dagboek > overzicht
Dagboek november 2016
 
30 november om 12:09
 
Blik op'e literatuur (9) 
29 november om 17:23
 
Jacques Monasch again...Futdaleks mar even un misferstaan út de weareld helpe. Ik hew absolút nňch gyn keuze maakt op wat foar partij ik fňlgend jaar stemme sal at der Tweede Kamer ferkiëzings binne.

Dat ik nou un antal kearen op dit plak over 'Jee Em' blog het alles te maken dat hij un Sneker is. En op dit digitale frijplak krijt Sneek nou evevech & altyd rúm andacht. Nee, ik kom ok nyt op'e lijst!

An de andere kant is ut wel su dat ik de politieke beweging fan Monasch wel op'e foët fňlch. De man het seker un realistise kijk op de samenleving. Ik bin benieuwd hoe't hij syn kandidatelijst infulle sal foar de ferkiëzings.

Wat ik begrepen hew waren de minsen dy't gister met hem op pňrtret gingen un deursnee fan de Nederlaanse befňlking.

Op myn fraach richting Monasch hoefeul noordelingen op de lijst komme appte hij mij dat de lijstanfoerder in elk gefal út Sneek komt. Dęr falt fanself gyn speld tussen te krijen. Mar su'k sei ik fňlch de bewegingen fan Nieuwe Wegen naugeset! Fandaach un 'vlog' ( Hoe hip? Of tňch al wear achterhaald?!) fan Nieuwe Wegen. Monasch noemt in dizze earste 'vlog' overigens ut Gesprek fan Sneek wel even.
 
28 november om 17:34
 
Jacques Monasch begint nieuwe politieke partij

Met een sociaal hart en gezond verstand.’ ‘Tijd voor een doorbraak in de Nederlandse politiek.’ Het zijn twee quotes van Jacques Monasch uit het persbericht van zijn nieuwe partij dat onder de naam ‘Nieuwe Wegen’ mee gaat doen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Monasch schrijft op zijn Facebookpagina het volgende over zijn nieuwe partij: “Nederland is klaar met het wegkijken van links bij integratie- en immigratie problemen; Nederland wil vaste banen in plaats van de losse baantjes en flexcontracten die rechts bepleit; Nederland is het discrimineren van hardwerkende nieuwkomers meer dan zat; Nederland heeft genoeg van het buitensluiten van de burger, zelfs na referenda, door de gevestigde politiek. Het is tijd voor een doorbraak in de Nederlandse politiek.

Tijd voor een partij die economisch sociaal is, de menselijke maat centraal stelt en grenzen stelt aan immigratie, illegaliteit en de inbreuk op onze normen en waarden. Dat brengen we samen in een partij die wij vandaag presenteren met de naam: Nieuwe Wegen.”
 
27 november om 18:15
 
Moai moment foar Michel Vlap: debút in SC Heerenveen 1

De 19 jarege Michel Vlap het fanmiddach in ut met 0-1 ferloren duel teugen Ajax syn earste minuten in de hoofdmacht fan SC Heerenveen maakt. In de 89ste minút mocht Michel infalle en met de 3 minuten ekstra speultyd wurdde un jongesdroom werklekheid. Fan harte family Vlap!

Jan Vlap, foetbaltrener en fader fan Michel maakte fan 1988-1990 deel út fan de SC Heerenveenseleksy.

Dat Michel Vlap fanmiddach mocht debutearen is úteraard un beloaning foar syn gedrevenheid tidens de treningen. 
27 november om 11:44
 
O.N.S. TV

 
27 november om 11:31
 
At in absurdistys ferhaal ta libben komt

It bliuwt fansels apart om te skriuwen dat je in noflike jűn hân hawwe, wyltst je nei in toanielstik sjoen hawwe węryn’t fjouwer kearels fermoarde binne en dy’t dęrnei ta woarst fermealle wurde. En dochs is it sa. Ik skriuw oer it absurdistise stik ‘De frouljusslachterij’ fan Ilja Gort yn in bewurking fan oersetter Anja Steegstra. It stik belibbe ôfrűne tongersdeitejűn har premjęre ( ‘wrâldpremjęre’stiet op it programaaboekje) bij Teater Snits. Ik haw net bij de premjęre west, mar siet justerjűn op it plús fan de teaterstoeltsjes fan Theater Sneek.

It sil der sűndermis ta bijdroegen ha dat de spilers justerjűn foar de tredde kear mei it stik op de planken stiene, mar it kaam op mij allegear hiel relekst oer. Ik seach in ploech amateurspilers dwaande dy’t nocht belibben oan it aktearen yn in professionele omjouwing, net yn it lęste plak troch in fantastys dekôr, makke troch de bruorren Pier & Wiebe van Solkema. Wat in skitterjende foarmjouwing, wat un prachtich ljocht. De jonge regisseur Theo Smedes hat him mar útlibje kinnen en hat dat ek dien. Alles wat yn it bizarre ferhaal siet hat hij der neffens mij úthelle.

It ferhaal is sa simpel as’t mar kin, ferkearde kearels komme op in grouwelige wize oan har libbensein en bedarje yn’e gehakmole fan de fjouwer froulike slachters. Like nonsjalant ferteller Age Bootsma (wat in prachtstim hat de man!) it ferhaal fertelt wurde de manlju nei gichem holpen. Syboutsje van der Mear hat net allinne in haadrol yn it stik as Lucie, mar se pakt dy haadrol ek, har spul oertsjűget en net sa’n bytsje ek! Ek Eke Born, as letterlike manneslachter Bernadette kin mij bekoare.

Nergens giet it stik oer de top, it liket allegear deagewoan wannear’t de manlju út’e wei holpen wurde. Fansels is it dat net! It is bizar en grouwelich wannear’t minsklike resten yn woarst ferwurke wurde. En it is ek net gewoan wannear’t froulju fernedere en ferkręfte wurde. Stompsinnich laitsjen út it publyk bij sa’n sęne is al likemin gewoan!

De basis foar it stik komt út it ferhaal dat Ilja Gort yn 2012 skreau en fjouwer jier letter folslein bewurke ta wat it no is. Gort is fansels net de earste auteur dy’t sa’n ferhaal skreaun hat, de grutte Roald Dahl die dat al folle earder. En dan is der noch ús eigen Hylkje Goďnga (1930-2001).

Eins ferbjusterjend dat regisseur Theo Smedes mij justerjűn fertelde dat hij it wurk fan Hylkje Goďnga net kin. Dan hie er fęst it ferhaal ‘Optimaal funksioneare’, fan de skriuwster út Snits/Ysbrechtum linkt oan it stik fan Gort. Dat ferhaal stiet yn de bondel ‘Thús is de maggi op en oare ferhalen’út 1981. It lakonike fan Hylkje Goďnga dęr hie Smedes fęst wol wat mij kinnen.

 
26 november om 18:42
 
Verdienstelijk gelijkspel O.N.S. Boso Sneek tegen koploper FC Lisse

Sneek- O.N.S. Boso Sneek heeft vanmiddag met 0-0 gelijk gespeeld tegen de trotste koploper FC Lisse van de derde divisie. Zondemeer een bonuspunt voor de Snekers en er had zelfs nog een overwinning in gezeten als Curty Gonzales meteen na de thee zijn vizier iets scherper had gehad. Die tweede helft begon overigens pas na het nodige oponthoud vanwege een blessure van grensrechter A.C. van Dooren. Omdat er geen vierde official aanwezig was moesten de spelers noodgedwongen een halfuur wachten op een vervanger die in de persoon van dhr. Arjan Overwijk gevonden werd.

De eerste helft was ronduit rommelig, met veel balverlies voor beide ploegen. Het liep zeer stroef bij O.N.S. waarbij opviel dat de Snekers weinig succesvol de lange bal speelden. Ook FC Lisse liet niet zien waarom de ploeg de fiere koploper in de derde divisie is. Wel waren de spelers uit de Bollenstreek wat balvaster dan O.N.S., echter ook zij konden de spreekwoordelijke potten niet breken. De 0-0 rustand was dan ook terecht.

Na een extra warming-up kwam O.N.S. beter uit de startblokken en had Gonzales zijn ploeg op voorsprong moeten zetten. In de tweede helft kwamen er nog een aantal mogelijkheden voor O.N.S. maar gescoord werd er niet, zodat er na een lange middag een nul-nul genoteerd kon worden.

Door het gelijkspel blijven de Snekers gewoon volwaardig meedoen in de razend spannende competitie. Er is zeer weinig krachtverschil in de derde divisie van het zaterdagvoetbal. O.N.S. heeft 17 punten uit 15 wedstrijden evenveel als Harkemase Boys, SteDoCo en Rijnvogels. Het puntenaantal is goed voor een gezamenlijke twaalfde plaats met maar vier punten achterstand op de nummer zeven in de rangschikking.

Volgende week speelt O.N.S. een uitwedstrijd tegen Jong FC Groningen die op de zesde stek bivakkeert met 23 punten. 
25 november om 17:37
 
Blik op 'e literatuur (8)

De laatste halte

In 'De laatste halte' leest fotograaf Meindert Minnema dat zijn oom onder verdachte omstandigheden is gestorven. Hij probeert na te gaan wat er is gebeurd. In de dagen waarvan hij in dit boek verslag doet, wordt zijn identiteit serieus ondermijnd.

De laatste halte is een intrigerende psychologische roman over dood en liefde, weemoed en bedrog.

Het boek is vol geschiedenis en tegelijk actueel. Een pottenbakster, een domina, iconen als de dichter Gysbert Japicx (1603-1666) en de schilder Alma-Tadema (1836-1912) spelen een rol.

De laatste halte beschrijft een Elfstratentocht, maar is meer. Het is een odyssee čn een ode aan Friesland ineen.

Auteur: Simen Oetie
Aantal pagina’s: 256
Prijs: € 17,95
Uitgever: www.uitgeverijaspekt.nl
ISBN: 9789463380638

 
24 november om 18:22
 
Blik op 'e literatuur (7)

Tussen hemel, ijs en aarde

Hoe houd je de focus scherp op het ijs, de baan en de blokjes en hoe blijf je ook nog eens normaal vrouw als je traint als een man? In het autobiografische ‘Tussen hemel, ijs en aarde’ blikt Carla Zijlstra op een intrigerende manier terug op haar carričre als topsporter. Wat doe je, maar vooral wat doet het met je. Ze laat de lezer voelen hoe het is om creatieve naďeve gedrevenheid te vervangen door bijna masochistische discipline.

Dit boek gaat niet alleen over succes, maar ook over teleurstelling. Slikken, ademhalen en weer verder gaan, altijd maar weer verder gaan. Het gaat niet alleen over schaatsen maar ook over een leven daarnaast en erna. Hoe is het om gewoon als vrouw begeerd te worden en eens niet op techniek te hoeven letten, op ranglijsten te staan, hoe is het om zonder regels en conventies er gewoon te mogen zijn?

Zijlstra: “Ik wil je meenemen achterop mijn fiets en in de luwte van mijn slag. Door de bocht en op het rechte eind. Ik wil je vertellen hoe dat voelde, wat het met me deed en hoe het mijn verdere leven vorm gaf.”

Tussen hemel ijs en aarde_Inkijk.pdf

Formaat 145x210x22 mm
Aantal pagina's 322

Auteur Carla Zijlstra

Biografie:

Carla Johanna Zijlstra, geboren op 15 maart 1969, was twaalf jaar lang vooral schaatsster. Een stayer, iemand van de lange adem. Pas na 3000 meter, als anderen amper meer op hun benen konden staan begon zij in haar lijf kracht en gemak te voelen. Tien keer Nederlands kampioen, twee keer tweede bij het wereldkampioenschap. Drie Olympische Spelen. Twee keer vierde. Ze trouwde met de Australische olympische langlaufer Anthony Evans en woont nu met haar man en kinderen in Australië.
 
23 november om 18:34
 
Anton B. was here!

Sjerp Jaarsma in ut midden, met links útgever Hans Maar en rechts Anton B.

Anton B.(80) ‘gentleman-inbreker’ út Sneek het fanmiddach op de ‘luchtplaats’ fan De Blokhuispoort in Liwwarden ut earste eksemplaar fan ‘Handen Omhoog!’Dit is een overval!’ an auteur Sjerp Jaarsma overhandegd. Der was oranjekoek met ut finjet fan ut boek boven op de slachroom en der waren bysondere gasten. Hearlek rommelech allemaal en Anton B. dy’t tien jaar leden nňch nyt op de foto mocht in de Friesland Post toen ik um foar dat blad interviewd had, liet um nou rustech ‘knuffele’ en fotografeare.

Ut sal ongetwifeld met syn leeftyd te maken hewwe, Anton bereikte dit jaar de leeftyd fan ‘de zeer sterken’. In ut boek staan twee hoofdstukken over Anton B., węronder de spektakulęre kraak op ut Pňstkantoar fan Apeldoorn, enkele tientallen meters fan ut plaatseleke plisyburo. Anton ontkende fanmiddach opnieuw dat hij dy overfal pleegd het. Dat deed hij tien jaar leden ok al toen ik um interviewde foar de Friesland Post en froech ňf hij de súperkraak wel ňf nyt deen had. Der wurdde in de nacht fan saterdach 30 op sundach 31 jannewary 1971 mar liefst 903.037,11 gulden buit maakt!

“Bij een kraak in de zuivelfabriek van Grou, haalde Anton de sleutel bij de boekhouder van huis vandaan en nadat hij de kluis had geleegd, bracht de inbreker de sleutel weer keurig netjes thuis. Hij noemde dat service van de zaak”, aldus schrijver Sjerp Jaarsma.

Onder de anwezegen was fanmiddach ok foarmalech Livin’Blues drummer Arjen Kamminga, dy’t oait ten onrechte in ferbaan brocht wurdde met de ontsnapping fan Age M., de Man met de Termische Lans. Arjen roffelde even op syn drumstel en toen kwam Anton B. met un trolley fol boeken ut binnenplak opriden.

Kunstskilder Martin Sijbesma en syn frou Ytsje Sijbesma-Eringa út Kubaard waren fanmiddach ok anwezech tidens de overhandeging fan ut boek. Anton B. skilderde tňt foar kňrt ok nňch, mar dat komt der de laatste tiid nyt mear fan fertelde hij mij.

Na afloop hew ik Anton nňch útgebreid interviewd. Ut gefaar bestaat dat je de ‘gentleman-inbreker’ miskyn wel ‘tefeul kuffelen gaan’sei een fan de sjoernailsten dy’t ok bij de presentasy was. Dat Anton moai fertelle kan, wurdde mij fanmiddach opnieuw dúdelek. En ik hou nou eenkear fan moaie ferhalen!

Anton & Me: lache om moaie ferhalen en 'Sneek is feul moaier as dat gat hier...!' (foto Jaap Schaaf-Het Hoge Noorden )
 
22 november om 20:21
 
ONS Boso Sneek en trainer Richard Karrenbelt na dit seizoen uit elkaar

Karrenbelt afgelopen zaterdag tijdens wedstrijd O.N.S. -SteDoCo

ONS Boso Sneek en trainer Richard Karrenbelt nemen na dit seizoen in goed onderling overleg afscheid van elkaar. De in Apeldoorn woonachtige Karrenbelt (49) is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen in dienst van de Sneker derde divisionist en was daarvoor o.a. trainer van SC Genemuiden en CSV Apeldoorn en SDC Putten. Vorig seizoen behaalde hij een zeer verdienstelijke 10e positie in de eindrangschikking van de Topklasse en ook dit seizoen manifesteert ONS Boso Sneek zich voorlopig weer in de middenmoot. Gezien de zeer beperkte financiële middelen van ONS Boso Sneek is dat een prima prestatie. Ook in de snelle doorstroming van A-junioren naar het 1e elftal speelt Karrenbelt een belangrijke rol. ONS Boso Sneek en Richard Karrenbelt hebben er ondanks de vele blessures die de Snekers momenteel teisteren alle vertrouwen in dat ONS zich ook dit jaar weer weet te handhaven. ONS Boso Sneek zal zich de komende tijd beraden over de opvolging van Richard Karrenbelt.

Persbericht O.N.S. Boso Sneek om 20.20 ontfongen
 
22 november om 17:38
 
GrootSneek is wear spraakmakend

Fandaach rolde ut novembernummer fan GrootSneek fan de persen. 'k Had o.a. un interview met Evert van der Veen, hieronder ut intro fan dat ferhaal. Ferder spraakmakende ferhalen over Snekers & Súdwesthoekers met un coverstory over un Sneker No Surrender-lid. Feul leesplezier!

Evert van der Veen & Jikke van der Horst-Ozinga

"In de gelagkamer van De Stadsherberg in Sneek hangt een prachtig schilderij van Jikke van der Horst Ozinga, ooit oudste kasteleinske van Nederland. Op het schilderij is te zien hoe Jikke Ozinga van het vermaarde hotel iemand toespreekt. De reden ligt letterlijk achter haar, een hoopje hondenstront voor haar etablissement, daar achtergelaten door de hondenbezitter, onzichtbaar, die vermanend door Moeke Jikke wordt aangesproken.

Het schilderij is gemaakt door Evert van der Veen, die talrijke unieke schilderijen over zijn stad Sneek en haar inwoners heeft gemaakt. Een portret van een schilder die ernstig ziek is (‘dęr komst tňch nyt foar?’), maar desondanks nog altijd moedig in het leven staat. Zou het niet eens tijd worden een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te maken?"
 
21 november om 19:01
 
Handen omhoog!

Hierbij de cover fan un opsienbarend boek dat woënsdachmiddach presenteard wurdt sal. Ik hew un útnoadeging foar de presentasy kregen en sal der ok naar toe.

Nyt in ut laatste plak omdat der un bekende Sneker met fan doën het!

Onderstaande info wil ik al fast met jum dele, staat overigens gewoan op internet...

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 25-11-2016

Korte inhoud

Banken hebben vrijwel geen cash geld meer in hun kluizen. Dit en de verscherpte veiligheidsmaatregelen maakt dat de klassieke bankoverval op sterven na dood is. Dat was ooit anders.

De jaren zestig en zeventig kenden een hausse aan bankovervallen. Het geld voor de lonen werd nog contant uitgekeerd dit werd in grote hoeveelheden opgeslagen in de kluizen van banken. De banken waren bovendien slecht beveiligd.

Pas vanaf de jaren '70 verbeterde de beveiliging en was een bank overvallen niet langer een fluitje van een cent. Bankrovers werden steeds creatiever en gewelddadiger. Ze wisten te ontkomen met speedboten en snelle auto's. Er werd steeds vaker gebruik gemaakt van zware wapens, shovels en explosieven. Bij de brute reeks overvallen door de Bende Haemers vielen zelfs doden. De Scarface-bende en Mocrovers deinsden er niet voor terug om op de politie te schieten.

De brutale diamantroven van Schiphol en Luchthaven Zaventem staan, samen met de 'diamantroof van de eeuw' op het Antwerp Diamond Center in de Top 10 van de grootste roven van de wereld.

De beroemdste, beruchtste en meest spectaculaire roven en overvallen staan in Handen omhoog! Dit is een overval! Een fascinerend boek over de opkomst en ondergang van de klassieke bankoverval. Vol nieuwe feiten en onthullingen. Zoals wanneer werd de allereerste bankoverval gepleegd? Hoe gaan de daders te werk? Wat doen politie en justitie? Wat was de hoogste buit ooit? Welke Topcriminelen begonnen hun misdaad carričre met een overval?

Met een exclusief voorwoord door John van den Heuvel

Crimewatcher Sjerp Jaarsma (1968) is co-auteur van de bestseller Panorama Misdaaddossier- De Heineken ontvoering en auteur van Kidnapping & Losgeld. Hierover schreef Peter R. de Vries: 'Voor crime-liefhebbers zeer interessant!'
 
21 november om 09:23
 
Loodsverkoop BVR voor Het Theehuis Sneek

Zaterdag 26 november organiseert de BVR ( Bazar- Veiling- Rommelmarkt Sneek) in hun pand aan de Touwslagerstraat 24 op industrieterrein De Himmen van 09.30 – 13.30 uur weer een loodsverkoop. De opbrengst gaat naar Het Theehuis Sneek

In het voorjaar van 2017 zal in de voormalige beheerderswoning van de algemene begraafplaats een theehuis worden gevestigd.
De initiatiefnemers denken dat zij hiermee voorzien in een behoefte; namelijk een ruimte creëren waar mensen na een bezoek op de begraafplaats even tot rust kunnen komen…, ‘op kunnen warmen’ met een kopje thee of koffie en, wanneer iemand daar behoefte aan heeft, een luisterend oor bieden.

Tevens zal er aandacht worden geschonken aan het optimaliseren van andere serviceverlening zoals het verstrekken van informatie aangaande begraafplaats en een goede toiletvoorziening.

Het Theehuis Sneek zal volledig gerund worden door vrijwilligers.


 
20 november om 22:46
 
Gisteravend in ut Abe Lenstra Stadion

Je kanne je fanself tňt op'e kobnt toe nat regene late, mar dat is niks foar mij. Dęrom mar onder de rôze parasol naar ut Abe Lenstra Stadion toelope en ok nňch even tegare met myn tribúnegenoaten onder dizze plots op'e foto. tHENKs fotograaf Martin de Jong: http://martindejong.photoshelter.com

 
20 november om 11:38
 
O.N.S.-TV

 
19 november om 22:36
 
Dikverdiende punt voor O.N.S. Boso Sneek tegen SteDoCo

Sneek – O.N.S. heeft vanmiddag een dik verdiende punt bepaald tegen SteDoCo uit het Zuid-Hollandse Hoornaar. Op een steenkoud Zuidersportpark werd het 1-1. Yume Ramos scoorde voor de Oranjehemden.

Vooraf aan de wedstrijd werd een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen, in verband met het overlijden van maar liefst drie mensen uit de O.N.S.-familie: Eric Meijer, Gerard van Leeuwen sr. en Ria Jaasma. De vlaggen op het Zuidersportpark wapperden deze dag half stok.

De eindstand van het duel O.N.S. – SteDoCo was met de rust al bereikt. O.N.S. speelde met een uitermate jong elftal. Youngster Tom Arissen werd notabene uitgeroepen tot Man of the Match. De jongeling speelde inderdaad een prima partij. De eerste helft waren de ploegen gelijkwaardig, waarbij in het eerste kwartier het spel op en neer golfde, het tweede kwart in het voordeel van de gasten was en O.N.S. het kwartier voor de thee de bovenliggende partij was.


In de tweede helft mocht O.N.S. de meeste aansprak op de overwinning maken, de Snekers waren heel dicht bij een treffer toen een doelpoging van Ramos via de lat al of niet over de doellijn stuiterde. Patrick Amels kopte ook nog eens vol op de lat boven keeper Steinman van de Zuid-Hollanders.

O.N.S. staat nu op een gedeelde twaalfde plaats met 16 punten uit 14 wedstrijden. De krachtsverhoudingen zijn overigens minimaal in de derde divisie zaterdag. Volgende week speelt O.N.S. opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt koploper FC Lisse op bezoek.

O.N.S. voorzitter Harm de Wagt in gepeins verzonken...
 
18 november om 22:37
 
Dagje Skarnestraat.... 
17 november om 17:53
 
De stilte foar de oalybňllestňrm!

Nňch even rust en dan gaat dizze masine helemaal los! Fňlgende maand in GrootSneek mear
 
16 november om 18:14
 
Bijzonder boek over politieman Tjeerd de Walle: Hercules van De Wâlden

Hercules van De Wâlden is het verhaal van politieman Tjeerd de Walle uit Feanwâlden, opgetekend door zijn oud-collega Peter Boomsma. De uitkomst is een zeer openhartig boek. De Walle vertelt over zijn leven als politieman in Elburg, Lichtenvoorde, Abcoude en Noordoost Fryslân. Over de klachten die tegen hem zijn ingediend (‘Als je nog nooit een klacht aan je broek hebt gehad, heb je nooit een flikker uitgevoerd’), over zijn vernederende gang naar de rechter omdat hij een verdachte een trap onder zijn kont had gegeven en over zijn depressie.

Dat was de enige voorwaarde die De Walle vooraf stelde: er moet in dit boek aandacht zijn voor mijn depressie.

Ook Tjeerd zijn vrouw Geertje geeft haar mening over ‘die rotziekte’. En natuurlijk is er aandacht voor muziek. Tjeerd speelt trompet, was lid van het Nederlands Politieorkest en speelde in de Blauhúster Dakkapel.

De muzikale genen van Tjeerd en Geertje zijn doorgegeven aan dochter Femke, presentatrice bij Omrop Fryslân, en aan Elske, als singer-songwriter bekend onder de naam Elske DeWall

Auteur: Peter Boomsma
Uitgever: uitgeverij Louise

Voorintekening tot 25 november van 16,50 voor 15 euro

 
15 november om 18:02
 
Gerard van Leeuwen sr.

Op saterdach 29 ňktober besocht ik de thúswedstryd fan O.N.S. Boso Sneek teugen Sv Huizen. Na afloop fan dy wedstryd maakt Rob Bosma ( een fan de ONS fotografen ) un foto fan Gerard van Leeuwen sr. en mij. Ik plaatste dy foto op myn FB-pagina en skreef der o.a. dit: “Altyd in de buurt fan deskundegen! Good old trener Van Leeuwen en Henk Peter Blok…” Van Leeuwen, su't ik um úteraard altyd noemde sprak mij immer an met 'Henkie' en dat klonk fertroud út syn moan.

Ut is de een fan de laatste foto’s, miskyn wel laatste foto, dęr’t Van Leeuwen sr. op staat.

Gister is ‘Gradje’ overleden. Fandaach staat un I.M. skreven deur syn soan Gerard jr. op de O.N.S.-site. Hierboven de bewuste foar mij nou de bysňndere foto en hieronder ut I.M. Ik węns de family sterkte toe met ut ferlies fan Gerard sr.

In memoriam: Gerard van Leeuwen sr.


Door Gerard van Leeuwen jr.


Op maandag 14 november overleed onze vader, schoonvader, opa en overgrootvader Gerard van Leeuwen senior. Verreweg de meeste van jullie kennen hem, alleen al vanwege het feit dat ie vrijwel alle zaterdagochtenden aanwezig was bij het jeugdvoetbal.

Als voetballer debuteerde hij al op 17- jarige leeftijd in het eerste elftal van T.E.C uit Tiel, waar hij geboren is. Toen, in 1952, bestond er nog geen betaald voetbal in Nederland. Hij speelde op het hoogste niveau tegen bijvoorbeeld PSV, BVV Den Bosch en Feijenoord. Tegen Feijenoord heeft ie nog gescoord ( zie foto). Het was de tijd van keeper Steenbergen, de vader van Hansie Hansie Kraay en Kees Rijvers.

Toen hij mijn moeder leerde kennen verkaste hij naar Sneek en speelde voor vv Sneek en ONS. Later nog als trainer-speler bij IJVC. Als trainer was hij actief in de regio bij TOP'63, HJSC, Mulier, Robur Harlingen en De Walde. Bij de laatstgenoemde vereniging voelde hij zich het beste in zijn element. Het no nonsens lange halen voetbal, waar hij later nogal hekel aan had, en het karakter van zijn ploeg in Elahuizen zorgde ervoor dat er een mooie wisselwerking ontstond.

Na zijn trainersloopbaan werd hij vrijwilliger bij ONS en werd hij adviseur in de TC met onder andere Bauke Algera en Theo de Haan. Bij het woord vrijwilligerswerk lag het accent bij mijn vader op de laatste vier letters: werk. Koffiedrinken mocht, maar niet te lang. Hij was daarin bepaald niet gemakkelijk voor de andere mensen van de terreinploeg, maar zeker ook niet voor hemzelf.

Vier jaar geleden overleed onze moeder en was de echte glans bij "senior" er wat af. Hij bleef echter belangstellend, fanatiek en zorgzaam. Vooral zijn kleinkinderen waren heilig voor hem. Hij vond het geweldig dat Joeri weer terugkeerde bij ONS en was ongevraagd direct bereid de helft van zijn cursus TC2 te betalen. Dan moest ie wel slagen want anders diende er terugbetaald te worden. Er moet en zal gepresteerd worden!

Elke vrijdag aan het eind van de middag kwamen mijn broer Egbert en ik bij hem voor de wekelijkse "persconferentie", met als voornaamste onderwerpen voetbal in het algemeen en ONS en TEC in het bijzonder. Meningen en veroordelingen werden daarin tot het laatste moment helder en duidelijk geformuleerd. Ook in het ziekenhuis meldde hij nog dat de punten van TEC vorige week behaald tegen streekgenoot FC Lienden dubbel telden.

Voor pa was het leven een metafoor voor een voetbalwedstrijd. Een geboorte was een aftrap, ziekte een blessure en Mark Rutte was wel een heel slechte scheidsrechter. Zondag 6 november kreeg hij na een lichte tia in het ziekenhuis een herseninfarct van grote omvang. Hij raakte in coma, met pagina 819 van Teletekst op het scherm. Hij heeft na enkele waarschuwingen, nu de definitieve rode kaart ontvangen. Hij en wij hebben er vrede mee.

Een markante voetballiefhebber, maar vooral een lieve vader, schoonvader, opa en overgrootvader speelt nu voor altijd op het hoogste niveau.
Conform zijn wens zullen we in besloten kring als familie afscheid van hem nemen.
 
14 november om 22:36
 
Kan Tryater met De Wierheid fan Wylgeragea ook in de Noorderhoek komen?

Sneek- Op 23 en 24 november speelt Tryater in de Noorderkerkzaal van Theater Sneek de voorstelling ‘De wierheid fan Wylgeragea’. Het stuk, geschreven door Kees Roorda, gaat over hoe moeilijk het is om de nuance te bewaren in tijden van toenemend onbehagen en onzekerheid.
Wethouder Stella van Gent interviewde Roorda vanavond op een bijzonder boeiende manier over het toneelstuk.

Arjan Hut droeg twee verzen voor

Kees Roorda vertelde dat hij al in 1999, kort na al het tumult rond de moord op Marianne Vaatstra en de verplaatsing van het asielzoekerscentrum met het idee rond liep om een dergelijk stuk als ‘De wierheid fan Wylgeragea’ te schrijven.

Het stuk gaat niet specifiek over wat er toen in Kollum gebeurde maar meer om een universeel mechanisme dat schijnbaar overal in werking treedt als de veiligheid van een gemeenschap in het geding komt. Het stuk is beslist niet bedoeld als een aanklacht tegen kleinburgerlijkheid, van buurtbewoners die zich verzetten tegen de komst van een AZC. Maar soms is de eigen familie, het dorp belangrijker dan de waarheid.

Wethouder Stella van Gent: als interviewer duidelijk in haar element!

Roorda en Tryater hopen met het stuk te bereiken dat mensen genuanceerder tegen de problematiek van asielzoekers en alles wat hier mee te maken heeft aan gaan kijken. Het stuk is ook voor Sneek actueel, nu hier (weer) een AZC komt. Een suggestie uit het publiek of Tryater ook letterlijk naar de Noorderhoek komt om daar het stuk op te voeren werd door wethouder Van Gent meteen warm ontvangen.

“Als het aan mij ligt, dan gaan we dat zeker proberen”, antwoordde zij. Kees Roorda beloofde dan zeker te komen en de aanwezige Tryater-vertegenwoordigers gaan de suggestie serieus onderzoeken om deze te realiseren.

Het keukentafelgesprek werd georganiseerd door Tryater in samenwerking met De Moanne, algemien-kultureel opinyblęd .

Hopelijk zijn dergelijke bijeenkomsten in Lewinski voor herhaling vatbaar. Wethouder Van Gent mag dan wel weer optreden als gastvrouw en interviewer!

Toneelschrijver Kees Roorda (rechts), samen met acteur Joop Wittermans, die vanavond ook aanwezig was.
 
14 november om 11:14
  EXPOSITIE JIKKE VAN DE WAAL-BIJMA EN FRANÇOIS LODEWIJCKX

SNEEK – Van 26 november tot en met 31 december 2016 is er een nieuwe expositie te bezichtigen aan de Singel 82 te Sneek. In Galerie Bax Kunst wordt werk geëxposeerd van de kunstenaar François Lodewijckx. Samen met de keramische objecten van Jikke van de Waal-Bijma belooft het een expositie van hoog niveau te worden.

Vrienden van de Galerie krijgen tussen 10.00 en 12.00 uur gelegenheid tot voorbezichtiging van de expositie. Geďnteresseerden zijn van harte uitgenodigd de opening bij te wonen om 16.00 uur. Het muziekduo Amaretto speelt namens het Kunstencentrum Atrium live accordeonmuziek in de Galerie. Iedereen is de gehele dag van harte welkom.

Jikke van de Waal-Bijma

Niets en niemand is volmaakt,
juist het onvolmaakte
geeft een volmaakt beeld van de mens.

Mensen, daar draait het allemaal om in het werk van keramiste Jikke van de Waal – Bijma.
Zij boetseert met kleine stukjes klei, maar bouwt het werk ook op met platen van dit materiaal. Veel van haar beelden zijn als het ware in doeken gewikkeld. De huid van de objecten is bij haar werk erg belangrijk, daar breng ze veel variatie in aan.

Door die “inpakmethode” kan ze bijvoorbeeld laten zien dat de mens groeit, in zichzelf gevangen zit, zich al of niet wil meedelen aan de wereld. De mens in al zijn hoedanigheden en emotionele uitdrukkingsvormen, dat is wat ze probeert te vangen.

Mensen uit andere culturen inspireren haar, zoals bijvoorbeeld de Toearegs. De wankele positie van het individu binnen een groep laat ze zien, maar ook de trots en de onafhankelijkheid.

Menselijke figuren blijven haar boeien. De voortdurende fascinatie voor de menselijke gestalte en hun relatie onderling. Ze laat in haar werk zien hoe een mens in de wereld staat. In de meest denkbare verschijningsvormen.

De sporen van de tijd komen regelmatig terug in haar werk. De tijd die van invloed is op het denken en doen van de mens. De tijd die sporen achter laat, zowel letterlijk als figuurlijk.
Ook mensen die onderweg zijn. Mensen die communiceren en daarbij tot de essentie van het menselijk bestaan worden teruggebracht.

Vaak zijn haar menselijke figuren samengevoegd tot een onlosmakelijk geheel. Apart, maar toch verbonden.
Jikke van de Waal – Bijma exposeert haar keramische en bronzen mensbeelden regelmatig in Nederland, Duitsland, Denemarken en België. Het is de eerste maal dat zij exposeert bij Bax Kunst in Sneek.

François Lodewijckx

François Lodewijckx (1939-2013) werd geboren in Zierikzee. Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool van 1961 tot 1964 en behaalde daar zijn akte MO-A Tekenen. Van 1964 tot en met 1966 studeerde de kunstenaar aan Het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hier volgde hij de disciplines vrije grafiek en portretschilderen.

Het meeste werk van Lodewijckx ontstaat uit de verbeelding, met een enkele toevoeging vanuit de waarneming. Naast een sterke thematische gebondenheid (mens, mens en omgeving) vindt een voortdurend materiaalonderzoek plaats. Combinaties van materialen en technieken worden ondergeschikt gemaakt aan het thema. Dit materiaalonderzoek heeft geleid tot heel eigen procedés, zoals houtskooldruk met gombatik. De structuur van de ondergrond is in hoge mate bepalend voor het eindresultaat.

Er werd wel gezegd dat Francois Lodewijckx vertolker was van een droomwereld waarin mens en dier centraal staan. Hij laat een grote veelzijdigheid aan techniek zien bij een zeer doordacht en gevoelig kleurgebruik.

Vanaf ongeveer 1963 exposeerde François Lodewijckx met regelmaat in binnen- en buitenland. Hij woonde, werkte en exposeerde in die tijd onder andere in: Antwerpen, Terneuzen, Spijkenisse, Paramaribo, Turnhout, Hardenberg, Stedum (Gr), Rolde (Dr), Bergen op Zoom, Nijverdal, Deventer en Velserbroek.

Vanaf 1985 had hij exposities in Amsterdam, Arnhem, Assen, Bussum, Groningen, Hooghalen, Meppel, Putten, Steenwijk en Vries in Nederland. In België werd zijn werk tentoongesteld in onder meer Antwerpen, Bredene, Brussel, Genk, Mons (Bergen) en Turnhout. In Duitsland volgden er exposities in Bad Bentheim, Bad Godesberg, Bonn en Lübeck. In Frankrijk exposeerde Lodewijckx meerdere malen in Parijs.

Lodewijckx was in Paramaribo als docent onder andere verbonden aan de Surinaamse Academie voor Beeldende kunsten. Van 1972 tot 1989 was hij werkzaam als docent aan de Academie Minerva te Groningen. Van deze bekende kunstenaar heeft de Galerie permanent werk in stock.

De expositie duurt t/m 31 december 2016.

 
13 november om 16:04
 
Fleurege kuier deur un grize Sneker binnenstad

Sukrekt un kuierke deur un aardech grize binnenstad maakt. Kwam Piet Schaper ok teugen, dy't der gyn enkel beswaar teugen had dat ik hem even op'e foto sette. Moai foar nou & later!

 
12 november om 15:34
 
Indrukwekkende toneelvoorstelling Bint

Gisteravond bij indrukwekkende toneelvoorstelling Bint geweest. Peter Miedema schreef onderstaande recensie.

'De trap omhoog lag stijf gestrekt, met dubbele houten armzwaai naar hoger. Een schepsel was daar, zwart, doodsbleek, dat toefde, keek, en bij de bocht verdween.'


‘Bint’ (1934) van Ferdinand Bordewijk. Een schoolsysteem. Tucht of begrip. Discipline of chaos. Destijds geschreven als een waarschuwing voor het opkomend fascisme. Een fascinerend boek met prachtige taal. Bordewijk op z'n best.

Bint gaat over een beginnende docent (Meneer De Bree, subtiel vertolkt door Tijn Dokter). De Bree wordt docent op een school waar een ijzeren tucht heerst onder schoolhoofd Bint (Jules Croiset). De Bree worstelt met de tweestrijd tussen het vormen van de leerling als eenheidsworst versus een mensgerichte, individuele aanpak.

Twee schoolklassen: het rebelse 4D, met de veelzeggende bijnaam ‘De Hel’ en de intelligente en hardwerkende bloemenklas. Een zelfmoord van een leerling, veroorzaakt door een onvoldoende: de oorzaak van een heuse schoolrevolutie. Een romance tussen hoofdpersoon De Bree en juffrouw To Delorm. Een schoolreis. Rapportbesprekingen. Ziehier de ingrediënten waarmee Bint is vormgegeven in deze voorstelling.

Regie- en decortechnische vondsten maken het stuk verrassend en afwisselend. Zoals het decor; verrijdbare trapsgewijze minipodia worden multifunctioneel ingezet; als klasselokaal, brug en als schoolpoort. Maar ook de vormgeving van een fietstocht tijdens een schoolreis getuigt van klasse.

Tekenend voor de schoolsfeer zijn de rapportenvergaderingen. In geleuter over de persoonlijke toestand van de leerlingen heeft Bint geen zin. De aangekondigde zelfmoord van een leerling gebruikt hij voor de schoolmarketing. De wijze waarop de cijfers worden vastgesteld, de docenten roepen staccato, bijna rappend, hun cijfers, is grappig. Tekenend voor de voorstelling: griezelig en komisch tegelijk. Tussen deze twee uitersten beweegt het stuk zich constant.

Dat maakt de voorstelling even vermakelijk als belerend. De thematiek van Bint is namelijk van alle tijden. Hier en nu klinkt immers de roep om tucht in de samenleving ook luid. Dat maakt dit stuk actueel.

Bint is een prachtige, bijna klassieke, toneelvoorstelling. Wij hebben vooral genoten van Jules Croiset. Deze éminence grise van Neerlands toneel overdondert de zaal met zijn charisma, stem, timing en tijdloos vakmanschap. Hulde.

Peter Miedema

 
11 november om 18:59
 
Sint Maarten foar altyd!!

Myn avend kan al nyt mear stukken toen sukrekt de earste Sint Maarten lopers bij oans anbelden en un prachtech tradisjoneel Sint Martinusferske songen. Twee glunderende kňpkes fan Salysha (links) en Sofie, dy't fol overgave songen bij ut licht fan hun fraaie lampions.

Noflek dat ut fanavend suk ideaal wear is, teugen kou kanne je kleden nou?!
 
10 november om 21:49
 
Fandaach was de Dach fan de Mantelsňrch!

Mňrren mear!!
 
9 november om 19:06
 
President

Hatseflats in ut kwadraat! Dat was even wreed wakker wurden fanmňrren. Ik wist nyt wat ik las dat Donald Trump de nieuwe president fan de Joe Es Ee wurdt. En dan te bedenken dat Hillary Clinton mear stemmen kreech as Trump. Apart kiessysteem. Amper de slaaplúskes út de ogen mocht ik as Meunsternimmer bij Omrop Fryslân myn sechje doën over de ferrassende útslach.

Eigenlek was ik folledech konfús fan de útslach, had dit beslist nyt ankommen siën. Un toekomstege president fan ut machtechste laan fan de weareld dy’t onfoarstelbere konservatieve ideeën het over frouwen, bútenlanders in Amearika, homo’s en lesbiennes en gaan su mar deur. Ut is nyt te loven dat miljoënen minsen op su’n kearel stemd hewwe. Donald Trump is un skoalfoarbeeld fan un populist!

Ondertussen binne we halve dach ferder en het Hillary un fantastise emoasjonele speech houden. Węrom in gňdsnaam nyt earder frou Clinton??

Ut postieve nieuws fan dizze dach was foar mij dat de opinypeilers in the USA der finaal naast saten met hun útslagen. En wat in The States kan, dat kan ik ok in Nederlaan denk ik dan mar!

En dan dat jonkje fan Trump, hoe sú ut met dat mantsje weze? De kleine Barron ston der fanmňrren folkomen ferloaren bij en kon amper mear op syn benen staan, deur slaapgebrek.
 
8 november om 18:54
 
Jacques Monasch un jaar later

Jacques Monasch. De krúddampen na ut opsegęn fan syn PvdA-lidmaatskap binne nňch lang nyt optrokken. De digitale krinkjespuiers op FB gaan flink tekear. Dat is ok nyt su ferwonderlek, at je un skeet late mutte je nyt gek opsiën dat anderen over de stank beginne.

Ut Sneker Tweede Kamerlid skreef ut fňlgende briefke an de Kamerfoarsitter en dat leverde ok wear aardech wat reaksy’s op:

“ Geachte voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Arib,

Hierbij deel ik u tot mijn spijt mee dat ik, als gevolg van de opstelling van de PvdA fractie in het omgaan met de uitslag van het referendum dat op 6 april jl. is gehouden, mijn lidmaatschap van de Tweede Kamerfractie van de PvdA opzeg. Ik zal mijn Kamerlidmaatschap als onafhankelijk Kamerlid voortzetten.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Jacques Monasch”

Ik bin even in myn argyf doken en plaats hier un gedeelte út un interview dat ik foarech jaar november, 2015, met Jacques Monasch had foar GrootSneek. Ut komt altyd anders…

“Het gaat niet goed met de sociale progressieve politiek. Iedereen ziet wat er gebeurt tussen politiek en samenleving. Het gaat steeds moeizamer. Ik heb mij altijd ingezet voor de working class hero’s, zij zijn de ruggengraat van de maatschappij. Die groep zijn we bijna kwijt en dat is nu juist de groep waar ik voor op wil komen. Hoe kan ik in de toekomst dat vertrouwen tussen die mensen en de politiek weer terug krijgen?

Ik ben een meer uitgesproken politiek Kamerlid. Ik hou van een debat op het scherpst van de snede, zo zit ik in elkaar.”

“Ik moet zelf over vijf maanden beslissen of ik door ga, daar gaan we het over vijf maanden binnen de partij over hebben. De druk in Den Haag is enorm groot, niet in de laatste plaats door en via de sociale media. Ik kan alle kritiek gelukkig nog steeds goed pareren. Ik heb na zeven jaar mijn burgerplicht in ieder geval wel gedaan. Uiteraard denk ik na over mijn toekomst.”

Burgemeester

‘Burgemeester?’ “Als ik ooit burgemeester zou worden, dan alleen als gekozen burgemeester met een eigen politiek mandaat. Maar ga er maar niet vanuit.”

“Misschien ga ik wel weer een eigen bedrijf beginnen, iets met consultaties of mijn oude kunstgalerie voortzetten. En ik heb ook nog hele mooie ideeën rondom een wijnhandel, alleen wat die precies zijn, dat ga ik nu nog niet verklappen. Misschien ga ik ook nog wel eens een roman schrijven, maar vraag mij niet wanneer. Het thema heb ik al!”

Wurdt ferfňlgd!!!

Foto:Jeroen van der Kallen, nomen op 21 september 2014, toen minister Jeroen Dijsselbloem ankwam foar ut Gesprek van Sneek

 
7 november om 17:36
 
Jacques Monasch seit de heu teugen PvdA!

Op 13 maart fan dit jaar droech ik onderstaande oade an Jacques Monasch foar. Fandaach seit de Sneker PvdA politikus ut lidmaatskap fan syn partij op! Ut komt nyt mear goëd met de Roaie Roas Klup!


Oade an Jacques Monasch


wat besiëlde dij tňch Jacques Monasch
om in ut kouwe foarjaar fan 2016
krekt op de jaardach fan dy roaie PvdA-rakkers
de knuppel in ut ferskierde sosjalistise kipehňk te goaien
dy driftkňp fan un Diederik met syn Liwwarders roots
in de gerdinen fan de PvdA-fraksykamer te jagen
wat besiëlde dij tňch skraandere dňkterssoan út Rotterdam

sachstou ut swerk al driëven, de inktswarte wolkjes
fan Maurice de Hond onheilspellend overkommen
ik loof der gyn malle moer fan, dou bist feulste groat
foar al dy minkúkels dęr op ut Haagse plús
eigenlek hoardest der noait echt bij, hadden se dij
allienech mar noadech foar de broadnoadege advizen
wat besiëlde dij tňch Sneker freemdeling an ’e rechterflank fan ’e PvdA

węrom begripe se dij nyt kampanjestrateech út ut Hoge Noarden
bistou miskyn un te rappe prater omdat ut fňlk dij su an ut hart leit?
hadden se dyn boek De strijd om de macht wel lezen?
dou, Jacques Monasch flamboyante soan fan un sterke ARP-moeke
dy’t ut adagium fan wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet
hooch in ut frijsinnege kristeleke faandel het
wat besiëlde dij tňch absolúte opkommer foar de sappelaars?

is ut dan tňch de sosjaal-realistise & impressionistise kunst
út ut Sovjet-tiidperk dy’tdij mear trekt as dy Haagse navelstaarders?
ut sú sumar weze kanne
dou must make datst dęr bij dy Binnenhňfprutsers fut komst,
want se siën dęr dyn eenfoudege oplossingen nyt
dou kleinsoan fan un tekstylgroathandelaar
ut wurdt tiid om wear un boek te skriëven
de taart van mijn tante en waarom ze niet luisteren
is ondertussen an un herdruk toe

wij hier in Café Vellinga kanne dij wel anderhaf jaar misse
dęrna komst mar wear teruch om burgemeester te wurden fan
Groat Sneek ňf om myn part Súdwest-Fryslaan
Want ik mach annimme datst fandaach dyn swanesang as politikus
songen hest anders begryp ik nyt wat dij besiëlde op dy kouwe foarjaarsdach
In 2016
Jacques Monasch we want you for president in de Fryske greiden!

Foto: Jeroen van der Kallen
 
6 november om 11:20
 
Sandor is un baas!

 
5 november om 13:43
 
Reuring op het Sint Antoniusplein

Dat het niet helemaal vlotten wil om van het Sint Antoniusplein een bloeiend winkelgebied te maken is een eufemisme. Nadat de supermarkt van Lidl er gedwongen haar biezen moest pakken sloeg de verpaupering toe. Het ‘pinekňpdossier’ ettert nou al jaren door zonder uitzicht op verbetering, lees invulling van de lege panden.

Onlangs kwam het bericht dat de eigenaar van het complex alsnog via de rechter afdwingen wil om een tweede supermarkt de kans te geven zich aan het plein te vestigen. De gemeente SWF ziet het niet zitten dat na het hele gedoe met Lidl er opnieuw naast de bestaande Albert Heijn een grootgrutter wordt gevestigd. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Ondertussen is er dan eindelijk zichtbare ( wat heet!) reuring aan het plein. Voor twee van de panden hangen mega grote doeken. Op eentje valt te lezen dat de winkelruimte te huur is en op het andere doek een wel hele bijzondere tekst: ‘Ben jij een echte ondernemer? Win deze winkel! Vanaf 100 m˛ tot circa 1200 m˛ vloeroppervlakte. Diverse afmetingen beschikbaar.’

Op de website www.winjewinkelsneek.nl lezen we o.a. het volgende: “ Je kunt twee jaren keihard aan je winkel werken zonder je zorgen te hoeven maken over de huur. Je bent twee jaar lang huurvrij!”

Om in aanmerking te komen moet de potentiële huurder wel wat doen: “Vertel wat je plan is. Wat ga je verkopen en welke beleving bied je de klant aan? In welk concept giet je jouw idee? Vul je verhaal aan met het aantal vierkante meters dat je nodig denkt te hebben om je product optimaal te laten verkopen.”

Het bedrijfsplan zal op de volgende zes punten worden beoordeeld: Toegevoegde waarde;Creativiteit; Toekomstvisie; Ondernemerschap; Financiële haalbaarheid en Startdatum onderneming.

Op de site zijn twee tekeningen afgedrukt van de huidige situatie en een alternatieve indeling. Wie belangstelling heeft kan tot 10 december zijn/haar plannen indienen op www.winjewinkelinsneek.nl 
5 november om 11:44
 
Boek over Belgische oorlogsvluchtelingen in Menameradiel

Op 17 november verschijnt het boek ‘Gasten tegen wil en dank’ geschreven door Erik Betten. Dit boek vertelt het verhaal van de Belgische vluchtelingen die 100 jaar geleden op de vlucht gingen voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog en onderdak vonden in Menameradiel.

Hoewel het een eeuw geleden is, is het verhaal nog steeds actueel, gezien de parallellen met de huidige vluchtelingenproblematiek. Ook toen verlieten mensen hun verwoeste land om hun lot te verbeteren, en ook toen werden overheden voor de vraag gesteld hoe ze een passend antwoord op deze onverwachte hulpvraag moesten vinden.

Door een aantal van de vluchtelingen te volgen door de oorlogsjaren heen, combineert de auteur het algemene en het persoonlijke verhaal en maakt hij die geschiedenis inleefbaar.

Boekpresentatie in ‘oude’ consistorie
Het eerste exemplaar van ‘Gasten tegen wil en dank’ wordt, in aanwezigheid van burgemeester Van Mourik van de gemeente Menameradiel, door Erik Betten overhandigd aan de commissaris van de Koning in de provincie Fryslân Joan Leemhuis. Dit vindt plaats op donderdag 17 november 2016 vanaf 16.30 uur in een passende omgeving, de oude consistorie van de Sint-Martinuskerk in Bitgum.

De uitgave van dit boekje wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Menameradiel. Inwoners van de gemeente Menameradiel kunnen het boek voor € 10,00 bestellen via de website www.teken-in.nl.

Erik Betten is historicus en journalist. Hij publiceerde onder meer: De Fries. Op zoek naar de Friese identiteit en Het boek van de Ee.
 
4 november om 19:35
 
Skriëve skriëve skriëve...

Ut was wear un dach fan skriëve skriëve en nňch us skriëve. Seker met de hčrstachtege wearsomstandechheden was dat seker gyn straf foar mij. Hew de aflopen week o.a. un moai interview met Jouke de Vries had.

Jouke is o.a. stadionspeaker bij SC Heerenveen en is hij ok de oprichter fan Stichting Stoofstamppotje. Wat foar Stichting dat is? Siën over twee weken mar op de cover fan GrootHeerenveen.
 
3 november om 19:10
 
Sterk Magazine 2, Sneker Jaardachskalender & Ansichtkaarten

HOPPA! Su groats as un hoan met seuven lullen! Dúdeleker kan ik myn gefoël fan dit moment nyt omskriëve. Fanmiddach ut earste eksemplaar fan ut tweede STERK-Magazine in ontfangst nomen fan dňchterlief.

Un glossy omkear-magazine dat der fantastys moai útsiet met as tema ‘Inspirende mannen’ út Sneek. Interviews met Senne Sterk, Ben van der Veer,Richard Visser, Joris Pos, Anne Visser en Bas Hollenberg. Prachtege kollums fan Redmer Bax en Marijke Kalsbeek-Döle. Piety van der Veer met un ontroerend moai foarwoard en skitterend beeldwerk fan Eeke fotografy nommen op de werf fan Ids & Klaas Hospes. Dit tweede STERK-Magazine is realiseerd deur Copy to Print en de opmaak is fan Machteld Heeringa, un jong talent dat staazje loopt bij Copy to Print.

SNEKERJAARDACHSKALENDER

Tegelyk is der un nieuwe Sneker Jaardachskalender fan mij ferskenen met diskear wearspreuken in ut Snekers. Strak fňrmgeven deur Eeke Vriesema met ok hier wear fraaie foto’s dy’t deur dizze fotografe maakt binne bij Jachtwerf Hospes.

Kaarten

Naast de Sneker Jaardachskalender is der ok un seary ansichtkaarten met de afbeeldingen dy’t op de kalender staan ferskenen. Met un notisyblňkje binne dizze produkten in un pakketsje te ferkrijen bij Sterk & sVeer op ut Groatsaan en de winkel fan Katrein in de Skarnestraat.
Ut lúks útgeven pakket is te koop foar €12,95.

In de foarferkoop binne ondertussen al tientallen pakketsjes ferkocht!
 
3 november om 18:33
 
De Exoot van Anne-Marie Jung moet nog landen

Bijna een dag heb ik er over gedaan om een recensie (‘un stukje’, op syn Snekers ) te schrijven over de theatervoorstelling ‘De Exoot’ van Anne-Marie Jung. ‘De Exoot’ is Jung haar eerste solovoorstelling. Kort na de voorstelling in de foyer van Theater Sneek was de kritiek van mijn vrienden en bekenden niet van de lucht.

"Het is dat ik de kaart cadeau heb gekregen, anders was ik in de pauze naar huis gegaan. Maar er was geen pauze en daarom ben ik blijven zitten”, vertolkte een van de bezoekers zijn gevoel. Tijdens de voorstelling verliet ook een ouder echtpaar de zaal om niet meer terug te keren.

Dat er nu niet bepaald een klik was tussen een groot gedeelte van het Sneker/Súdwesthoek publiek moge duidelijk zijn. Lag dat nu aan de comédienne of het publiek? Of aan een combinatie? Daar liep ik vandaag over na te denken. Nu bijna 24 uur later ben ik toch maar achter het toetsenbord gekropen om mijn mening over de voorstelling te geven.

Over de prachtige zangstem van Anne-Marie was ik het gisteravond snel met mijn vrienden en vriendinnen eens: fantastisch! De Nederlandstalige liedjes spraken mij meer aan dan de Engelstalige versjes. De opkomst van Jung is verrassend te noemen, wat een gek mens om niet te zeggen een intrigerende creatie verschijnt er vanuit het niets op het podium.

Daarna begint Anne-Marie te vertellen, of beter een Amsterdamse barjuffrouw die de draak steekt met de aanstellerige koffiecultuur in Nederland. Aardig, maar meer ook niet, met een gebrek aan woorden door de hardgrondelijke vloeken die gebruikt worden. Niet functioneel!

Vervolgens een scene over een bekakte madame van 91 jaar die zich door een taxichauffeur naar Schiphol laat rijden om daar vervolgens weer in een andere taxi naar huis te laten brengen. Het duurt mij allemaal te lang, er zit geen echte climax in dat gedeelte.

Wat bij mij na deze voorstelling het meest hangen blijft is het absurdistische en tegelijkertijd ook zeer realistische verhaal over een prostituee die verslag doet van een levensgevaarlijke bezoeker. Roald Dahl zou het niet beter geschreven hebben. Deze scene vond ik subliem! Het was wel het gedeelte uit de voorstelling waarbij het oudere echtpaar de zaal verliet, overigens.

Ook bijna 24 uur na de voorstelling vraag ik mij nog steeds af waarna ik gisteravond gekeken heb. Was het nu cabaret? Was het solotoneel? Was het een mix? Of was het simpelweg Anne-Marie Jung die haar weg nog moet vinden?

Dat deze actrice talent heeft, is een understatement. Als Jung weer met een voorstelling komt, ga ik er zeker naar toe. Of ze dan weer een volle zaal krijgt betwijfel ik gezien de reacties na afloop. Ieder zijn mening!

Foto: Wikepedia
 
2 november om 18:40
 
Anne-Marie Jung speelt met ‘De Exoot’ haar eerste solo programma.

Is het cabaret, comedy, absurd, ontroerend en niet te plaatsen? Ja.
Zijn het sketches, liedjes, dingen en nog zo wat? Ja.
Is het een ‘one-woman show’?
Is het Exotisch, absurd, hilarisch?
Ja, het is Anne-Marie Jung.
Zij is een comédienne, actrice en een ongelooflijk getalenteerde zangeres.
Zij is al jaren een bekend gezicht in de theaters, op televisie en op het witte doek.
Als side-kick van André van Duin, in Wie is de Mol en vele series en films.

In De Exoot speelt ze absurde typetjes, zingt ze de mooiste liedjes en eist zij haar eigen plek op in de Nederlandse theaters.

Samen met een team van zeer getalenteerde comedy en cabaret schrijvers, waaronder Alex Klaassen, zal ze jou meenemen in haar fantasiewereld, die van de Exoot uit Schiedam.
 
2 november om 18:39
 
Fanavend bin ik der bij!

 
2 november om 18:17
 
Boekenmarkt Odd Fellows

Sneek - Lekker sneupen op zaterdag, 12 november, op de boeken- en platenmarkt in het Odd Fellowhuis, Emmastraat 25 Sneek. Mis deze gelegenheid niet om uw boeken of platenkast aan te vullen, vooral omdat de opbrengst bestemd is voor het goede doel: de Stichting Present. Openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis.
 
1 november om 17:48
 
On Stage blijft een waar beroepenfeest

“On Stage moet ons eigen bedrijvencontactdagen platform worden”, zegt organisator Jeanine IJtsma vlak voordat de derde groep van 300 VMBO-leerlingen over de rode loper de Sneker Sporthal binnenkomt. “On Stage is een lokaal, duurzaam netwerk van professionals om VMBO-leerlingen te helpen bij hun toekomstdromen en beroepskeuze met het echte verhaal over vak en werkdag”, geeft projectleider IJpma het doel van het beroepenfestijn aan.

Meer dan 250 beroepsgroepen ( “weer meer dan vorig jaar”) zijn vertegenwoordigd om voorlichting aan de 900 VMBO’ers te geven.

“Als de leerlingen op het On Stage Beroepenfeest komen, dan nemen zij 10 visitekaartjes van zichzelf mee. Dat kaartje hebben ze zelf ontworpen waarbij ze zich zelf goed presenteren. Hoe sprekender zo’n visitekaartje is, des te groter de kans dat een werkgever geďnteresseerd is in jou. Eigenlijk gaat het om de competenties van de leerling: Wie ben ik? Wat kan ik? Welk soort werk past bij mij? Wat wil ik worden? Wie kan ik om hulp vragen? Dat soort vragen. Het is de bedoeling dat de leerlingen matches maken met de beroepsbeoefenaren.”

“Niks geen kraampjes met pennen en petten, wel statafels met persoonlijke ontmoetingen. In het paspoort hebben de scholieren alvast een top 3 samengesteld van beroepen waarover zij iets willen weten. Elke beroepssector ( Zorg & Welzijn, Groen & Natuur, Techniek en Handel & Economie )heeft een kleur, zodat de leerlingen in een oogopslag kunnen zien waar ze naar toe moeten. In het paspoort hebben we in het kort een aantal gespreksvragen opgenomen, die gesteld kunnen worden.”


“Een geheugensteuntje, compleet met tips bij het gesprek. Het is de bedoeling dat elke leerling tijdens het beroepenfeest drie concrete afspraken met de beroepsbeoefenaars gaat maken. Het bedrijf zet een stempel in het paspoort en er is ook plaats voor het visitekaartje van het bedrijf. Met de gemaakte afspraken in hun paspoort sturen de leerlingen een mailtje naar het bedrijf waarbij ze de afspraak bevestigen. Later gaan de leerlingen dan op bezoek bij de bedrijven. We proberen het zo weinig mogelijk schools te laten zijn. Deze opdrachten doen er toe!”

Het is opvallend dat met name de afdeling techniek niet zo gewild is bij de jeugd. Navraag naar de reden leert dat het is vaak een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’ i s. Neem nu de zeilmaker die bij een van de tafels staat. Het is een prachtig oud ambacht, maar de leerlingen laten de tafel van Zandstra Zeilmakers links liggen. “Moet je hier ook achter de naaimachine”, vraag een puber. Nadat hij een bevestigend antwoord heeft gekregen is hij gelijk weer verdwenen.

De stand van de Koninklijke Landmacht en de Marine heeft heel wat meer toeloop. Een van de jongens ‘vliegt’ na de opening van voetbaltrainer Foppe de Haan meteen naar de defensietafel: “Mag ik bij U?” De Haan weet overigens wel wat volgens hem het belangrijkste is om een juiste beroepenkeus te maken: “Je moet ergens willen werken waar je blij en gelukkig wordt!”

De deelnemende VMBO-scholen aan deze derde succesvolle On Stage manifestatie waren Bogerman Locatie Koudum, Sneek, Wommels CSG Gaasterland, Marne College, Nordwin College en RSG Magister Alvinus.

Ambassadeurs van het evenement Stella van Gent, wethouder Onderwijs SWF en Geert Jan Douma, directeur Douma Staal en ook economie wethouder Maarten Offinga waren vanmiddag aanwezig.

Enthousiast projectleidster Jeanine IJtsma