dagboek > overzicht
Dagboek jny 2021
 
30 jny om 18:22
 
Nije bondel Edwin de Groot op'e kokosmat

Yn Noas tsjin t gls sjocht de dichter: nei bten, nei binnen, nei himsels en somtiden sjocht hy ek neat. De bondel set tein mei it gedicht Oanreitsje:

de wrld hoecht net nbekladde, in bytsje goed fallend

soe al noflik wze en troaikjend

ast him oanreitsje kinst

Edwin de Groot ferstiet de keunst om alderhande nderwerpen dyt op syn wei komme yn bysndere taal om te setten. Dat kinne persoanlike temas wze, lykas it ferstjerren fan in broer dyt as yn in Ingelske wals () / t doarp en sicht ferdwynt, mar ek maatskipklilke ntjouwingen.

Alles sil op in stuit ferdwine, dat is wol wis, mar nferskilligens hoecht gjin rom paad.

Author : Edwin de Groot
ISBN : 9789493159655
New label : 1
Pages : 79
Language : Frysk
Publisher : Afk
Format : Softcover
Kategory: Dichtbondels, Fryske boeken, Romans en literatuer.
 
29 jny om 18:57
 
Skrive skrive en nch us skrive

Fandaach wear druk an ut skriven weest foar de flgende papieren GrootSneek-tgave. In de jny-GrootSneek un prtret fan Fokko de Jong. Un bysnder kyn en dat is y...

Blif ut met plezier don. Ok nieuwe Omrop Frysln Kollum skreven. Flgende week sal ik ut over twee ikoanen fan de stad hewwe: Dkter Dethmers en burgemeester Rasterhoff.
 
28 jny om 17:06
 
Kollum Omrop Frysln, 28 jny 2021

Helden

De Olympise Speulen komme hieltyd dichterbij. Bij un bitsje Sneker en un bitsje Fries komme je dan al gau terecht bij de Olympise Folleybalers dyt oait goud wonnen. Jan Posthuma en Olof van der Meulen, twee Sneker jonges dyt bij de Gouden ploech hoarden.

De earlekheid gebied te fertellen dat Jan eigenlek un Dokkumer was. Ut is dit jaar ope kp ou 25 jaar leden dat ut trio Snekers gloarearden in Atlanta drt se in un blodstollende finale de Italianen fersloegen. De overwinning fan de Nederlaanse volleybalploech op de Azzuri op 4 augustus 1996 wurdde later troepen tt ut sprtmoment fane eeuw.

Jan en Olof gingen in 1996 op ut skild en de balkonsne bij un toen in Sneek trendy populre kroech in de Wijde Noorderhorne blift onfergetelek. In dyselde kroech, de Draai, was jaren later un pozymiddach, un Sneker gedichtemiddach. Foarleze fan fersen in ut Snekers deur Snekers. Ik fon ut un geweldege ear dat Jan Posthuma as Olympise Held enkele fan myn fersen foarleze w in ut Snekers. Trouwens ut Dokkumers en ut Snekers lieke un soad op mekaar en Jan deed ut geweldech.

Max Posthuma de fader fan Jan was ok anwezech en relativearde Jan syn literre optreden rap deur te sgen dat Jan moai foarlezen had, mar dat Dokkum ok wel wat had. Hearlek sun understatement deurspekt met lokaal partriotisme.

Jan moest en mut der nyt sufeul fan hewwe at se um Held noeme. Nee, Jan gaf dy heldestatus feul liever an syn fader. Dat was pas un baas, seker in Dokkum en omstreken. k Hew nch un moai ferhaal foar dy over myn ouwe hear, hij was un baas in Dokkum hoar, gaf dr ok wel stadsronleidings en su. Ik skreef ut ferhaal over Jan syn fader futdaleks op, om ut te bewaren as un soarte fan heldenepos.

Max Posthuma was boade op ut stadhs fan Dokkum. Op un sterege mrren komt der un kearel in de hal fan ut stadhs dyt met alle geweld de wethouwer spreke wil. Uteraard sonder ouspraak. Dat gebeurde toen ok al, minsen dyt al razend en skreeuwend hun sin hewwe wille. Boade Posthuma seit teugen de skreeuwende man dat hij probeare sal om de wethouwer pakken te krijen, echter onder foarwaarde dat de burger sumeteen ld en ddelek prate mut, omdat de wethouwer ferkouden en drdeur stkdoof is.

Even later staat Posthuma bij de wethouwer in de kamer en seit teugen de wethouwer dat der un man in de hal op um staat te wachten. En dy kearels is su doof as un kwartel is. Dat wanneart de wethouwer wat wil, mut hij ld en fral heel ddelek prate. Ja, inderdaad met stemferheffing. De wethouwer loopt achter boade Posthuma an om de man te woard te staan.

Jim kanne nagaan hoet dy konfersasy ferlopen is. Even later hongen alle amtenaren fan Dokkum over de ballustrade om te sin en te lsteren naar twee skreeuwende maanen in de hal fan ut stadhs.
Kiek na sun ferhaal was Max Posthuma nyt mear de fader fan Lange Jan, mar Jan was de soan fan Max! Ja, myn fader was wel un held hoar. Glimlachte Jan.
 
27 jny om 20:54
 
Dizze foto's hoare bij dizze dach...

En ferder gyn kommentaar...
 
26 jny om 19:01
 
Dubbele gefolens

Ut is hrst 1977 at ik definityf in militre dinst mut. Ik hew der na ut behalen fan myn onderwizersdiploma op 10 jny dat jaar foar gyn dubbeltsje nocht an. Ik hou nyt fan autoriteiten dyt mij dingen opdrage, ik denk feul liver self na. Mar god dat is gyn reden om onder de dinstplicht wech te kommen. Ik mut mij melde in Havelte.

Ut liep binnen un week al op niks t en om un lang ferhaal krt te houwen, ik wurdde oukeurd op A5: Totaal ongeskikt en met swithannen t ut leger.

Fanmrren bin ik foar GrootSneek naar un plechtechheid weest wrbijt un Witte Anjer Perkje in ut Wilhelminapark fan Sneek anboaden wurdde an de feteranen. Moaie toespraken fan militren dyt overal bten de laansgrnzen hun insetten hewwe om foar un betere weareld te srgen. Dizze feteranen wurdden bij thskomst nyt altyd like god begrepen.

Dat ik fanmrren nou bij dizze plechtechheid anwezech was gaf mij un dubbel gefol. Ik waardear, en mear as dat, de inset fan fredesmissys, mar hew simpelwech niks met militrisme. Hieronder myn ferslach dat ik foar de GrootSneek-site skreef:

Nu ook Witte Anjer Perkje in het Wilhelminapark van Sneek

Voorafgaand aan de plechtigheid waren er in het Convenant toespraken die benadrukten hoe belangrijk het herdenken is op deze Veteranendag. Maarten Steenbeek, veteraan uit Sneek en initiatiefnemer om een Witte Anjer Perkje aan te leggen, verwoordde het doel van deze dag kernachtig: Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

Het was Steenbeek die vorig jaar bij de gemeente Sdwest-Frysln aanklopte omdat er tijdens de Veteranendag niet gevlagd werd in Sneek. Ambtenaar Griet van der Veen luisterde niet alleen naar de kritiek van de Sneker veteraan, die in Jordani heeft gediend, maar vroeg hem of de gemeente meer voor de veteranen in de gemeente SWF kon betekenen. Van het een van kwam het andere, resulterend in de aanleg van het Witte Anjer Perkje.

De Witte Anjer is het symbool van verzet

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland gentroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. De Witte Anjer was tijdens de Tweede Wereldoorlog n van de symbolen van verzet tegen de Duitse bezetter. De Witte Anjer kreeg door deze geschiedenis een bijzondere betekenis. Er zijn c.a. 660 veteranen woonachtig in onze gemeente en m.n. door de jonge veteranen wordt aan de gemeente Sdwest-Frysln gevraagd meer aandacht te schenken aan zoals ze het zelf zien vergeten groep burgers.

Veteraneninitiatief aanleg Witte Anjer Perkje (WAP)

Sinds augustus 2020 is de heer Leo Reawaruw aangesteld als ambassadeur voor de Nederlandse Veteranendag om het project aanleg Witte Anjerperk (WAP) in de provincie Frysln vorm te geven. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjer Perkje aan. Dit speciale perk bloeit in de weken voorafgaand de Nederlandse Veteranendag (laatste zaterdag in juni). Het Nationaal Comit Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. En van de wensen van de ambassadeur is om een bloemenveld voor de veteranen aan te leggen in alle Friese Elfsteden.

Dat laatste werd door Reawaruw nog maar weer eens benadrukt en de ambassadeur voor de Nederlandse Veteranendag vond het in die zin dan ook goed om te horen dat burgemeester Jannewietske de Vries afgelopen morgen maar liefst zes van de 11 steden vertegenwoordigde. Dan zal ik zeker bij u terugkomen om het een en ander te regelen, zei Reawaruw.

Beplantingsvoorstel

Douwe de Groot, beleidsadviseur groen, heeft een beplantingsplan gemaakt en daarbij een locatievoorstel van aanplant gedaan.

Doel

Door in te stemmen met de aanleg van een witte anjerperkje geeft de gemeente Sdwest-Frysln een duidelijk signaal af waardering te hebben voor de veteranen woonachtig in de gemeente.

Het initiatief voor de aanleg van een witte anjer perkje in onze gemeente wordt hiermee als symbool van erkenning en eerbetoon ervaren. Met de voltooiing van het anjerperkje is er een permanente herdenkwaardige plek voor nu en in de toekomst, zo wist ook Griet van der Veen.

Esme Westerhof

De vlag die vanmorgen in top ging werd door Esme, dochter van Evert Westerhof die met anderen van de afdeling groen van de gemeente SWF voor zorgde dat het Witte Anjer Perkje er prachtig mooi bij ligt, overhandigd. Mooi dat in de persoon van Esme de jeugd bij de plechtigheid betrokken werd.

Er is gekozen voor een mooi afgestemde gemengde beplanting van eenjarige planten die het hele jaar bloeien en die een natuurlijke steun geven aan de witte anjers. In dit plan zijn de kleuren van de Nederlandse vlag verwerkt.
 
25 jny om 19:01
 
Nieuws

Fandaach lekkere luie frijdach had, alhoewel...Nch twee interviews twerkt en nieuws blift der altyd, anders maak ik nieuws. Su'n rtbiljet op'e etalazyglazen fan Bijlsma in de Galigastraat triggert mij futdaleks. Wat foar bestemming krijt de winkel. Jum leze ut binnenkrt op de site fan GrootSneek.
 
24 jny om 21:19
 
Prtret fan Sybrand Marinus van Haersma Buma

Op ut omslach fan ut gister ferskenen boek Pioenier van het verzet- biografie van Sybrand Marinus van Haersma Buma (1903-1942) staat un bysndere foto fan de hoofdpersoan. Bysnder foar mij, omdat ik 27 jaar elke dach teugen ut prtret ankeken hew.

De foto stond namelek bij oans in de onderwizerskamer fan de Van Haersma Buma Skoalle ine Hommerts. Nout ut boek op tafel leit, sit datselde prtret mij wear de hele dach an.

Ik hew ondertussen de earste hoofdstukken lezen en ut leest as un tierelier.
 
23 jny om 19:12
 
Bennie Huisman: un baasferteller

Fanmrren tegare met fotograaf Tom Coehoorn bij ferteller Bennie Huisman, Heerenfeen weest. Ik hew Bennie interviewd foar de Friesland Post seary 'Fertellers yn Frysln'. Su as alle kearen was ut diskear ok wear heel plezierech interviewen. Tom maakte de foto terwyl ik Bennie an de keukenstafel interview. Moai man!
 
23 jny om 19:03
 
Anbieding biografy Sybrand Marinus van Haersma Buma (1903-1942)

Fanmiddach kreech ik op ut alderlaatste moment nch un tnoadeging om anwezech te wezen bij de overhandeging fan ut earste eksemplaar fan un biografy over Sybrand Marinus van Haersma Buma (1903-1942). Ut was un moaie bijeenkomst. Hieronder ut ferslach dat ik foar GrootSneek-site skreef.

Biografie over Sybrand Marinus van Haersma Buma in stijlvolle bijeenkomst gepresenteerd*

SNEEK- Schrijver Andr Vermeulen heeft vanmiddag een biografie over Sybrand Marinus van Haersma Buma (1903-1942) aangeboden aan burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Sdwest-Frysln, mevrouw Cornlie van Haersma Buma (jongste dochter van Sybrand Marinus), de heer Sybrand van Haersma Buma (kleinzoon van Sybrand Marinus) en de heer Tjeerd de Boer (oud-penningmeester Stichting Sneek 1940-1945).

Als burgemeester van Wijmbritseradeel kwam Sybrand Marinus openlijk in verzet tegen de Duitse bezetters door het dragen van een speld met de beeltenis van koningin Wilhelmina. Naar aanleiding daarvan werd hij gearresteerd.

Buma werd eerst vastgezet in de gevangenis van Scheveningen. Daarna zat hij in de kampen Amersfoort en Oberhausen. Uiteindelijk werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme, waar hij overleed.
De bijeenkomst vond plaats tijdens een stijlvolle bijeenkomst in de raadszaal van de tegenwoordige gemeente Sdwest-Frysln, het vroeger gemeentehuis van Wijmbritseradeel, waar de Sybrand Marinus van Haersma Buma dus korte tijd burgemeester was.

Om die reden een toepasselijke locatie om de presentatie van het boek te laten plaatsvinden. Je zou kunnen denken dat Sybrand Marinus van Haersma Buma zijn woorden hier nog resoneren en nog steeds diepe betekenis hebben voor deze raadszaal, zei burgemeester Jannewietske de Vries in haar openingstoespraak van de bijeenkomst.

De Vries droeg vanmiddag de ambtsketen van de gemeente Wymbritseradiel van voor de gemeentelijke herindeling.
Na de toespraak van de burgemeester kwam May Meurs, acquirerend redacteur geschiedenis van de Walburg Pers, die het boek heeft uitgegeven, aan het woord. Vervolgens, voerden Cornlie van Haersma Buma, Sybrand van Haersma Buma en Tjeerd de Boer het woord. Naast de burgemeester kreeg dit trio zoals al eerder aangegeven eerste exemplaar van het boek.

Research

De schrijver heeft de meeste van de informatie voor zijn boek opgedaan in Tresoar. "Daar ligt een behoorlijk omvangrijk familiearchief van de familie Buma. Bovendien liggen daar nog allemaal andere documenten. Er bleken uitvoerige dagboeken te zijn van de weduwe van 'Inus' Buma. Er was een dagboek van zijn vader uit Den Haag en er was ook een uitgebreide correspondentie tussen Inus zelf en zijn jongere broer Willem", zegt Vermeulen.
Na anderhalf jaar research kon Vermeulen pas beginnen aan het schijven van zijn boek.

Bijzonderste passage

Het meest bijzondere stuk van het boek zit al direct aan het begin, zo zegt de schrijver. "Dat is de scene waarin Ines Buma is gearresteerd in het voormalige caf Piso in Sneek", zegt Vermeulen.

"Dan wordt hij door de Nederlandse collaborateurs naar zijn huis meegenomen om een koffer met kleding te pakken. Dat zou er op duiden dat hij wel wat langer van huis weg zou blijven."

"Zijn zoon Bernhard, de latere burgemeester van Workum en Sneek, was toen een jongetje van 10 jaar. Hij had de gebeurtenissen heel helder op zijn netvlies staan. Dat heeft hij uit de doeken gedaan en dat heeft hij heel beeldend verteld. Daar heb ik het boek mee geopend", vertelt Vermeulen.

Kinderen

Het boek is al gelezen door familieleden van Sybrand Marinus Buma. "Er zijn van de vier kinderen van Inus Buma nog twee in leven. Twee dochters. Eentje woont in Leeuwarden en de ander woont in Amerika. Die zijn allebei razend enthousiast", zegt Vermeulen trots.
"Sybrand zelf, de burgemeester van Leeuwarden, heeft het natuurlijk ook gelezen. Hij kwam allerlei feiten tegen die hij zelfs nog niet kende. De reacties zijn over het algemeen heel enthousiast", aldus de schrijver.

*Ook gedeelten uit het bericht van Omrop Frysln!

Biograaf Andr Vermeulen sinjeart myn eksemplaar fan de biografy
 
22 jny om 18:39
 
Omrop Frysln prtret

Oulopen frijdach in Liwwarden weest, dr't Erikjan Koopmans alle 'meiwurkers' fan Omrop Frysln op prtret setten het. Inderdaad de kollumnisten ( bin ik dat?!) hore der ok bij, fandr. Allemaal de blauwe achtergroan.

Moai foar ut argyf.
 
21 jny om 14:40
 
Omrop Frysln Kollum, 21 jny 2021: Edsel

k Hou fan minsen dyt anders binne as deursnee. Ik hou sowieso fan minsen. Ok nyt wear overdrive der binne ok wel lui dyt bij dyt ik nyt snve hoare kan. Lui dyt hun groater foardon as un ander hew ik befoarbeld helemaal niks met. Fan nyts tt yts, is ieders ferdryt. Dat soarte fan flk.

At je fan minsen houwe, is ut un foarrecht om alle weken op pad te gaan met un voicerrekrder om te interviewen. Ik mach dat ferrekte graach don. Paradysfogels fyn ik ut moaist. Inlaanse f eksoatise paradysfogels, ut sjakt mij niks. Ut gaat om de ferhalen. Nou 3 jaar leden kwam Edsel op myn pad. Edsel Nicolaas Sambo is un eksoat, hij wurdde 70 jaar leden op Curaao geboaren as oudste kyn in un hshouding fan 12 kyndes. Flgens mij moaie apstels allemaal.

Edsel was un aventuurlek type, dat ut was nyt su ferwnderlek dat hij as matroas anmnsterde op de moaiste skepen fan de Antillen. Su komt Edsel in Nederlaan, in Amsterdam om krekt te wezen. Dr in de Hoofdstad komt y Geertsje teugen. Dy was ok wel un bitsje aventuurlek typke. Friese Geertsje ferhsde fan Skingen/Slapperterp naar Amsterdam. Ok un weareldreis.

De earste kennismaking fan Edsel met syn latere skoanfamily en de andere Friezen leverde un moaie anekdoate op dyt ik graach deel.

Mar earst nch even wrom ik Edsel sun bysndere kearel fyn. In syn jonge jaren was de man fan Curaao un feulbelovende bkser en promofearde hij fan de C- naar de A-klasse. Edsel stond toen op ut punt om prfbokser te wurden. Mar Geertje fond dat nyt sun god idee.

Met syn tweede passy had Geertje wat minder problemen, Edsel mocht ok graach harddrave. Nyt fan dy skiterege stukjes, nee ultra. At je in de buurt fan Heerenveen woane kanne je um regelmatech sin met de hardloopskonen an.

Hij draaft met twee fingers ine neus naar Jubbega, Grrdyk f Akkrum. Edsel het dan syn warming-up dan al deen. Hij komt om 5 uur fan bd ou en hangt dan earst even un kertier in ut trappensgat. Syn frou leit dan nch op n oar en merkt der dus niks fan. De ultraloper draaide foar de coronatiid syn haan der ok nyt foar om om twee maratons in 14 dagen te draven.

Be yourself dont be a Mouse, blijf altijd jezelf, seit Edsel. En dan lacht hij syn witte tannen bloat wrfant der eentsje fersierd is met un gouden klaverke 4.

De minsen in ut hardloopsirkwy kenne Edsel allemaal. Dat het wel anders weest.

Nou de anekdoate t 1978 at Edsel kennismaakt met Fryslaan en syn skoanfamily.

Op un wat mistege mrren wil Edsel wel even trene. Ut gefaar fan ferdwale is selfs tussen Skingen en Slappeterp, drt de skoanfamiliy woant, anwezech.

Skoanmem nyt te beroerd om un goeie indruk te maken biedt an om te helpen. Ik fiets voorop en jij komt maar achter mij aan.

Ut duo is nch mar amper onderwech f dr rinkelt de telefoan al bij de skoanfamily.

Un besrgde Fries: Jim moatte even nei bten sjen, want der sit in grutte grouwe neger achter Coba oan.

Diskriminasy Edsel, froech ik as sperkrrekt burgermantsje.

Welnee joh, alleen maar een mooie anekdote. Je mag hem van mij hebben en wel delen hoor.

Dat hew ik dus hierbij deen!

 
20 jny om 21:07
 
Frank de Boer

Op wonsdach 31 ktober 2012 speulde O.N.S. (Boso) Sneek teugen Ajax in de derde ronde fan'e KNVB beker. Ut wurdde un legendaris avend. Myn klup ferloar met 0-2 fan de Amsterdammers.

Flak foar de wedstryd interviewde ik trener Frank de Boer, dwars teugen alle protokol fan de KNVB in...Mar tt myn stomme ferbazing nam Frank de Boer alle tiid foar ut interview. Leverde bovenstaande foto op fan de man dy't dat andere Oranje nou naar de Europese titel leide mach.
 
19 jny om 21:30
 
Midden in ut doadwear

Un mins is noait oud genoech om te learen, sterker ik lear elke dach nch. Gister wear tal fan learmomenten had. Ut had allemaal met ut noadwear te maken. Selden, nee nch noait earder metmaakt. En ut is nyt overdreven om te sgen dat ik in ut episentrum sat...In Alkmaar en Bergen dus.

Nou ja, ik bin der nch. Un geweldege klisjee, mar drom ok su klisjee!

Bovenstaande foto is maakt nadat de groatste wolkebreuken al lang weest waren. Fandaach waren se in Bergen nch druk an ut oprmen.
 
18 jny om 13:41
 
Op e kyk bij Erikjan Koopmans

Fanmrrenfroech al in Liwwarden weest foar wat in jargon dan su moai hyt fotoshoot, der binne dus fotoa fan mij nommen. Hele aardege fotograaf, Erikjan Koopmans. Sin foar syn portfolio mar us op syn site. Moai werk.

Erikjan sit der met nch un soad kreatievelingen in un ouwe skoal an de Cornelis Trooststraat 48. Moai dat ut dr kan. Hoe mear kunst & kultuur, hoe liever ik ut hew. Selfs in de fnsterbanken lach de kunst fan ut leven!

Wrt dy fotos dyt Erikjan fan mij skoaten het te sin binne? Ach, dat komt later miskyn nch wel us un kear.
Mar dat se pbliseard wurde salle is wel seker.

Ik ken trouwens wel fotografen dyt omraak klikklakke mar wrt ik de resultaten later noait wear fan teruchsin

In 'e fnstebak an de Cornelis Trooststraat in 058
 
17 jny om 18:40
 
Ieskoud!

Ut kon nyt beter op dizze earste tropise dach fan de 2021 somer: un interview op un nike lokasy! Inderdaad un jongesdroom kwam t, un besoek an un echte ijskofabryk en wel dy fan Holiday Ice in Sint Nyk.

Sebastian Beswerda, soan fan oud-klasgenoat Ane Jan, gaf mij un tgebreide rondleiding deur ut prachtege bedrif, dr't mar liefst 150 minsen in faste dinst binne. Fasinearend om achter de foardeur fan fabriken te sin en gastfrij ontfangen te wurden.

Uteraard ging ik met un doas ( en nyt su'n skiterege n) fol met hearlek toffe-ies naar hs. Ut was un feestje! 
16 jny om 19:26
 
'k W dat ik un Skotse Hoochlander was...

Foto: Ype van der Werf
 
15 jny om 18:31
 
Skeepsanker wear op syn plak

Ut ouwe anker an de Bothniakade in Sneek is wear teruch op syn plak. Ut is prachtech moai restaureard. Ut maakt de stad wear un bitsje moaier. Suk klein nieuws plaats ik dan graach ok op de GrootSneek-site. Pre promoasy!

Ferder fyn ik un anker simpelwech un moai symboal!
 
14 jny om 13:28
 
Omrop Frysln Kollum, 14 jny 2021: Marten in Oranje

Ut EK foetbal 2021 is un paar dagen onderwech en ik sal ut earlek bekenne, ik bin wel un bitsje ferslaafd an foetbal. Oranje maakt altyd wel wat los bij mij.

Ik speul al jaren in Oranje, sterkernch at aansens de kompetisy foar seuventallen wear los gaat sit der un groate kaans in dat ik ut oudst speulende lid van Oranje Nassau Sneek bin. Niks su moai as ut getik fan foetbalskonproppen ope tegels fan un kleedkamer om drna as un jonge hoan te foelballen op un half feldsje teugen kearels dyt over ut algemeen un stuk jonger as mij binne. Hearlek om mannen op snelheid te pakken. Myn harddraverij op maandach- en frijdachmrrens don ik fanself nyt foar de flaukul!

Ut moaiste fan dy foetballerij fyn ik al jarenlang ut nasitten ine kantines. De earlekheid gebied te sgen dat de foarkeur fan alle lokasys tgaat naar ut monumentale restaurant fan LSC 1890. Want un bitsje foetbal kultuurbewuste Sneker het ut dan nyt over de kantine fan LSC. Nee, dat is ut Restaurant!

Nyt allienech ut LSC restaurant is un pronkje, mar ok de prachtege tribne, dyt landeleke bekenheid kreech na ut pblisearen fan ut tegeldikke boek 21 man fan Peter van der Meeren. Un boek over wiet de 21 mannen waren dyt op sundach 21 mei 1944 bij un belangrike wedstryd op ut LSC terrein oppakt wurdden. Un dramatise razzia. Jonge Nederlaanse kearels dyt toen in 1944 in de gefaarleke leeftyd saten, spatten alle kanten t, fonnen un sklplak onder de houten tribne en stonnen der doadsangsten t. Wat is der na dy razzia met de mannen dyt nyt ontsnappe konnen gebeurd? Dat is de kern fan ut prachtege boek.

Op dat feld an de Liwwarderwech in Sneek begon oait myn foetbalkarrire in 1968. De finen fan O.N.S. speulden dr hun wedstriden op saterdachmiddach, de kakkers fan LSC deden dat un dach later op sundachs. Dr onder dy in Amsterdamse Skoal styl boude tribne, overigens finansierd deur ut Old Burger Weeshs, lagen de brne feterballen in rekken, stonden de kalkemmers en rkte alles naar foetbal. Ik fon dat as jonkje al un bitsje mysterieus, un bitsje geheimsinech. Nyt in ut laatste plak omdat ik toen ok al dy geskiedenis kon fan 21 mei 1944.

Dat dr was ut terretoarium fan Marten Ferwerda, un oer-ONSer. Marten was materiaalman nch foar ut woard tfonnen wurdde moest. Over Marten hoarde ik fan n fan de bste ONS-foetballers oait, Red Feenstra, un skitterende anekdoate. Red speulde ok in ut earste fan O.N.S.

Ik was dy saterdachmiddachs betiid en sette myn foetbaltaske alfast in de kleedkamer, fertelde Red. Sin ik Marten dr onder de houten tribne bezech met un brnlearen wedstrydbal. Marten dwt fanatyk de learen bal onder in un emmer met water. Dwe? Hij ferspte de bal gewoan. Spe kring, mompelde Marten. Op utselde moment sin ik om ut hoekje en folt Marten um betrapt.

Mar futdaleks laat hij un Marten Ferwerda grijns sin en hij seit teugen mij: Ja, jonkje ut feld is fanmiddach wat an de droge kant en dy feterballen mutte swaar weze as Woudas Meel-sakken en loaich op harses ploffe. Oudrukjes achterlate opt fel ttdatst un bitsje sterkes sist en wat wit ome neus wurdst. Houdst dyn freet h, watst sin hest.

Dy middach na de wedstryd stapte Marten fan ut feld. Op ut kale foarhoofd saten allemaal prachtech brnlearen stempels, fetlearen onderskeidings fan de bste kopper dyt der oait in Sneek watte in Nederlaan rondlopen het op un foetbalfeld. Wij sagen letterlek en figuurrlek bij Marten op!

Marten Ferwerda saleger, dr kanne dy lopende inktlappen fan dat andere Oranje nch un puntsje an sge!

 
13 jny om 18:12
 
O.N.S. Old Skool

Was wear GOUDEN!
 
12 jny om 15:45
 
Rustege dach...

Nee, niks an de haan. Teminsten ut is hier frij rustech. Ik hew bovenstaande foto allienech mar skoaten. Foar de rest? Lekker mysterieus!
 
11 jny om 20:44
 
SKS

Fanmiddach in Woudsend bij de presentasy fan ut SKS Sktsje Journaal '21 weest. Foarech jaar had ik al un antal interviews foar ut glossy magazine skreven. Dit jaar nch un antal. Ut sit der wear prachtewch moai t.

Earder fanmiddach was de ondertekening fan (hoofd-)sponsorkontrakt SKS. Su't ut der nou foarstaat gaat ut sktsjesilen dizze somer wel deur. Moai man! 
10 jny om 17:45
 
Earste fers foar myn pakesger

Oulopen sundach skreef ik ut earste fers foar myn pakesger/kleinkyn Nouv van der Veer. Ut fers stuurde ik op naar de internetredaksy fan ut onfolprezen literr tydskrift Ensafh. Dr was dus futdaleks de entr fan de jongste Van der Veer in de literre tn fan Fryslaan. Ik bin benijd f ut Snekers der nch is as Nouv like oud is as ik nou.

Gyn flau benul. Ut komt su't ut komt, ik bin dan al lang bij de ondergroanse...

Hieronder ut fers dat ik op sundachmrren 6 jny skreef:

Sundachskyn


fanmrren lden de klokken fan e Groate Kerk
krekt even un bitsje anders as anders
fleurech en tgelaten om dyn komst an te kondegen:
Nouv van der Veer sundachskyn t Amsterdam

de lucht is swanger fan nieuwe dagen
in ut tpke fan e treurwilg boven de Kerkracht
slaat un sanglyster fleurege toanen an
dkt aalsklver hotel-de-botel kpke onder

iedereen mach ut wete at ik as groatse pake groatfader
un wibelech roestfrij stalen trapke opklim
om e flach t te steken

un Indise frou in westerse klearen trippeltrappelt foarbij
sit mij ferwonderd an, dot un klein dmke omhooch
en seit ddelek en helder: selamat bertunang
de weareld is dyn speultn Nouv

wees fan harte welkom jonge
we make der wat moais fan
 
9 jny om 16:19
 
Grootse Kunstenaars schilderen op klein formaat bij Bax Kunst

Er is een zeer bijzondere expositie aanstaande bij Galerie Bax Kunst. Deze zomer is Groots in t Klein een publiekstrekker voor Sdwest-Frysln. In deze tentoonstelling worden honderden kunstwerken getoond van toonaangevende kunstenaars. Alle kunstwerken uit de expositie kunnen na aanschaf meteen meegenomen worden.


Galeriehouder Redmer Bax vertelt over het idee om de tentoonstelling te starten: Voor dit expositie jaar wilden wij een nieuw, en hopelijk jaarlijks terugkerend concept lanceren. Nieuw is het niet helemaal, er zijn geslaagde voorbeelden van collega galeries. Maar door de omvang van dit project is het wel degelijk spraakmakend!


De expositie Groots in het klein zal meer dan 750 kleine kunstwerken tonen van de beste kunstenaars uit het aanbod van de Sneker Galerie. Van kunstenaars met wie zij al meer dan 20 jaar samenwerken, tot kunstenaars die zij nieuw introduceren in 2021. Ook vanuit het buitenland stemden kunstenaars enthousiast in.
Het te exposeren werk heeft een vaste afmeting van 20 x 20 cm, de kunstenaars werken in vele verschillende technieken. Ondanks het grote aantal gexposeerde kunstwerken waakt de Galerie er voor dat de inrichting rustig blijft.


Bax vervolgt: Wij stropen onze mouwen op om onze muren vol te hangen met een enorme veelheid aan kleine werkjes van onze grote kunstenaars, op maat gemaakt. Hierbij hebben wij een strakke regie gehouden in het samenstellen van de tentoonstelling, om zo onze bezoekers en kunstenaars de beste kwaliteit te kunnen bieden. Het loont ook om vaker te komen kijken: De tentoonstelling wordt constant aangevuld met nieuwe kunstwerken! Zo houden wij het commercieel interessant en wordt het gegarandeerd een grote publiekstrekker.


Het resultaat is een ware snoepwinkel voor elke kunstliefhebber en verzamelaar. Voor de periode is bewust voor een hele zomer gekozen: In deze periode zijn er ook veel toeristen die wellicht interesse in de expositie tonen. Ook van buiten de provincie verwacht de galerie namelijk veel belangstelling. Alle kunstwerken zijn ook online te koop en te bestellen via baxkunst.nl .


De expositie bezoeken

Zaterdag 19 juni wordt de expositie online geopend. Naast online is Galerie Bax Kunst te bezoeken op de vaste openingstijden. Wij volgen hierbij alle mogelijke aanwijzingen van het RIVM, en de geldende maatregelen. Daarnaast maken onze vertrouwde openingstijden het juist goed mogelijk om alle doelgroepen van dienst te zijn. s Ochtends op afspraak, s Middags open voor publiek. Aldus curator Redmer Bax. Hij besluit: Ook de thuiszitters willen wij bedienen met deze expositie van hoge kwaliteit. En dat doen wij naast in de Galerie ook online via een virtuele tour en onze website.


De expositie is dus te allen tijde op de website www.baxkunst.nl en op Youtube te bekijken. Aankopen kunnen online verzorgd worden. Neem hiervoor contact op met de Galerie.

De expositie duurt tot en met 11 september 2021.

 
8 jny om 18:52
 
Generasygenoat interviewe

Fanmrren Fokko de Jong interviewd. Fokko en ik kenne mekaar al mear as un halve eeuw. Tch foldoende nieuwsgierechheid om un prachtech levensferhaal op te skriven. Seker herkenberheid, ommers t utselde sosiale Griffemearde milieu, jaren 50 en 60. Nyt overdreven fyn, mar wel ddelek de geur fan KING-pepermunt en sundachs naar de kerk.

Beiden hewwe we der gyn traumas an overhouden. Fokko, jonge t un groat gesin fan 9 kyndes. Later na ut overlijden fan syn moeke un nch groatere hshouding fan 14! Un echte familyman met un groat hart. Wij kanne noait nee sge. Pleasers, ja dat binne wij!

Un groate Sneker bek, ok oh su herkenber, mar dat is slechts de btenkant. Su langsamerhaan de noadege littekens, ut hoart allemaal bij un ryk leven: 'Tel Uw zegeningen 1 voor 1...'

Ut sal ut GrootSneek coverferhaal fan dizze maand wurde. Ope foto, Fokko met un pasgeboaren lamke. Past wel bij um!
 
7 jny om 19:30
 
Omrop Frysln Kollum

Omrop Frysln plaatst foarlopech de kollums dy't wij as kollumnisten op faste tiden foar de radiomikrofoan tspreke nyt op'e site. Fandr dat ik dat hier nou op myn eigen webstek don.

Pedagogen

k Hew se in e loop fan myn leven foarbij kommen sin. De pedagogen. Nyt d pedagogen, want dy bestaan nyt. Nee gewoan ferskillende pedagogen en laat ik ut simpel houwe, skoaljuffrouws en skoalmeesters. Ik hew de mazzel had dat ik un moai swikje goeie onderwizers en onderwizeressen metmaakt hew op de skoalen wrt ik naar toe ging. k Hew ok amper f gyn traumatise ervaringen an myn skoaltiid overhouden.

Ut begon op hast sesjarege leeftyd, toen ik naar de Prinses Margriet Kleuterskoal an de Bloemstraat in Sneek moest. Ik was un ktoberjonkje en ok nch us eentsje dyt geboaren wurdde t de laatste week fan e wynmaand. Altyd en evech de oudste fane klas.

Over myn kleuterskoaltiid kan ik mij amper mear wat heuge, over de lagere skoal des te mear. Der salle sndermear deur de tiid inkleurde herinnerings bij weze.

Mar ik herinner mij nch as de dach fan gister hoet ik foar ut earst naar skoal ging. k Hew ut fastleid in un fers:

Eben Hazerskoal

achter bij oans moeke
op 'e fyts
foar ut earst
naar de groate skoal


de Hoge Brugge over
de Parkstraat deur


stiif sittend in
un houten bankje
met ut moaie meiske
Willy Weerts


en tussen de geraniums
tsicht op 'e Groate Kerk
boven ut skoalhek
de onbegrypleke woarden
'Eben Hazer'
tot su fer het de Heere oans holpen


mar dat wist ik
toen noch nyt

Halverwege de Eben Hazer skoaltiid gingen we naar de nieuwboude Groen van Prinsterer skoal in de Noorderhoek dr t ik woande.

Dr hadden we meesters in alle soarten en maten, letterlek en figuerlek. Un minne om nyt te sge freesleke minne pedagooch was meester A. Dy kearel stuurde mij elke maandachmrrens na ut ferskes opdreunen de klas t.

Dy ferskes, self hew ik ut altyd over fersen, waren de psalmen en gesangen, dyt ik de sundachs derfoar in de goodold Nooderkerk t e kp learde. Omdat de preken fan al dy Sneker swartrkken mij in ut minst interesearden. Der prijkte op myn rapprt dan ok altyd un 10 op Versje.

Nadat wij ut Versje opdreund hadden, w meester A. met de klas singe. Ik druk jonkje moest de klas dan ferlate: Want jij bromt z En dan ston ik dr moekesiel allienech ope gang tussen al dy naar sre regen stinkende jassen ope kapstk. Ik lsterden intns ferdrytech hoet myn klasgenoatsjes De dorre vlakten der woestijnen t folle burst songen. De tranen bengelden mij dan over de wangen, sufeul onrecht was mij wear andeen.

Jaren laten. Mocht ik EDOZA tidens un konsert in Theater Sneek presenteare. Ut moaiste kadoatsje fankreech ik toen op ut poadium fan een fan de bestuursleden fan ut koar. Ik mocht ut slliet met ut koar metsinge. Ik zie een poort wijd open staan.

Nee, at we ut over goeie pedagogen hewwe dan skit mij de naam fan oans hoofdmeester int sin: Meester Theun de Vries. Dy stuurde ok wel us eentsje de klas t, mar dat was wel pedagogys ferantwoard. Jopie befoarbeld. Dy jonge was nch feul drukker as ik en Jopie riep su nou en dan ok wel us wat ongevraagd deur de klas. Fral at der kwekelingen waren. Jonge learkrachten dyt ut fak leare moesten.

Toen op un mrren moest un kwekeling praktykeksamen don. Meester de Vries sach de bui al hangen, hij bedocht un geweldech plan om de kwekeling in beskerming te nimmen. Zeg Joop, zou jij vanmorgen onze hond wel even uit willen laten?

En Jopie sei gyn nee, froech allienech mar hoe lang mach ik futblive meester? Meester de Vries, un chte pedagooch, antwoardde blijf maar een uurtje weg Joop, dat vindt de hond ook wel fijn!

De kwekeling slaagde met glaans. Jopie had un wnderskoane mrren, met de hoan ane riem langs de oevers fane Franekerfaart. drt feul mear te ontdekken fiel as binnen de 4 muren fan un klaslokaal. Wat nou weggelekte onderwijstijd?

Bten de skoalmuren leare je ut meast! En Jopie wurdde later un beroemd oud-izerkoopman.

 
6 jny om 21:00
 
Sundachskyn Nouv

Oulopen nacht om 00.18 uur, op 06 jny, is geboaren oans prachtege kleinsoan Nouv van der Veer. Ut geboartegewicht is 3360 gram. Ut gaat foar wnder met dizze kleine weareldburger. Su trts ast mar kan. Sinds fandaach dus pake mar ik sal ok lstere naar de earetitel groatfader.

Dizze week op de site fan ut literr tiidskrift Ensafh ut geboartefers dat ik foar Nouv skreven hew. Se krije drmet de primeur.

Fanmiddach in Amsterdam op kraamfesite weest en earlek is earlek, fan ut stoere praat dat ik nyt sufeul met boarlingen hew is niks mear over.

Ik bin ferkocht!
 
5 jny om 19:42
 
Nieuw: It bste fan Nyk de Vries Humor t e Wlden

Vorige week verscheen bij uitgeverij Afk de nieuwe, komische bundel met ultrakorte verhalen van Nyk de Vries (Noardburgum, 1971): It bste fan Nyk de Vries, humor t de Wlden.

Nyk de Vries is schrijver, dichter, muzikant n Dichter fan Frysln. In de nieuwe bundel met zijn beste verhalen, vormen de illustraties van Willie Darktrousers, illustrator, troubadour, producer en op zijn eigen artistieke wijze filosoof, een prachtige aanvulling op de verhalen.

Met zijn prozagedichten, ultrakorte en absurde verhalen, treedt De Vries regelmatig op. Bij zijn performances maakt hij vaak gebruik van muziek en beeld. Van Renger (een filmische roadnovel, die in zowel het Fries als het Nederlands is verschenen) en prozagedichten maakte hij hoorspelbewerkingen voor de VPRO-radio. Voor Omrop Frysln maakte hij de radiorubriek De Mint fan Nyk dat werd genomineerd voor de NL-Awards.

Meer over Nyk de Vries: www.dichterfanfryslan.nl en www.nykdev.nl.

It bste fan Nyk de Vries, humor t de Wlden kost 7,50 en is nu te koop in de boekhandel.
 
4 jny om 17:45
 
Zilveren Anjer mear as ferdind foar Johan Veenstra

Fanmrren met un soad nocht naar de treiking fan de Zilveren Anjers 2020/2021 keken. Ut was te flgen op un livestream

Frynd Johan Veenstra, mnsterskriver t de Stellingwerven was een fan de treachte laureaten. In bovenstaand filmke fertelt Johan over syn (skrivers)leven. Foar mij is hij ok al heel lang un groate stimlatr. Johan fan harte met dizze onderskeiding!

 
3 jny om 17:32
 
Iedereen het wat te fertellen...

Of se nou un oud familieresept hewwe f dat se burgemeester binne, iedereen het wel wat te fertellen. Soms gaan ik allienech met de recorder op stap om minsen te interviewen, un andere kear gaat der un fotograaf met mij op pad. De fotografen wr't ik met samenwerk foar kranten en tydskriften hewwe allemaal hun eigen kwaliteiten en eigenaardechheden.

Johan Brouwer ging fanmiddach met mij met naar Joure. Onder ut motto fan 'at ik ut lgend ferdine kan, dan hoef ik ut staande nyt te don', skoat Johan ongetwifeld un fraaie plaat. Ik bin benieuwd wat ut eindresultaat weze sal.

De bovenste foto maakte ik fanmrren in un toen ok al sonovergoaten Woudsend. Stralende Tessa met rood-getuite lipkes en de moalen fan Woudsend op 'e achtergroan. 
2 jny om 18:47
 
Al wear un dach met un gouden lijstje

Fanmrren hew ik Tiny Faber interviewd. Un bysnder levensferhaal fan un hele optimistise dame dyt in har krapan 75 jarege leven al heel wat metmaakt het. Oulopen weekend kreech Tiny t hannen fan har bekende broer Peter, de akteur, de prachtech frmgeven (Gerard Hamersma) bundel Vriend van mijn gedachten.

In ut boek het Tiny har gedachtenspinsels an ut papier toefertroud. Hier en dr mut ik denke an Toon Hermans bij wat Tiny skrift, mar ut is onmiskenber har eigen geld dat se hoare laat. Ut wurdde un prachtmrren. Foar dergeleke interview sin ik noait op ut hrloazje. Trouwens sinds ik in 2013 myn omleidings kreech hew ik noait mear un hrloazy om had: Ik hew de tiid!

Tiny, ondanks har groate liefde foar Sneek, is se in har hele wezen un Amsterdamse. Prachtech om de taal fan de Hoofdstad t har moan te hoaren. Tiny het fanmrren ok foar mij an ut singen weest. Ut levenslied, ik bin der gek op.

Tjardo de Graaf

Fanmiddach ston Tjardo de Graaf (35) inenen met syn kleine dchterke foar de deur. Ik kreech un skitterend boek fan ut meiske. Un boek dat har fader skreven hert: Een bijzondere boekenzaak-Het geheim van oom Leonard. Ut is ut debt fan Tjardo. Tch geweldech dat hij mij un eksemplaar brocht.

Tjardo is ok nch us un achterbuurjonge. Ut hele projekt om ut boek tgeven te krijen is op un bysndere manier tt staan kommen. Ik sal Tjardo, in ut dageleks leven learaar Nederlaans, binnenkrt ok interviewe.

Al met al wear un dach met un gouden lijstje. Ik genyt fan ut leven.
 
1 jny om 22:37
 
Kollums foar de Omrop

Gister de earste kollum as faste ( mar wat is fast foar un frij man?) kollumnist foar Omrop Frysln foarlezen. Su nou en dan sal ik un kollum hier plaatste.

Dizze was op fersoek fan enkele minsen dy't reagearden.

Bysndere Bram

Faste prik. Op wonsdachs had ik altyd pleinwacht, toen ik nch ope Praktykskoal werkte. Dat is ondertussen hast al wear tien jaar leden. In myn kp is ut gewoan as de dach fan gister. At ik pleinwacht had, liep it simpelwech altyd fan e ene kan naar de andere kant. Ik ferdwaalde noait, hoe simpel kant weze.

Ut moaiste fan pleinwacht fon ik altyd at der kyndes met my opliepen fan de ene kant naar de andere kant fan ut plein. Kyndes dyt graach hun ferhaal kwyt wilden. Bysndere ferhalen hoarde ik dan, fan de meast teenlopende types dyt bij oans op skoal gingen. Faak swetsferhalen, mar suk sei ok hele aparte ferhalen.

Bram, ik brk nyt syn echte naam, was un aparte kwibus dyt mij op un wonsdachmrren fertelde dat se ths un werkster hadden. Ik sach um even t myn oochhoeken an en sei allienech mar fan oh Met un fraachtteken. Want ik wist hast wel seker dat der bij Bram en dy ths gyn geld was foar un werkster en sun groat hs hadden se nou ok nyt.

Menear looft mij seker nyt h, sei Bram na myn fraachteken oh? Ik ging der nyt op in, mar nch foardat we ut an ut eind fan ut plein waren froech ik um wel hoet de werkster hite. Dat weet ik nyt hoar, was Bram syn krte antwoard. Dat weestou nyt? Dat fyn ik nver, dou weest tch wel hoet jum werkster hyt? Nou, Bram dy wist ut nyt, mar hij beloofde mij ut an de frou te fragen.

Un week later, teraard wear op wonsdach, kwam Bram rap naast mij lopen. Ha menear, menear weet nch wel over dy werkster fan foarege week nou? Jaseker Bram, dou sst even frage hoet se hite nou? Met syn twinkelende oogjes sach Bram mij an, hij wist ut antwoard op myn fraach. En dat was foar hem al heel bysnder, antwoard wete op un fraach fan un learaar.

Se hyt Maatschappelijke werkster! En se komt alle dagen menear. Echt alle dagen! Ik sei teugen Bram dat ut prachtech was en dat hij fral de groten don moest an de werkster. At se yts over skoal en su wete moest, dan kon se mij altyd belle!

Dyselde Bram ging later dat jaar ok met op kamp. Dry dagen en dry nachten naar Flylaan. In un kampearboerderij. Wat un aventuur. Bram sach der wel enrm teugen op. Feul mear learlingen trouwens. Ut grs ging hast noait op fakaansy, hoocht us un nachtje tfanhs. Bram syn moeke fon ut ok wel spannnend, miskyn nch wel spannender as har seun.

Bram had allemaal instruksys fan moeke metkregen. Elke avend even belle, un kaartsje naar syn beppe stren en gaan su mar deur. Nch bst moeilek om dat allemaal te onthouwen.

Ut ging trouwens geweldech met Bram, hij hat gyn last fan onwennechheid en paste um wonderwel god an tidens dizze dagen kamp. Allienech ope derde mrren moest ik um even apart nimme. Ik fon dat hij nch al ryklek sjips, paprika, at. En f ut drdeur nou kwam, mar hij had un behoarlek dikke bk.

Dou sist der god t kearel, must nyt dikker wurde. Hij sach mij met un paar groate brne ogen an en alles was te sin dat hij self fon dat y nyt te dik was.

Wat sit der tch allemaal onder dyn treningsbroek, w ik wete. Toen liet hij mij 3 onderbroeken sin. Dry degeleke HEMA-onderbroeken dyt Bram over mekaar heen antrokken had.

Ik hew mamme beloofd om elke dach un skoane onderbroek an te trekken!

Inenen begreep ik Bram: Je gaan tch nyt in je bloate kont staan in un slaapkamer met stapelbden, drt allemaal andere jonges bij binne?

En drom hat Bram de onderboeken over mekaar heen deen. Groat gelyk Bram! Ik fyn skoalkamp machtech, sei Bram ok nch. Bram un bysndere jonge en dat was y! Un paar jaar later na dit kamp stapte Bram t ut leven. De maatskappij begreep um nyt en Bram de minsen nyt.