dagboek > overzicht
Dagboek september 2016Bekiek hele maand 
 
6 september om 17:34
 
Blik op'e literatuur (5)

Op ’e markt

Dirk is de naam van de marktkoopman. Hij verkoopt kaas en ook ‘jammetjes en chutneys’. Zijn vrouw helpt hem regelmatig. “een rap van de tongriem gesneden tante, dat wel, maar echte kennis van de kaas had zij niet. Zij wist niet altijd wat wat was en verwisselde de kazen nogal eens van plek, zonder de bijbehorende prijskaartjes ook te verplaatse met alle gevolgen van dien.”

Zij heeft een boekje geschreven met de alles zeggende titel ‘Boter, Kaas en Eieren- een dag op de markt’. Ik heb het boekje als tussendoortje met smaak gelezen. Prachtig het verhaal van zo’n muts die voor de marktkraam staat alle ‘jammetjes en cutneys’bekijkt, ze keer op keer in de hand neemt. De appelstroop, de pruimenjam, de uienchutney, de honing, de perensap, de appelsap en de dubbelsap en alle combinatiejams die zij beleg noemden, zoals de aardbeienrabarberbeleg, het appel-kersenbeleg, het…kortom alles, alles had zij al vast gehad.


En Dirk? Die (be)kijkt het allemaal onverstoorbaar aan. Dan vraagt mevrouw of Dirk ook pindaKAAS heeft. Waarop de marktkoopman doodnuchter zegt dat hij de laatste pot net verkocht heeft met de onsterfelijke woorden 'helaas geen pindakaas…!’

Het boekje is geschreven door Ineke Verkade, haar man is marktkoopman! Uiteraard kocht ik een boekje van haar. Gelukkig maar! De prachtige illustraties zijn van Corine Verburg- van den Bulk.