dagboek > overzicht
Dagboek september 2016Bekiek hele maand 
 
27 september om 12:48
 
BEKENDE GEZICHTEN EN DEBUTANTEN TIJDENS GROEPS EXPOSITIE IN GALERIE BAX KUNST

Werk Imke Meester

SNEEK - Van 8 oktober tot en met 19 november 2016 brengt Galerie Bax Kunst een nieuwe groeps expositie naar het publiek. Er zijn verschillende stijlen en technieken te zien van de kunstenaars Jaap van Dijk, Wigle Engelsma, Walter de Graaf, Truus Keja, Imke Meester, Griet van der Meulen en Erik Mol. Kunstenaars die al langer aan de Galerie verbonden zijn en een aantal debutanten. Zo komt de in Sneek woonachtige Keramiste Truus Keja voor het eerst exposeren. De expositie wordt zaterdag 8 oktober om 16.00 uur geopend. Genodigden en bezoekers worden verwelkomd met koffie, thee of een ander drankje.

Truus Keja

Het werk van keramiste Truus Keja (Amsterdam, 1938) kenmerkt zich door strakke vormen. Soms geometrisch (kubus, bol) en soms gebaseerd op architectuur. Truus is woonachtig in Friesland, een belangrijke inspiratiebron voor haar. Ze houdt van kijken. Onderweg valt haar veel op. Menselijke elementen in een natuurlijke omgeving geven vaak een spanning die erg mooi is. Zo kan Truus een elektriciteitsmast, een brug of een gebouw zien en denken: daar kan ik iets mee doen!

Dat ‘iets’ is nooit klakkeloos namaken. Van een brug neemt zij bijvoorbeeld alleen de pijlers. De eigenlijke brug laat ze weg, waardoor het in zichzelf gekeerde vormen worden. De kabels die normaal een brug op zijn plaats houden brengen nu spanning en evenwicht in het object, nog versterkt door de symmetrie tussen de delen van het werkstuk. Zorgvuldig gekozen glazuren en de manier van exposeren geven het licht vrij spel.

Jaap van Dijk

Jaap van Dijk heeft in 1996 van zijn liefde voor tekenen en schilderen zijn beroep gemaakt. Sindsdien werkt hij als tekenaar, illustrator en kunstschilder. Jaap schildert voornamelijk met olieverf. Begonnen als lid van de kunstvereniging Facit in de Melkfabriek in Ried werkt Jaap sinds eind 2004 in de landelijke omgeving tussen Tzummarum en de Waddenzee.

De locatie, de ruimte, de inrichting en het weidse uitzicht naar de dijk van de Waddenzee maken van de herenboerderij Harkema State waar Jaap´s atelier is gevestigd een inspirerende toplocatie. Naast de vele opdrachten maakt Jaap uiteraard eigen werk en brengt hij zijn boodschap op sprekende wijze over tijdens de regelmatig gegeven cursussen en workshops schilderen. In 2006 exposeerde van Dijk eerder bij Bax Kunst.

Wigle Engelsma

Wigle Engelsma, in 1953 geboren aan boord van het skűtsje “Frisia”, is aanvankelijk opgeleid in de werktuigbouwkunde. Vervolgens heeft hij de studierichtingen Monumentale vormgeving en Tekenen en schilderen gevolgd aan de kunstacademies Vredeman de Vries en Minerva. De afgelopen jaren heeft hij regelmatig geëxposeerd in binnen- en buitenland. In zijn veelal kleurrijke werken neemt hij de kijker mee naar de zee, de havenplaatsen en de wadden.
Engelsma bevaart de Friese meren, het waddengebied, de Noordzee en de Oostzee. In zijn schilderijen en tekeningen geeft hij de indrukken weer die hij opdoet tijdens de reizen met zijn zeilschip. Dit geschied niet alleen op doek, maar ook op zeekaarten of oud zeildoek bijvoorbeeld. Soms kan er bijna worden gesproken van een abstracte vormgeving. De werkelijkheid is van ondergeschikt belang.

Walter de Graaf

Nieuwkomer Walter de Graaf uit Joure heeft altijd al getekend. In 1983 begon hij met een cursus tekenen en schilderen in de Lantaarn te Joure en een cursus modeltekenen in de Cirkel te Heerenveen. Zijn voorkeur gaat uit naar dagelijkse dingen of een detail van een geheel, sterk uitvergroot. Meestal maakt hij een kleine serie van een onderwerp. Dit kan van alles zijn: van urinoir tot Doutzen Kroes. Zijn werken in deze expositie geven een hedendaags tijdsbeeld van winkelende vrouwen en etalages. Deze momentopnames zijn van onder bekende winkelplekken in Sneek en Leeuwarden. Zijn laatste exposities in 2016 waren onder andere in het Museum Joure en het Kultuerhus in Oudehaske.

Imke Meester

Beeldend kunstenares Imke Meester ( Amersfoort, 1966) is al geruime tijd actief. Na jaren voornamelijk in opdracht gewerkt te hebben is zij zich sinds een paar jaar meer op eigen werk gaan toeleggen. Door ruime interesse en fascinatie voor diverse technieken en materialen is er in de loop der tijd een veelzijdige collectie ontstaan, variërend van o.a. gedetailleerde olieverfschilderijen tot sculpturen in marmer, brons en mixed media.
Rode draad in het werk is de natuur als inspiratiebron. Daarbij kenmerken vloeiende lijnen, dynamiek en contrasten in structuur haar werk. Haar sculpturen zijn realistisch / surrealistisch. In deze expositie presenteert Imke enkele schilderijen.

Naast groot formaat olieverf doeken (vaak met een magisch realistisch karakter), zijn er ook hedendaagse iconen, acryl op paneel, waarin de ruimtelijke en vlakke technieken verenigd worden. Door het hele oeuvre is als onderliggende gedachte de hang naar vrijheid en de beknotting ervan te voelen.

Griet van der Meulen

Griet van der Meulen uit Gytsjerk studeerde aan de Kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden en verkreeg lesbevoegdheid in Beeldende Kunst en Vormgeving en Kunstgeschiedenis.

In haar lessen werkt zij vaak met textiel, keramiek, etsen, sieraden maken en het maken van monotypes. Sinds vele jaren doceert ze in verschillende technieken, aan jeugd en volwassenen. Ze verdiepte zich ook in de basisprincipes van de kunst van het Mandala tekenen. Ze is lid van de Nederlandse Mandalavereniging.

Ook werkte van der Meulen jarenlang als industrieel vormgever in de interieurbusiness. Ze specialiseerde zich in geometrisch design. Haar meeste kunstwerken zijn verkocht in Scandinavië en Nederland.

Erik Mol

Erik Mol (Amsterdam 1955) maakt voornamelijk abstract werk. Hij is geboeid door vorm en ritme. Het werk is sterk intuďtief. "Beeldend werk is net als het maken van muziek. De vorm is de melodie. De kleur is de klank. Het materiaal de instrumenten. Zodra er tekst bij komt of in dit geval een figuratieve voorstelling gaat de aandacht vooral daar heen. In de abstractie is het de opgave om zonder die herkenbaarheid van een voorstelling toch een boeiend, aangenaam of spannend beeld voor de toeschouwer te creëren."

Erik maakt tekeningen, grafiek en schilderijen op papier, doek en paneel. Verder maakt hij objecten van diverse materialen. Erik Mol exposeerde eerder in Galerie Bax Kunst en van hem circuleren zijn kunstwerken in de Kunstuitleen.

De expositie duurt t/m 19 november 2016.