dagboek > overzicht
Dagboek november 2017
 
30 november om 17:29
 
Twee maanden te froech geboaren en 3x doopt!

Moaier wurdt ut nyt! Fanmiddach twee kostlek moaie interviews deen, earst met emeritus pastoar Jan Alferink (83) fan Heerenveen en drna met peardeman Eelke Kruis t Terbant. Oans Lieve Hear het nvere kostgangers, mar dit waren wear twee tppers. De pastoar, dyt nch twee kear in de week naar de sprtskoal gaat en soms ok nch 1x ekstra syn baantsjes swemt, dyt prachtech fertelle kan. Un nyk mins, dyt ut positieve in minsen naar boven hale kan. Un wndermoai uur wrt we op un nofleke manier over syn leven praten hewwe. Later mear!

Eelke Kruis

Drna bij Eelke Kruis in Terbant weest. Eelke Kruis, de man fan ut weareldberoemde drafpear Action Skoatter. Ok de Eelke Kruis dyt in de strenge winter fan 1941 geboaren wurde as jongste fan un tweeling. Toen mem de twee jonges ope weareld setten had, twee maanden te betiid, sagen de beide mantsjes un bitsje geel ome kp.

Beppe, dyt nchal streng Rooms in de lear was, w dat de beide jonges futdaleks doopt wurden. Oars komme se net in etaazje heger yne himel. Doet de baakster de twalling doopte dy se dat mei de wurden ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen! Helemaal fout fon beppe, dat Amen mocht der nyt achteran. Dat de baakster deed ut over, nou sonder ut woardsje Amen. Eelke en syn broer bleven in leven en wurden seuven maanden later foar de derde kear doopt. Nou in de RK kerk fan Heerenveen. Jonges jonges wat un prachtferhalen nyt?!
 
29 november om 17:10
 
Bij Ko & Ren

Fanmiddach un moai interview met Ko & Ren van der Schaaf had. Over hun afwiking! Nyt ernstech, mar se wden der tegare tch even met mij over prate. Nou, myn beeld fan motorjonges is aardech bijsteld...

En Ko? Wr kenne we dy ok al wear fan? Jst fan Hotel Hanenburg!

 
28 november om 12:07
 
Voxpoppen!

Elke stad het se, de Krinkjespuiers. Mannen, ja ut binne altyd mannen, dyt op faste plakken en tiden bij mekaar komme. Mannen met al aardech wat krskes ope ruch. Ok in Sneek binne de Krinkjespuiers dyt lief en leed fan de stad met mekaar dele.

At je nieuws over de stad wete wille mutte je hier weze. De vox populi, de stem fan ut flk!
De mening fan de mannen telt, ut peilen fan dizze meningen fyn ik un wezelek onderdeel fan de plaatsleke sjoernalistyk: voxpoppen!

Uteraard don de mannen ut in ut Snekers en ok ut Frys, met de hannen in de bze want ut is november en koud. Mar de mannen hewwe der gyn last fan, se prate mar en prate mar. Dr ope hoek fan ut Groatsaan en Leeuwenburg. Sneek het wel wat
 
27 november om 18:57
 
Oeps...

De werkbon was blykber nyt al te ddelek, in ieder gefal wurdden de ferkearde rten dichttimmerd. "It pand is helemaal nyt fan de fermeende opdrachtgever..."

Leverde wel even un hilarys momentsje op, en och ik had ut fototoestel tch bij mij! Spaanplaatsje derfoar, spaanplaatsje der ou... 
26 november om 21:18
 
Noflike lsdei hn! 
26 november om 20:23
 
Henk de Jong en de Twaalfde man

Als een team slecht presteert eisen de supporters vaak het vertrek van de trainer. Bij Cambuur gebeurde het omgekeerde. Na drie fantastische jaren was de schwung eruit en Henk de Jong lag er wakker van. Maar de supporters gingen achter hem staan en maakten een megaspandoek met de tekst: In Henk we trust. Het raakte de trainer diep. Wat was het geheim van de band tussen de Twaalfde Man en de trainer?

Met z'n aanvallend voetbal, enthousiasme en onbevangen mediaoptreden werd Henk de Jong de knuffeltrainer van Nederland. Met dit persoonlijke en openhartige boek bedankt hij spandoekenmakers en stewards, mensen in de kassa's en de vrouwen van de koffie, de harde kern, de kinderen in de line up en hun opa's en oma's die vaak al jaren op de tribune zitten.

Het is een boek voor iedereen die weet wat het is om je met hart en ziel verbonden te voelen met een club. En voor trainers die graag met een man extra spelen.
 
25 november om 17:50
  Fraaie 4-1 overwinning O.N.S. tegen ACV

Sneek- Met een dartelende Jantje Dommertholt op de buiten heeft O.N.S. Sneek vanmiddag een belangrijke 4-1 overwinning op ACV behaald. De youngster van O.N.S. was verantwoordelijk voor drie puntgave voorzetten en werd terecht tot Man of the Match uitgeroepen. Genridge Prijor, die zich steeds beter in zn voetbalelement komt bij de Snekers scoorde de 1-0 en nog voor rust verdubbelde Curty Gonzales de stand. Gonzales hoefde alleen maar tegen een prachtig afdraaiende assist van Dommerholt aan te lopen om de 2-0 te maken.

Ook na de thee bleef O.N.S. de bovenliggende partij en mocht Curty Gonzales de 3-0 aantekenen en maakte Arton Musliu aan alle Asser illusies een einde door met een fraaie boogbal keeper Bart Woering te verschalken. In de 70ste minuut deed ACV nog iets terug, maar meer als een eretreffer zat er niet in. Erik Eleveld maakte het fraaie doelpunt voor ACV.

Invaller Patrick Amels hielp nog twee enorme kansen om zeep voor de Snekers, maar de 4-1 overwinning was er niet minder om. Omdat Capelle met 0-2 van Quick Boys won en Spijkenisse de Harkemase Boys met 3-0 afdroogde was de overwinning van O.N.S. meer dan welkom.

Samen met Spijkenisse en Scheveningen bezet O.N.S. nu de een na onderste plaats met 7 punten voorsprong op Magreb 90 dat met maar liefst 8-1 van Jong Volendam verloor.

Volgende week is de Friese kraker Harkemase Boys- O.N.S. Als O.N.S zo speelt als vanmiddag dan hoeft het voor geen tegenstander bang te zijn.

Op de eerste foto knuffelen opa Jan en kleinzoon Jantje Dommerholt elkaar na afloop van de eclatante overwinning.

 
24 november om 18:13
 
In SWF dronken ze een glas, deden een plas en (bijna) alles blijft zo als het was!

Sneek- Woensdagavond even na 11 uur werd duidelijk dat het CDA wederom de grootste partij in SWF is. Met een winst van een zetel is de partij van Maarten Offinga verreweg de grootste partij, de Christen Democraten hebben maar liefst 5 zetels meer dan de PvdA.

De lijsttrekker van de socialisten, Stella van Gent, jubelde al dat ze geen zetel hoefden in te leveren. Ook de FNP bleef met 5 zetels stabiel.

Enige dissonant van de huidige coalitie vormde D66, dat tegen alle verwachtingen een zetel moest inleveren. Je hoeft geen top analist te zijn om te concluderen dat er in bestuurlijk SWF geen aardverschuiving gaat komen.

Maarten Offinga bleef woensdagavond tegen midden nachtelijk uur uitermate politiek correct door over een een vraag wat de nieuwe coalitie zou moeten worden, te antwoorden: Ik wacht het even af, dat is nu nog veel te prematuur! Om er na enige seconden later aan toe te voegen: Ik heb vanavond wel 10 uitnodigingen gehad om te praten.

Offinga, die uiteraard de nieuwe formateur gaat worden ( informateur Sander de Rouwe is alleen maar voor de bhne!) gaat ongetwijfeld voor het zittende college. Mat dit verschil dat hij niet om winnaar VVD heen kan. De liberalen hebben met 4 zetels het dubbele aantal ten opzichte van D66. Het zou dan ook niet logisch zijn om door te gaan met wethouder Bakker van de democraten.

Coming man Mark de Man van de VVD liet meteen nadat de verkiezingsuitslag er was, al blijken graag in het nieuwe college te willen mee doen. Bovendien is hij als inwoner uit het voormalige Littensradiel wel de stem van de bewoners daar!

Nieuwe FNP wethlder?

En dan de FNP, hoe komt het met de huidige wethouder Durk Stoker? Ambieert hij nog een nieuwe periode met Maarten Offinga cs op het pluche van zometeen de Markstraat? Of komt er misschien een nieuwe FNP wethlder??
Hoe het ook zei, Maarten Offinga beloofde woensdagavond al dat het in SWF geen Haagse toestanden worden. Geen Haags gekonkel, het nieuwe college zal er voot 2 januari 2018 zijn!

Informateur De Rouwe, hij deed die klus eerder ook al voor SWF, zal dan ook snel klaar zijn en Maarten? Die weet het al lang, maar zegt nog even niks!

 
23 november om 17:13
 
De dach na de ferkizings

Aflopen nacht myn stukjes tikt foar de GrootSneek site, de artikeltsjes over de lange ferkizingsavend in SWF. Nou, earst de tslach mar even, dy't jum fast al tich kear onder ogen had hewwe. Nch altyd foarlopech h, mrren maakt burgemeester Hayo Apotheker de offisjele tslach bekend. Mar gaan der mar fant dat dizze tslach staan blift!

CDA (had 10 zetels) 8735 stemmen, 27,7 procent: 11 zetels
PvdA (6) 4858 15,4: 6
FNP (5) 4121 13,1: 5
GBTL (3) 2427 7,7: 3
VVD (3) 3168 10,1: 4
SP (3) 1164 3,7: 1
D66 (3) 1865 5,9: 2
ChristenUnie (2) 1984 6,3: 2
GroenLinks (1) 2342 7,5: 3
PvdB 159
Jong 663.

Ja, en dan myn foarspelling der mar even naast houwe. Bij ut CDA sat ik helemaal god, bij de PvdA ging ik helemaal de mist in. FNP was myn foarspelling plus 1, ut wurdde gelyk. VVD docht ik gelyk, de liberalen kregen der un plakje bij. GL, ferraste iedereen, mij ok. Ut Jesse Klaver-effekt ok in Sneek. Of don ik frou Kerver dan te krt? Fan beide wat! GB/TL, sei ik plus 1 mar ut teugenoverstelde was waar: -1! D66 presys utselde laken un pak: fan 3 naar 2 en dus nyt fan 3 naar 4! CU sat ik helemaal god, SP ok 100% goeie tslach foarspeld, krekt as bij de Partij voor de Bijstand en JONG.

Fijf kear un goeie foarspelling deen en ses kear der helemaal naast f un bitsje der naast! Dat de Partij fan de Thsblivers tch wear de groatste wurden is, fyn ik un minne saak!

Foar ferdere ferslachgeving sin op www.grootsneek.nl


 
22 november om 20:35
  Gemeenteraadsferkizings SWF

Fandaach waren de gemeenteraadsferkizings fan SWF. Uteraard weet ik un hlein halfuurke foar ut slten fan de stembussen de tslach nch nyt. Tch hew ik un foarspelling deen, dy't ik hier dan nou ok fastlch. We salle fanavend sin hoe dicht ik bij de endtslach sat f dat kan teraard ok, hoe fer ik der fanaf sat. Sal aansens wel naar ut ouwe ( nou ja oud...) Gemeentehs fan Wymbrits, dr't ut Feest fan de demokrasy fiert wurde sal.

1. CDA 10 11 plus 1
2. PvdA 6 4 min 2
3. FNP 5 6 plus 1
4. VVD 3 3 gelyk
5. GroenLinks 1 1 gelyk
6. GemeenteBelangen/TL 4 5 plus 1
7. D66 3 4 plus 1
8. CU 2 2 gelyk
10. SP 3 1 min 2
11. Partij voor de Bijstand 0 0 gelyk
12. JONG 0
 
21 november om 19:59
 
Beter skrifwear as fandaach wurdt ut nyt...

Druk bezech met moai levensferhaal Jelle van Delden fan de Joure! Ut was der fandaach prachtech wear foar!
 
20 november om 17:35
 
Lemsters hewwe wel wat...

Oait begon ik myn onderwiesloopbaan op'e Lemmer en ik mocht wel over de beflking dr: nyt lulle mar poetse om ut mar us op syn popy jopy te sgen. Blykber hearst dr dy mentaliteit nch altyd. Want de Lemsters ondrer anfoering fan Sjouke Boschma flikke ut dit jaar opnieuw: un groat Charles Dickensfeest in ut sentrum op saterdach 14 en sundach 17 desember.

Fanmiddach prachtech interview met dizze Sjouke had, un man met un fin mear as un bears!
 
19 november om 12:18
 
Madeline Bell sprankelt tijdens muziekfeest De Basic

Sneek- Zelden begon een voorstelling in Theater Sneek zo chaotisch als gisteravond. De in 1992 door Anne Oosterhaven en Jan Eringa opgerichte De Basic Big Band gaf een feestje te ere van haar zilveren jubileum, maar had blijkbaar wat al te kwistig met de toegangskaarten gestrooid. Gevolg, dubbele kaarten en een overvolle zaal. Dat was de oorzaak dat dirigent Theo Brouwer pas een Sneker Kwartiertje later kon beginnen aan wat een sprankelend concert zou gaan worden. Uiteraard nadat hij eerst zijn excuses had aangeboden.

Daarna werd het alleen maar gezelliger met als absolute smaakmaker Madeline Bell, de van oorsprong Amerikaanse gospelzangeres die al twee keer eerder met de Basic optrad. Wat een knoepert van een stem heeft deze vitale zeventiger. Als je de ogen dicht deed, zou je een jonge meid op het podium hebben verwacht. k Heb de ogen maar open gehouden om daar met volle teugen te genieten van een ras artieste, een entertainer pur sang. De diva maakte er met de amateurband die gisteravond professioneel speelde een enorm feest van.

Trouwens musicalster Charly Luske is ook een baas en samen met de beroemde locals Maaike Kampen en Janneke Brakels zorgde hij ook voor de nodige feestvreugde. Het publiek ging helemaal los, nadat het ook al eerder had genoten van Afslag Sneek. Zuid Amerikaanse toestanden in de Ttenzaal van de Sneker schouwburg. Heerlijk gewoon. Trouwens de zes dansers van Dansschool Vergonet pasten ook helemaal in het plaatje van de Vier het feest-productie! De verrassingsact van de twee paaldansende meiden oogstte applaus, en terecht.

Jan Eringa, godfather van De Basic, grote en enthousiaste aanjager van de Basic, genoot op de achterste rij van de trompetsessie met volle teugen. Samen met de naast hem zittende Maaike Wijnja. Terecht dat de trompetters juist op deze avond even letterlijk naar voren werden gehaald.
Dat het al na elven was voordat alle vocals gezamenlijk de bhne betraden had uiteraard alles te maken met het chaotische begin, maar het publiek was dat al lang weer vergeten. Dat ging helemaal uit zn dak en De Basic ontkwam niet aan een toegift. Het was een topavond in Sneek! Op naar het GOUDEN feest van de De Basic met hopelijk nog vele mooie optredens in de aanloop naar dat jubileum. Dan is Jan Eringa 103 jaar. Moet lukken toch?! 
18 november om 17:25
 
ADVENDO tamboer-matre sweeft!

Fanmiddach op de Waterpoartsgracht foar de ankomst fan Sinterklaas.
 
17 november om 13:37
 
Op de bank met Hayo Apotheker

Een gesprek. Hoogte- en dieptepunten van een burgemeester die vooral burgervader wil zijn. Hij neemt na 7 jaar afscheid. Voor hij achter de geraniums verdwijnt zit hij bij ons op de bank.
Hayo Apotheker. Bekend en geliefd in Sdwest-Frysln. De gemeente die hij vorm gaf en door de woelige baren van de herindeling en fusies loodste. Flamboyante persoonlijkheid. Informeel. Humor. Mensgericht en toegankelijk.
Voormalig minister, een ambt waar hij volgens intimi totaal ongeschikt voor was. Wij willen weten waarom.
Maar ook voormalig eerste burger van de meest linkse gemeente van Nederland: Muntendam. Kent hij daarom de Internationale uit zn hoofd?
Fan van Veendam, bestuurslid van Cambuur, ex-middenvelder van sc. Loppersum. Gevreesd vanwege zn snoeiharde tackles. Is hij nog steeds zo meedogenloos?
En: speciale, verrassende, gasten.
Dat en nog veel meer, tijdens de eerste editie van Op de bank met.., een nieuwe initiatief van Vereniging Ondernemend Sneek.

Presentatie: Titia Huisman
Datum: vrijdag 8 december, aanvang 14.30 uur
Locatie: Caf de Veehandel - Korte Veemarktstraat 11 Sneek
 
16 november om 12:32
 
Hauken & Hazzen 
15 november om 12:18
  Eeltsje Hettinga is de eerste Dichter fan Frysln

Sneek- Eeltsje Hettinga is verkozen tot de allereerste Dichter fan Frysln. De benoeming is voor twee jaar. Hij won de verkiezing met het gedicht Under de steden. Gedeputeerde Sietske Poepjes benoemt de Dichter fan Frysln op 24 november 2017 in de Herman Gorterkerk te Balk.

Als Dichter fan Frysln treedt Hettinga de komende twee jaar op als potisch ambassadeur. Hij schrijft per jaar zes tot tien gedichten, liefst genspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie. De Dichter fan Frysln krijgt hiervoor een vaste vergoeding van 2.500,- per jaar en 250,- voor elk gedicht. De jury bestaat uit Obe Alkema, Peter van Lier en Tamara Schoppert.

Eeltsje Hettinga

Eeltsje Hettinga (1955) is schrijver, dichter en journalist. Hij publiceerde vijf poziebundels. Zijn debuut Akten fan Winter (1998) werd bekroond met de driejaarlijkse Fedde Schurerprijs van de provincie Frysln. Voor zijn pozie kreeg hij vier keer de Rely Jorritsmaprijs. Zijn bundel Ikader werd genomineerd voor de Gysbert Japicxprijs 2013. Samen met videokunstenaar Lotte Middendorp maakte Hettinga het pozieproject Het Font dat in 2016 te zien was in Museum Belvdre en het Fries Museum.
Het project Dichter van Frysln is een initiatief van de provincie Frysln en wordt uitgevoerd door de Afk. Met de benoeming van de Dichter van Frysln wil de provincie bij een breder publiek meer aandacht vragen voor de kunstvorm pozie.

Under de steden

Fannacht ferve in snijen alle klokken wyt.
Kaaien en fabriken, pleinen en skippen,
alles lei te sliepen.
Drt ik omdangele, heal yn mysels ferrn,
seach ik yn blau lantearneljocht
in heit, in broer en
it jachtsjen fan har skaden,
swart as de hynsters dyt har ienris
troch liet en lichem draafden.
Ticht leine alle fivers en grften
nder de winterhimel, in sark.
Njonken de Blokhspoart stie ik as in muorre.

By de sonoare klanken fan in lege saks
blafte in hn in klde nrst.
Fierderop kaam in skip fan syn kaaien los,
briek mei geweld
troch it kreakjende iis,
ferswevend nder nacht syn steden.
Ik seach de skaden fan in heit, in broer,
in ferdwinen yn in hielal, snder tekens.

Fan alle wei en wegen bin ik
de ferlitten std, mei wenten en winkels en
in gerjochtsgebou, snder finsters.
Njonken de Blokhspoart stie ik as in muorre.

 
14 november om 18:16
  Ryk leven

"Ik heb een rijk leven gehad. Ik mocht mijn eigen kinderen opvoeden!"

Bin druk bezech om un interview dat ik met Rina Silvius-Griffioen had t te werken. En dan lster ik su'n moaie tspraak teruch.

Flgende week in de papieren GrootSneek ut hele interview!
 
13 november om 19:10
 
Vierde druk Skuorkalinder Frysln en de wrld

Sneek- Uitgeverij Bornmeer laat nog eens 2000 exemplaren drukken van de door Gerbrich van der Meer samengestelde Skuorkalinder Frysln en de wrld. Daarmee zijn er nu 12.000 stuks van de kalender op de markt, die de lezers alle dagen op de hoogte brengt van de culturele activiteiten van Culturele Hoofdstad 2018.

In de papieren GrootSneek van november, verschijnt volgende week woensdag een uitgebreid interview met Gerbrich van der Meer over KF2018 en haar kalender.


 
13 november om 18:44
 
Ut was gister in ut Bolwerk...


Foto fan Joke de Boer

Onderstaande foto's skoat ik self, flak achter en foar ut poadium fan oans eigen Sneker Bolwerk. Ik had gister nyt mear de kracht om dizze foto's te pblisearen. Ut foarlezen fan un I.M. fers komt der bij absolt op an.
Un dergelek fers foarleze is cht nyt sumar even 'een gedichtje' foarleze, ut s nyt bst weze at ut su was.

De bijeenkomst was gister fant ut hart. Sin ok mar us god naar de mimyk fan Herman Woltman!!

 
12 november om 20:22
 
Wim Heins

Fanmiddach mocht ik un bysndere mzikaal earbetoan an de in maart overleden gitaarbouwer Wim Heins opene. Ik mocht dat don met ut foarlezen fan un spesiaal foar de nabestaanden skreven I.M. fers.

Der waren naar skatting su'n 300 besoekers naar Het Bolwerk komen om dr te lsteren naar ferskillende mzikanten, wronder De Kast en Twarres.

Hierbij ut fers dat ik skreven hew, dat later inlijsten an de frou fan Wim anboaden wurde sal:

I.M. Wim Heins

Levend hout

in trage skkkerege slow-motion beelden- rtroperspektyf-
komt un stuk fan dyn kleurryk leven in
un smetteloas wit Hema-hemd foarbij
speulst met houten skyfkes dyst srchfuldech opslaatst
as waardefolle kleinoaden

de oergeur fan fers saagd hout bepaalt dyn stemming
dzend soarten brenge dij in un foarbije weareld
soekst moedech ferbining tussen Toen & Nu
rkst en streelst ut rw kwetsbere hout
probearst rtting, wurms en skimmel foar te bliven

as un minnaar streelst en skaafst ut onbewerkte hout
langsem toverst fan kapte bomen un kstber instrment
op e klanken fan e Ginhouse Blues Band klinkt un sentimental
journey fan un jonkje dat huppelend over de kletsnatte klinkers
in de Wommelster buorren ut evech leven tegemoet daanst

su leek ut teminsten
 
11 november om 12:37
 
Kredyt cest formidable!

Gisteravend in Caf De Bnte Bok in Lioessens weest bij kroechteaterfoarstelling Kredyt. Ut stuk is de opflger fan de sksesfolle teaterstukken Kataris, Kredo en Krimp. Om futdaleks mar met de spreekwoardeleke deur in hs te fallen: prachtavend had en genoaten fan frmidabele akteurs Anke Bijlsma & Gerrit Haaksma. Wat un rykdomdom dat je in sun ouwe autentike drpskroech tegare met nch sun 50 minsen un teateproduksy fan hooch nivo metmake magge.

Wr gaat Kredyt over? Over ut leven! Over ut leven en de liefde. Over macht en machtsmisbrk. Over waandenkbeelden. De beide akteurs filosofeare over levensfraachstukken dyt der toe don. Wat un hearleke typkes sit ut kroechpblyk, Gerrit met syn bulderstem, Anke met har ferleideleke geld. Ut omsittend laach wurdt fanaf begin metnomen in ut spel, wurdt der su nou en dan letterlek bij betrokken. Wat un interaksy tch.

Je salle mar op de earste rij sitte, dan binne je an de beurt. En ok de besoekers op de tweede rij mutte der an love: Gerrit komt se op skoat!

De politikus, Peke van der Klamp, met syn peperdure Audi en sjauffeur, dyt allienech op jonge frouwen t is, mar te kyk en te kak set wurdt: Op in sokkel mei in mokkel!

Wiet ok foarbij komt is ferleideleke Hettie t Twente, nyt fies fan selfspt! Jabke is ok sun ansprekend typeke,se het skitterende ferhalen en hanteart har eigen arbeidsetos: wat net bestiet hoecht ek gjin post te krijen. De Heilsoldate, ok al su'n ansprekende paradysfogel!

De komise fariant fan Toon Hermans syn ornitholoog, de Friese fgelstjeman. Allemaal kleurryk met un serieuze ondertoan. Un fyn knypkje komt harder an as un domme fstslach, de teksten fan Gerrit Breteler binne flymskerp. Ut ferhaal over ut meiske t Kabl, raakt tt ope bonken, om over ut laatste fers Caf de Oosthoek mar te swijgen: Cest formidable!

Fanavend is ut stuk in De Herberch fan Gaastmear te sin: un absolte anrader!!
 
9 november om 17:48
 
Luifelverwijdering Galigastraat Sneek verschoven naar voorjaar 2018

Ik kreech fandaach onderstaand persbericht binnen. S ut ok wat te maken hewwe kanne met de drukte fan de feestdagen? Is tch heel begryplek?!

Sneek- Door Stichting Galigapromenade is getracht dit jaar te starten met de werkzaamheden voor de verwijdering van de luifel van de Galigastraat. Hierna worden de individuele gevels in de straat in oude glorie hersteld, waardoor de straat weer een eigentijdse uitstraling zal krijgen, die deze belangrijke toevoerroute naar het centrum van de stad, waardig is.
De planning om dit jaar nog te starten met de werkzaamheden bleek te ambitieus.

Dit heeft te maken met de nachtelijke weersomstandigheden. Deze moeten boven een bepaalde temperatuur zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

In overleg met betrokken partijen is besloten de werkzaamheden te verplaatsen naar het voorjaar 2018. De juiste weken zijn op dit moment nog niet bekend. De planning voor de werkzaamheden zal in overleg met de betrokken partijen, pandeigenaren en huurders gemaakt worden.
 
8 november om 15:44
 
Nch altyd geldsrgen spnsring LF2018

Sneek- Fanmiddach was Tjeerd van Bekkum, groate baas fan de LF2018 rganisasy, tidens de opening fan ut Infosentrum At the Watergate anwezch. Kleed in un wit treningsjekje met ut logo fan de KF2018 op ut burst, haan kwasi nonsjalant in un gries broekje, mut Van Bekkum sich in Sneek god folt hewwe. Hij prees en noemde ut mzykspektakel as een fan de belangrykste hoofdacts van LF2018. Wat in Sneek/SWF lukt, met mekaar de bealech der op, slaagt blykber nyt in 058.

Opnieuw negatieve berichten fant Liwwarden. De spnsring is nch altyd nyt op ut nivo su at ut provinsybestuur dat graach sin wil. It kin better, sei ferantwoardelek deptearde Sietske Poepjes gister tidens de weeklekse perskonfernsy fan ut kolleezje fan deptearde staten fan Fryslaan.

It kin better, is de teugenhanger fan ik koe wol minder. Un Frys met gefol foar understatement bedolt dan dat ut tstekend gaat.

Dat Van Bekkum fanmiddach lovend over At the Watergate sprak was moai en terecht, dat hij graach posityf denke wil is niks mis met, mar dat de depterarde nch altyd srgen het over de finansjele spnsring is wel ddelek.

De provinsy riep earder dit jaar al un risikofonds fan twee miljon euro in ut leven foar ut gefal de spnsrinkomsten teugenfalle sden. Uteraard wil Poepjes liever nyt dat der gebrk maakt wurdt fan ut fonds. Der is ok nch un garaansyfonds fan anderhalf miljon euro dat ansproken wurde kan at de inkomsten fan de kaartferkoop teugen falt. Gelukkech grnst in Sneek ut Infosentrum fan At the Watergate an de Rabobank. Inderdaad un goeie buur

 
8 november om 14:24
 
At the Watergate infocentrum geopend

Over precies een halfjaar zal in het hart van Sneek de dertiende editie van het European Youth Music Festival losbarsten.Van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 mei 2018 moet het festival onder de noemer At The Watergate zon 7.000 musici en 60.000 bezoekers trekken.

Vanmiddag opende SWF-wethouder van cultuur, Mirjam Bakker, het infocentrum voor het pretentieuze muziekfestival. Dat deed Bakker samen met Ben van der Knaap, artistiek leider van At the Watergate, door een reusachtig Waterpoortzeil omhoog te hijsen en daarna de bezoekers, voornamelijk de incrowd uit het Sneker en Friese cultuurwereldje, uit te nodigen voor bubbels zonder alcohol.

De ruime en overzichtelijke inforuimte, een gedeelte van de onderste etage van de Martinistate, zal vier middagen per week open zijn waar belangstellenden terecht kunnen voor de nodige informatie.

Tjeerd van Bekkum, sinds juli dit jaar directeur van de organisatie Culturele Hoofdstad van Europa 2018, noemde At the Watergate een van de hoofdacts van het culturele festijn.
 
7 november om 16:27
 
Burgemeester Fred Veenstra neemt eerste exemplaar GrootDeFryskeMarren in ontvangst

Joure- Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren heeft dinsdagmiddag het eerste exemplaar van maandblad GrootDeFryskeMarren in ontvangst genomen. In het blad heeft gemeente De Fryske Marren elke maand een eigen katern. Hiermee brengt de gemeente haar inwoners op de hoogte van gemeentelijk nieuws en relevante informatie van De Fryske Marren.

Uit gesprekken met inwoners en uit een enqute via ons burgerpanel, bleek dat de inwoners de gemeentelijke informatie op papier mist, aldus de burgemeester.
De krant wordt uitgegeven door Ying Media, die ook GrootSneek en GrootHeerenveen laten verschijnen. Deze beide maandbladen worden in de betreffende regios zeer gewaardeerd.

In het maandblad leest u mooie achtergrondverhalen over mensen en ontwikkelingen uit de regio.

De eerste editie van GrootDeFryskeMarren verschijnt woensdag 8 november huis-aan-huis in de gemeente De Fryske Marren.

Fotobijschrift: Burgemeester Fred Veenstra neemt het eerste exemplaar in ontvangst van uitgeversechtpaar Ying Mellema en Marianne Bouwman.
 
6 november om 19:40
 
Luiters

Idiolekt, niks mear en niks minder was ut. Met de term idiolect wordt het taalgebruik van n individu aangeduid, iemands persoonlijke en persoonlijk-getinte taalgebruik, dat hem onderscheidt van andere gebruikers van dezelfde taal, lees ik op Wikepedia. No dat klopt wel aardech, dy omskriving.
Ut kleine meiske, jaar f acht wurdde deur har mem om boadskap stuurd naar de bakker. Do moatst even tsien fan dy luiters foar mij helje! Mear hie mem net seid en se docht dat ut su wel ddelek was.

Toen ut meiske foar de toanbank in de lekker rkende bakkerswinkel ston sei se dan ok ld en ddelek: Ik moat 10 Luiters foar s mem hawwe!

De bakkerinne begreep der gyn jota fan. Ut meiske moest ut mar even anwize in de fitrine, dan s ut wel ddelek wurde.

Toen se de lekkernij anwees wist de bakkerinne ut: Moats mar tsjin jim mem sizze dat dy Luiters fan Banketstaafjes hite!

Uteraard op syn Hollaans, want Banketstaafkes is hast like plat as Luiters nou?!
 
5 november om 17:55
 
Hearleke sundach

Fandaach hearlik niks deen. Nou ja niks deen is ok wear overdreven. Leze, leze en nch us leze. Kranten en tydskriften en strne over ut internet. Ut was echt s'un dach om even bij te kommen fan fan alles en nch wat.

Staat ondertussen wel wear un moai fers op papier. Un fers dat ik flgende week op un bysndere bijeenkomst foarleze sal. Uteraard in ut Snekers!
 
4 november om 13:34
 
Joes van Delden (80) is on fire!

Tachtech jaar, is Joes van Delden ondertussen. Un O.N.S.-ikoan dy't in de fyftegere jaren fan de foarege eeuw al op de toen nch cht grasmat an de Liwwarderwech speulde. In ut 'Earste' fan O.N.S., dat toen nch nyt ut overboadege achterfoegsel 'Sneek' staan had.

Gisteravend speulde Joes van Delden met oans met in de seuven teugen seuven kompetisy. Tegare met syn soan Johan (49) dartelde Joes, ok lid fan ferdinste fan O.N.S., over ut Sdersprtpark. Na afloop ok wear moaie derde helt met V.V.I., Oudega W, QVC en SWZ Sneek.

We wurdden deur O.N.S. foarsitter Klaas Uil selfs trakteard op spareribs. Moaier wurdt ut nyt in un foetbalkantine!
 
3 november om 18:17
 
Ferhalen achter deuren...

Fon ut fanmiddach wel wear un heel moai levensferhaal dat ik achter dizze deur in Sneek ophale mocht. Komt in flgende papieren GrootSneek!

Fanavend wear los met seuven teugen seuven, diskear op ut Sdersprtpark. Staat flgens mij ok wear un moai fotomoment an te kommen! Sin mrren nar even op myn site.
 
2 november om 17:24
 
'Wee Zie Tessers' beleggen reunie

Sneek- Op 15 december is het 85 jaar geleden dat Wit Zwart Sneek (WZS) werd opgericht. Niet direct een courant jubileum, maar dat hebben Wit-Zwarters ook niet nodig om een feestje/renie te organiseren! Daarom wordt op vrijdag 15 december aanstaande op feestelijke wijze stilgestaan bij de oprichting van deze roemruchte Sneker voetbalclub.

Dat zal gebeuren in het clubhuis van SWZ, de bijna tien jaar geleden ontstane vereniging, voortgekomen uit de fusie tussen v.v. Sneek en WZS. ,,Het is voor ons als stichting Vrienden van Wit Zwart volkomen logisch dat we daar het feestje houden", aldus Fred Zijlstra, oud-speler van zowel WZS als Sneek en nu betrokken bij SWZ.

"Het geeft aan dat de fusie in alle opzichten een succes is. Snekers en Wit-zwarters werken met veel plezier en trots samen in SWZ. Dat wij, zeg maar de bloedgroep Wit Zwart, een renie organiseren om het 85-jarig bestaan te vieren, is daarvan ook een bewijs. Binnen SWZ wordt elkaar de ruimte geboden om de herinneringen aan het mooie verleden levend te houden."

De WZS-renie zal meer dan honderd personen trekken. Het SWZ-clubhuis zal uit zijn voegen barsten. Nico Altenburg, ook oud-speler van WZS en Sneek en nu betrokken bij de organisatie: ,,We hebben zeer bewust vastgehouden aan de exacte oprichtingsdatum. We hadden het feest een dag kunnen opschuiven, maar door op de vrijdag 15 december te blijven, kan het gebeuren dat huidige SWZ-leden na de training gewoon bij het feest kunnen aanschuiven. Dat willen we graag, om aan te geven dat de eenwording een succes is geworden."

Onder de talrijke aanwezigen met wit-zwart bloed is n zeer speciale gast: Douwe Boersma. Deze ras-WZSer (bijna 450 wedstrijden in het eerste elftal over een periode van 21 jaar) was destijds fel gekant tegen de fusie en zette sindsdien geen voet op de SWZ-accommodatie aan de Molenkrite. Maar de tijd heelt alle wonden, zo blijkt. Douwe en zijn vrouw Petra komen op 15 december naar de renie. Fred Zijlstra:"Daar zijn alle wit-zwarters enorm blij mee. Douwe hoort erbij. Hij weet dat veel clubgenoten van vroeger wel zijn meegegaan in de fusie en in de afgelopen tien jaar hebben genoten van alle ontwikkelingen. Het wit-zwarte karakter is binnen SWZ behouden gebleven en samen met de sterke punten van de v.v. Sneek heeft dat een geweldige vereniging doen ontstaan. Bij de senioren en de jeugd, in de zaal en bij het vrouwenvoetbal draait alles naar wens."

Via de Facebook-pagina van WZS en de website www.swzbososneek.nl kan meer informatie over de renie worden verkregen. Daar kan men zich ook opgeven voor het feest.
 
2 november om 17:17
 
Licht in de donkere dagen

Toen ik fanmrren over ut Groatsaan fytste waren se dr druk bezech om de feestferlichting in de bomen te hangen. Small news, mar jst drom aardech om fast te lgen. Fandaach is ut Allersielen, un lichtfeest dat mij as protestant ok anspreekt.

Flgens mij wurdt dizze fan oud R.K. gedenkdach hieltyd mear fierd, ok deur nyt- RK! 
1 november om 18:43
 
Nij ferskynd: De Weddenskip, ferhalen t de Edda fan Lida Dykstra

Snits- Lida Dykstra hat har foar har nijste boek ynspirearje litten troch de midsiuwske pozy en ferhalen t sawol de pozy-Edda as de proaza-Edda fan Snorri Sturluson en nimt de lzer op boartlike wize mei nei de njoggen wrlden fan de Noardske kosmos, dyt bewenne wurde troch Asen, Wanen, reuzen, alfen, dwergen en minsken. It is in ramtfertelling wrynt de bline dichter Bernlef in lang liet sjongt oer de slchslimme Loki, dyt seis foarwerpen mei bysndere krften meitsje lit troch de dwergen fan Nidavellir.

De prachtige yllustraasjes -tfierd yn read, goud en swart- binne makke troch Nina Peckelsen. De runespreuken en motiven yn har fbyldings ha echt betsjutting. Sy liet har hjirby .o. ynspirearje troch it boek Sorcerers Screed (Tsjoendersrede) fan de Iislander Jochum Magns Eggertsson dyt yn dit boek magyske spreuken t tachtich lde manuskripten byinoar brocht.

It boek is in moaie opstap om yn de kunde te kommen mei de Noardske mytology foar sawol jeugd as folwoeksenen.

Boekgegevens
Titel: De Weddenskip
Auteur: Lida Dykstra
Yllustraasjes: Nina Peckelsen
Foarmjouwing: Peter Boersma
Utfiering: ynbn, 144 siden
Priis: 15,00