dagboek > overzicht
Dagboek april 2017
 
30 april om 17:58
 
Mňrren is ut mei...

Un ouwe fňlkswiesheid seit dat in mei alle fogels un ei lęge! De koalmeesjes achter in ut netskatje hewwe blykber un andere kalender, want dy hewwe de eikes al in april deponeard en útboeden. Ut is de hele dach un drukte fan hew ik jou dęr om ut skurve netskastje heen. Ut gepiep is nyt fan'e lucht. Ut foarjaar sit in de lucht!

Nee, ik hew gyn telelęns, mar tňch lukte ut mij frij aardech om un paar moaie plaatsjes te skiëten fan fogeltsjes. Ut is un paradyske op'e fierkante meter! 
29 april om 11:21
 
Zittend swingen met De Dijk!

Het is het jaar 1982. In de Sneker poptempel Het Bolwerk staat een Amsterdamse groep die Nederlandstalig repertoire heeft. De Dijk is de naam. Blijkbaar niet helemaal de smaak van het punkpubliek dat aanwezig is in Het Bolwerk. Er vliegt een ei richting de frontman van de nog maar een jaar bestaande band.

Vrijdag 28 april 2017. De Dijk staat opnieuw aan de Westersingel in Sneek. Nu niet in Het Bolwerk, maar aan de overkant, in een bomvol en uitverkocht Theater. Het publiek is laaiende enthousiast, helemaal na de pauze. Dan tovert de zanger van de band een ei tevoorschijn, vertelt bovenstaande anekdote en begint met het eitje te jongleren. “Het is de eerste en de laatste keer dat ik met een ei bekogeld werd. Waar? In Sneekkkkk!!!” Een hilarische spanning wordt opgebouwd, een unieke act van Huub van der Lubbe. Dit is niet van tevoren ingestudeerd, dit onstaat op zo’n avond dat alles klopt. Een heerlijke wraak.

De zanger van De Dijk durft(?) het niet aan om het ei richting Sneker publiek te gooien, dat op haar beurt met een ovationeel applaus komt na afloop van een fantastisch concert.

Na 35 jaar is de vrede voorgoed getekend tussen De Dijk en Sneek. De chemie tussen band en qua leeftijd zeer gevarieerd publiek was gisteravond 100 punten. ‘Zittend swingen’, noemt Van der Lubbe het.

Dat zitten is absoluut geen straf, wat heet. Een klassiek De Dijknummer als ‘Ik kan het niet alleen’, klinkt niet alleen anders op het podium van een theater dan in een feesttent, het is ook anders! Alleen al de enorme theatrale performance ( Joe Cocker, maar dan op z’n Amsterdams ?!) van Van der Lubbe is bijna tastbaar en intiem op een theaterpodium. Prachtig hoe hij ‘Wat een vrouw’ zingt, om niet te zeggen ‘acteert’.

Wat een vitaliteit hebben dergelijke nummers in een nieuw jasje. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik de verstaanbaarheid na de pauze beter vond als ervoor.
Over de teksten van De Dijk is zo voor en na in de afgelopen 35 jaar al heel wat af geschreven, die waren toen heel actueel en zijn het nog steeds. Als overbekend voorbeeld de regels uit ‘Liefje Liefje’:
‘Het regent buiten en de kranten huilen/Driekwart van de wereld kreunt van de pijn…’, pure poëzie die er toe doet! Prachtige teksten ook over de melkboer en de blues, de herkenning is duidelijk. Hier wordt niet verstoppertje gespeeld, want dat is onmogelijk in je eigen taal. Chansons in het Nederlands.

En de band? Een enorm muzikaal gedreven zevental dat er gisteravond zichtbaar en hoorbaar plezier in had. Mooi ook de opstelling, niet alledaags en daardoor opvallend, zo naast elkaar, een eenheid vormend met Van der Lubbe.
Het moge duidelijk zijn, het was gisteravond snullen geblazen deze Groef Theatertour op het rode pluche van Theater Sneek.

Foto’s: Jan Douwe Gorter
 
28 april om 17:31
 
De Dijk!!Nocht an. Heel feul nocht an!!
 
27 april om 11:30
 
Apotheker voor het laatst uit volle borst tijdens aubade!

Sneek – Acht keer mocht burgemeester Hayo Apotheker op het bordes van het Sneker stadhuis de aubade afnemen. Zoals bekend is de eerste burger van de gemeente SWF bezig met de laatste maanden van zijn burgemeesterschap, aan het eind van het jaar neemt hij afscheid.

“Net zoals in de voorgaande jaren vind ik het weer mooi om hier aanwezig te zijn. Maar het gaat niet om mij, maar om ons koningshuis. We hebben gisteravond allemaal kunnen zien dat wij een krachtige koning hebben”, zo speechte Apotheker.

Waarschijnlijk door de vroege meivakantie was er minder publiek in de Marktstraat aanwezig dan in de voorgaande jaren. Gezellig was het wel en er werd weer volop meegezongen onder leiding van clown Sander, die op vlotte manier de aubade presenteerde.

Speciaal voor deze editie had Putkapel-lid Jelte de Jong een Sneker tekst geschreven op de melodie van 15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn: '30 dúzend Snekers, in ut moaiste stadsje fan ut noarden!'

Dat lied zong de zoon van oud- Wymbrits-wethouder Gerben de Jong samen met burgemeester Apotheker uit volle borst mee.
 
26 april om 18:14
 
Yumé Ramos langer bij O.N.S.

Sneek- Yumé Ramos speelt in ieder geval tot 2019 nog bij ONS Boso Sneek. De samenwerking tussen Ramos en ONS Boso Sneek bevalt uitstekend, zodat het nog doorlopende contract van Ramos is opengebroken en verlengd tot en met het seizoen 2018/2019. Ramos is voor ONS Boso Sneek een echte topspits die het iedere verdediging meer dan lastig maakt.

Hij gaat voorop in de strijd en scoort veelvuldig. Ook dit jaar is Ramos - met 18 doelpunten tot dusverre - weer bovenin de topscoorderslijsten terug te vinden. Door het contract met Yumé Ramos in dit stadium reeds open te breken verzekert ONS Boso Sneek zich naast doelpunten tevens van continuďteit binnen de selectie.

 
26 april om 14:07
 
Vijftien lintjes in SWF

Sneek -De jaarlijkse Lintjesregen heeft in Súdwest-Fryslân geleid tot vijftien Koninklijke onderscheidingen. Burgemeester drs. Hayo Apotheker vanochtend in de Martinikerk in Sneek de onderscheidingen uit aan veertien inwoners. De vijftiende gedecoreerde krijgt de onderscheiding op een later moment. Hij was verhinderd naar Sneek te komen.

Op de foto van links naar rechts, op de eerste rij:

Mevrouw G. Muurling-Buist, de heer J. Jongstra, mevrouw J. Jongstra-de Jong, mevrouw J. Kole, mevrouw E.R.W. Schoneveld, mevrouw R. Dijkstra-Abma en de heer H. Bakker.

Op de achterste rij:
De heer N.P. Teerenstra, mevrouw A.A. Stienstra-Fopma, de heer G. van der Leeuw, burgemeester H. Apotheker, de heer T. Jansen, mevrouw G.C. Hendriks-Pijnacker, de heer P. Dijkstra en de heer L. Baarda.

Enkele opvallende zaken die in tegenspraak zijn met eerdere berichten in de media. Die hebben bericht over een teruglopend aantal Koninklijke Onderscheidingen. In de gemeente Súdwest-Fryslân is dat niet het geval. Daar worden dit jaar vijftien lintjes uitgereikt tegen twaalf vorig jaar. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de gedecoreerden is lager dan het landelijke beeld: hier 64 jaar, landelijk al een aantal jaren tussen de 70 en 72 jaar. Onder de gedecoreerden is een echtpaar. De verhouding tussen en man en vrouw is nagenoeg gelijk. Eén inwoner wordt onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De gedecoreerden zijn, in alfabetische volgorde:

De heer Lolle Baarda uit Burgwerd

De heer Baarda is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum heer Baarda: 9 juni 1964.
Aanvullende informatie:
 Vanaf 1995 vrijwillig (dorps)historicus van de dorpen Burgwerd en Hichtum. Verricht onderzoek naar de geschiedenis van (de inwoners van) de dorpen Burgwerd en Hichtum. Gevonden informatie wordt op eigen website (burgwerd-hichum.nl) gepubliceerd, bewerkt en bijgehouden. Is auteur van het boek ‘Van Borghwarth tot Burgwerd’ (2006).
 Was 5 jaar (1999-2004) bestuurslid van Vereniging Dorpsbelang Burgwerd;
 Was 10 jaar (2005-2015) eindredacteur van het dorpsblad ‘Op ‘e Hichte’. Heeft een eigen rubriek in het dorpsblad genaamd ‘de oude doos’.

De heer Homme Bakker uit Heeg

De heer Bakker is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum de heer Bakker: 25 oktober 1955.
Aanvullende informatie:
 is sinds 1967 lid en vanaf 1977 betrokken bij Muziekkorps CMV Crescendo in Heeg en bekleedt/bekleedde de volgende functies:
 was van 1977 tot 1985 secretaris;
 vanaf 1979 jeugdcoördinator;
 vanaf 1985 coördinator van de inzameling van het oud papier;
 vanaf 1991 instrumentenbeheerder;
 vanaf 1991 coördinator van de optredens van CMV Crescendo o.a. tijdens kerkdiensten;
 van 1990-2015 organisator van jeugdkorpsfestivals n de regio;
 van 1996-2001 lid/voorzitter van de medezeggenschapsraad van basisschool ‘It Wrâldfinster’ in Heeg;
 van 2005-2008 en vanaf 2013 ouderling PKN gemeente Heeg.

De heer Pieter Dijkstra uit Bolsward

De heer Dijkstra is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum de heer Dijkstra: 10 februari 1946.

Aanvullende informatie:
 was 4 jaar (1969-1973) (wedstrijd)secretaris van Voetbalvereniging Nijland;
 is 40 jaar (1976 tot heden) boekhouder/penningmeester van Stichting Kristlik Frysk Folksboek en van de ‘Fleanende Krie’;
 was 8 jaar (1977-1985) voetbalscheidsrechter (KNVB);
 was 19 jaar (1977-1996) militair bij korps Nationale Reserve;
 was 12 jaar (1980-1992) secretaris van schoolbestuur Vereniging Protestants Christelijk Basisonderwijs in Bolsward;
 was 21 jaar (1980-2001) secretaris van de ARP, later het CDA;
 was lid (1989-1992) en scriba (1995-2000 en van 2004-2008) en voorzitter College Kerkrentmeesters (2013- heden) van de Kerkenraad van de Gasthuiskerk in Bolsward;
 was van 1995-2000 vrijwilliger bij een ontwikkelingsproject in de Dominicaanse Republiek;
 is sinds 2002 lid van de gemeenteraad van de voormalige gemeente Bolsward en sinds 2011 tot heden van de gemeente Súdwest-Fryslân;
 was 6 jaar (2009-2015) coördinator van de vakantieweek voor mindervaliden in Lunteren;
 Is sinds 2011 vrijwilliger bij Zorggroep Patyna, locatie Bloemkamp in Bolsward.

Mevrouw Roelie Dijkstra-Abma uit Raerd

Mevrouw Dijkstra-Abma is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum mevrouw Dijkstra-Abma: 2 juni 1949.
Aanvullende informatie:
 is vanaf 1967 organist bij de PKN-gemeente De Lege Geaën;
 vanaf 1992 contactpersoon en vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling MidFriesland;
 vanaf 1997 organist bij de PKN gemeente De Slachsang (Britswert, Wiuwert en Easterwierrum);
 vanaf 2000 vrijwilliger bij het Doarpshűs ‘De Trijesprong’ in Raerd;
 sinds 2004 vrijwilliger tijdens vakantie- en recreatieprojecten van De Zonnebloem.

Mevrouw Gerritje Cornelia (Gerrie) Hendriks-Pijnacker uit Sneek

Mevrouw Hendriks-Pijnacker is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum mevrouw Hendriks-Pijnacker: 3 februari 1950.
Aanvullende informatie:
 was 14 jaar (1987-2001) lid van de Commissie Hulp aan Oost Europa;
 was 18 jaar vrijwilligster bij Patyna, locatie Ielânen in Sneek;
 sinds 1992 vrijwilligster bij de Baptisten gemeente Sneek, bestuurslid van het Vrouwennetwerk en medeorganisator van fancy fairs en koster bij rouw-en trouwdiensten;
 sinds 2001 vrijwilligster bij Hospice De Kime in Sneek;
 Sinds 2003 mantelzorger.

De heer Taeke Jansen uit Sneek

De heer Jansen is bij Koninklijk besluit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum de heer Jansen: 26 juni 1933
Aanvullende informatie:
 was 5 jaar (1989-1994) voorzitter van de Ned. Bond voor Timmerfabrieken, afd. Noord;
 was 5 jaar (1989-1994) lid van het hoofdbestuur en 10 jaar (1994-2004) voorzitter van de Nederlandse Bond voor Timmerfabrieken;
 was 10 jaar bestuurslid en vice-voorzitter van Centrum Hout; betrokken bij het Tropisch Houtconvenant ter bevordering van het gebruik van duurzaam hout. Bestuurslid van Stichting Keurhout (uitgifte duurzaamheidscertificaten);
 verzorgt vanaf 1993 het ouderen pastoraat van de PKN gemeente Sneek in de Parkflat in Sneek;
 was 13 jaar (1994-2017) lid van de Raad van Advies van het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Timmerindustrie Friesland;
 was 10 jaar (2000-2012) voorzitter van het Sneeker Cantatekoor;
 was 10 jaar (2001-2011) vrijwillig adviseur bij Hamilton Bright, een jonge startende onderneming;
 is vanaf 2016 voorzitter van de pr-commissie van de Vrijmetselaarsloge in Sneek

Echtpaar Jongstra- de Jong uit Bolsward

De heer Jan Jongstra

De heer Jongstra is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum de heer Jongstra: 8 april 1961
Aanvullende informatie:
 is vanaf 1991 betrokken bij Muziek- en Showband Hollandia in Bolsward;
 haalt wekelijks het oud papier op en organiseert 2 x per jaar de oud-ijzer actie. Hij verzorgt wekelijks het onderhoud van het clubgebouw en zorgt voor de inkopen;
 coördineert de PR, onderhoud contacten, coördineert aanvragen bij optredens en is aanwezig bij de vergaderingen van de Nationale Muziekbond;
 was 10 jaar (1991-2001) vrijwilliger bij de Chr. Basisschool de Bron in Bolsward. Hielp actief bij het maken van de plannen en het bouwen van de praalwagen tijdens de jaarlijkse Heamielfeesten;
 sinds 1998 vrijwilliger en voorzitter van Biljartvereniging ’t Trapke in Bolsward;
 was 4 jaar (2001-2005) actief als hulpsinterklaas en vrijwilliger bij evenementen van buurtvereniging Plan Noord II.

Mevrouw Johanna Jongstra-de Jong uit Bolsward

Mevrouw Jongstra-de Jong is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum mevrouw Jongstra-de Jong: 31 juli 1964
Aanvullende informatie:
 is vanaf 1998 betrokken bij Muziek- en Showband Hollandia in Bolsward. Vaste begeleidster van de majorettes en colorguards (1998-2014). Ontwierp uniformen en verzorgde de instrumenten. Is lid van de beleidscommissie. Helpt bij het wekelijks inzamelen van het oud papier en zorgt voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van het clubgebouw;
 was van 2008-2010 secretaris en is sinds 2010 voorzitter van Muziek-en Showband Hollandia in Bolsward;
 sinds 1998 vrijwilligster bij Biljartvereniging ’t Trapke – verzorgt de bardiensten.

Mevrouw Adriana Catharina (Janny) Kole uit Bolsward

Mevrouw Kole is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum mevrouw Kole: 26 juli 1960
Aanvullende informatie:
 vanaf 1986 coördinator en collectant voor Jantje Beton, afdeling Bolsward;
 van 1990-2015 collectant en coördinator voor het Longfonds, wijk Noord II in Bolsward;
 vanaf 1992 bestuurslid, penningmeester en momenteel secretaris/voorzitter Buurt- en Speeltuinvereniging Plan Noord II in Bolsward. Participeert in verschillende projecten. Nam initiatief voor gezamenlijk activiteiten met woon-zorgcentrum It Heechhout (Patyna);
 vanaf 2003 vrijwilligster bij Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland.

De heer Jan Koster uit Hemelum (Wordt op een andere datum uitgereikt)

De heer Koster is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum de heer Koster: 8 juni 1947.
Aanvullende informatie:
 Was bestuurslid en voorzitter (1986-1995) van Dorpsbelang Hemelum;
 In 1987 initiatiefnemer van de bouw van een nieuwe haven te Hemelum, oprichter secretaris (1987-2008) en voorzitter (2008 tot heden) van Watersportvereniging de Swaeikom te Hemelum;
 Vanaf 1993 medeoprichter (secretaris 1993-1997) en voorzitter (2006-2009) en vrijwilliger (barmedewerker) bij doarpshűs ‘De Begine’ in Hemelum;
 is sinds 2003 lid van de reüniecommissie Hemelum;
 is sinds 2004 actief lid en voorzitter (sinds 2005) van Uitvaartvereniging De Laatste Eer in Hemelum;
 Van 2008-2010 bemiddelaar bij de opbouw Multifunctioneel Centrum De Beijer te Rinsumageest;
Was 5 jaar (2009-2014) raadslid van de FNP (Frysk Nasjonale Partij) in de voormalige gemeente Nijefurd en van 2011-2014 bij de gemeente Súdwest-Fryslân.

De heer Gerrit van der Leeuw uit Tersoal

De heer Van der Leeuw is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum heer Van der Leeuw: 26 januari 1968.
Aanvullende informatie:
 was 33 (1982-2015) jaar vrijwilliger bij korfbalclub ‘De Lege Geaën’;
 is sinds 1990 vrijwilliger en penningmeester van de IJsclub ‘Adam en Atze’ te Tersoal;
 is sinds 1991 vrijwilliger en actief lid (toneelspeler) van de toneelvereniging ‘de Twa Doarpen Tersoal en Sibrandabuorren’;
 is sinds 1993 vrijwilliger bij het dorpshuis ‘de Tuolle’ te Tersoal; o.a. vaste presentator bij diverse activiteiten;
 is sinds 1996 vrijwilliger en bestuurslid (1996-2007) van de kaatsvereniging ‘De Lege Geaën’;
 is sinds 1996 vrijwilliger bij het dorpsfeest ‘Fan Feest Wis’ te Tersoal;
 vervult sinds 2001 diverse functies bij de PKN gemeente ‘De Lege Geaën’, (jeugd) diaken en actief speler bij diverse musicals, Mozes, Jona en Ruth;
 is sinds 2001 vrijwilliger en organisator (presentator en wedstrijdleider) van het ‘Preamke skowen’;
 is sinds 2006 medeorganisator en secretaris van de Survivalcommissie te Tersoal;
 sinds 2011 vrijwilliger bij zalencentrum ‘Het Centrum’ van de Gasthuiskerk in Bolsward; was medespeler van de musicals Mozes en Ruth in Bolsward;
 vrijwilliger bij Stichting Aaipop in Nijland, bij Stichting Dorpshuis in Scharnegoutum en actief bij de Elfstedenfietstocht in Bolsward.

Mevrouw Geeske Muurling-Buist uit Sneek

Mevrouw Muurling-Buist is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum mevrouw Muurling-Buist: 19 april 1943.
Aanvullende informatie:
 was 25 jaar (1961-1986) leidster van de meisjesvereniging van de Chr. Gereformeerde kerk in Sneek;
 medeoprichter (1980), vrijwilligster en bestuurslid (2000-2008), van wijkvereniging de Hen, later wijkvereniging Zwette Noord Oosthoek en verzorgde de wijkkrant;
 was 14 jaar (1988-2002) ondersteuner van de leiding van de kookgroep van de zomerkampen van Scouting Burmania uit Leeuwarden;
 is sinds 2005 vrijwilligster bij Patyna, locatie Dr. Wumkeshűs in Sneek;
 is sinds 2013 vrijwilligster bij Patyna, locatie de Ielânen in Sneek.

Mevrouw Emmy Reina Willy (Emmy) Schoneveld uit IJlst

Mevrouw Schoneveld is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum mevrouw Schoneveld: 29 juli 1953.
Aanvullende informatie:
 is sinds 1979 vrijwilligster bij Stichting EHBO te Sneek;
 is sinds 1985 vrijwilligster bij de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden;
 is sinds 1985 vrijwilligster bij Patyna, locatie Nij Stapert in Wommels;
 is sinds 2001 vrijwilligster en secretaris bij muziekgroep de Spilbrekers in Sneek;
 is sinds 2005 medeoprichter en secretaris van de Fietsersbond Súdwest-Fryslân.
Mevrouw Anna Akke (Anna) Stienstra-Fopma uit Bolsward.
Mevrouw Stienstra-Fopma is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum mevrouw Stienstra-Fopma: 12 oktober 1947.
Aanvullende informatie:
 is sinds 1987 vrijwilligster bij Patyna, locatie Bloemkamp in Bolsward; actief bij het volksdansen en brengt bewoners naar de zondagse kerkdiensten;
 is sinds 1988 vrijwilligster bij Patyna, locatie It Menniste Skil in Bolsward; actief bij de maandelijkse bingomiddag;
 is sinds 1990 bestuurslid bij ‘De Zonnebloem’. Afdeling Bolsward;
 is sinds 1993 vrijwilligster bij de RK parochie in Bolsward; verzorgt schoonmaakwerkzaamheden en bezoekt zieken en ouderen uit de parochie;
 is sinds 1996 vrijwilligster bij het Katholieke Vrouwen Gilde, afdeling Bolsward. Heeft diverse bestuursfuncties vervuld;
 was van 2001-2012 mantelzorger voor buren en familie.

De heer Nicolaas Petrus (Klaas) Teerenstra uit Heeg

De heer Teerenstra is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geboortedatum heer Teerenstra: 11 februari 1942
Aanvullende informatie:
 Sinds 1985 voorzitter/secretaris en decorbouwer van toneelvereniging ‘De Sminkdoaze’ in Heeg;
 Sinds 1988 vrijwilliger en lector van de St. Antoniusparochie, locatie St. Josephkerk in Heeg. Verricht tevens onderhoudswerkzaamheden in en om de kerk en verleent hand- en spandiensten voor de jaarlijkse Jozefmarkt;
 Sinds 2003 onderhoudsvrijwilliger bij MFC ‘It Heechhűs’ in Heeg;
 Sinds 2003 drager bij Uitvaartvereniging ‘De Laatste Eer’ in Heeg;
 Sinds 2003 vrijwilliger bij de Stichting ‘De Sylboade’ (dorpskrant) in Heeg.

 
25 april om 19:17
 
Hopses & Hospes

Je sęge HOPSES, mar je skriëve HOSPES! Binnenkňrt mear in GrootSneek over dizze karakteristieke Sneker. Was wear un moai gesprek over ut 'Familybedriëf'.
 
24 april om 22:38
 
Restaurant Texas Steak opend op nieuwe lokasy an Westersingel

Fanavend bij de opening fan de Restaurant Texas Steak op de nieuwe lokasy an de Westersingel weest. In no-time hewwe Momi Siboni cs in kňrte tiid un ware metamňrfose an ut interieur geven. Sfearfol en autentyk met prachtige industriële trekjes ( lampen!) en úteraard feul mear sitplakken as ut foarege restaurant in de Wijde Noorderhorne. Ut aflopen weekend hewwe de Siboni’s al even proefdraaid en foar 95% ferliep alles goëd aldus de chef-kok! At de hapkjes dy’t wij fanavend foarskoateld kregen krekt su goëd smake as de diners dan is súkses fersekerd.

Ut aflopen weekend was ut al wear smoardruk en moesten seker 40 gasten teleursteld wurde: gyn plak mear!
Ut nieuwe restaurant biedt plak an rúm 100 gsten en der is ok nňch un gesellech terras an ut water. Mar dęrfoar mut ut earst nňch wel écht foarjaar wurde! 
23 april om 14:29
 
O.N.S. TV: O.N.S. Boso Sneek - DVS '33

 
22 april om 18:21
 
Gastblogger Jelbert Kramer


O.N.S. 45+ kampioen!

Wat is dat toch met 45+ voetbal (of, in internationale termen, U64, U70 of whatever)?
Kijk naar bijgevoegde foto en laat het rustig op je inwerken. Wat zie je dan?
Middelbare mannetjes zo blij als een kind, wat is daar zo leuk aan?

Omdat we gisteren weer CAMPIONE zijn geworden in een kleurrijke competitie met Boornbergum, THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast, de eerste club van Foppe de Haan) en LSC wil ik dit graag delen.

• Het is het pure genieten van je hobby zoals we dat als kinderen van 8 al hadden. Kijk alleen al naar die shirts, de broekjes. Geen shirtreclame, verschillende broekjes, net als op de foto’s van pupillenteams…
• Het fanatisme dat tijdens de wedstrijd nog altijd aanwezig is. Wel willen, maar eigenlijk niet meer kunnen en dan toch maar forceren.
• Kerels van over de 60 die nog zo fit als een hoentje zijn
• Kerels te zien voetballen van wie je weet dat ze 10 jaar geleden opgegeven waren door een ernstige ziekte, maar er toch weer bovenop kwamen; het is allemaal niet vanzelfsprekend.
• Relativeren van voetballen als niet meer dan ‘de belangrijkste bijzaak op aarde’, wetend dat een andere voetbalvriend bij ONS Sneek van nog maar 50 de afgelopen week wel is overleden
• Na de wedstrijden met alle andere teams gebroederlijk de 3e helft vieren met grote verhalen en nog grotere halve waarheden
• Het rad van fortuin dat wordt gedraaid door de keeper van de gastheren (Boornbergum), tevens voorzitter, penningmeester en secretaris. Gouden mensen.
• Kortom: één grote uitnodiging aan alle 45+ mannen die allang hun voetbalschoenen aan de wilgen hebben gehangen maar eigenlijk wel weer willen voetballen op het juiste niveau. Dat is toch een veel betere invulling van de midlife dan de aanschaf van een dure Harley?

By the way: we hebben nog steeds geen shirtsponsor, ook Stichting Methusalem geeft niet thuis….

Fijn weekend! 
22 april om 17:42
 
Baggerwedstrijd van O.N.S. Boso Sneek tegen DVS ’33 Ermelo

Koud en de ijskoud was het vanmiddag op het Zuidersportpark van Sneek, waar O.N.S. kansloos met 1-3 ten onder ging tegen DVS ’33 uit Ermelo. O.N.S. had zich vanmiddag definitief veilig kunnen spelen, maar het zat er absoluut niet in. De eerste tien minuten waren van O.N.S. kant nog redelijk, maar daarna werd het spel van de oranjehemden steeds rommeliger.

Er zat geen lijn in en die zou er in de loop van de wedstrijd ook niet meer inkomen.
In de twaalfde minuut kreeg Kay Velda alle vrijheid om de 0-1 aan te tekenen, een voorsprong die de ploeg uit Ermelo niet vast kon houden. Met een mooi zweef kopdoelpunt scoorde Fabian Stevens de gelijkmaker in de 24ste minuut.

De ploegen stonden nog maar amper weer op het veld na de thee of DVS kwam opnieuw op voorsprong, na een terecht gegeven penalty. Maurice de Ruiter benutte het buitenkansje graag. Het leek wel of de ploeg van Richard Karrenbelt het vanaf dat moment wel geloofde. De ploeg maakte een uitgebluste indruk, er werden amper kansen gecreëerd, kortom het was vanmiddag drie keer niks!

Dat Gustavo van der Veen ook nog een rode kaart mocht incasseren paste helemaal bij deze off-day van O.N.S.
De 1-3 van opnieuw Maurice de Ruiter was nog goed voor de statistieken. O.N.S. kan na de uitslagen van vandaag niet meer rechtstreeks degraderen, maar definitie veilig is het ook nog niet.

Al moet het raar lopen wil de ploeg van Karrenbelt nog tot p/d-wedstrijden worden veroordeeld. Zeven punten voorsprong met nog drie wedstrijden te gaan moet voldoende zijn.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat FC Lisse dat vanmiddag de topper tegen IJsselmeervogels met 0- 2 won.

Op de foto is te zien hoe Fabian Stevens in glijvlucht naar de 1-1 gaat!
 
21 april om 17:55
 
Kunstencentrum Atrium toont Beelden van Anneke van der Meulen in combinatie met schilderijen van Erwin de Bie


SNEEK – Vanaf heden exposeren Anneke van der Meulen uit Sneek en Erwin de Bie uit Ellezelles (België) in het Kunstencentrum Atrium. De kunstwerken zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het kunstencentrum aan het Oud Kerkhof 11 te Sneek. De expositie is ingericht en valt onder de organisatie van Galerie Bax Kunst. De expositie duurt t/m vrijdag 9 juni 2017.

Anneke van der Meulen – Beelden

Het fascinerende van werken in steen is volgens kunstenares Anneke van der Meulen dat je de vorm uit de steen haalt. Al hakkend en raspend komt de vorm tevoorschijn. Sinds 8 jaar beeldhouwt zij, met behulp van de lessen van Herma Bovenkerk in Koudum. Zij inspireert haar steeds weer. Van der Meulen vertelt: “Ik vind het heerlijk om de uitdaging met de steen aan te gaan. Albast vind ik fantastisch materiaal om mee te werken. De transparantie spreekt me erg aan.”

Ook werk zij graag in hout. De diverse houtsoorten voegen volgens haar iets extra’s toe aan de vorm. De kunstenares maakt zowel figuratief werk, voornamelijk mensfiguren en vogels (vooral uilen) en abstracte vormen. “Door het beeldhouwen heb ik goed leren kijken naar vormen, de wereld om ons heen biedt voldoende uitdaging,” besluit Van der Meulen.

Erwin de Bie – Schilderijen

De veelzijdigheid van Erwin de Bie (1951, België) komt best tot uiting als men zijn creatieve levensloop overloopt: Hij tekende en schilderde vanaf zijn vierde levensjaar en was al vanaf dezelfde tijd geďnteresseerd in muziek.

Hij exposeerde voor het eerst in 1974. Vanaf toen tot en met 1979 volgden exposities door heel België. In 1979 begint hij als zelfstandig stripauteur voor dagblad Het Volk te werken. Al vlug neemt de striploopbaan alle tijd in en worden de penselen en de houtskool opzij gelegd voor een fulltime stripcarričre. Tussen 1979 en 1986 publiceert hij in Het Volk, De Gentenaar, Cinescoop, Robbedoes en Dag Allemaal. In 1996 tekent hij voor de Gentse feesten de grootste strippagina ter wereld (6 x 4,60 m).

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De grootste passie kwam weer de kop opsteken, de vrije kunst. Vanaf 1992 begint De Bie weer sporadisch te schilderen en in 1996 volgt zijn comeback tentoonstelling “What’s Behind that Curtain?” in Gent. In 1999 volgt zijn succesvolle tweede thematentoonstelling “Kunst rond Koers” waar hij het wielrennen op zijn eigen manier portretteert, gevolgd door een aaneenschakeling van reizende en nieuwe tentoonstellingen: Painted Beatles songs, Kunst rond Koers II, Kerkhofblues, Heroes, Carreco collection, Strange Days en Bizarre Schoonheid. De Bie vertelt over zijn beroep: “Mijn kunst was mijn hobby en passie, en werd mijn werk. Dat werk is en blijft mijn passie, en werd ook mijn therapie. Je kunnen uiten in kunst is een godsgeschenk, maar dikwijls ook een ware kwelling. Het gaat nooit uit je geest. Het stormt constant in het hoofd. Er zijn er al meerdere onderdoor gegaan. Ligt genie dicht bij waanzin? Met kunst is het net zo. De grens is soms flinterdun. Men mag geen mietje zijn en beresterk. Te meer men niet bang mag zijn om, als het nodig is in zijn kunst die grenzen van de waanzin op te zoeken.”

De expositie duurt t/m vrijdag 9 juni 2017.
 
20 april om 11:21
 
Jan Marcus Posthuma: GOUDEN kearel!

Gister un GOUDEN avend had tidens un relasy-bijeenkomst fan ut Jorn Feenstra Toernooi. Su as bekend staat ut jeugdfoetbaltoernoai folledech in ut teken fan ut Kinderen Kankervrij Fonds (KIKA). Jorn Feenstra (1987-2007) was un jeugdfoetballer fan O.N.S. Deur de gefňlgen fan kanker is Jorn op feulste jonge leeftyd overleden. Met ut Jorn Feenstra Toernooi staat de klup even stil bij de gefňlgen fan dizze freesleke sykte.

Gisteravend mocht ik dry-foudech Olympise Speulen ganger en in 1996 winnaar fan ut GOUD, folleyballer Jan Posthuma live interviewe. Ut wurdde un moai en boeiende gesprek. Uteraard deden we dat in oans thústaal, ut Dokkumers en ut Snekers. Deur dicht bij je self te bliëven foëlt ut altyd fertroud an! Jan Posthuma is un kearel dy’t ut mier het ank ouwe kak, un fent dy’t na afloop teugen mij seit dat hij súver met wat spanning in’e bealech naar ut Súderspňrtpark fytst was.

"Want ik bliëf ut spannend finen, sukke interviews!” Jan is ambassadeur fan Kika, dat was al su foardat hij un antal jaren leden self un fňrm fan húdkanker kreech. Ok over dat onderwerp úteraard open en earlek praten. Wie’t mear over ut Jorn Feenstra Toernooi wete wil: www.jornfeenstratoernooi.nl

Foto: Astrid Koops-Tippersma ( fraaie fertekende foto!, ut liekt krekt ňf we gyn públyk hewwe...Was wel su hoar!)
 
19 april om 16:33
 
GPTV gaat de slingers opruimen...Ut gaat jum goëd family Gerstel!
 
18 april om 18:20
 
Joop & Niklas

Skriëve, tikke op ut toetsebňrd, mach ik ferrekte graach doën. Inderdaad ut is passy. Om dęrna te genieten fan ut moment dat de interviews dy't je skreven hewwe in drukte fňrm op de kokosmat ploffe.

Fandaach was wear su'n dach. Ut (cover-) ferhaal fan Niklas Tarvajärvi in GrootHeerenveen en ut interview met Joop Mulder in ut Terschelling Magazine. 
17 april om 16:49
 
Paasdagen Tweedúzend & 17: 51 tinten gries! 
15 april om 11:36
 
Stille Saterdach- Friese Befrijdingsdach- Hardloopdach

Ut is ut allemaal wat hier boven staat. Na al ut geweld fan de Liwwarder passy ( ik hew der ambivalente gefoëlens over, mar gyn nocht om hier nou ferder over te skriëven ) is ut fandaach stil. Stilte dy't op ut weareldtoneel heel betreklek is, seker siën de situasy rond Noard Korea. Inderdaad MR. G.B.J. Hilterman sú wel seit hewwe 'de toestand in de wereld...'

Moai om te siën dat fandaach hier bij oans in de straat un Kanadese flach wappert. Friese Befrijdingsdach is absolút goëd om te herdenken! Un andere flach in de straat hangt der momenteel un bitsje anders bij...

Fanmňrren mocht ik in alle frijheid drave met un moaie loopgroep ('Start to run ') in ut Burgemeester de Hooppark. Dat alles onder leiding fan good old Durk Brouwer. Fanmňrren de 3 km in 20 minúten en 40 sekonden folbrocht. Wonderbaarlek sterk herstel ňftewel de kondisy begint te groeien. We hewwe nňch 4 weken foar de 4 Mijl van Sneek fan start gaat. Sitte dus op skema!

Ik węns iedereen goeie Paasdagen en al myn RK frynden magge der ok gerust salege foar sette, dęr doën ik noait su moeilek over!
 
14 april om 12:12
 
Met de Sneekologen in het OBW-gebou

Ut bliëft un feestje om met un groate groep Sneekologen in spé de donderdachavenden ferskillende aspekten fan oans moaie stad te belichten. Gisteravend binne we in ut Oud Burger Weeshús fan Sneek weest. Nyt allienech un fraai gebou an de bútenkant, mar ok seker ut interieur is un besiën mear as weard.

Foppe Rozema, sekretaris fan de Stichting OBW, gaf un boeiende lezing over wat ut OBW allemaal doët en betekent in de Sneker gemeenskap.

Na Foppe kwam Folkert Poiesz an ut woard over syn jongesjaren in Sneek. Un ferhaleferteller fan de bútenkategoary, su joppech as’t mar kan. At je dan an ut end fan syn ferhaal dan ok nňch us met de hele ploech singe magge, dan is der mar één konklúzy: geweldech slaagde avend met un onferfalst hooch Sneekgefoël, nyt an te raken su moai.

Na afloop fon der nňch un fleurege evaluasy plak in ok al wear histoarys etablissement in de Sneker binnenstad. Leef elk moment, lach alle dagen en hew de stad lief met heel dyn hart! Fier ut leven! 
13 april om 17:06
 
Sneek Magazine 
12 april om 07:56
 
Jan Terlouw met Lezing Underdűkt yn Fryslân

Jan Terlouw, voormalig politicus en schrijver van onder andere Oorlogswinter, geeft op de thema-avond Underdűkt yn Fryslân een lezing over de complexe tijd waarin we leven in relatie tot de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Tussen 1940 en 1945 vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen bij Friese families: joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Nu, ruim zeventig jaar later lijkt de wereld opnieuw op drift te raken door oorlogsgeweld, vluchtelingenstromen en opkomend populisme. Jan Terlouw plaatst die tijd in de huidige context en andersom. Hoe gingen we vroeger om met ontheemden? Wat zijn de verschillen met nu? En zijn er misschien ook overeenkomsten?

Tijdens de thema-avond is er ook een presentatie over de onderduikadministratie van de Stichting Sneek 1940 – 1945, die onlangs is ontdekt. Deze administratie telt de gegevens van meer dan 2000 onderduikers. Ook is er tijdens de avond aandacht voor de kinderlijnen tussen Amsterdam en Sneek, waarbij Joodse kinderen naar Zuidwest Fryslân werden gesmokkeld.

Lezing // di 18 april 2017 // 19.45 uur // € 9,00 // Noorderkerkzaal, ingang Oud Kerkhof 11 // Kaarten via ticketservice van Tresoar of € 10,00 contant aan de kassa // www.theatersneek.nl // 0515 431 400

 
11 april om 12:10
 
Michael Lanting van Spakenburg naar ONS Sneek

Sneek- ONS Sneek heeft een grote slag geslagen op de transfermarkt. Vanaf volgend seizoen zal Michael Lanting van vv Spakenburg het tenue van ONS Sneek gaan dragen. Lanting (32) heeft in februari aangegeven na 4 seizoenen zijn aflopende verbintenis niet te zullen verlengen en de ‘Blauwen’ te gaan verlaten.

In de Sneker 3e Divisionist heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden.

Michael Lanting is een verdedigende middenvelder die ijzersterk is in de duels. Daarnaast is hij een prima verbindingsspeler die het vuile werk zeker niet schuwt. Door zijn jarenlange ervaring in de top van het
amateurvoetbal (Spakenburg, Achilles ‘29, AFC en Hollandia) beschikt hij over leiderschapskwaliteiten die een elftal sterker maken. Lanting wordt alom geprezen om zijn rol tussen de lijnen en binnen de selectie
en is daarom bij Spakenburg de ideale aanvoerder. ONS Sneek is dan ook ontzettend blij en trots dat Lanting zijn carričre gaat vervolgen op het Zuidersportpark.

Gert Jan Koopmans vertrekt aan het eind van dit seizoen bij ONS Sneek. De van Be Quick Dokkum overgekomen buitenspeler is, mede door blessureleed, niet uit kunnen groeien tot een vaste basisspeler en kiest er nu voor om zijn geluk ergens anders te beproeven.


 
10 april om 18:47
 
Waterpoort-springkussen terecht!

Sneek- Het springkussen van de Vereniging Sneker Zakenlieden is terecht! Het megagrote Waterpoortspringkussen is gespot in…Leeuwarden. Via de site Suksawat werd het springkussen door oplettende Snekers gesignaleerd. Een reportage over de Leeuwarder straat ’t Vliet, compleet met foto’s, staat op een van de kiekjes het sinds vorig jaar vermiste springkussen afgebeeld.

De foto is afgelopen zaterdag genomen. Nadat een (ex-)bestuurslid van de VSZ er lucht van had gekregen dat de Sneker trots in de Leeuwarder straat was, is de politie gebeld. Die heeft de zaak nu in onderzoek.

 
9 april om 12:53
 
O.N.S. TV: O.N.S. Boso Sneek - IJssselmeervogels

 
8 april om 19:19
 
O.N.S. strijdend ten onder tegen kampioenskandidaat nummer 1: IJsselmeervogels

Sneek- Even leek het er vanmiddag op dat O.N.S. Boso Sneek zou stunten tegen IJsselmeervogels uit Spakenburg. Dat was toen Iloba Achuna de Snekers verrassend op voorsprong zette, maar binnen no time waren het de Rooien uit Spakenburg die orde op zaken stelden door tweemaal te scoren.

Dat gebeurde allemaal binnen een tijdsbestek van vijf minuten tussen de 20ste en 25ste minuut van het onderhoudende duel. Eerste was het Ali Akla die een slechte terug kopbal van Angelo Zimmerman genadeloos afstrafte en nog geen twee minuten later was het goudhaantje Berry Powel die de 1-2 liet aantekenen. Dat werd ook de ruststand. Meteen na de thee werd het duel in feite beslist door en snel gegeven strafschop aan de Vogels. Powel wist er wel raad mee: 1-3.

In minuut 56 scoorde Berry Powel zijn derde doelpunt en was de wedstrijd helemaal beslist in het voordeel van de Vogels. De ploeg van Sandor van der Heide was simpelweg een maatje te groot voor O.N.S. dat overigens bleef voetballen voor een beter resultaat.

Het zat er vanmiddag niet in, geen schande tegen een ploeg als IJsselmeervogels. O.N.S. is nu gedeeld elfde in de derde divisie met 39 punten uit 30 wedstrijden. Omdat de directe concurrentie ook verloor lijkt het zo goed als zeker dat O.N.S. op handhaving afkoerst. En dat is knap met zo’n krappe begroting, zeker in vergelijking met IJsselmeervogels.

 
7 april om 16:21
 
Sneekology leeft!

Gisteravend un tweede sear slaagde avend Sneekology had, ut is en bliëft kear op kear un hearlek feestje! Op myn FB-pagina hew ik nňch mear foto's plaatst.

Meindert Seffinga

Direkteur Meidert Seffinga fan ut Fries Scheepvaart Museum is un boeiend ferteller!


Harm is un baas!

Harm Rozenberg ouwerwets op dreef: passyfol!
 
6 april om 17:29
 
Farewell, goodbye en auf wiedersehen!

Farewell, goodbye en auf wiedersehen! Dat waren fanmiddach even na 3 uur de earste dry woarden dy’t Ben van der Knaap teugen mij sprak. Ik hew fanmiddach un groat afskeidsinterview met de direkteur fan Theater Sneek had. Su as bekend ferlaat hij de Sneker skouburch an ut end fan ut teaterseizoën om artistyk leider fan ‘At the Watergate’ te wurden.

Dat festival wurdt deur ut Cultureel Kwartier Sneek rond Hemelfaartsdach 2018 in Sneek ňrganiseard. Ut afskeid fan Sneek deur Van der Knaap wurdt hierdeur nňch nyt definityf. Ut interview met de gedreven teaterdirekteur sal in de earstfňlgende papieren GrootSneek ferskine.

 
5 april om 17:11
 
Op'e bank met de Sneker middenstaan

Aflopen maandach had ik un antal Sneker & un Bňlserter middenstanders op'e bank sitten in Lokaal 55. Was tidens un bysondere ledefergadering węr't de leden fan de Vereniging Sneker Zakenlieden en Handel & Industrie Sneek mekaar ten húwelek froegen. De STEMMING was dęr útstekend. De leden fan VSZ waren únanym foar de fúsy.

Bij de HIS was der een lid (dapper!) dy’t syn haan opstak dat hij teugen de fúsy was. Omdat ut quorum bij de HIS-leden nyt anwezech was, sal de HIS op 18 april nňch un kear stemme mutte. Wannear’t in dy bijeenkomst, ongeacht de opkomst fan 2/3 fan de anwezigen foar stemt, is de fúsy goëdkeurd.

Fers

Ik mocht nyt allienech un antal middenstanders interviewe ik las der ok ut onderstaande fers foar:

Sneker Middenstaan I

der loopt un Sneker deur de ouwe binnenstad
over stroffelstienen fan de tiid gaat hij ut pad werom

in fertraagde swartwitbeelden fan minne kwaliteit
- bin’ ut false sentimenten, is ut écht?-
komt un ouwe film mar moeisem op gang

statege hearen in stemmech swart met hoge hoeden op
sien sonder skaamte de lęns fan un kamera in

un sentimental journey skokt foarbij
Sneker middenstaan op syn moaist
tiid ferfliegt in rook, wat foarbij is dat het weest

wie weet nňch fan Grabal, Jan Sikkens,
Loadsje Poiesz op ut Groatsaan,
Würing en Johannes Bauke’s
gruttersbakken fol met grouwe erwten
in de Wijde Noorderhorne
Yme Bakker, de Haweko
de Weduwe Joustra

tableau de troupe

skreppe om ut leven
dy Sneker middenstaanSneker Middenstaan II

der gisele elektoanise beelden foarbij
facebookpagina’s en digitale nieuwsbrieven
late amper spoaren na op ut skerm
onrustecht trille & piepe smartphones der op los

nonsjalante business-girls & business-boys
fliege fan de ene meeting naar de ander

in ut oud Slachthús – skitterend transfňrmeard
tňt un Lokaal fan kwizekwaansy-
komme ondernimmers eindelek tňt stilstaan

sien mekaar recht in de ogen
dy Sneker middenstanders hewwe
gyn ferlet mear fan nostagise beelden
likemin fan al dat jachtech gefliech

fandaach is ut tiid om afskeid te nimmen

fan VSZ & HIS- de herinnering bliëft!-

dizze stad het sufeul mear te bieden
as leksoaie en eekmiege

Sneker middenstanders
tegare de toekomst troast!


Henk van der Veer
 
4 april om 11:18
 
Kunstenaar Ad Arma bekroont 25-jarig jubileum Galerie Bax Kunst met expositie

SNEEK – Van 15 april tot en met 27 mei 2017 exposeert ex-kunstenaar van het jaar Ad Arma uit Alphen bij Galerie Bax Kunst. De expositie wordt zaterdag 15 april feestelijk geopend door wethouder Mirjam Bakker. Iedereen is van harte uitgenodigd de opening bij te wonen.
Al 25 jaar een bezoek meer dan waard

De solo tentoonstelling van de landelijk bekende Arma vormt de jubileumtentoonstelling van de Galerie. Bax Kunst, begonnen als Galerie Peter Bax, opende de deuren op 16 april 1992. Zij mogen nu dus het zilveren jubileum vieren. “In deze 25 jaar is de Galerie uitgegroeid tot een toonaangevende in Nederland en daar buiten, met een unieke collectie aan hedendaagse kunst. Een onderneming die op drie poten steunt: galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij en zo economische crises overwon. Daarnaast zijn wij al deze tijd breed betrokken bij culturele projecten in onze regio en steunen hiermee het culturele klimaat in Súdwest-Fryslân. Ik vind dat wij daar heel trots op mogen zijn. En de toekomst zien wij ook glimlachend tegemoet,” Aldus galeriehouder Redmer Bax. Hij neemt tijdens de expositie tevens het volledige bedrijf over van vader Peter. Hij vervolgt: “Symbolisch mikken vader en zoon op de maand april om de bedrijfsoverdracht financieel en emotioneel af te ronden. Natuurlijk zetten wij er op in dat Peter nog hand en spandiensten zal verlenen in de komende jaren.”
Naast de expositie opening wordt er op 27 mei uitgebreid stil gestaan bij het afscheid van Peter Bax in het bedrijf met vele leuke gasten en sprekers. De voorbereidingen zijn in volle gang.

‘Niet het weglaten is de kunst, maar het toelaten’

De wereld van Ad Arma (Rotterdam, 1954) is een bijzondere. Hij is een veelzijdig kunstenaar die zich voor zijn werk onderdompelt in de ruimte van de nacht. Ad Arma maakt grafisch werk, bronzen sculpturen, gouaches, schilderijen, keramisch werk en glaskunst. Hierbij is veelal de onderliggende gedachte dat alles samenhangt, één is. Diverse thema’s geven hieraan uiting.

Ad Arma heeft door de jaren heen een indrukwekkend aantal tentoonstellingen en projecten verzorgd en dit doet hij nog steeds. Hij geniet bekendheid als één van Nederlands beste kunstenaars en werd in 2007 uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar. Maar ook op internationaal niveau is hij welbekend en is zijn werk op talloze locaties te zien. De kunstenaar exposeerde over de hele wereld, onder meer in Basel, Berlijn, Chicago, Fukuoka, Hong Kong, Keulen, Londen, Osaka en Parijs.

Reizen neemt een belangrijke plaats in in het werk van Ad Arma. Hij heeft Azië in zijn hart gesloten en reist geregeld naar India en Japan om seminars aan jonge kunstenaars te verzorgen en inspiratie op te doen.

De expositie opent zaterdag 15 april om 16.00 uur en duurt t/m 27 mei 2017.

 
3 april om 18:58
 
Un oud-prof & un bysondere pňstsegel

Altyd op pad, altyd minsen teugenkomme dy't hun ferhaal fertelle wille! Foarege week bij Niklas Tavarjärni weest. Met de oud-speuler fan SC Heerenveen un indringend gesprek had over syn earste jaren sonder proffoetbal. Bëst wel heftech allemaal. Ferhaal wurdt de coverstory fan GrootHeerenveen.


Bos & Meerzicht

Tegare met Rudy Bouma un moaie repo over Bos & Meerzicht maakt. De instelling komt binnenkňrt met un eigen postsegel en wij mochten ut e.e.a. ňrganiseare! Siën hieronder un aflevering fan Sportlight!

 
2 april om 13:09
 
Slapstick momenten bij The Old Soldiers in overfloëd!

Hier is ut foetbal oait foar útfonnen: 22 speulers dy’t achter un bal an drave met dęr tussen in un man in ut swart dy’t as dompteur optreedt. Hearlek mňrren in de son. Op’e achtergroan ut gelúd fan kerkklokken, ut is sundach op ut Gemeentelek Spňrtpark an de Liwwarderwech.

De ouwe lullen fan LSC1890 jage sich in ut swit teugen un ploech soargenoaten in ut road-wit. Gyn flau benul węr’t de teugenstander futkomt. Doët der ok nyt toe, foetbal in de kelderklasse is úniverseel, overal gelyk.

The Olde Soldiers fan de Blues hewwe gyn enkel probleem om de road-witten hun wil op te lęgen, sterkernňch su lope deur over heen ňf was ut de gewoanste saak fan de weareld. Lope? Ja, ut het alles wech fan walking football!

Su nou en dan wurdt der skoart deur de Snekers, ut levert de noadege protesten op fan de teugenstander. As bútenstaander ferbaas ik mij over sufeul onnoazelheid, hew bewondering foar de skeids, dy’t ut enege doët wat hij doën mut: de betreffende seurkont ferbaal onderseike! Hearleke man in black!

Ondertussen lęge The Old Soldiers op koers richting kampioënskap, mar fňlgens mij is ut gewoan alle weken feest met dizze mannen! 
1 april om 14:29
 
Wel 1 april, mar gyn grap...

Wel 1 april, mar gyn grap! Hou Omrop Fryslân mar in de gaten. Ondertussen ferlope de treningen foar de 4 Mijl fan Sneek as un tierelier!