens heeft hij de studierichtingen Monumentale vormgeving en Tekenen en schilderen gevolgd aan de kunstacademies Vredeman de Vries en Minerva. De afgelopen jaren heeft hij regelmatig geëxposeerd in binnen- en buitenland. In zijn veelal kleurrijke werken neemt hij de kijker mee naar de zee, de havenplaatsen en de wadden.
Engelsma bevaart de Friese meren, het waddengebied, de Noordzee en de Oostzee. In zijn schilderijen en tekeningen geeft hij de indrukken weer die hij opdoet tijdens de reizen met zijn zeilschip. Dit geschied niet alleen op doek, maar ook op zeekaarten of oud zeildoek bijvoorbeeld. Soms kan er bijna worden gesproken van een abstracte vormgeving. De werkelijkheid is van ondergeschikt belang.

Walter de Graaf

Nieuwkomer Walter de Graaf uit Joure heeft altijd al getekend. In 1983 begon hij met een cursus tekenen en schilderen in de Lantaarn te Joure en een cursus modeltekenen in de Cirkel te Heerenveen. Zijn voorkeur gaat uit naar dagelijkse dingen of een detail van een geheel, sterk uitvergroot. Meestal maakt hij een kleine serie van een onderwerp. Dit kan van alles zijn: van urinoir tot Doutzen Kroes. Zijn werken in deze expositie geven een hedendaags tijdsbeeld van winkelende vrouwen en etalages. Deze momentopnames zijn van onder bekende winkelplekken in Sneek en Leeuwarden. Zijn laatste exposities in 2016 waren onder andere in het Museum Joure en het Kultuerhus in Oudehaske.

Imke Meester

Beeldend kunstenares Imke Meester ( Amersfoort, 1966) is al geruime tijd actief. Na jaren voornamelijk in opdracht gewerkt te hebben is zij zich sinds een paar jaar meer op eigen werk gaan toeleggen. Door ruime interesse en fascinatie voor diverse technieken en materialen is er in de loop der tijd een veelzijdige collectie ontstaan, variërend van o.a. gedetailleerde olieverfschilderijen tot sculpturen in marmer, brons en mixed media.
Rode draad in het werk is de natuur als inspiratiebron. Daarbij kenmerken vloeiende lijnen, dynamiek en contrasten in structuur haar werk. Haar sculpturen zijn realistisch / surrealistisch. In deze expositie presenteert Imke enkele schilderijen.

Naast groot formaat olieverf doeken (vaak met een magisch realistisch karakter), zijn er ook hedendaagse iconen, acryl op paneel, waarin de ruimtelijke en vlakke technieken verenigd worden. Door het hele oeuvre is als onderliggende gedachte de hang naar vrijheid en de beknotting ervan te voelen.

Griet van der Meulen

Griet van der Meulen uit Gytsjerk studeerde aan de Kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden en verkreeg lesbevoegdheid in Beeldende Kunst en Vormgeving en Kunstgeschiedenis.

In haar lessen werkt zij vaak met textiel, keramiek, etsen, sieraden maken en het maken van monotypes. Sinds vele jaren doceert ze in verschillende technieken, aan jeugd en volwassenen. Ze verdiepte zich ook in de basisprincipes van de kunst van het Mandala tekenen. Ze is lid van de Nederlandse Mandalavereniging.

Ook werkte van der Meulen jarenlang als industrieel vormgever in de interieurbusiness. Ze specialiseerde zich in geometrisch design. Haar meeste kunstwerken zijn verkocht in Scandinavië en Nederland.

Erik Mol

Erik Mol (Amsterdam 1955) maakt voornamelijk abstract werk. Hij is geboeid door vorm en ritme. Het werk is sterk intuïtief. "Beeldend werk is net als het maken van muziek. De vorm is de melodie. De kleur is de klank. Het materiaal de instrumenten. Zodra er tekst bij komt of in dit geval een figuratieve voorstelling gaat de aandacht vooral daar heen. In de abstractie is het de opgave om zonder die herkenbaarheid van een voorstelling toch een boeiend, aangenaam of spannend beeld voor de toeschouwer te creëren."

Erik maakt tekeningen, grafiek en schilderijen op papier, doek en paneel. Verder maakt hij objecten van diverse materialen. Erik Mol exposeerde eerder in Galerie Bax Kunst en van hem circuleren zijn kunstwerken in de Kunstuitleen.

De expositie duurt t/m 19 november 2016.


 
26 september om 19:31
 
Dweiluhhhhh!! 
26 september om 18:42
 
Samenloop galmt nòch hieltyd na...Gerben Scholten maakte un prachtege miny repo fan de Samenloop voor Hoop Sneek/SWF. Ut galmt nòch hieltyd na, en at ik de FB-gebrúkers der op nalees, bin ik de enige nyt met dat gefoël
 
26 september om 12:53
 
VERHAAL HALEN

Op zondagmiddag 9 oktober 2016 starten we een nieuw evenement bij Lewinski te Sneek, aan de Waterhoenstraat 2.
De Snekers Ger de Boer en Anske Smit organiseren deze middag voor het eerst dit najaar.

Ze geven het als titel mee: ‘Verhaal halen‘
Het wordt een middag vol verhalen, gedichten, poëzie en muziek door artiesten uit Sneek of de directe omgeving. We hebben met veel plezier muzikanten, dichters en verhalenvertellers bij elkaar gebracht.

Onze formule is ijzersterk! We weten welke storytellers mensen aan het lachen krijgen en wie er ontroering opwekt. Maar ook nieuwe talentvolle mensen krijgen bij ons een kans! Ze worden met buitengewoon enthousiasme aangekondigd. We proberen in ieder geval een mooie mix van gouwe-ouwen en frisse nieuwkomers te programmeren.
Er staan in ieder geval ook een paar bijzondere primeurs op het podium! aldus Ger de Boer.

Gedichten in het Nederlands maar zeker ook in het Snekers zullen met enthousiasme worden gedeclameerd door niemand minder dan Marrit Jellema, Bob Reen, Sonja Fijlstra Blaauw, Amanda de Vries, Hilbrand Vinckers, Marjan Poutsma en Han Bosma.
Verrassende verhalen zullen worden verteld door Annechina de Jong, Ridzert Postma, Dolf Alberts en Gerben Groenhof.
Muzikale bijdragen worden verzorgd door o.a. de talentvolle zangeres Hiske Oosterwijk uit Mantgum. Zij heeft net een nieuwe CD uitgebracht met zelf geschreven Franstalige muziek. Maar zij zingt live ook muziek van grootheden als Jacques Brel en Serge Reggiani.

Zij wordt qua talent en muziekbeleving vergeleken met de ook als chansonnière begonnen Wende Snijders en met streekgenoot Nynke Laverman. Muzikaal zal het geheel verder oa worden omlijst door de Sneker pianiste Manon Barendsen.
Neem je zakdoek mee want tranen door humor of emotie zijn niet uitgesloten.
Vanaf 15.00 uur is de zaal bij Lewinski open.
Het programma begint om 16:00 uur en duurt tot ruim 18:00 uur

De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.‘We zijn altijd super tevreden over ons publiek’ weet Anske Smit ’want elk jaar weer komen we met een vrijwillige bijdrage van iedereen uit de kosten en kunnen we de artiesten in kwestie een paar consumpties en een kleinigheidje als aandenken aanbieden.

Dus wat ons betreft is de entree gratis en zit het Sneker publiek bij het Culinair Podium Lewinski voor een dubbeltje op de eerste rang!
 
25 september om 17:04
 
Samenloop opbrengst overtreft alle verwachtingen: ruim 182.00 euro!

Sneek- De Samenloop voor Hoop Sneek /SWF heeft het fantastische bedrag van € 182.479 opgebracht. Dat maakten drie generaties vrouwen vanmiddag even na 4 uur bekend. Het bedrag overtreft ruimschoots de verwachting van de ton die aan het begin van de Samenloop als streefbedrag werd genoemd. Misschien nog wel belangrijker waren de golven van saamhorigheid en gemeende emoties die na de bekendmaking van het voorlopige eindbedrag ( ook na de bekendmaking van het vorstelijke bedrag stroomden nog bedragen binnen) over het veemarktterrein rolden.

Een zee van mensen zwaaiend met zonnebloemen onderstreepte dat gevoel van saamhorigheid en dankbaarheid. Tranen vloeiden rijkelijk en een duidelijk ontroerde wethouder Stella van Gent bedankte Sneek en de SWF voor deze bijzondere prestatie: “We zijn trots op onze stad en gemeente, dit geeft een gevoel van hoop en steun voor iedereen!”
 
25 september om 09:23
 
Geloof, Hoop & Liefde

Sneek -Over bovenstaand thema hield pastoor Van der Weide uit Sneek e.o. een toespraak voorafgaand aan de indrukwekkende Kaarsenceremonie tijdens de Samenloop voor Hoop, gisteravond om half elf. Honderden deelnemers aan de tocht stonden een minuut stil, luisterden naar prachtige pianomuziek en zang en zagen een imponerende dans, ter nagedachtenis van de veel te vroeg aan kanker overleden dansdocente Berber Tjalsma.

Zij had de dans zelf nog geregisseerd tijdens haar leven. Een waardig eerbetoon aan de getalenteerde Berber, die in het uur van licht symbool stond voor al die geliefden die overleden zijn aan kanker.

Na ceremonie, waarvoor alle andere activiteiten even stop gezet werden, gingen de tientallen de nacht weer in om de rondjes te lopen. Nog de hele dag, tot vanmiddag 16.00 is er nog veel te doen op het veemarktterrein, op dat tijdstip zal de opbrengst van de actie bekend gemaakt worden.

Op verschillende FB-pagina’s doen tientalle mensen verslag van hun ervaringen tijdens de Samenloop voor Hoop.
 
24 september om 21:13
 
O.N.S. Boso Sneek - Capelle 1 - 2

Was fanmiddach bij Samenloop voor Hoop, gelukkech waren Rudy B. cs wel bij de wedstryd. Hierbij de beelden:

 
24 september om 19:33
 
Vlam van de Hoop

( foto Niels de Vries )

Burgemeester Hayo Apotheker van SWF heeft vanmiddag om 16.05 uur, na een aantal woorden van hoop en bemoediging, de Vlam van Hoop voor de Samenloop voor Hoop Sneek/SWF ontstoken. Daarna begon een groep van Eregasten, mensen die getroffen zijn of waren door kanker aan de loop over het Veemarktterrein.

Een bonte stoep van deelnemers volgde,ieder met zijn eigen emotionele verhaal. De komende uren is er nog zeer veel te beleven op het terrein, met als doel mensen verbinden,stilstaan bij de vreselijke rotsziekte en vooral hopen dat er ooit een dag zal komen ( en die komt!! ) dat kanker de wereld uit is.

Daarvoor is nog zeer veel onderzoek nodig en om dat te bekostigen ook veel geld. De organisatie van de Samenloop Sneek/SWF hoopt morgenmiddag om 16.00 uur de ton aan te tikken. Gisteravond werd tijdens het galadiner al € 38.000 opgehaald!

 
24 september om 10:58
 
Fandaach Samenloop voor Hoop Sneek/SWF: start 16.00 feemerkterrein
Dòchterlief slút har beide winkels fanmiddach al om 15.30 uur om su met de andere dames fan Katrein en Sterk & sVeer bij opening anwezech weze te kannen. Der is mear as allienech bisnizzzz!! Dit staat op'e FB pagina fan beide winkels te lezen:

Vandaag tot 15.30 open ☺

Samenloop voor hoop!

24 uur om nog meer en meer te denken aan datgene waar we allemaal mee te maken krijgen.
Hoe is niet de vraag...die doet er namelijk niet toe.
Het raakt ons allemaal...daarom zijn deze 24 uur van hoop voor ons allemaal.

Niet om wie meer of minder geld ophaalt, niet om wie minder of meer verdriet heeft...en zeker niet om wie langer of korter iemand mist.
Hoop is datgene waardoor we door gaan, ons op de been houdt en in de toekomst durven kijken.
Hoop is vertrouwen hebben in wat komen gaat.
Hoop is doen wat we kunnen en kunnen wat we doen.
Wij kunnen nog hopen, wij kunnen nog vertrouwen en vooral doen!

24 uur om samen als stad en daar buiten stil te staan door de lopen, 'lopen tot de zon komt, zong Blof ooit', samen lichtjes branden, samen vieren!
Deze 2 kaarten staan vandaag in de winkel symbool voor onze dierbaren, maar misschien ook voor die van jou, wees zo vrij en kom de kaart vandaag halen...
Geen namen is een optie maar toch maken we ze zichtbaar...want aan al deze mensen denken wij vandaag...moet je nagaan aan hoeveel mensen we vandaag met z'n allen denken...
Pietie
Klaas
Efron
Sip
Pieter
Gesina
Sander
Diny
Thijs
Richard
Rennie
Berber
Joop
Geartsje
Coby
Sjoeke
Ytsje
Jan
Fokke
Benedictus
Marten
Brucht
Baukje
Jittie
Rein
Wendy
Maaike
Ria
Edward

Team Sterk & sVeer en Katrein wenst Sneek een hoopvolle samenloop!

Wij ondersteunen onze stadsgenoten graag en zijn daarom gesloten vanaf 15.30.

Bedankt voor jullie begrip!

Marijke
Ytsje
Ilse
Janneke
Henk
Anne-Froukje
Ilse
Senne
Piety


 
24 september om 10:36
 
Folle seal foar oertsjûgjend Teater Tsja

Snits- Justerjûn belibbe Teater Tsja in súksesfolle premjêre yn it altenatieve mar oh sa smûke Teaterkafé Lewinski fan Snits. De seal wie mei 70 persoanen finaal útferkocht en it publyk belibbe net allinne de berte fan in nije teatergroep mar ek nòch ris in prima foarstelling.

‘Tsja’ bestiet út de betûfte aktrises Anneke Hondema en Joke Tromp. Mei it troch har sels bewurke ‘Brûze en Siede’, in oarspronklike Amerikaanse klucht, besoargen de spylsters it publyk in hiele noflike jûn.

At dit de opmaat is foar mear, dan kin Fryslân noch wat ferwachtsje! It stik waard regisearre troch Durk de Vries en is op 25 septimber nochris te sjen.

Foto’s Nico Altenburg
 
23 september om 17:30
 
Samenloop voor Hoop Sneek/SWF op punt van beginnen

Sneek – Maanden van voorbereiding zijn aan de Samenloop voor Hoop Sneek/SWF vooraf gegaan om het evenement tot een gedenkwaardige gebeurtenis te maken.

Vandaag waren al heel veel vrijwilligers op het Veemarktterrein bezig om alles voor morgen en zondag klaar te zetten. In de namiddag kwam o.a. de paarse ontvangstbus het terrein oprijden.

Ondertussen staan de verschillende partytenten ook al op de oude veemarktlocatie.

Vanavond om 18.30 uur vindt een groots opgezet Gala-Benefiet-Diner mét veiling plaats in Hotel van der Valk. Ook in het horeca-etablissement is alles in gereedheid gebracht.

Het hele programma van uur tot uur na te lezen in GrootSneek en op http://www.samenloopsneek-swf.nl
 
22 september om 18:26
 
Nordwin College: Koers2022!

Fanmidaach mocht ik un bijdrage levere tidens de kick off fan ut ‘Nordwin College: Koers2022!’ in Theater Sneek. Ik mocht dat doën samen met o.a. Egon Diekstra dy’t un moai en boeiend ferhaal had over Hamilton Bright en súksesfol ondernimmen.

Sprankelend, ander woard skiët mij even nyt te binnen was ok de peptalk fan Jellie de Roos dy’t as eks-juf út de skoal klapte. Jellie het un boek over har 22 jaren in ut onderwies skreven, fòlgens un absolúte must-read foar datselde onderwies! Ik kom der later hier op dit dachboek nòch op teruch. Fanmiddach wist dizze dame un half uur lang ut públyk, learlingen, dosenten, bestuurders en ondersteunend personeel fan Nordwin te boeien met har ervaringen.

Self mocht ik un antal Nordwinners interviewe op ut poadium en ok bij dizze live talkshow overhearste de positieve sfear en insteek. Ik hew wel us mindere momenten had tussen minsen út ut onderwiisfeld!

Dy Nordwinners hewwe bij mij in elk gefal un posityf beeld fan hun onderwiesinstelling achter laten! Blij dat ik un bijdrage levere mocht!
 
21 september om 19:40
 
Op ’e pearse bank

Ut idee om met minsen op un pearse sofa te praten over wat longarts R. Hoekstra út oans eigen Sint Antonius Sikenhús dan benoemt as ‘dy freesleke k..-kanker’ ontston tidens de Kickoff fan de Samenloop voor Hoop Sneek SWF op 27 febrewary jl.

Ut liekt al wear un evechheid leden dat wij dêr in Café Vellinga de outrap hadden, mar ut was an de andere kant ok gister. Dat komt nyt in ut laatste plak deurdat dy earste bijeenkomst un geweldege indruk op mij maakte. De emoasy’s gierden deur de gelachkamer fan ut ouwe feemerkkafé!

Helemaal toen Mark Noordhoff, skoansoan fan Samenloopfoarsitter Sneek & SWF Ale Bok ut ontroerende fers, un oade an syn skoanmoeke foarlas:


SamenLoop voor hoop

Soms moet je een stapje achteruit doen
Om daarna twee vooruit te kunnen doen

Vanavond
Staan wij letterlijk aan de vooravond
Van een stapje achteruit
Om daarna
Twee stappen vooruit te doen

Je bent een hele sterke vrouw
En samen met je man
Heb je drie dochters op de wereld gezet
En samen met hun mannen
En de kinderen
Zijn dat achttien armen

Achttien armen
Om je te ondersteunen bij je stappen
Achteruit
En vooruit
Om je op te vangen als je valt of struikelt
Om je te omhelzen als je verdrietig bent

Weet
Dat we bij je zijn
Bij je stappen achteruit
En bij je stappen vooruit

Wij lopen samen
Een samenloop
Niet alleen voor hoop
Maar voor een goede afloop.

Foar mij staat dit fers symboal foar alles en iedereen dy’t met dizze freesleke ròtsykte te maken het, ut maakt mij ok striidber. Met mekaar der plat foar om kanker de weareld út te helpen!

Ondertussen is ut september en geniete we fan un hearleke Ouwe Wieve Somer. Ut bestuur fan de Samenloop het sich de aflopen maanden ut fuur út de tousloffen lopen om un programma op poaten te setten wêr’t je sjapoo teugen sêge! De kommissyleden, de deelnimmers en gaan su mar deur staan te trappelen om fan dizze Samenloop één groate indrukwekkende happening te maken.

Dat wij met mekaar, skouder an skouder, dy honderddúzend euro binnen hale is úteraard fantastys, mar ut is gyn doël op um self. Ut leit namelek feul dieper, ut is bewustwurding dat kanker nyt ut laatste woard hewwe mach.

Met respekt en dit woard nou us nyt as un holle frase misbrúkt, mar écht met respekt al dy minsen herdenke dy’t oans ontfallen binne deur dy ròtsykte. Dêrom aansens ok de ongetwifeld imponearde minút stilte om hier bij stil te staan.

Om ferfòlgens minsen dy’t nou met kanker konfronteard wurde un hart onder de riem te steken.
‘KWF Kankerbestrijding gelooft in de dag dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Die dag komt. We weten alleen nog niet wanneer. Wat we wel weten is dat we samen deze dag dichterbij kunnen brengen’, adverteart het KWF terecht.

Elke stap dy’t we tidens de ‘Samenloop voor Hoop’ sette is wear un stap dichterbij. ‘Dichterbij nog meer kennis, nieuwe successen, betere behandelingen.’

Dichterbij dy ene dach, de dach dat we kanker ferslaan. We komme fan de bank af omdat we dêr op ut plús fan dy pearse sofa ondertussen genoech ferhalen hoard hewwe dat ut noadech is om de striid an te gaan.

Moedech Foarwaarts!


Bovenstaande kollum staat ok in papieren edisy fan de nieuwe GrootSneek. In de krant un soad andacht foar de Samenloop fan saterdag & sundach anstaande!

 
21 september om 12:03
 
Samenloop voor Hoop Sneek/SWF nadert

Al dy frijwilligers dy't momenteel met de foarbereiding fan de Samenloop voor Hoop Sneek/SWF bezech binne: un heel soad súkses toewênst!!

Fanmòrren hew ik met un soad plezier reklame foar ut evenement make maggen in ut programma fan Jacob Stelwagen. Moai dat ut su kon Jacob!

Op de foto, vice foarsitter Kees Poiesz fanmòrren druk druk druk met de Samenloop!
 
20 september om 21:14
 
Bijzondere cliënten Talant, Philadelphia & Van den Bent lopen fantastische modeshow!

Sneek - Onder grote publieke belangstelling is vanavond de eerste grote modeshow van mensen met een beperking in de foyer van Theater Sneek gehouden. De modeshow werd georganiseerd door een vrijwilligersproject van Stichting Talant en verschillende bedrijven in Sneek sponsorden het festijn. De avond werd gepresenteerd door gastvrouw Ria Travaille en gastheer Fred Pietersma.

“De cliënten van Talant, Philadelphia en JP van den Bent, vinden dit heel spannend en ook zeker speciaal, want dit soort dingen gebeurt nooit. Alle deelnemers zijn prachtig in de make-up gedaan, het haar is gedaan en dan ook nog eens hele mooie kleren aan. Ze laten zien dat het voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk is om een dergelijke modeshow neer te zetten. Het gaat vanavond echt om hen, zij staan letterlijk in de spotlights op de catwalk van Theater Sneek”, aldus Rudina van Solkema.

Zij was de bevlogen regisseuse van deze modeshow. Naast Van Solkema waren Thea van der Kallen en Doetie de Groot de grote stimulators van de happening.

Of deze eerste modeshow volgend jaar een vervolg krijgt, durfde Van Solkema haar nog niet over uit te laten. “Alles moet belangeloos en mag niets kosten, we hebben alleen maar een klein budget voor patat, frikadellen, kroketten en het drinken dat deelnemers vooraf aan de modeshow kregen. We zijn ontzettende blij met de bedrijven die het mogelijk gemaakt hebben dit te organiseren en dat Theater Sneek ons gratis en voor niets mee werkt is uiteraard geweldig!”

De modellen showden hun kleding en accessoires uitermate professioneel op zelf uitgekozen muziek, van het Bruce Springsteen tot de Mosselman uit Scheveningen.

 
19 september om 20:08
 
Goëd bezech!!

Eigenlek mut ik nyt sufeul hewwe fan un woard as projekt, in de sin fan 'we binne wear met un moai projekt bezech'. Mar ut is fanself wel su! De dagen kòrte en ondanks ut fraaie nasomerwear sal de hèrst aansens ongetwifeld komme, want dat seizoën besoademitert dy selden òf noait.

We waren fanavend druk bezech met yts wat aansens bekend maakt wurde sal. Un soad ondernimmende figuren waren bij mekaar op un geheime lokasy!

En ik durf wel te skriëven dat we goëd bezech waren, ferrekte goëd! Sneek sal der fan hore!
 
18 september om 12:33
 
O.N.S. Boso Sneek ferskiët 2 dure punten teugen VVOG

 
17 september om 18:34
 
Fotografeare...

Foto: Hans Kuijpers

En dit is ut resultaat! Met dank an de fotografy-kursus fan maestro Gert Jan Hermus
 
17 september om 17:20
 
Shantyfestival trekt un soad publyk

Fòlgend jaar bestaan se twintech jaar, shantykoor De Brûskoppen út Skarnegoutum. Fanmiddach songen se met nòch un antal shantykoren in het sentrum fan Sneek tidens ut tradisjonele Sneker Shantyfestival, òrganiseard deur Stichting Uit in Sneek.

Wat un entûsiasme strale dizze kearels fan de Brûskoppen út! Trouwens utselfde kan seid wurde fan hun Sneker kollega’s Rolling Home. Ut metsinggehalte fan de shanties was fanmiddach wear groat en ut talrike publyk genoat met folle teugen onder ideale wearsomstandigheden fan de seemansliederen.

Der wurdde nyt allienech songen, sommigen waagden sich ok an un daanske. Op de foto hierboven, dirigent Jan Spitse fan de Brûskopen an ut daansen.

Kòrtom gesellechheid troef op dizze fraaie september saterdachmiddach.


 
16 september om 19:59
 
De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân leit op tafel

Fandaach hew ik de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân bij Van der Velde ophaald. Der leit nou mar liefst acht kilo papier tussen de kaften fan 4 delen onder haanberyk. Met mekaar 3152 bladsiden, dy’t overhearlek naar inkt en papier rúke. Tòt 1 november is de pries € 99,50 en na dy datum mutte je € 25,50 mear betale. Omrekend is dat tòt 1 november su’n 3 senten de pagina. Hoe ut ok is, ik hew de NFE as ferfroegd jaardachskado kregen en ik bin der blij met. Omdat ik fan papier hou, omdat ik ut hearlek fyn om in dergeleke boeken om te sneupen.

Nou is dizze NFE gyn leesboek, ut is un naslachwerk. Past dat in 2016 nòch wel? Een druk op’e toetsen fan myn pc en ik krij alle info dy’t ik mij mar wêns. En tòch kan Wikipedia nyt tippe an ut genot wat ik beleef an su’n analoge ensiklopedy! Ut is mear ut emoasjonele as ut realistise aspekt. Un papieren as NFE kan kwa aktualiteit nyt tippe an de digitale ferzy, dat is su klaar as un klontsje, dêr hoeve we nyt over te diskuseare.

De deadline fan de NFE was in de somer fan ut jaar 2015. Tòch staan der in dizze NFE un antal bijdragen út 2016. Nòch opfallender is dat lang nyt alle bijdragen ‘up to date’ binne tòt de somer fan 2015. Ut is fòlgens mij nyt te foarkommen dat der gyn fouten in su’n gigantys boekwerk slúpe, ut is dan ok nyt un toer om dy fouten op te sporen. Ik hew der gyn nocht an om as un ouwerwetse skoalmeester met un roaie pen in de anslach al dy flaters der út te halen. Wat skreven is, is skreven!

Ik wil nou earst de redaksy, onder leiding fan Meindert Schroor, fan dizze NFE fan harte felisiteare met ut resultaat dat in 4 banden foar mij leit. Ik bin der de kommende jaren wel met besteld, want un ensiklopedy leze je nyt in een kear út. De redaksy het der acht jaar over deen om dit projekt tòt un goëd end te brengen, ik gun se nou un moment fan ultym genieten! Nòch us: felisiteard!

 
15 september om 09:49
 
Baltic Blues formidabel mooi theatraal muziektheater op locatie

Woensdagavond, 14 september 2016. Een verrukkelijke zoele zomeravond in het idyllische IJlst. Even na tien uur. Een boerenpraam glijdt over het water. Aan boord een gemêleerd gezelschap, jong en oud door elkaar.

Ze zijn net getuige geweest van Baltic Blues, een indrukwekkend muziektheaterstuk op locatie.
Dan doemt ineens vanuit het niets een trots Fries paard op, met op zijn rug een mooie vrouw: De Wylde Boerinne! Zo’n zwart Fries paard met wapperende manen, in het duister met wapperende dikke bos manen. Het is de theatrale opmaat naar ‘IJlst 750 jaar ‘ in 2018. In dat jubeljaar vindt de uitvoering plaats van ‘De Wylde Boerinne’ naar de beroemde Friestalige novelle van Teatse Eeltsje Holtrop.

Gisteravond was ik, en met mij nog ruim 400 bezoekers, getuige van Baltic Blues, de derde voorstelling uit een serie van vijf die een stukje geschiedenis van het oude Elfsteden stadje laat zien. Als ‘De Wylde Boerinne’ de apotheose moet worden, dan gaat IJlst in het jaar van Kulturele Haadsted 2018 iets beleven waar nog 750 jaar over gesproken wordt!

Want hoe overtref je in hemelsnaam ‘Baltic Blues’? Het lukte mij gisteravond laat niet meer een recensie te tikken over wat ik gezien en vooral beleefd had, zo was ik onder de indruk. De hele ambiance deugde, van begin tot eind, een bijna perfecte voorstelling die begint met het inschepen van de 400 bezoekers aan de Iendrachtwei.

Hier en daar lopen hippies uit de zestiger jaren. Johan Cavaljé, voormalig burgemeester van IJlst, dirigeert het volk even na acht uur de slopen, pramen en alles wat maar varen kan de boten in. Hoe cliché ook, in het westen gaat een rode vuurbal onder. Als de zon verdwenen is, verschijnt even later een volle maan. Er staat amper wind. De temperatuur blijft boven de twintig graden.
Actrice Ingrid Rijssenbeek, ik zag haar ook al schitteren tijdens ‘Ik, Martinus’, is bij ons aan boord. Als een echt bloemenmeisje, vertelt ze zweverig over de Flowerpowertijd.

Haar verlangen om met ons terug te gaan naar die tijd:
“De vrije geest is een creatieve geest, die haar ziel in kunstwerken kan verweven, dat vind ik mooi weet je, overal om ons heen zweeft kunst, de vrije geest zal het zien”.

En in de tijdreis terug zien we vanuit onze boerenpraam ontzettende veel. We erVAREN het letterlijk. De retro-perspectieve vaartocht is indrukwekkend, langs techno & dance,the wall of punk. En hoe dichter we bij de plaats van De Baltic komen hoe meer we onder gedompeld raken in de Flowerpowertijd. Een feest van herkenning en blijde verwondering. De muziek, de dans, de oude brommers en hippie VW busjes, de dertig wasautomaten als teken van vooruitgang (?) en het kleinburgerlijke van een stadje dat ook mee wil in de vaart der volkeren. Van jong ( wat een mooie rol voor de huidige schoolkinderen van IJlst!) tot oud ( de IJlster burgemeesters) in een levend tableau de troupe.

En dan wordt er aangemeerd bij De Baltic, die in de maneschijn opdoemt op de meeste fraaie en romantische plek van IJlst, de Geeuw bij molen De Rat. Het 400 koppige publiek wordt ondergedompeld in in een nostalgische oase die zijn weerga niet kent. Burgemeester Calvaljé ( Gerrit Haaksma ) met zijn indrukwekkend stemgeluid, Cor Boertjens ( Theun Plantinga ) imponeren, net zo als Janneke Brakels en Dominique Rombouts, zangeressen van de Baltic Blues Band.

Ze overtuigen op een prettige manier. Dat doen ook al die tientallen figuranten en mensen achter de schermen. De technische hoogstandjes zijn een lust voor het oog.

Wat regisseuse Ype Zysling, dochter van de stad, met deze productie laat zien maakt mij euforisch. Wat een baas van een theatervrouw is dit! De kracht van het verhaal, het script, geschreven door Folkert Sijbrandij en Flip van Doorn, zit vooral in de eenvoud en herkenbaarheid.

Het was gisteravond Genieten met een grote G! De komende drie avonden wordt Baltic Blues nog weer opgevoerd. Alle voorstellingen zijn stijf uitverkocht. 
14 september om 18:09
 
Fanavend naar de Baltic Blues onder idealen wearsomstandechheden! 
13 september om 19:58
 
Su'n dach!

Fanmiddach earst un plezierech interview met dizze man had, foar insiders wel dúdelek wêr't ut fraachgesprek over ging. Nòch even geduld, dan weet idereen ut! Hou GrootHeerenveen mar in de gaten.

Toerist V

Na afloop fan ut interview de ouwe boom op 'e oever fan de Sneekermeer mar wear even opsocht. Stoëltsjes delsette, bakje pleur en wat soute stengels. En langsem glydt de Toerist V foarbij.

Ut is 13 september en de temperaturen binne Spaans! Ik genyt der met folle teugen fan!

 
12 september om 18:10
 
O.N.S. Boso Sneek - ODIN '59

Door technische storing nu eerst hieronder de beelden van bovenstaande wedstrijd, afgelopen zaterdagmiddag.

 
12 september om 17:14
 
Birds

Saterdachavend onderwech naar ut Abe Lenstra Stadion sach ik bij de Jouster rotonde allemaal swarte kraaien op de ferkearsbòrden sitten. Werklek tientallen. Apart gesicht, súver wat onheilspellend.

Su as gewoanlek altyd myn klein Sony in de búze. Hew ik fanacht ut autorút dizze foto skoaten.

 
11 september om 21:56
 
Rolling Home en Ella & Her Man openen theaterseizoen Sneek
Sneek - Folkgroep Rolling Home en Ella & Her Man openden vandaag het nieuwe theaterseizoen in Theater Sneek. Zangeres en veelzijdig instrumentalist Ella de Jong wilde naast gitarist Herman Woltman en slagwerker Willem Smid graag nog meer mannen.

De ruim dertig leden van Rolling Home vervulden haar wens op het podium en zongen enkele liedjes samen met de zangeres.

Cultuur Kwartier Sneek adopteerde dit unieke gelegenheidsconcert. De publieke belangstelling viel tegen met vanmiddag 200 en vanavond 160 bezoekers.

 
11 september om 17:09
 
Fandaach 15 jaar leden: 9/11

Bij ut brúken fan de datum ‘ nine eleven’, weet iedereen wêr’t ut over gaat. Ut is fandaach 15 jaar leden dat der hast 3000 slachtòffers fielen bij de terroristise anslagen op de WTC-torens in New York en ut Pentagon in de buurt fan Washington D.C.

Der wurdt ok fandaach wear bij dizze ferskrikkeleke gebeurtenis stil staan. Omdat ut 15 jaar leden is deel ik hier hoe’t ik ut anderhalf decenium leden allemaal beleefde.

In myn haanskreven dachboeken, ik skreef se fan 1995 – 2005, notearde ik op 1 september en de dagen dêrna ut fòlgende over 9/11. In ut Frys omdat ik al dy dachboek foar ut groatste deel in ut Frys skreef. Ik woande op ut plattelaan en had mij de taal fan de befòlking eigen maakt. Fandêr.

“Sûnet hjoed sjocht de wrâld der oars út. Yn New York en yn Washington hawwe terroristen kaapte fleantugen tsjin it W.T.C. en it Pentagon ekslodearje litten. Gefolch: tûzenen ûnskuldige slachtoffers. Ik wit amper wat ik skriuwe moat. Oan’e ein fan ús fergadering kamen de earste berjochten binnen. De hiele wrâld liket yn brân te stean. Der is sels driging fan in folsleine oarloch. Mar tsjin wa? Wêrom? De T.V. stiet fan ôf fan’e middei de hieltyd oan. It is werklik freeslik om te sjen. It is oft wij yn in surrealiste film meidrave. Grutte ûnwizzens…”

Dy dachboeken binne un groat persoanlek dokument, ik skreef werkelek alles minutieus op wat ik metmaakte. Hoe langer ut leden is, hoe moaier ik ut fyn om der su nou en dan in deur te lezen. Dan falt ok op dat dingen dêr’t ik mij toendertiid nòch al druk over maakte, nou amper mear un item binne.
 
10 september om 23:43
 
Fantastise FC Twente súppòrters!

En de avend kleurde road in ut Abe Lenstra Stadion! Prima FC Twente súppòrters! Waren allienech stil tidens ut earbetoan an overleden Libbe Dijksma. Ut kan dus nòch! Fantastys Tukkers!

SC Heerenveen wint met 3-1, mar dat is bijsaak!
 
10 september om 18:58
 
Theo Kazemier in actie tijdens frUITmarkt

Van 20 augustus tot en met 1 oktober 2016 exposeert de kunstenaar Theo Kazemier – KZJMR in Galerie Bax Kunst. De expositie wordt zaterdag 20 augustus om 16.00 uur geopend door Babs Keyner.

Wie Theo Kazemier – KZJMR zegt, zegt beweging. Theo is altijd in beweging. Beweging is zijn werk. Het werk is snel, passievol, en in grote hoeveelheden. Toch wellicht tegenstrijdig: De kunstenaar is snel en dat heeft een reden. Theo houdt van rust en isolement. Hij kan zich weken opsluiten om daarna weer te bommen in ‘de buitenwereld’ om zich daarna weer terug te trekken.
Met andere woorden, hij wil zo snel als mogelijk weer naar zijn isolement, een spoor van passionele kunst achterlatend. Kunst met alleen een kwast is voor hem niet voldoende. Dit heeft er voor gezorgd dat hij veel samenwerkingen binnen de kunst heeft gerealiseerd, direct en indirect.

De bevlogenheid van de kunstenaar is ook duidelijk terug te zien in het grootschalige project die hij aanging samen met Galerie Bax Kunst. Speciaal voor deze expositie schilderde hij een groot aantal panelen. Deze zijn in de afgelopen maanden gemaakt in zijn “reizend atelier” van Friesland tot Bussum. Het project werd in de vorm van een action paint demonstratie voortgezet tijdens de frUITmarkt vandaag in Sneek. 
10 september om 18:48
 
Sneek brúst tidens frUITmarkt en Open Monumentendag

Un sonovergoaten frUITmarkt, un druk besochte Open Monumentendag, kòrtom Sneek beleefde wear us un dach om in un gouden lijstje te doën.

Mear as 60 kraamkes stonnen der fandaach op de Westersingel, ut Bolwerk en in de Julianastraat. En overal was wat te beleven foar de kultuursnúvers. Dank gaat út naar al dy frijwilligers dy't dizze stad tòt un ware kultuuroase make.

Nou ken ik jum wel ut saan út de ogen skriëven om Kees Fens saleger te sitearen, mar de foto’s sêge fòlgens mij nòch mear! 
10 september om 18:12
 
ONS Boso Sneek vloert opnieuw koploper: 1-0 winst tegen ODIN ‘59

Was het veertien dagen geleden Harkemase Boys die als koploper naar Sneek kwam en met 1 – 0 de meerdere moest erkennen in ONS, vandaag vloerden de Snekers ODIN ’59 met dezelfde cijfers. De verrassende koploper na vier wedstrijden werd door een hard werkende Sneker ploeg met een terecht verlies naar Heemskerk terug gestuurd.

Hoe zou de wedstrijd afgelopen zijn wanneer Ons Doel Is Nuttig in de vierde minuut een terecht gegeven strafschop door scheidsrechter Serik hadden benut? Jim Hulleman schoot de penalty veel te zacht in en de bal was een prooi voor de opnieuw degelijk keepende Bas van Wegen.
De hele eerste helft golfde het spel op en neer, ontstonden er voor beide doelen ook wel mogelijkheden, maar gescoord werd er dus niet.

De tweede helft was nog maar vier minuten oud toen Fabian Stevens de Snekers op een 1 – 0 voorsprong zette. Invaller Yumé Ramos, enorm gretig na een periode van blessureleed, mistte de kans op 2 – 0 maar door wilskrachtig verdedigen trok ONS de overwinning over de streep.

Assistenttrainer Chris de Wagt vol spanning langs de lijn

Door deze overwinning staat ONS nu op een keurige gedeelde vijfde plaats in de derde div. zaterdag. Volgende week gaan de oranjehemden op bezoek bij VVOG uit Harderwijk. De Harderwijkers gingen vandaag met 8-1 de bietenbrug op bij Jong Almere City FC.

Man of the Match en penaly-killer Bas van Wegen
 
9 september om 16:41
 
Saterdach 10 september frUITmarkt

De Westersingel, de Kerkgracht en de Julianastraat make sich op foar de frUITmarkt. Diskear komme der mòrren un rekòrdantal kraamkes in ut Kultureel Kertier fan Sneek. Foar kultuurfreaks un waar Luilekkerlaan. Kultuur is gesond!
 
8 september om 19:38
 
‘Heimwee naar de toekomst’, monografie Sjoerd de Vries

In òktober sal der un ‘omvangrijke monografie over het leven en werk van Sjoed de Vries ( Oudehaske, 1941 ) ferskine. Ut is skreven deur Susan van den Berg. Ik fyn ut moai dat der opnieuw un boek over Sjoerd de Vrues ferskine sal, want ik bin un liefhewwer fan ut werk fan dizze eigensinnige kunstenaar. Myn bibleteekje over Sjoerd de Vries wurdt met de komst fan dizze monografy moai anfuld.

In 1998 kwam ‘In opdracht, portretten van Sjoerd de Vries’ út in un beperkte oplage fan 250 eksemplaren bij de gelyknamige tentoanstelling in ut Tripgemaal Museum fan Gersloat. Ik bin in ut gelukkge besit fan dit bysòndere boekje. Ut ferskeen bij ‘De Drijvende Dobber’.

In 2003 ferskeen ter gelegenheid fan de tentoanstelling fan Sjoerd de Vries in ut Gemeentemuseum Den Haag un prachtech boekwerk. Dy útgave met tekst fan Rudy Hodel en un foarwoard fan Wim van Krimpen befat ok moai wat afbeeldingen fan werk út partikuliere kolleksy’s.

In 2011 kwam bij Perio in Liwwarden un fraai boek út met as titel ‘Sjoerd de Vries, een verhaal zonder eind’ fan Willem Winters.

Ik bin heel benieuwd naar wat de toefoegde waarde fan ‘Heimwee naar de toekomst’ weze sal! Ut boek wurdt útgeven deur Uitgeverij Kleine Uil en ferskynt bij de gelyknamige tentoanstelling in Museum Belvédère, dy't te besiën is fan 15 òktober 2016 t/m 8 jannewary 2017. 
7 september om 22:43
 
Mienskiplik!

 
7 september om 14:39
 
Jeroen Booy in'e achtertún

Fanmòrren moai interview met Jeroen Booy had. Jeroen wie? Jeroen Booy, hij was o.a. drummer fan Roberto Jacketti & The Scooters en The Scene.

Wêrover oans gesprek ging? Over de Rockschool dy't Jeroen binnenkòrt opent in Drielst. Ut wurdt un bysonder projekt. In GrootSneek leze jum der aansens mear over!

 
7 september om 14:36
 
Samenloop Voor Hoop nadert! 
7 september om 10:31
 
Vier landelijke AMA-nominaties voor MUZT Musicalopleiding

MUZT Musicalopleiding, de musicalvooropleiding van Kunstencentrum Atrium, heeft bij de Amateur Musical Awards 2016 (AMA) vier nominaties in de wacht gesleept voor de musical ‘Meermin’. De enige musicalopleiding in Friesland dingt mee in de categorieën beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol, beste kap/grime en beste kostuums.

De prijzen worden uitgereikt tijdens het Amateur Musical Awards Gala, op maandag 24 oktober in de grote zaal van DeLaMar in Amsterdam. De presentatie is in handen van Erik Brey, onder andere bekend van musicals als ‘Tita Tovenaar’ en ‘Nonsens’ en winnaar van een John Kraaijkamp Musical Award.

Voor de AMA-nominaties zijn producties uit het gehele land beoordeeld. Bij de spelers is geen onderscheid gemaakt tussen jongeren en volwassenen; beiden dingen in eenzelfde categorie mee. De AMA-vakjury bestaat uit grote namen binnen de musicalwereld: Marianne van Wijnkoop, Anouk van Nes, Daniel Cohen, John ter Riet en voorzitter Jacques d’Ancona.
MUZT Musicalopleiding is als enige musicalopleiding in het Noorden genomineerd.
De musical ‘Meermin’ met 80 MUZT-leerlingen was in april 2015 zien in Theater Sneek. Omdat de zes voorstellingen allemaal uitverkocht waren, besloot het theater om in september 2015 twee reprises op te nemen in het programma.
Anna Rixt Steensma (17) uit Mantgum is genomineerd in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar rol van Ursula de Zeeheks. Jelmer Engelaar (17) uit Oppenhuizen heeft een nominatie gekregen voor zijn bijrol van Sebastiaan de Krab. Beide talenten zullen tijdens het AMA-gala optreden.

Op de longlist voor de AMA-nominaties was MUZT Musicalopleiding ook opgenomen in de categorieën beste vrouwelijke hoofdrol (Suzuanna Pleiter die zeemeermin Ariël speelde), beste regie en beste decor.

Iréne Martin, artistiek leider van MUZT Musicalopleiding: “Hoewel het lastig is om producties en spelers met elkaar te vergelijken, vind ik het een eer om genomineerd te zijn. Het is een erkenning voor alle betrokkenen bij MUZT Musicalopleiding, waaronder de vele vrijwilligers. De jury heeft meer dan 55 producties beoordeeld en om dan deze nominaties te krijgen, is fantastisch!”
 
6 september om 17:34
 
Blik op'e literatuur (5)

Op ’e markt

Dirk is de naam van de marktkoopman. Hij verkoopt kaas en ook ‘jammetjes en chutneys’. Zijn vrouw helpt hem regelmatig. “een rap van de tongriem gesneden tante, dat wel, maar echte kennis van de kaas had zij niet. Zij wist niet altijd wat wat was en verwisselde de kazen nogal eens van plek, zonder de bijbehorende prijskaartjes ook te verplaatse met alle gevolgen van dien.”

Zij heeft een boekje geschreven met de alles zeggende titel ‘Boter, Kaas en Eieren- een dag op de markt’. Ik heb het boekje als tussendoortje met smaak gelezen. Prachtig het verhaal van zo’n muts die voor de marktkraam staat alle ‘jammetjes en cutneys’bekijkt, ze keer op keer in de hand neemt. De appelstroop, de pruimenjam, de uienchutney, de honing, de perensap, de appelsap en de dubbelsap en alle combinatiejams die zij beleg noemden, zoals de aardbeienrabarberbeleg, het appel-kersenbeleg, het…kortom alles, alles had zij al vast gehad.


En Dirk? Die (be)kijkt het allemaal onverstoorbaar aan. Dan vraagt mevrouw of Dirk ook pindaKAAS heeft. Waarop de marktkoopman doodnuchter zegt dat hij de laatste pot net verkocht heeft met de onsterfelijke woorden 'helaas geen pindakaas…!’

Het boekje is geschreven door Ineke Verkade, haar man is marktkoopman! Uiteraard kocht ik een boekje van haar. Gelukkig maar! De prachtige illustraties zijn van Corine Verburg- van den Bulk.

 
6 september om 16:41
 
Najib Amhali in uitverkocht ‘Huis van plezier’

Zoals verwacht waren de kaarten voor de twee theatervoorstellingen van Najib Amhali binnen no-time uitverkocht. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 april speelt de populaire cabaretier voor een uitverkocht huis in wat theaterdirecteur zo mooi ‘Huis van plezier’noemt. De try-outs voor de nieuwe one man show ‘(N) ergens Goed Voor’ beginnen in oktober.

Met deze komedie show speelt Amhali in de kleinere theaters van Nederland. “Het leukste aan deze show vind ik dat ik ga werken met mijn geestelijke vader in de comedy. De man die mij 22 jaar geleden in de Comedytrain op het Max Euweplein heeft ontdekt: Raoul Heertje”, laat Amhali weten.
 
5 september om 09:09
 
Rijtje voor Najib

Theater Sneek kondigde hem aan als mystery guest op 7 en 8 april 2017, maar binnen no-time wist heel Sneek al dat Najib Amhali die twee dagen op het podium in de Waterpoortstad zal staan.

De Vrienden van Theater Sneek kregen een mailtje waarin bekend gemaakt werd dat niemand minder dan Najib Amhali voor het eerst Sneek aan zal doen. De Vrienden worden zo in de gelegenheid gesteld om als eerste de kaarten voor de voorstelling te bemachtigen.

Allemaal wel onder embargo tot maandagmorgen acht uur. Niet dus! Nog voor het weekend voorbij was, wist heel Sneek al dat Amhali met zijn nieuwe cabaretprogramma naar Sneek komt.

Vanmorgen stonden om 06.45 uur een handjevol mensen in de rij voor het theater, van slaapzakken voor de deur was dus geen sprake. Later op de morgen volgden meer Najib-fans.
 
4 september om 17:15
 
Blik op'e literatuur (4)

Neiskrift yn brieven fan Marga Claus & Aggie van der Meer


Fannemoarn útein setten mei it lezen fan ‘Neiskrift’, it kadoboek dat skreaun is yn opdracht fan Tresoar ta gelegenheid fan ‘Swalk Frysk op toernee 2016’’. Marga Claus ( 1955) en Aggie van der Meer (1927) hawwe yn 2011 harren beiden partners ferlern. Se makken doe de ôfspraak om elkoar in jier lang brieven te skriuwen. It idee kaam bij Marga wei en Aggie fielde der ek foar.

Fannemiddei hie ik de twa kear 15 brieven en de twa epistels út desimber 2015 al útlêzen. Dat seit fansels wat oer de brieven, dat it beide skriuwsters blykber slagge is om mij yn’e besnijing te krijen fan wat sij skreaun hawwe.

Wie it myn nijsgjirrigens? Of wiene de brieven nijsgjirrich genôch om se yn ien siken út te lezen? Ik tinke beide. It balansearjen tusken te privé en persoanlik spilet mei yn myn oardiel of ik dit boekje, 106 siden, goed fyn of goedkeap. At it te privé wêze soe, te partikulyr, dan soe ik in net noflik gefoel krige ha wylts ik oan it lêzen wie. Yn de lêste brief fan Marga stiet dat ‘dizze brieven’ yn bewurke foarm in plak yn it kadoboek krige ha. Dat makket mij wol wer nijsgjirrich nei wat der yn de brieven bewurke is.

Dizze brieven litte sjen hoe’t beide froulju mei rou en ferlies, freonskip en leafde, gemis en ferwûndering omgean. Ek skriuwe se oer religy en literatuur. Beide dogge dat op heldere en dúdlike wize, hjir binne twa betûfte skriuwsters oan it wurk west, dy’t mekoar wat te sizzen ha.

Dy’t dizze lêzer ek wat te sizzen ha. Oer hoe’t it dus wêze kin wannear’t de aldernijste der net mear wêze sil. Dat dogge beide skriuwsters earlik en oprjocht sûnder false sentiminten. It is gjin gûlboek, wol lês ik hoe wreed de dea is yn alle deistige dingen.

Dat it foar beide froulju terapeutys west hat om dizze brieven oan mekoar te skriuwen is dúdlik, dat dizze brievesamling treastryk foar oaren is rjochtfeardigt it útjaan fan dizze bondel. Moai dat der ek noch twa brieven binne dy’t de koartlyn skreaun binne, oars hie de lezer mij de fraach sitten ‘hoe soe it nei fjouwer jier no mei beide froulju’wêze?’

Op it omslach is in postsegel ôfbylde mei de goedkeazen titel ‘Neiskrift’, as in soarte fan postscriptum op de libbens fan de beide ferstoarne partners.
 
4 september om 11:33
 
Komeedzje Brûze en Siede fan Teater Tsja…!

Snits – Op 23 septimber giet de komeedzje ‘Brûze en Siede’ bij Theater Lewinski yn première.
Der is gjin lân op ierde wêr’t in bakje kofje sa wichtich is as yn Nederlân. Ek yn ús heitelân wurdt stéfêst om in oer as tsien in bakje dien.
Maud Tiesinga ûntkomt net oan dizze gewoante as de nije buorfrou Hannah sûnder oankondiging del komt foar in bakje.

Wêr in gesellich bakje foar bedoeld is liedt dizze kofjebesite ta in machtspul. Hanna hat har eigen kopke yn de tas meinommen. En bringt Maud yn totale ferwarring mei har obserfaasjes fan de foarige jûn…

Totaal fan slach besiket Maud in ein te meitsjen oan de konversaasje. Wa is dy frou dy’t har begluurt? Hyltyd ûntstiet der in nije sitewaasje en telkens wer in nije machtstriid. Maud rekket har net kwyt. Wat wit Hanna allegear? En werom wol se in twadde kopke? Hoe krijt Hanna it yn fredesnamme foar elkoar om de oare deis op deselde tiid werom te kommen foar wér in kofjebesite… Is dit allinne foar de overhearlike kofje út de Aromaboy of skûlet der mear achter?

Dizze hearlike komeedzje mei prachtige dialogen wurdt op it skerpst fan de snede útfochten troch twa comédiennes pur sang: Anneke Hondema en Joke Tromp.
Twa aktrises dy’t harren spoaren yn Fryslân fertsjinne hawwe op alle poadia, sawol by ad hoc produksjes as by de ferieningen yn de top fan it Fryske amateurcircuit en iepenloft foarstellingen. De rezjy is yn hanen fan Dirk de Vries.

Foar mear ynfo: www.teatertsja.nl

Spyldata
16 september 2016 – Tuske de Marren-Akkrum (try-out), aanfang 20.30 oere
23 september 2016 – Theater Lewinski-Sneek (Premjêre), aanfang 20.30 oere (útferkocht!)
25 september 2016 – Theater Lewinski, aanfang 15.00 oere
9 oktober 2016 – Ons Huis Beesterzwaag, aanfang 15.00 oere
15 oktober 2016 – Smalle Brug Stiens, aanfang 20.30 oere
30 oktober 2016 – ‘t Haske Joure, aanfang 14.30 oere
5 november 2016 – It Heechhout Berlikum, aanvang 20.30 oere
13 november 2016 – Heechhûs Heech, aanfang 15.30 oere
18 november 2016 – Rolbrêge café De Tynje, aanfang 20.30 oere
25 november 2016 – Het meer van Lenten Terherne, aanfang 20.30 oere
*Data Aldefa-SWF en Rottefalle wurde meikoarten bekend makke.

 
3 september om 13:23
 
Theater Sneek in Nieuwsuur

Vanavond besteedt Nieuwsuur ( 22.00 uur ) aandacht aan het item ‘culturele instellingen in financiële problemen’. Wethouder Mirjam Bakker (D66) en Theaterdirecteur komen aan het woord.

Nieuwsuur heeft de afgelopen maanden geprobeerd alle gemeenten in Nederland te bevragen over hun bijdragen aan ‘culturele instellingen in financiële problemen’.

Het gros van de gemeenten dat reageerde (70 procent) draagt bij, en daarbij valt op dat het in de meeste gevallen gaat om steun aan theaters.In Friesland (650.000 inwoners, vijf theaters) kregen alle theaters extra steun (het betreft 2014), en zodoende kwam Nieuwsuur naar Friesland.

Op zo'n beperkt grondgebied vijf theaters, en dan in Sneek nog het besluit genomen een geheel nieuw theater te bouwen! Is dit verantwoord? Wethouder Mirjam Bakker heeft uitgelegd dat SWF het belangrijk vindt geld in cultuur te steken. Het theater, dat nog stamt uit ‘het oude Sneek’, heeft volgens Ben van der Knaap een bezettingsgraad van 62 procent, en dat is een behoorlijk hoog, landelijk gezien.

‘Nieuwsuur’ heeft ook in Franeker gefilmd, bij De Koornbeurs. Daar is de situatie minder rooskleurig.

In Sneek wordt het gemeenschapsgeld, zoals dat in de gemeentebegroting wordt verantwoord, besteed aan het gehele Cultureel Kwartier. Het extra geld in 2014 - een bedrag van 25.000 euro - kwam dus aan dit hele Cultureel Kwartier ten goede, om nog oude verplichtingen na te komen.
 
3 september om 10:57
 
Súdwest-Fryslân per 1 januari 2018

Súdwest-Fryslân bestaat na de herindeling in 2018 uit zes steden en 83 dorpen/kernen. Súdwest-Fryslân krijgt er dus 15 dorpen bij, namelijk: Boazum, Britswert, Easterein, Easterwierrum, Hidaard, Hinnaard, Iens, Itens, Kubaard, Lytsewierum, Reahus, Rien, Waaxens, Wiuwert en Wommels.

Dat betekent bijna 90.000 inwoners.

 
2 september om 18:31
 
Tony 'Indian' Leenes op'e cover fan de Friesland Post

Un paar weken leden hew ik bij Tony Leenes op besoek weest en hew ik un groat interview met um had. Fandaach leit de Friesland Post op'e kokòsmat met un prachtfoto fan Tony op'e foarpagina. Ut 4 pagina's tellende interview is skitterend opmaakt.

In utselde nummer fan dizze FP ok un moai artikel over 'een pokerspel om de Weduwe' fan Bert de Jong. In ut stuk un teruchblik over wat um aflopen somer afspeulde in Beerenburglaan. 'Beerenburgmerk Weduwe Joustra was berooid en begeerd tegelijk. Chantoine Boomsma wist deze parel te redden en terug te gooien in de Friese schoot. Het was een pokerspel om 'een prachtig merk.'

 
1 september om 15:09
 
Groot aantal optredens en kraampjes tijdens derde frUITmarkt

Op zaterdag 10 september wordt in Sneek het nieuwe culturele seizoen van Sudwest-Fryslân afgetrapt met de frUITmarkt. Ook de derde achtereenvolgende editie kent een vol programma. Van 11.00 tot 17.00 uur vinden op vijf podia meer dan veertig optredens plaats. Langs de Westersingel en Kerkgracht staan kraampjes met het verse culturele aanbod.
Onder meer het Stedelijk Muziekkorps Sneek, jeugdorkest On The Move, de Bogerman Bigband, het Sneker Symfonie Orkest, Advendo Sneek, Rayana, Ananazz, Soudboxx, Bliss, Musicalopleiding MUZT en de Special Dancers treden op. De talenten van Kunstbende Friesland zijn te zien op een omgebouwde brandweerwagen.
Ook dit jaar is er weer een sfeervolle culturele markt waar uiteenlopende ambachten, galeries, musea en artiesten zich bij de kraampjes presenteren. Er is een CKS-plein (Cultuur Kwartier Sneek), Museumplein en Galerieplein. In een bus van Frysklab zijn 3D-printers te bewonderen, terwijl in de 2018-bus een presentatie plaatsvindt van het European Youth Music Festival dat in 2018 naar Sneek komt. Kunstenaar Theo Kazimir schildert live langs het water.
Op de terrassen zijn allerhande hapjes en drankjes te verkrijgen.
Ook de Appelkaart zal weer te vinden zijn op de frUITmarkt, de stempelkaart waarmee kinderen culturele opdrachten kunnen doen en ervaren.
De frUITmarkt wordt georganiseerd door de DOS (Directeuren Overleg Súdwest Fryslân) en heeft tot doel om een nog groter cultureel aanbod te creëren, door samenhang, aantrekkelijkheid en dwarsverbanden te benadrukken en te etaleren. In het gevarieerde aanbod van de participanten op de frUITmarkt zal er aandacht zijn voor de verbinding van cultuur, kunst, taal, onderwijs, talentontwikkeling en educatie.


Foto: Jan Douwe Gorter
 
1 september om 13:19
 
Blik op'e literatuur (3)

Mijn Wadden

BESCHRIJVING

Op verzoek van veel eilandgangers en liefhebbers van de Wadden is nu de vijfde druk verschenen van deze succesvolle uitgave uit 2005. Natuurlijk is er in de afgelopen tijd wel het een en ander veranderd - een restaurant heeft een andere naam gekregen, een veerboot is vervangen, een simpel duinhuisje heeft plaatsgemaakt voor een villa en er zijn weer monniken op Schiermonnikoog. Maar de essentie van dit verhalenboek, dat een ode is aan het romantische eilandgevoel, is echter volledig bewaard gebleven. 'Nog steeds gaat er geen jaar voorbij of ik ga scheep naar de kroon van Nederland', zegt schrijver Gerrit Jan Zwier. 'Het noordelijk gevoel begint voor mij in het Waddengebied. Mijn eigen bijdrage aan dit boek voor Waddenvrienden bestaat uit een mengeling van herinneringen, impressies en verhalen. Maar ik laat ook anderen aan het woord. In de loop der tijden heeft menigeen zijn licht over de eilanden laten schijnen, verhalen die dikwijls begraven liggen in vergeelde tijdschriften en vergeten memoires.

Het ging mij vooral om de gloedvolle, mooi opgeschreven ontboezemingen van natuurminnaars en bewonderaars van de eilander cultuur, een ware staalkaart van romantisch proza. Het lijkt vaak of de Wadden het beste in de schrijvers naar boven halen.' De stukken in Mijn Wadden reiken elkaar onderling de hand. Onderwerpen of personen die in het ene verhaal slechts zijdelings worden genoemd, treden in het volgende juist op de voorgrond. Zo voegen alle verhalen zich aaneen tot een raamvertelling over Nederlands noordelijke eilandenrijk.'


'Een juweel van vertelkunst.' - NRC
'Een heerlijk boek.' - Seasons
'Een liefdesverklaring in veelvoud.'
'Een literaire liefdesverklaring, vastgelegd in een groot scala aan onderwerpen die op een verrassende manier in beeld worden gebracht.'- Trouw

Auteur: Gerrit Jan Zwier
Nederlands – Paperback
Prijs: € 17,50
288 pagina's
Uitgeverij Het Nieuwe Kanaal

 
1 september om 12:45
 
Blik op'e literatuur (2)

Tovertijd

Roman over vrouw, op weg naar volwassenheid, die haar weg probeert te vinden in een voor haar vaak ongrijpbare wereld

Opeens zie ik mijn vader en moeder door een andere bril en lijkt het alsof het beeld dat ik had, is verdwenen. Dus zo doet mijn moeder dat, ze maakt zich klein en afhankelijk en door de jaren heen is ze dat zeker ook geworden. Maar ze doet het zelf. Ik weet niet eens of mijn vader daar wel blij mee is, maar ook hij heeft waarschijnlijk geen keus. In zijn uitvergroot verantwoordelijkheidsgevoel past dit plaatje uitstekend, maar het is een spel, ingegeven door maatschappelijke verworvenheden of het onvermogen om deze verworvenheden aan te gaan.

Ik kijk naar de vrouw die tegenover me zit, naar het ingetogen en verstilde gezicht waaruit alle dynamiek lijkt weggeëbd. Was dat altijd al zo of zie ik dat voor het eerst?

Op weg naar de volwassenheid probeert de hoofdpersoon van dit boek haar weg te vinden in een voor haar vaak ongrijpbare wereld. Met haar vader heeft ze weinig contact en haar moeder heeft iets heel mysterieus, maar ook daar kan ze geen grip op krijgen. Op zoek naar een waarheid die bij haar past, komt ze gedurende de opbouw van haar leven voor keuzes te staan en ontwikkelt daarbij een verlangen om uiting te geven aan wat niet benoembaar is.

Tovertijd speelt zich af in Zuidwest-Friesland en is een vervolg op Tussenkind, maar beide boeken zijn los van elkaar te lezen. De schrijfster heeft een bijzondere stijl en woordkeus, die boeit en verrast.


Uitgeverij Elikser, Leeuwarden
Formaat 145x210x18 mm
Aantal pagina's 211
Auteur Detsje Holtrop

Biografie

Detsje Holtrop (1954) groeide op in de Zuidwesthoek van Friesland in een middelgroot gezin in de jaren zestig. Na haar middelbare schoolperiode werkte ze als groepsleidster in de gehandicaptenzorg. Later koos ze voor een opleiding in de sociale dienstverlening, een werksoort die ze ruim achttien jaar trouw bleef. Inmiddels werkt ze al weer geruime tijd als zelfstandig hulpverlener. Uit eigen ervaring weet ze dat leren vertrouwen op eigen kompas vaak eenzelfde beleving is als staan op het uiteinde van een hoge duikplank.

Het helpt soms een beetje als je als begeleider weet hoe dat voelt, alleen voor iedereen is het verhaal van die hoge duikplank het uiteinde van een ander verhaal. En dat verhaal inzichtelijk maken, dat is wat ze vaak samen met mensen doet, waarna deelnamen aan de samenleving toch nog een sprong in het diepe blijft. Want opeens kun je niet meer terug, je weet dat het water diep genoeg is én dat jij het kunt. Maar doe het maar eens. Met haar eerste boek "Tussenkind" beschrijft ze hoe het was om kind te zijn in de decennia na de Tweede Wereldoorlog, jaren waarin de verzuiling van geloofs- en levensbeschouwingen nog in volle gang was.

Met haar tweede boek "Tovertijd" legt de schrijfster een verbinding aan naar de volwassenheid, een ontwikkeling die zich afspeelt binnen een langzaamaan veranderende maatschappij. Het leerde haar keuzes te maken die bij haar pasten, maar ook deze keuzes moesten worden bevochten, waardoor het pad waarover ze ging vaak voerde langs wegen die ze niet kende.
 
1 september om 12:24
 
De ER is wear in de maand & myn blik op'e literatuur!

En met dy ER bedoël ik dus de gewoane ER en nyt su'n freesleke Gooise RRRRRRRRRRRRRRRR!!!

Regelmatech krij ik fan ferskillende útgevers boeken toesonden met ut fersoek hier wat over te skriëven.

Froeger deed ik dat útgebreid foar ut Sneeker Nieuwsblad, dat gebeurde dan in de suwel de maandachs as donderdachedisy's.

Mar sinds de NDC dy krant helemaal sloere laten het, públisear ik nyt mear foar ut SN.

Elke maand staat der boekresênsy/ankondeging in De Friesland Post. Prachtech opmaakt magazine fan Simon van der Let cs.

Om al dy boeken un plakje in de FP te geven dat lukt onmogelek. Dat ik mut mar us wat faker nieuwe boeken op myn eigen site in ut sontsje sette. Nou't de R in de maand is liekt mij dat un moaie anleiding. Ik begin fandaach met un antal boeken onder de andacht te brengen dy't ik nòch lêgen had.

Ut is trouwens opfallend hoe sleau sommige útgevers met de pr fan hun públikasy's omgaan. Un soad útgevers hewwe bovendien nòch amper ooch foar de digitale nieuwssites. Bitsje spitech fyn ik dat!

KOM UT DY KRAAN!!

Kom út dy kraan!!

Bern meie net op it bouplak komme, dat wit Bouwe bêst. Op in dei krûpt er al ûnder it stek troch en bestjoert de wals, de semintwein en de kraan. Wêrom docht er dat?

Bekroand mei de sulveren griffel

Skriuwer : Tjibbe Veldkamp

ISBN : 9789492176288

Utjouwerij Afûk